Diskuse k článku: Jak se dělá vánoční kapr

Autor diskuse: Tomáš Lotocki - , 22.12.2016

Bušák - Profil | Po 26.12.2016 15:45:23

Tomáš Lotocki - >> no nejvíce lidí ho dělá jako řízek,fertik

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 18:35:12

Koukal jsem se do papiru a nakoupené ryby jsou samostatně evidovány, takže pokud to producenti píší správně tak dvakrát evidovány nejsou.

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 15:19:51

Tak to je jiná.... násady se do statistiky tržních ryb nepočítají proto taky říkám a píšu ze produkce ryb na 1 ha je vyšší než uváděných cca 450 kg/ha. O možnosti dvojitého počítání některých ryb nevím ale nevylučuji to. Každý producent má jinou strategii. Některý prodá 100 % doma a jiný 70% vyveze. Výsledek je takový jaky je vychází z dat o produkci tržních ryb dle povinnosti hlášení na kraj pro registrované subjekty akvakultury. Je to dle legislativy. Ale teorie je teorie a praxe je zelený a košatý strom života.

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 14:17:55

LaV. >> Prostě, ještě jednou. Jednodušeji a jednu věc.

Subjekt "A" prodá na jaře 10q subjektu "B". Ten z toho na podzim sloví 30q. Nezapočítá se do statistiky náhodou 40q, když to ten subjekt "B" prodá dlašímu "C" a ten to vyveze za hranice?
Statistikám prostě moc nevěřím, po vysvětlení co se tam nezohledňuje.
Tohle by mne fakt zajímalo.

edit: A finále. Ty děláš ve firmě. Která prodává jiné, která to hodí na vlastní kamion a jede. No 1kg kapra prodáš české firmě, je to tedy prodáno v tuzemsku, ona to vyveze, je to tedy export. Ale ve skutešnosti to nejsou 2Kg, ale stále jeden kilogram, co šel ven. Jinak už to vysvětlit neumím. A věřím tomu, že tyhle věci tu statistiku hodně zkreslují.

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 14:08:20

LaV. >> Reagoval jsi na můj rozhovor s kolegou, který spočíval v tom, že kdyby se zrušily vánoce, rybáře (velké firmy) by to nepoložilo. A už jsme u toho.
Jinak, čísla jsou fajn věc, ale dokud nejsou rozvedena dál, neříkají nic. Vůbec nikde se nepíše o tom, kolik % ryb jsou ty, co vůbec, nebo zatím, neskončí na stole a podobně. To by mě u nás zajímalo. Prodané násady apod.Kdo ví jak moc to zkreslí, když bude ryba ve statistice na jaře jako prodaná někam a na podzim tam je zas, jako prodaná někomu jinému a pak prodaná na vánoce. Věřil bych tomu.
Zasypal jsi ně čísly, to ano, ale my se bavili trošku jinak. Já teda hromadu tvých textů úplně nepochopil protože je to psané strašně nesrozumitelně, zmateně, nikde odstavec, nikde čárky.
Produkce svazů jsou papírové. Za prvé co vím, občas nadsazené a za druhé, nemají nic společného se spotřebou ryb. Nelze počítat, že když se 1000q odnosí z revírů, že by se prodaly, kdyby je ti lidé nechytli. Statistiky jsou fajn, ale nejde je brát úplně doslovně.
Pořád nechápeš, že se s tebou v ničem nepřu. Jen si myslím, z praxe u velké firmy, že 50-50 co jde ven a co zůstane doma se mi nezdá. Kolegové, co znám mluví taky jinak. Proto jsme už desetkrát psal, že jsme mluvil o velkých firmách, životaschopných firmách, ne soukromníčkovi co to má jako bočák a když mu padne rybník, tak končí. O finanční bilanci se bavit vůbec nebudeme, i když tam by to zkreslilo těch 50 ku 50, kdyby to tak fakt bylo. Doma prodaná ryba je finančně výhodnější, ale to by tu musela být tak maximálně Třeboň a to by pro celou ČR bohatě stačilo.

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 13:51:06

nofish >> .... My se tu bavili úplně o něčem jiném tedy prosím O ČEM ?

50% produkce domácích rybníkářů se prodává v průběhu celého roku. a na Vánoce cca 60-70% /zbylých 30% za 11 měsíců/ ..... jeli 10.500.000 lidí / 3 x 2,5 tak by to mělo být cca 8.750.000 kg a to je více než čísla producentů a nějak to nevychází....Nerozumím Tvé otázce co z toho se prodá řetězcům ( to jako nejde na stůl - proč by to kupovaly a co by s tím ty řetězce dělaly ? ) a produkce soukromníků i svazů je třeba brát v potaz neb to je sice u jednoho OSVČ pár desítek kilo až několik tun, ale v součtu za ČR to dělá hodně a když je 7000 ha obhospodařováno mimo oficiální údaje tak to je dost ryb... a neustálé opakování na čem visí či nevisí velké firmy ??? kam to má směřovat ???

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 13:23:45

LaV. >> Já zatím nedostal odpověď na to, když je 50% prodaných doma, jestli to je teda ten vánoční prodej. Protože to by vycházelo, že si každý třetí člověk koupí 2.5kg kapra. Nebo Nějak tak to vycházelo. A nezbylo by nic na zbytek roku. takže je logicky vidět, Že na vánočním prodeji zas tak ty velké firmy nevisí. To jsi za celou dobu nepochopil? Dále mne zajímalo, kolik asi tak z toho prodaného doma nejde přímo na stůl, jako o těch vánocích, ale svazům, řetězcům, na zpracování, přeprodeje, tak zase vidím, že zrušit vánoční prodej, by rybařinu nezničilo.
Ty to píšeš až moc obecně.
ps: to že se sladkovodní ryby chovají pro konzumaci, je veřejné tajemství. My se tu bavili úplně o něčem jiném a už tam jsem psal, že nezohleňuji soukromníčky s pár metráky ryb. Toho stejně tech 50 metráků co prodal neživí po celý rok, má to jako "bočák".

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 13:12:19

nofish >> konečný verdikt není a nebude neb nic nekončí a vše se stále vyvíjí...

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 13:07:57

nofish - a jaká byla otázka ?? jestli na jakoukoliv cenu mezi producenty dřív než se dostane kapr na stánek a tam je vidět cena koncová tak OPAKUJI, že ji nikdo sám dobrovolně neprozradí... a jestli dotaz zdali se vyváží více než se prodá zde - TAK nikoliv více se prodá doma..... a jestli by zákaz (ukončení možnosti ? ) exportu ukončil chov kapra = NEUKONČIL a stejně tak konec prodeje kapra na Vánoce by chov neukončil jen by se změnil .... Protože je lidí čím dál více na naší planetě a něčím se živit musí ( moře jsou čím dál více vydrancovaná a zamořená a více mořských ryb je již chovaných než lovených - losos, seabream, seabass atd atd...)... a vesmírnou energii zatím polykat neumíme....a to je asi tak v kostce všechno co jsem Vám chtěl sdělit a na ostatní informace si musíte počkat .... a kdo si počká ten se dočká....

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 12:40:12

glánis >> Asi jo. Ale vidím, že ví, po čem přesně jde. A to není náhoda.

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 12:38:41

LaV. >> opakuji, tohle se fakt nedá srozumitelně číst. Prosím bez fotek, taky je sem necpu a nějak srovnat text, ne jedno přes druhé, v půlce věty člověk neví kde je.
Je to fakt šílené a už totáně mimo toho, co jsem původně psal. Hlavně nevidím zatím žádnou odpověď a přitom jsem se ty texty fakt snažil pochopit... Zatím fakt vidím jen hromadu zmatených vět co mi nic neříkají.
Omlouvám se, asi jsme fakt pomalejší, ale mi to připadá jako hromada pomíchaných, základních, informací bez konečného verdiktu.

glánis - Profil | Ne 25.12.2016 12:38:08

nofish >> Seš trouba

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 12:31:28

nofish >> PS: Zrovna třeba svazová produkce je fajn. Ale jak ji můžeš někam počítat, když je to ve svazu, jde to svazu, za svazové ceny? Brát svaz mezi producenty (plnohodnotné) je hloupost. .........

Když svaz prodává Vánoční ryby koncovému spotřebiteli tak je stejným producentem jako každý jiný
pokud ryby produkuje na zarybnění tak to nepočítám, ale něco z toho končí jako produkt samozásobení v domácnostech a něco z toho končí jako předmět obchodu / bártrového i černého / a jak to započítat ???

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 12:27:47

Když se u nás prodá 1/2 a trochu víc tak nevím proč by vývoz položil chov ryb ????
Podle mne chov kapra by nepoložila ani nemožnost exportu a ani absence Vánoc - choval by se dál v daleko menším objemu, ale choval neb je to naše součást již více než 1000 let trvající a tu nepoloží nic....

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 12:23:48

Dnes není problém udělat rybu ? kapra ? no to asi není, ale JE PROBLÉM udělat rybu zdravou, kvalitní a chutnou a když dva dělají totéž není to totéž .... a i v tom je kouzlo a určité znalosti, zkušenosti a cit ( dnes zvané know-how) a nevím komu by se líbilo, že jeho práci využívají proti němu v konkurenci na trhu a mnohdy i nekalou ?? ( i proto do určité míry chápu snahu o omezení svobody ve snaze omezit nekalou soutěž a nerovné podmínky na trhu, jen nevím zdali to bude zcela funkční a jestli to není nějak zbytečně překrouceno do omezení zbytečně tvrdého,ale to se uvidí časem ). Zpět k chovu ryb - nejen znalosti a materiály - ono se mění i prostředí ( počasí, stav a kvalita vody ) a i to má velký vliv na objemy a kvalitu produkce a to se již vůbec nebavíme o nákladech na produkci av ní na mnoho různých i zbatečných předpisů a jejich vynucování jen u "registrovaných" protože kde není hlášen na úřadu není kontrolován (??) a díky tomu je režie čím dál dražší díky legislativě a tu mnoho spolků a OSVČ nedodržuje - jen čísla hospodářství, živnostenské úřady, bezpečnost práce / vlhko, voda a elektrika ?/ veterina, rozbory vody, ryb atd. atd... a kromě toho všeho i Manipulační řády, geometrické zaměření hrází atd... další peníze a tak bychom mohli pokračovat v nákladech na údržbu hrází a rybničních objektů , strojů, zařízení atd...

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 11:59:24

LaV. >> Tohle se nedá ani srozumitelně přečíst. Omlouvám se, ale tohle nedám.
Hlavně, je to úplně mimo toho, co se tu řešilo - tedy že absence vánoc by chov kapra u nás nepoložila tak rychle, jako konec vývozu ryb.

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 11:52:42

nofish >> Ale jak byste chtěl počítat (zohlednit) samozásobení ??? já přeci nechci každý svůj krok a každou kachnu na své zahradě hlásit jakémusi ( říkejme mu třeba "STATISTIK") úřadu aby mohl napsat jednou za rok, že tolik a tolik toho a toho a za kolik ... Kde by pak byla SVOBODA našeho žití ??? nejspíše v ři.i ( ale tam již skoro je.... ) a stejně to mají i rybáři s prodejem své produkce a samozásobitelé se svýma rybama atd.... a k čemu by Vám bylo když zjistíte že např. 16 jednotek prodali rybníkáři sami sobě na vykrytí nerovnoměrné produkce v jednotlivých letech (například dvouhorkové rybníky a vypuštěné rybníky z důvodů oprav - odbahnění atd.. ) za mufnáct korun a 16 jednotek dodali do zpracoven svých i kolegů za mufnáct korun a 150 jednotek dodali na vánoční stánky své vlastní kde je prodali za nevímdesát korun včetně DPH a nákladů na provoz takových stánků a 200 jednotek dodali na stánky OSVČ a těm je prodali za nevímdesát korun + DPH..... Vám by to posloužilo jako zajímavá informace ( a víc nic ?), ale pokud budou takové informace veřejné najdou se v naší zemi "dobráci" kteří se budou "Domnívat" že to je moc a budou jim chtít z toho mála co mají za to co dělají nějak a nevíme kolik pokrátit.... a nebo zcela bez práce "přesměrovat" jinam... a nejlépe na "bohulibé" účely .. takže zcela dle doporučení pana MUDr.Plzáka radím všem nejen tyto ale i jiné informace tajit, tajit a zase tajit.. neboli zatloukat zatloukat a zatloukat...

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 11:39:53

LaV. >> Teď nějak nechápu, kde jsme. Jsi rybář, ne? Nějak to začínáš motat.
Dneska není problém udělat rybu - kapra. Je problém prodat. respektive, všichni vidí, že stojí jednička 70-80Kč/kg a tak si myslí, že do rybníka na jaře koupí kapry, v říjnu to vyloví a prodají za 70-80 - a pak se diví. Ale to snad jako profík víš,ne?
Ale už jsme někde jinde a nějak nechápu, o čem teď píšeš.
PS: Zrovna třeba svazová produkce je fajn. Ale jak ji můžeš někam počítat, když je to ve svazu, jde to svazu, za svazové ceny? Brát svaz mezi producenty (plnohodnotné) je hloupost.

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 11:34:40

nofish >> Pokud by někdo něco vyprodukoval a neprodal ( družstva, spolky v obecních rybnících atd... ) proč by to dělal a co s vyprodukovanou rybou ???? to jsem nepochopil a mnozí profesní rybáři a zaměstnanci rybníkářských firem jsou zároveň členy MO ČRS a pomáhají jim s produkcí na "chovných" rybnících a též s výchovou dětí v kroužcích a i proto jde úroveň ( spolu s technologiemi, materiály a věděním) u nás v naší krásné malé zemi mezi kopci nahoru i v tomto oboru... a to je dobře...

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 11:32:26

LaV. >> Jo, jenže i to samozásobitelství by se mělo zohlednit. Protože je otázka, kolik % z těch tun prodaných v čr šlo třeba svazům. Kolik velkoobchodně řetězcům a kolik jsou vážně ty vánoce. To jsou třeba čísla, co nejen mě zajímají, ale nedají se dohledat. Nebo je těch 8500 tun prodaných regulérně na vánoce na stáncích?

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 11:26:00

Vzhledem k tomu že se údaje liší a statistika je řeč čísel velmi nepřesných ...(např. soused měl kuře a já 1/4 chleba k obědu a statistika říká, že máme vysokou životní úroveň neb jsme měli každý 1/2 kuřete a kus chleba) tak se to co chcete vědět asi nedá přesně zjistit jen odhadovat .... a samozásobení se ze sportovního rybolovu a z malých rybníčků je vůbec věc velmi neurčitá....

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 11:25:51

LaV. >> sorry, tohle se nedá ani přečíst. Pak na to někdy mrknu.
Jak říkám, upozorňoval jsme, že neřeším soukromníčky s pár metráky ryb. 50q kapra denska udělají jezeďáci na návesáku (otázka je, jestli to dokážou prodat).

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 11:23:19

glánis >> Osobně si myslím, že to s těmi stánky tak divoké nebude. Otázka je, kolik bude stát to zařízení. Ale předpokládám, že půjde něco alá mobil.
Já třeba vím, že s hospodami má 100% pravdu a vím jak to chodí a po čem tam jdou. Mezi námi, pokud mu chceš říkat zloděj, klidně. Ale zloděj bývá i dobrý hlídač :-) A vůbec, tohle je politika, dej pokoj :-)

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 11:18:50

nofish >> podle statistik "Cechu rybářského" ( Rybářské sdružení producentů) v České zemi (mezi kopci) bylo zpracováno cca 2100 tun vlastní produkce 8500 tis tun se prodalo v ČR a 8400 tun se vyvezlo produkce v r. 2014 - z celkových cca 42,1 tis. hekterů rybníků hospodařili členové RS na 35 tis. a nečlenové na 7 tis. ha a to v tom jistě nejsou různí místní drobní fandové rybářského cechu co mají doma "nové" rybníčky a rybníky a chovají si rybky pro sebe a své okolí na konzuum či na nástrahu pro sportovní rybolov včetně různých okrasných ryb jeseterů a koi kaprů atd...(Zahradníci mají kvůli zavlažování též nádrže a taky jich pár znám co tam před 20 lety nic neměli a nyní tam "pár" ryb mají.......

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 11:17:18

LaV. >> prodají sto metráků, na vánoce. Dvě sádky, produkce z jednoho rybníka 10-20Ha, když na to přijde. Chápu. A také jsme psal, že soukromníčky, co udělají 20-50q neřeším, ti to prodají doma.
Ale zajímalo by mne, kolik % z ryb prodaných v ČR celkově, hlavně hlavními producenty, jsou ty co jdou na stánek a kolik jich je těch, co jsou po kamionech na zpracovnu a pak za hranice (přece jenom vím, kolik dokáže nařezat jedna šichta filet), kolik jich jde po kamionech svazům, kolik jich jde jiné firmě, která to pak vyveze. Protože tohle jsou pořád ryby za jiné peníze, než to co stojí na vánoce na stánku. Ale na jistotu prodané ve velkém.

glánis - Profil | Ne 25.12.2016 11:12:12

nofish >> Já naivní nejsem, jsem ale alergický na to, že mě nazývá zlodějem člověk jako Babiš a znechucený z toho, jak dementní je český národ, který mu tleská. Ale to je na jinou diskuzi. Stánkovému vánočnímu prodeji ryb nastává díky jeho nesmyslům soumrak a to je myslím škoda.

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 11:04:58

nofish >> Nevím jak u ostatních producentů, ale například Městské lesy a rybníky Hradce Králové vlastní a hospodaří na rybnících ( Biřička,Cikán,Datlík,Plachta,Roudnička atd. ) tak, že prodávají tržní ryby na výlovech a následně ze sádek na Vánoce vše KONCOVÝM spotřebitelům pouze a jen za ceny konečné vč.DPH bez jakýchkoliv mezičlánků takže 100% produkce je prodáno doma a za maloobchodní ceny a když se jim rok nepovede a produkce je menší tak si koupí ryby "nějaké" tržní ryby u okolních producentů, aby vykryli každoroční zhruba konstantní poptávku cca 100.000 města ... ( a to nejsou členem RS ČR ) a na Vánoce prodají cca 10 tun "Vánočních kaprů" a všechny ostatní vyprodukované druhy ryb (Štika,Lín,Amur, Sumec,) v množství výrazně menším ( cca 1 - 2 tuny ?? ), ale nikdo z OSVČ a anni z firem rybníkářských nechce v rámci konkurence sdělit svá čísla jen tak volně do prostředí naší malé hezké České "kotlinky" zvláště když vidíte i zde, co jsou lidé schopni psát, tak se tomu ani nemůžeme divit...

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 10:32:03

LaV. >> Kolik % produkce je prodáno za "vánoční ceny" a kolik za ty "exportní"? Myšleno doma. Tam se hned uvidí, kolik ryb jde na stánek, a kolik na prodej ve velkém, na zpracování, svazům, nebo někomu doma a pak zas někam dál. Ale to se bavíme snad pořád jen o kaprovi. Tahle čísla nemám a zajímalo by mě to.

LaV. - Profil | Ne 25.12.2016 10:25:28

standas >> Hezký článek takové by bylo třeba dostat do celostátních novin a časopisů - jen některé drobné nedostatky opravit a je to SUPER. Děkuji autorovi za čas a energii věnovanou tomuto tématu.

( např.ten průměrný výlovek je hodně zkreslen nesprávným čitatelem a jmenovatelem asi tak jako kdybychom průměrný hektarový výnos pšenice počítali ze sklizeného objemu děleného CELKOVÝM počtem hekterů orné půdy .. a proč se tedy do průměru počítají i rybníky v nichž je generační ryba, remonr¨tní ryba, násady všech druhů a věkových kategorií..ale je to velmi dlouho zažitý způsob výpočtu, který je nesprávný leč všude více než 65 let publikovaný... )

standas - 22.12.2016 11:44:09 >> to je hezký nápad kup si jeden rybníček a zkus to realizovat ..hihihi... a proč myslíš, že by Ty ryby nikdo nekupoval a candát není ryba ??? .... a další : nofish - ® [Poslat soukromou zprávu.] Čt 22.12.2016 15:20:20
standas >> Zrušit vánoce? Klidně. Doma placená ryba je doma prodaná a dražší, ale ve fináole, jde stejně daleko víc ven... zrušit u nás vánoce, prd se stane, většina firem vyváží ...Tak tento názor též není podloženo fakty... Produkce členů Rybářského sdružení (71 subjektů od fyzických osob po největší firmy) je z více než poloviny prodána DOMA a Ti chovatelé, kteří nejsou členy RS ČR naprostou většinu své produkce prodají doma ( ze dvora či spíš při výlovu ) ... ale tím si při Vánocích nebudu kazit náladu..... inu né každý chápe svobodu i jako odpovědnost a to nejen za činy ale též za slova... Mějte se krásně, žijte zdravě a držte se přísloví: "Kdo jí ryby v každém čase ten je MLÁD a štíhlý v pase" hezké svátky přeje uživatel mrku LaV.

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 10:22:58

LosPafkos >> Zapomeň. Ono to pomalu v klidu přejde tam, kam to patří. Do firem, které se tím živí. Prostě zpracování na staré školní laviciu východu z obchoďáku skončí a přesune se to do rybáren, na sádky a podobně. Hned, jakmile lidi pochopí, že není nic špatného na tom, koupit si rovnou hotové rybí maso - můj tip.

LosPafkos - Profil | Ne 25.12.2016 10:13:57

nofish >> ono se to nezakáže,jen to centrálně vezme pod svá mohutná křídla Agrofert :-)

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 10:11:35

LosPafkos >> Jo, ale to se pořád bavíš o cáru papíru, co ti dá obvoďák na počkání :-)
Ony tam budou i jiné věci okolo toho prodeje a zpracování. Kdysi jsme o tom kecali s veterinářem. Nemá cenu to řešit, pořád se to mění, ale je víc věcí, co se pod záminkou tradic na vánoce přehíží, to se neboj. Všechno je to dáno tím, že by se lidi zbláznili, kdyby se to všechno zakázalo :-)

nofish - Profil | Ne 25.12.2016 10:08:23

glánis >> Jak dopadnou volby? :-) Najivko. Teď na Babiše nadávají, aby lidem nalezli do zadnic, pak to stejně ale nechají běžet se slovy "zrušení by bylo drahé, nebo prostě to musíme ještě chvilku nechat".
On má ten náš pan ministr pravdu v jednom, daně šidí většina... to je prostě fakt. Akorát že zrovna na těch stáncích toho našidíš daleko víc, jak v kamenné prodejně :-) Proč asi se hospody vztekají....
MI to teda nechybí, honím se v práci úplně stejně. Akorát tak ty peníze, což ale taky není všechno.