Diskuse k článku: Dokonalá špička

Diskuse k článku Dokonalá špička

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 26.4.2017

mzxy - Profil | Út 2.5.2017 20:47:13

autor má pravdu, nejlepší špičky jsou ze sklolaminátu, jsou pevné a citlivé ve srovnání s grafitem který se chová "toporně"....sám používám špičky 0.5 oz, samozřejmě v kombinaci s lehkým 15 - 20g krmítkem...ale s tím nemohu házet 150 metrů ani chytat v silném hlubokém proudu metr od protihlehlého břehu....přiznám se že super heavy feeder pruty bych asi nidky nepoužil, není to má představa jemného chytání...možná to trochu přeženu ale připadá mi to jako polistopadové období lovu kaprů na těžké 500g surfové pruty u, umožňující "házet daleko" (které by si dnes nikdo nekopil)
Mám pár pickerů a winklepickerů a k novému vždy byly 3-5 špiček, ale vždy jen 1 sklolaminátová...

siplo - Profil | Út 2.5.2017 20:41:57

Clankov od Milana tu je hodne. Ma svoj styl a nepise presne tie zarucene informacie o tom, ci je potrebne pouzit 30g krmitko pri vlasci c. 0.16 a pritoku vody 10mkubicky. Nic take neexistuje. Na mrku je hodne clankov o tom ako zacat s feedrom a rozoberaju aj naozaj zaciatocnicke otazky. Takze staci pohladat. Myslim, ze keby kazdy clanok o feedry rozoberal len techniku a presne postupy tak by to bola strasna nuda. Ja osobne beriem Milanove clanky ako velkeho pomocnika pri boji s lenivostou pocas rybacky. Celkom ma motivuju skusat a nebyt lenivy pocas rybacky a len pasivne cakat.

Zikmund - Profil | Ne 30.4.2017 8:26:50

norra >> Článek o ničem?Pro ty, kteří jsou líní domýšlet souvislosti a očekávají jednoznačný návod k úspěchu, snad.

norra - Profil | So 29.4.2017 21:07:08

MaloHp >> Přesně,souhlasím s názorem článek o ničem.Doplním podobný článek.Auto jezdí na benzín nebo na naftu.Musíš zkontrolovat stav vody,oleje a rychlost záleží jak zmáčkneš plynový pedal.Zkratka musíš si to všechno vyzkoušet.A záleží jak máš těžkou nohu na pedále.

petruccio - Profil | So 29.4.2017 20:28:10

petruccio >> minuly týden jsem byl na stejném místě a zkoušel stejnou taktiku, měnil krmítka a spicku a ryba porad nebrala. Tak jsem popřemýšlel , co se změnilo oproti předcházejícímu týdnu. Po cca hodině jsem na to přišel. Předcházející týden foukal jižní vítr a ted západní. Sbalil jsem fidlatka a přejel na nové misto. Hazel jsem cca 15 metrů od břehu, hned napoprve jsem dal krmítko 20g a špičku 2oz. Krásně jsem si zachytal. Jakakoli změna špičky nebo dokonce prutu by nejspíše nepomohla. Proste ryba byla na jiném miste. Chce to zkoušet a univerzální recept opravdu není, zaplať pan Bůh.

petruccio - Profil | So 29.4.2017 20:12:00

Před 14 dny jsem byl chytat karasky 300-600 g. Ráno, když jsem přijel na vodu, tak bylo bezvětrné počasí a slunicko krásně svitilo a prohřívalo vodu. Moje cilove misto lovu bylo na protějším břehu cca 40 metrů u rákosí a pod stromem. Protože voda byla stále studena, tak jsem nechtěl moc krmit a potřeboval jsem dohodit presne zmiňovaných 40 metrů. Vybral jsem si krmítko raketu 30g a špičku 2oz. Krmítko jsem naplňoval z cca poloviny. Létalo to celkem dobře a přesně. Záběry byly při téměř každém náhozu. Po 2 hodinách se zvedl vítr, což nebyl takový problém a nebyl by to důvod ke změně taktiky. Ale byl i nárazový vítr a ten mi stěžoval rozpoznání záběru. Nejdříve jsem zkoušel dat těžší krmítko 40g a více napnout vlasec. Záběry přestaly a stejně se mi špička klepala. To 40g krmitko se mi nějak porad nezdálo. Zaprvé, to dělalo více hluku při dopadu na hladinu, ryba tam možná mela více potravy a pak sem viděl, že to te špičce vůbec nepomáhá. Vyměnil jsem tedy špičku na 3oz a dal krmítko 30g. Špička se při nárazech větru přestala tolik klepat a myslím, že krmítko přispělo k tomu, aby se ta ryba zase vrátila, tím ze ji to tolik neplašilo. Ještě jsem špičku feederu více sklonil k hladině vody, aby vlasec byl co nejméně ve vzduchu.

Seržant55 - Profil | So 29.4.2017 17:40:55

Já si myslím že totálnímu začátečníkovi není až tak určen,těm co už feeder nějakou dobu chytají dá dost.Připomene chyby kterých se občas dopouštíme.

Starc55 - Profil | Pá 28.4.2017 18:06:10

Martin02 >> Ano, články a knížky o feederu od p. Tychlera -tyma, jsou hodnotné a poučné. Těch knížek od něj mám několik a hodně mě pomohly ve své době. Ono vymýšlet pořád nové a nové články, aby byly zajímavé a i poučné je moc těžké. Já bych to nedokázal.

VíD - Profil | Pá 28.4.2017 15:02:03

Martin02 >> tady jsi s lehkou nadsázkou bohužel trefil jednosměrku v protisměru...

Martin02 - Profil | Pá 28.4.2017 13:23:20

Starc55 >> Neženu to do extrému, pouze používám lehkou nadsázku v bláhové naději, že to třeba někoho trkne a přestane psát komentáře typu: článek mi nic nedal, tohle už znám já bych v něm chtěl tohle a to tam není takže je to o ničem. Vím, že je to boj s větrnými mlýny, ale občas se neudržím a musí to ven. Já osobně čtu články pana Tychlera rád a děkuji mu za to, že je ochotný se o svoje zkušenosti podělit.

algec - Profil | Pá 28.4.2017 12:55:35

MaloHp >> Já s feederem začínám a každý takový článek má svoji hodnotu pro mě.

MaloHp - Profil | Pá 28.4.2017 12:34:47

Jarda Š. >> Myslím, že nikdo nečeká universalní recept na štěstí. S tím kolik je prutů v různých cenových kategoriích ani nejde počítat s tím, že každý klacek je stejný.

Už z diskuze jde vidět, že by bylo u takového tématu vhodné napsat spíše detailnější a obsáhlejší článěk s vypovídající hodnotou... klidně i na více pokračování. Když se podívate na ty série článků které tady dříve vycházely, tak je to jiné kafe.

tym - Profil | Pá 28.4.2017 12:24:03

Jarda Š. >>
No výborně a přesně o tomto přece článek je. Je tam dokonce i ta pasáž, kterou chcete zdůraznit - vztah špičky k hmotnosti krmítka ......
Bohužel to tímto nekončí. To by bylo až příliš snadné. Vybrat správnou špičku a napnout vlasec dokonale tak, aby byla špička v optimální „pracovní“ poloze můžeme jen v tu chvíli, kdy správně zvolíme i hmotnost krmítka či zátěže. Těžká zátěž sice dovolí optimálně napnout vlasec, ale zase ztěžuje zaseknutí. Příliš lehkou zátěž však můžeme po dně popotahovat a to není dobře. Vždy tedy musíme vzít v potaz nejen špičku, ale i ostatní věci okolo. A když se to podaří skloubit, pak se dostaví úspěch.... :)

Jarda Š. - Profil | Pá 28.4.2017 11:39:19

tym >> Zavádějící to být může, to je pravda, vždycky je potřeba si vše důkladně odzkoušet, abychom si sestavu optimalizovali pro dané podmínky. Uvedl jsem to jako orientaci, kde začít. Jen údaji uvedenými výrobci se opravdu řídit nelze, vlastní zkušenost má pochopitelně přednost. Proto chápu, že se vyhýbáš "receptům jako z kuchařky". Na druhou stranu je ale pro začátečníky potřeba zdůraznit, že sestava nemůže správně pracovat, když použijeme tvrdou špičku k lehkému krmítku (nedopneme) nebo jemnou špičku k těžkému krmítku (při náhozu bude prokmitávat a bude se nám špatně zasekávat).

tym - Profil | Pá 28.4.2017 11:13:06

Jarda Š. >>
Tak přesně tohle bych považoval za silně zavádějící informaci. Špičku je třeba volit podle úplně jiných kritérií než je hmotnost krmítka a navíc to bude naprosto jinak fungovat na stojáku a jinak na tekoucí vodě. Klidně mohu mít krmítko o hmotnosti 20g, kde košík může pojmout 20g krmení, ale třeba i 40g krmení, protože není krmítko jako krmítko. Vztahovat volbu špičky k hmotnosti prázdného krmítka prostě nejde a nevzít k tomu v úvahu další okolní podmínky je pak naprosto zcestné ....
Další věcí je, že informace na mnoha špičkách ani zdaleka neodpovídají realitě a mohu mít dvě stejně označené špičky od různých výrobců a budou se chovat naprosto odlišně. Je naprosto bláhové čekat v tomto směru kuchařku a návod k použití. A právě tento článek to říká, ovšem asi ne dost jasně ..... :)

Jarda Š. - Profil | Pá 28.4.2017 10:43:08

MaloHp >> Ano, pro úplné začátečníky by bylo dobré zdůraznit, že špičku volíme především podle hmotnosti (prázdného) krmítka, které chceme použít. 1 oz = ca 28,5 g, takže např. ke krmítku 60g většinou bude optimální špička 2 oz.

Starc55 - Profil | Pá 28.4.2017 10:34:31

MaloHp >> Ono vymyslet téma na článek, ať už o čem koliv je hodně těžké.

MaloHp - Profil | Pá 28.4.2017 10:26:39

Starc55 >>Souhlasím.

Musím uznat, že jsem vůči takovým článkům lehce zahořklý, protože jich tady přibývá.

Starc55 - Profil | Pá 28.4.2017 10:07:43

Martin02 >> Ženeš to do extrému, MaloHp má částečně pravdu. Je to jen článek o něčem, nic víc a nic míň, i když z něj hovoří velká zkušenost a znalost problematiky. Tym už napsal mnoho lepších článků. Dal jsem chvalitebnou.

Martin02 - Profil | Pá 28.4.2017 8:59:49

MaloHp >> Také si myslíš, že by autor článku místo plkání měl zpracovat jednoduchou a přehlednou tabulku která by zohledňovala průtok a hloubku vody, vzdálenost a směr náhozu, profil dna, teplotu vzduchu, teplotu vody, atmosferický tlak a fáze měsíce z které bychom snadno určili délku a akci prutu, úhel který má svírat se břehem, úhel který má svírat s vlascem, sílu vlasce, tuhost špičky, váhu a tvar krmítka, délku návazce a velikost háčku a samozřejmě i to jestli je vhodnější obléci si trenýrky nebo slipy???

MaloHp - Profil | Pá 28.4.2017 8:27:46

Opět samá omáčka .... žádné faktické údaje. Myslím, že by nebylo od věci se zamyslet nad tím, jaký druh čtenáře takový článek otevře. Pokud tohle otevře nováček, tak mu tyhle informace nedají téměř nic.
Osobně bych uvítal něco ve stylu.. 2oz špičky jsou vesměs deláné na xy g krmítka a pod.
S feederem si hraju už delší dobu a jelikož jsem převážně samouk, tak jsem s velkým očekáváním čekal nějaké poučení ohledně úhlu prutu. O to větší bylo moje zklamání, když jsem se k tomu nic nedočetl.
Chápu, je to o zkoušení. Nicméně v tom případě, je zcela zbytečné o tom psát.

vave - Profil | Pá 28.4.2017 7:44:14

Je to tak, ale sám to také někdy nevyladím, jak by bylo třeba. A nedávný zážitek, vedle chytá rybář, na položenou, pod pruty zavěšené poldíky, a při diskusi poukáže na pruty (feedrové) - co chytám na feedery, to je úplně jiný lov.

Petasss - Profil | Čt 27.4.2017 19:08:08

Pěkný článek, ale asi bych to trochu zjednodušil. Za sebe doporučuji používat co nejjemnější špičku, vždy tam, kde to podmínky dovolují, což je dle mého názoru skoro všude. Chytám pouze na stojáku a ani při silném větru nemám problém rozlišit záběr. Jinak co se týče náklonu prutů k hladině, tak ten upravuji pouze v případě, že jede po hladině hodně bordelu, jinak nechávám pruty tak 15 cm nad břehem, nebo hladinou. Ale to je pouze mé osobní doporučení, Milan je rozhodně skvělý rybář a nehodlám mu do toho kecat :-) sám ho uznávám.

tym - Profil | Čt 27.4.2017 18:22:50

andrei11 >>
Obvykle zafunguje když při velkém tlaku na vlasec použiji tupější, čili otevřenější úhel. Stavět prut strměji nemá smysl ..

99 - Profil | Čt 27.4.2017 15:10:30

Přesně..hrát si, do přírody a proutek jako spolehlivý partner a záminka...proč vytahnout paty.

andrei11 - Profil | Čt 27.4.2017 15:00:35

peterb >> mam spro master carp DG 3,6m H30-100g a XH40-130. Na H mam H spicku, na XH mam medium. nahovoram si, ze tym padom su tie pruty cca rovnake, inak ten XH ma velmi slusnu rezervu.

peterb - Profil | Čt 27.4.2017 12:19:12

andrei11 >> Ake pouzivas pruty a spice na MD? Vrhacia zataz?

andrei11 - Profil | Čt 27.4.2017 11:37:22

Milan, tvoj clanok mi prisiel uplne vhod. Posledny vikend som prave nad spickou rozjimal. Priznam sa, ze teraz som v tej skupine rybarov, ktory meni spicku len 2x do roka, a to cez jar a na zimu.... Chytam na Malom dunaji, na usekoch, kde je regulovany tok, cize skor kanal so stabilnym prietokom, krmitka 50-70g podla potreby. Snazim sa, aby vaha krmitka nesla do extremu, preto kvoli minimalizacii tlaku prudu na silon davam spicky co najvyssie, uhol niekedy okolo 90°, co sposobuje ze tlak prudu na silon a spicu je vyrazny a nie je v tej "pracovnej pozicii" aj pre detekciu slabsich zaberov. Pises o zmene postavenia prutu... cize zvacsit uhol teoreticky pomoze k lepsej detekcii zaberov? uz len to nakombinovat s vahou krmitka...

tym - Profil | Čt 27.4.2017 7:57:11

peterb >> Je to chyba. Díky za upozornění. Opravíme

peterb - Profil | Čt 27.4.2017 7:00:52

tym >> Milan Tychler - >> Pekny clanok Milane ale vsimol som si ze udavas nosnost spice v lbs (libra). Nie je to chyba? Ja som sa stretol zatial iba s oz (unce).