Diskuse k článku: Abeceda mladého rybáře - splávek

Autor diskuse: Tomáš Lotocki - , 27.6.2017

vlaboc - Profil | So 18.1.2020 13:27:27

Kdybych začínal s plavanou dneska, tak jsem se dozvěděl, že existuje nepřeberné množství splávků, a že jejich výběr záleží na typu lovu, typu vody a cílené rybě. Tak s touhle větou bych měl přijít do obchodu a vybrat si splávek? Četl jsem už hodně článků o splávcích a viděl i hodně videí a všude to je stejná věta o typu vody a lovu. Vrcholem "poznání" je, že na stojatou vodu bych měl mít tenký splávek a do proudu kulatější. Ale proč? A s kratším nebo delším dříkem? Má mít kapku špičkou dolů nebo nahoru? Nebo to má být koule? Jak si tedy má člověk vybrat splávek? Mohl by k tomu někdo připsat pár příkladů? Protože moje plavaná je pořád hodně o zkoušení a možná se snažím vynaleznout kolo...

Jarda Š. - Profil | Čt 29.6.2017 22:11:00

Tomáš Lotocki - >> Když už máš na fotkách předvážené "angličáky" s našroubovanými kovovými kroužky, stálo by za to doplnit, že toto řešení umožňuje v případě, že rybář chce zrychlit propad nástrahy, kroužek odšroubovat a přidat stejnou hmotnost zátěže v brocích nad návazcem.

Deawon - Profil | St 28.6.2017 15:10:29

Začal jsem jako bobkař a postupně objevuji krásy splávků. Většinou chytám na malém 2ha rybníku na přívlačák Mivardi 2,7m 5-20g a používám průběžný angličák navázaný přímo na kmenu. A je to paráda. Cejni, perlíni, plotice a když mám náladu tak to prdnu na dno na líny. A nebo dám klasický vlas a kuku a zdolávání kaprů kolem 40cm na 16 kmen je slušná zábava.

RK - Profil | St 28.6.2017 9:45:01

Dobrý,přehledný článek.Jediné, co bych možná nepsal je to,že propadová udice je vhodná na klidné, bezvětrné počasí, oproti průběžné montáži.Vím jak je to myšleno, ale i na pevnou montáž s Waglerem můžeme chytat s totožnou zátěží a v podstatě nebude žádný rozdíl.Pro mne by to bylo matoucí, kdybych nevěděl a začínal.Jinak díky za fajn článek.