Bobrům se na řece Lučině daří

Autor diskuse: yvana - Profil , 17.12.2016

Pr3v1t3k - Profil | Po 19.12.2016 14:50:32

Hoši tak nějak plujete po povrchu a k podstatě se ještě nikdo nedostal..

Pr3v1t3k - Profil | Po 19.12.2016 14:39:58


Serjoža - Profil | Ne 18.12.2016 15:29:11

Některé druhy zvířátek se bohužel nehodí do civilizace,vemte si pustit do lesů medvědy,velké kočkovité šelmy atd. a tvrdit že tu dávno žilo tak proč ne.Jo žilo ale nebylo tady 10 000 000 lidí kteří už jsou uplně všude.Chudáci zviřata,se divím že tu vubec některé,zvlášť větší druhy ještě jsou.Ale zase kormorána jsem tu asi před 30 léty neviděl a bobra před 15lety taky ne asi věděli proč tu nejsou.

Honza7 - Profil | Ne 18.12.2016 14:06:55

Rosetau >> Trochu mě tvůj názor na přehrady a jezy překvapil. Konkrétně voda která vytéká z Žermanické přehrady je ideální pro lososovité ryby, protože je dostatečně studená. Z toho důvodu je pod tělesem hráze chov ryb, včetně lososovitých. Na tomto vodním dílem je voda především upouštěna spodem díky MVE a v rámci fyzikálních zákonů ( hustoty ) má voda u dna nejnižší teplotu.
Co se týče prahů a jezů, tak ty mají především zpomalit odtok vody a díky nim taky dochází k okysličení vody. Pod prahy a jezy voda svojí energií vytváří hlubší místa, která jsou v horkých letních měsících daleko příznivější pro život lososovitých ryb, než ve většině části toku říček.
To co je problém těchto vodních staveb z pohledu ryb - je nulová šance na průchodnost takovým úsekem.
Vůbec netvrdím, že bobr páchá samé škody, ale jeho činnost není vhodná ve všech lokalitách na našich tocích.

Rosetau - Profil | Ne 18.12.2016 13:40:05

Vy tomu tady nejak moc rozumite. Jediny kdo s prominutim kurvy vodni toky je clovek. Stavi jezy a prehrady, betonuje brehy, narovnava toky a odstranuje kameny a popadane kmeny aby voda co nejrychleji odtekla pri povodnich. Diky prehradam a jezum je voda mnohem teplejsi nez ma byt. Diky narovnanym tokum bez meandru a vybetonovanym brehum voda tece v rece jak v toboganu a v lete neni voda. Diky tomu vsemu jsou reky jak prostreny stul pro kormorany. Bobr dela jen to co umi a dela to uz statisice let a nikdy to rybam nevadilo spis naopak diky tomu, ze do vody taha spousty dreva dela spoustu ukrytu jak pro ryby tak pro jine vodni zivocichy. Muskarim uz par let a za to dobu co jsem si mohl vsimnout tak pstruhum se nejvic dari ve vodach kde je spousta kamenu a popadanych kmenu a vetvi nez kde je hole dno bez zivota.

Honza7 - Profil | So 17.12.2016 20:11:02

Kreja >> Mě osobně zvedlo hladinu adrenalinu tohle : „Když se bobr vyskytne v břehových porostech, tak tam působí jako prvek, který je oživuje, obhospodařuje. On vytváří podmínky pro další formy života, které jsou závislé na větším množství světla nebo tepla. Když takový bobr ohryzá několik vrb, které pak spadnou, tak vytvoří mikroplochu, na kterou dopadá více světla a tepla a tam pak dochází k dalšímu rozvoji života světlomilných a teplomilných forem. Bobr tak břehové porosty zpestřuje," vysvětlil Smola.
V případě Lučiny v Havířově jde o pstruhovou vodu, ti co to tam znají ví že nejde o žádný lesní úsek, ale o stromy, které v těsné blízkosti vodní říčky kopírují její tok. Každý padlý strom tedy nevytvoří žádnou mikroplochu, ale vznikne úsek bez stromů. Jsem tedy zvědav kde se panu Smolovi podaří získat teplomilnou formu pstruha potočního?

Kreja - Profil | So 17.12.2016 19:41:28

Honza7 >> Vcelku jsi to pěkně napsal - hlavně s tím povodím.Já osobně bobry ani jejich zastánce nemusím obzvlášť když to komentují takovým způsobem jak v havířovském deníku.
Stačí když vidím kolika ptákům a hmyzu zničili nenávratně životní prostředí tak že se už tam nevyskytují.Trochu mi to připomíná éru vypouštění sumců i do malých rybníků.Hospodáři tvrdili že chtějí zatraktivnit vodu a okamžitě nenávratně zmizeli líni a úhoři.To byl taky dobrý ekologický počin.

Honza7 - Profil | So 17.12.2016 14:08:47

Aktivita bobrů byla už zaznamenána nejen pod přehradou, ale i nad přehradou. Každý z nás má různý pohled na činnost bobrů. Je to z toho důvodu, že soužití s nimi není pouze o výhodách, ale nese sebou určitá rizika.
Chápu magistrát města Havířova, že činnost bobrů vítá, poněvadž dokážou ušetřit nemalé peníze za údržbu stromů kolem stezky, která vede kolem řeky Lučiny. To co některým lidem může dělat radost, tak druhým to způsobí velké komplikace. Je potřeba si uvědomit, že v drtivé většině nejde o původní populace bobrů, ale jde o bobry, kteří byli odchováni člověkem a v mnoha případech se chovají jinak, než je zvykem. Další problém brzy vznikne s tím, že jde o chráněného živočicha, který v přírodě mimo člověka už nemá predátora. Mám obavu, aby to s bobrem brzy nedopadlo jako s kormoránem, kdy díky legislativě dojde k jeho přemnožení na úkor jiných živočišných druhů.
Já aktivitu bobrů vítám, poněvadž jejich činnost je v mnoha případech výrazně z ekologického hlediska pozitivnější, než činnost některých POVODÍ. V horních tocích potoků, říček a řek je jejich činnost vnímána kladně, poněvadž dokážou v těchto oblastech zadržet tak cennou vodu.
Problém nastane v místech, kde se bobr bude více setkávat s lidskou populací a tam tyto střety budou hodně nepříjemné pro obě strany konfliktu. Chápu oprávněné obavy sadařů, majitelů pozemků u vodních ploch, poněvadž těm bude bobr dělat škodu na ovocných a okrasných stromech. Určitě se může zvýšit riziko záplav, poněvadž stavby těchto tvorů na našich tocích můžou tento problém způsobit.
To co mi tak trochu chybí v projektu zachování našich původních živočišných druhů na našem území jsou lokality, kde jejich činnost bude vítána, pak kde bude tolerována a kde bude nežádoucí. To už ani neuvádím, že do dnešní doby nebylo ani dáno jaký počet kusů je pro danou oblast ideální. Pokud bude vyšší, jak naložit s těmi co budou na víc? Není nic jednoduššího, než nějaký druh vypustit a pak se o nic nestarat.