Diskuse k článku: Lov královen 1. díl

Diskuse k článku Lov královen 1. díl

Autor diskuse: Radek Filip - Profil , 12.11.2016

martin1978 - Profil | St 23.11.2016 9:32:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Slovensku stojí všade hlavátková povolenka 80,- Eur a je 10 vychádzok. (Minulý rok platil ešte starý stav 50,- Eur a 5 vychádzok). Denná hlavátková povolenka neexistuje. Niektoré organizácie vydávajú povolenky len na základe žiadosti (napr. Podbrezová - Hron), inde ju viac-menej predajú ak majú k dispozícii. Český štátny občan si ešte musí kúpiť štátny rybársky lístok.
Twen - neviem presne ako je situácia na Dunajci ja poznám Váh a Hron, ale ak Ťa to zaujíma vygoogli ktorá MO SRZ ho obhospodaruje (myslím, že Stará Lubovna alebo Spisska Stara Ves) ale nie som si istý) a skús tam zavolať či majú voľnú povolenku. Na blind by som tam určite nešiel. Pozri na stránke www.reviry.sk, zadas Dunajec a vyhodi ti kto to obhospodaruje

Twen - Profil | St 16.11.2016 17:28:01

Co Dunajec a úsek na Slovensku nebo v Polsku? Kolik stojí povolenka na den? Nevíte někdo info

kakr - Profil | St 16.11.2016 9:01:34

Honza7 >>
S tím,že 95 rybářů ze 100 nepozná hlavatku souhlasím, zvláště když má tak 30cm.
Stále zapomínáš, že losos v Čechách a dnes na Dyji i jeseter jsou dítky EU.
Znovu opakuji, myslím si, že v současné době v Povodí Moravy neexistuje revír, kde by mohla hlavatka přirozeně žít a rozmnožovat se.
Jistě by šlo koupit hlavatky "tržní" a prodávat na jejich lov denní povolenky za 5 litrů v systému chyť a pusť, ale to asi není udržení původní populace.

Honza7 - Profil | Út 15.11.2016 19:03:03

kakr >> Promiň, ještě se vrátím k tomu co jsi napsal : Že se ji ten neschopný svaz snažil pomocí násad v 60tých létech do vody vrátit a neuspěl je věc druhá."
Zde nejde pouze o svaz, spousta lidí hlavatku nepozná a když ji chytí tak si ji pletou se pstruhem. To, že každý z nás vidí priority ve svazu někde jinde to je jasné. Zde si ale myslím, že bychom měli udržet původní populace našich ryb a mělo by to být i prioritou svazu.
Do lososa se investovalo tolik peněz, že kdyby tyhle investice šly na udržení jiných ryb ( např. hlavatka, jeseter a další ), tak výsledky měly daleko větší efekt.

Honza7 - Profil | Út 15.11.2016 18:50:07

kakr >> Ahoj, nevím z kterých zdrojů čerpáš ohledně žravosti hlavatky. K tomu se pěkně vyjádřil ve své knize Ivaška a tak by mě zajímalo, který další zdroj uvádí něco jiného. Problém si myslím vznikl úplně někde jinde a to především v tom, že byla vysazena do pstruhových vod, kde neměla nic jiného na žrádlo než pstruhy a lipany. Vzhledem k tomu do jakých velikostí v průměru je schopen pstruh vyrůst ( nemyslím tím vysypané granuláky ) tak je jasné, že do hmotnosti ulovené jedné ostroretky musí takových pstruhů spořádat několikrát víc. V letních měsících ( tedy aspoň jak tomu bylo loni ) nežere skoro vůbec - teplota vody nad 20°C se pro ní stává pomalu likvidační.
Jinak si nejsem vědom, že by řeka Morava v okolí Olomouce, případně Kroměříže byla pstruhová. Tady se běžně hlavatka v minulosti vyskytovala, než do naší země dorazila teorie, že pro zaměstnanost lidí v průmyslu se bude tolerovat snad všechno možné. Kdy byla úplně vytrávená naše původní hlavatka na Moravě se těžko dá zjistit. Pak už to bylo pouze o experimentech, které v daleko větší míře proběhly v Čechách, než na Moravě.
Tak trochu nechápu proč je snaha tuhle rybu démonizovat. Vysazovat ji tam kde nepatří a tam kde by měla být ( protože je to její původní místo ) se někomu zkrátka nehodí. Jinak pokud se podíváš na tabulku, kterou jsi mi sám poslal ( ještě jednou se omlouvám, že jsem si dobře nezapamatoval roky, které porovnává ), tak by se dalo říct hodně nadneseně: " že pstruhům potočním se na Dyji dařilo, když tam byly i hlavatky."

kakr - Profil | Út 15.11.2016 12:59:44

Hlavatka zmizela z Povodí Dunaje dávno před tím, než vznikl ČRS. Že se ji ten neschopný svaz snažil pomocí násad v 60tých létech do vody vrátit a neuspěl je věc druhá. Dnes v obráceném gardu se o něco podobného snaží ochranáři v Čechách, říká se tomu návrat lososa..........
Bohužel, hlavatka není slepice které nasypeš hrst pšenice a je spokojená. Navíc v Čechách se jedná o nepůvodní druh a už vidím soudruhy v Bruselu jak na návrat hlavatky do Čech chystají dotace. Hlavatka potřebuje reofilní ryby by měla co žrát a žere jako kyselina.
Jsa pamětník, tak kolegům připomenu co platilo pro lov hlavatky. Lovilo se na zvláštní povolení na P vodě v prosinci a maximální roční úlovek byl 1ks/člen, stejně se jich ulovilo pár kousků. To stejné platí nyní na Slovensku kde se hlavatka ještě vyskytuje. Kontrolní otázka, kolik reofilek se na našich (MRS) pstruhovkách vyskytuje?
V současné době je návrat hlavatky do Povodí Moravy zcela nereálný, je potřeba si nalít čistého vína, psát zbožná přání na MRKu nepomůže.

Honza7 - Profil | Út 15.11.2016 12:40:47

Raf >> Nastavil jsi laťku hodně vysoko s prvním dílem a teď je nás tady víc, kteří čekají na díl druhý.

JaLi - Profil | Út 15.11.2016 12:22:44

Super počtení, přečetl jsem to jedním dechem, už se moc těším na další díl. Jen víc takových článků :) hlavatku jsem naživo nikdy neviděl a určitě by mě to lákalo :)

Raf - Profil | Út 15.11.2016 11:44:51

subrewulf >> Děkuji. Moc si vážím takové podrobné recenze článku. Snad se ti bude líbit i druhý díl.

Raf - Profil | Út 15.11.2016 11:43:02

Branislav >> Ahoj, moc díky. Peš jsem hodil na svůj shop s vyzkoušenými nástrahami. Ale raději upozorňuji, že dostupnost je tak 1-2 měsíce http://www.ryfi.cz/pes-vranka-na-hlavatky/d-425/

Branislav - Profil | Út 15.11.2016 10:56:49

Raf >> Radek Filip - >> Ahoj Radku....úžasný článok....krásne úlovky a zážitky....gratulujem....chodím pravidelne do Mongolska a Mongol čo k nemu chodíme mi dal nástrahu čo zanechali srbskí rybári je pdobná presne tej čo je vyfotená na obrázku ,,vranka,, jig a telo vytvorené s materiálu z čoho je špongia...vedel by si mi dať tip kde sa to dá objednať alebo vieš to zohnať kúpil by som nejaké....ďakujem

subrewulf - Profil | Po 14.11.2016 20:00:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Prestoze normalne do diskuzi neprispivam, u tohoto clanku udelam (prvni) vyjimku. Musim autorovi vyseknout poklonu za fantasticky text. At uz pro jeho informacni hodnotu, vytribeny sloh, krasne fotky i poutavy pribeh z prostredi, do ktereho se asi nedostane kazdy rybar. Necht je (pisatel i samotna stat) vzorem pro vsechny, kteri maji ambice k publikovani svych zazitku. Vpravde profesionalni prace, za kterou dekuji, smekam a tleskam! Jen vice takoveho obsahu; za me osobne je to to nejlepsi na mrku za posledni rok. Vidim tu opravdu poctivou praci - jak rybarskou, tak redaktorskou.

pietros - Profil | Po 14.11.2016 17:36:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pěkný článek. Gratulace k úlovkům. Jinak na sv. Martina zabrala tato krasavice na UL na MP revíru. Jak je vidět už nějakému predátorovi unikla, kéž by tam přežila aspoň 10 let.

Honza7 - Profil | Po 14.11.2016 16:16:29

Fishky >> S tím co jsi uvedl já souhlasím, jenom proč tato ryba zmizela z původních revírů, tam vidím příčiny především v otravách, které v první polovině minulého století stály za likvidací hlavatky v domovských řekách na Moravě.
Víš ono s ekonomikou jsou ty pohledy dva.
1) okamžitá - do tohoto projektu hlavatku zařadit nemůžeme pokud se nevysadí hned dospělí jedinci. To nese rizika, starší ryby je problém převézt na delší vzdálenosti. Další komplikace vznikne zda-li se dospělá ryba dokáže vypořádat s novým prostředí. Většinou to u dospělých kusů nedopadne moc dobře.
2) ekonomika s delší dobou návratnosti, ale s větší šancí na úspěch. Vysazovat rybky cca půl roku staré. Ty se jsou schopny daleko lépe přizpůsobit, zde je samozřejmě větší riziko ztrát. Chytat hlavatky pak v takovém revíru můžeš nejdříve za pět let. To co je ACHILOVOU PATOU tohoto projektu, že bude trvat dlouho ( tedy minimálně pět let ) a tak výsledky úspěchu, či neúspěchu by mohly padnout na jinou osobu, poněvadž nikdo neví co bude za pět let a proto se asi nikomu na svazu do toho nechce. To ovšem neznamená, že současný stav je značka ideál. Pokud by se jenom polovina peněz investovala do hlavatky na místo projektu o návrat lososa, tak věřím tomu, že dnes jsou výsledky znát a peníze by se už vracely z licencí. Není to o ničem jiném než o prioritách, které si svaz stanoví.

Fishky - Profil | Po 14.11.2016 14:45:17

Honza7 >> kdyby na prvním místě byla ekonomika (vezmeme-li v potaz, že do Slovinska jezdí rakouští sousedé a rádi zaplatí 70 éček za den? pak obdobný přístup by mohl fungovat i u nás, vody na to určitě jsou, vždyt hlavatka tu byla doma a že zmizela je škoda a bohužel jen výsledkem hospodaření svazu. Věřím, že napravit to proto není nic nereálného, stačí jen chtít.

Honza7 - Profil | Po 14.11.2016 14:33:02

Fishky >> Ahoj, pokud bude na prvním místě jenom ekonomika, tak asi moc změn v této oblasti v ČR nenastane. Tento velmi pěkný článek poukázal, že to jde vzít i trochu z jiného konce, který bude daleko příznivější pro naše původní druhy ryb. Dokonce uvedený projekt by byl schopen si na sebe i vydělat.
Jenže je to i o provázanosti s faktory, které budou mít přímý vliv na udržení hlavatky v daném revíru. Už to tady i zmínil kakr - vhodnost daného revíru a vhodnou skladbu ryb v dostatečné míře, která by sloužila co by potravinový zdroj.
Dále jde o zájmy jednotlivých POVODÍ, které sice hlásají, že mají zájem o řeky plných ryb, ale ve své podstatě jde ve většině případů o daleko větší provázanost s některým energetickým gigantem. Uvedená provázanost je pak vidět na spoustě revírů a bohužel nejsou to jen překážky pro ryby.
Osobně si myslím, že i za těchto svízelných komplikací by se hlavatka mohla vrátit do některých původních lokalit, kde v minulosti žila. Jde spíš o to zda-li jí dáme šanci k tomu aby se mohla vrátit a chovat se k ní tak, jak je tomu v jiných zemích. S tím, že vše co by se vybralo za licence by šlo do nákupu nejen hlavatek, ale i ostatních původních ryb.

Ahonz - Profil | Po 14.11.2016 11:58:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hlavatky se nejspis i u nas ještě nejake najdou - tohle je foto bohužel jedne padlé z leta 2015 na Otavě. Merila odhadem necely metr.. :-(

Fishky - Profil | Po 14.11.2016 9:09:32

Honza7 >> Pěkný příspěvek, snad se u nás jednou všichni dočkáme návratu hlavatky tam, kam původně patřila.

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 14.11.2016 9:02:16

Pěkný článek, četl jsem i v Kajmanovi jestli se nepletu. :) Škoda těch řek u nás. Pamatuji ještě hlavatku na Rožnovské Bečvě (někdy v přelomu tisíciletí), ale to už je minulost. Je třeba dát i ty naše řeky zpět do pořádku a pak by vidina hlavatek u nás zase tak nereálná nebyla.

Twen - Profil | Ne 13.11.2016 23:18:45

Pěkný článek. Před 20lety bylo pár kusů velkých hlavatek nad Nedvědicemi. Viděl jsem jednu lovit, ale žádná se, co vím nechytla.

Monot - Profil | Ne 13.11.2016 20:38:43

Honza7 >> Děkuji :) To bych si přál upřímně taky. Je škoda, že na původní druhy jako je Hlavatka musíme ve většině případů až do zahraničí.

Honza7 - Profil | Ne 13.11.2016 20:26:30

Monot >> Taky gratuluji k úlovku, přeji Ti aby jsi takové a větší chytal na Moravě.

Monot - Profil | Ne 13.11.2016 20:07:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Gratuluji ke krásnému úlovku :) i já letos náhodně ulovil hlavatku, byla sice malá, ale radost nepopsatelná !

Honza7 - Profil | Ne 13.11.2016 19:15:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pár fotek z letošního roku.

Raf - Profil | Ne 13.11.2016 19:05:12

kakr >> Ok. Díky za vysvětlení a fotky.

Honza7 - Profil | Ne 13.11.2016 19:01:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přidám taky pár fotek hlavatky.

Honza7 - Profil | Ne 13.11.2016 18:56:30

kakr >> Snad by ochranáři na hlavatku slyšeli lépe, než na duháka. Bez ostroretek by to nemělo, ale cenu. Při tom ostroretky nejsou tak drahé.

kakr - Profil | Ne 13.11.2016 18:51:30

Honza7 >>
Pod Vranclem hospodaří ochranáři a ti tam zakázali i duháka, natož hlavatku, navíc by tam neměla co žrát, ostroretky jaksi došly....
Hlavatky se v MRS určitě vysazovat nebudou.

Honza7 - Profil | Ne 13.11.2016 18:48:05

kakr >> Pod Vranovskou přehradou se dá očekávat velmi přijatelná voda hlavatky ( za předpokladu, že přehrada nebude vypuštěna ).
Ostroretka, hlavatka ad., to je pak otázka svazu co bude chtít mít v revíru za ryby.