Invazní rak mramorový nalezen v ČR

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 30.1.2017

svarec - Profil | Pá 3.2.2017 23:44:31

Nejsem si jistý druhem, ale na Hracholuskach u Plzně je jich mraky.A i na zbytku Mže jsem na ně narazil.Druh jsem zduraznuji ani nepokoušel rozpoznat.

Patoka z potoka - Profil | Pá 3.2.2017 22:49:29

thorn >> Na tom něco samozřejmě je. Zatím to ale minimálně naráží na špatnou znalost rozlišovacích znaků (vlastně i názvů) původních a invazních druhů raků. Není to úplně snadné a málokdo si je jistý. Až se s tímhle podaří něco udělat (a já věřím, že podaří), může se konat dále. Nepopírám, že osvěta v tomto zaspala dobu. Nejde o to, aby někdo trojčil, jde o to, aby pokud možno nedostávali na budku původní raci, tedy říční a kamenáč. Přesto je v mezičase dobré případné podezřelé nálezy nahlásit někomu, kdo je znalý problematiky.

thorn - Profil | Pá 3.2.2017 12:55:28

vzhledem k tomu, že se rybáři k rakům nemůžou ani přiblížit, nemůžou stavy ovlivnit a je celá informace k ničemu. Dejte veřejnosti možnost odlovu jako to udělali v anglii (po složení speciálních zkoušek) a potom s tím lze něco dělat. takhle tady budou jen trojčit žabičkáři že je něco špatně, ostatním je to jedno.

Patoka z potoka - Profil | St 1.2.2017 11:17:58

Heršvec >> Děkuji za rychlou odpověď. Výskyt raka pruhovaného v této oblasti překvapivý není, byť je samozřejmě rovněž nežádoucí. Fotky pro jistotu pošlete, aspoň tu determinaci potvrdím. Díky.

Ad zákaz raků - od 3. srpna 2016 platí tzv. Unijní seznam nežádoucích druhů, ve kterém je rak pruhovaný, signální, červený, mramorový, Orconectes virilis a krab čínský. Čili se již nesmí dovážet, obchodovat s nimi, ani je držet v chovu. Bohužel na to spousta akvaristů může zareagovat tak, že raky vypustí do přírody. Řešením je intenzivní informační kampaň, která ale zatím moc neprobíhá.

Pokud někde při rybolovu narazíte na nepůvodní raky, je dobré nález nahlásit na AOPK ČR, nebo třeba mně na email. Může se stát, že narazíte na nějaký nový invazní druh a rychlá reakce může pomoci šíření zastavit.

s pozdravem,
Jiří Patoka

Heršvec - Profil | St 1.2.2017 7:27:16

Patoka z potoka >> Dobrý den, moje chyba. Jedná se o raka pruhovaného, ne mramorovaného. Nic méně, pokud chcete informace o dané lokalitě není problém vám je zaslat společně s fotkami zmíněného raka, ale jak říkám, jde spíše o pruhovaného.

Heršvec - Profil | St 1.2.2017 7:25:58

Maxi Sob >> Jo, máš pravdu, moje blbost, koukal jsem na fotky a je to pruhovaný. Měl jsem zafixovaný, že je to mramorák, ani nevim proč.

Rožnovák - Profil | Út 31.1.2017 22:45:52

V posledních letech se stává chov raků oblíbený pro svou zajímavost a poměrnou nenáročnost. Bohužel nelze uhlídat každého kdo si nějakého raka koupí jestli se ho časem nezbaví tímto způsobem. Napadá mě jediné řešení zakázat prodej a chov všech nepůvodních druhů raků, kteří jsou přenašeči račího moru nebo by mohli původní druhy ohrozit jiným způsobem.

Maxi Sob - Profil | Út 31.1.2017 22:40:13

Heršvec >> Jestli to nebude rak pruhovaný je hodně podobný pak je možnost signální ale ten je dost jinej .

Patoka z potoka - Profil | Út 31.1.2017 21:21:32

Heršvec >> Dobrý večer. Jsem jedním z autorů opublikovaných nálezů raka mramorového. Mohl byste mi zaslat na email podrobnosti o tom rybníku, o kterém se zmiňujete ve svém příspěvku? Jelikož jde o velmi nebezpečného raka z hlediska naší původní astakofauny, je jakákoliv informace o jeho rozšíření velice důležitá z hlediska ochrany původních druhů raků. Pokud někdo víte o dalších lokalitách ozvěte se taktéž, prosím.

Díky a zdravím,

Jiří Patoka
Česká zemědělská univerzita v Praze
email: patoka@af.czu.cz
mobil: 724 810 365

Heršvec - Profil | Po 30.1.2017 14:13:09

Prvně v roce 2015? Minimálně 5 let už o nich vím v jednom rybníku na Mostecku.

Honza7 - Profil | Po 30.1.2017 13:17:58

Tak tohle je zase velmi špatná zpráva pro naše raky. Díky nezodpovědnosti některých lidí bude čím dál více ohrožena původní populace našich raků. Zde nic jiného nepomůže, než exemplární tresty ( vyúčtovat náklady za likvidaci těchto raků z dané lokality ). Určitě by pomohlo změnit podmínky pro dovoz těchto živočišných druhů, které dokáží ohrozit naší přírodu.