Bečva bude v Hranicích kvůli opravě jezu až tři týdny bez vody

Martin - Profil | So 10.9.2016 12:52:31

Slovili to pěkně, byl jsem tam včera večer nahlédnout, v kalužích zůstalo jen pár tlouštíků a ouklejí. Ostré, podoustve a parmičky už to ale měly za sebou, reofilní ryby tohle nedávají. Našel jsem i jednoho mrtvého mníka.
Že Struha "patří" majiteli Welartova mlýna jsem netušil, tímto se taktéž omlouvám za prudkou reakci.
Nicméně, současný stav na Bečvě, s každoroční totální srážkou vody, je jedním slovem prasečina.
O co lepší bylo řešení starého jezu (k. und k. Militarschwimschule) z dob císaře pána se štěrkovou propustí atd. Ale bylo třeba jej zbourat, řeku zúžit a "zašpuntovat současným jezem s MVE. Na štěrkonosné řece, jako je Bečva...problém bohužel nemá řešení. Teda, mimo dynamitování jezu:-)

Kobarid - Profil | So 10.9.2016 12:47:47

Mi!d@72 >> tak to já se zase půjdu podívat, co vlastně můžu momentálně na Bečvě očekávat ........
Už jsem si byl v týdnu obhlédnout koryto toku nad jezem po srážce vody, tak dnes se vydám pod jez dolů směr Familie.
Jo a kaprů nad jezem bylo opravdu dost, takže asi tam budete mít co chytat.

Pěn_a - Profil | So 10.9.2016 11:39:17

Kobarid >> Tak to se musím taky omluvit, že jsem podezříval MO Hranice z nečinnosti.

Mi!d@72 - Profil | So 10.9.2016 7:45:29

Kobarid >>... tak večer půjdu zkusit,jestli už dorazili ti vaši macci :o)))

Heatley - Profil | Pá 9.9.2016 20:59:38

Lidi z Povodí Moravy,by už dávno měli sedět za ty prasárny,kterých se dopustili na Bečvě v base...ochránci přírody jsou také úplně na nic...

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 20:33:00

potkal jsme teď navečer kamaráda, co byl dopoledne na struze s agregátem a říkal mi, že se jim povedlo odlovit cca. 4000 ks ryb, převážně jelec, hrouzek, nějaký karas, okoun a prý i 3 úhoři.
Zítra už prý nic lovit nebudou, jelikož to nemá cenu.
Ale dozvěděl jsem se jednu zajímavou věc, což asi mnohé vysvětluje - ta struha, totiž vlastně vůbec není rybářský revír a MO Hranice s ním nemá tím pádem nic dočinění. Jedná se prý o soukromý majetek člověka, co vlastní na bývalém Welartově mlýně MVE. A prý už při minulé srážce vody na jezu, byl tento člověk vyzván Odborem ŽP MÚ Hranice, aby zajistil odlov ryb před srážku a ten tak přesto neučinil a členové MO museli pak jít odlovit rybu ze struhy. Letos se prý situace opakovala úplně identickým způsobem, jako před třemi lety.
Takže se tímto musím klukům z MO Hranice omluvit, ale netušil jsem opravdu, že pod ně vlastně struha vůbec nespadá a s nastalým stavem rybí obsádky mají co dočinění až v okamžiku, kdy se nato vlastník vodního toku vys........ a oni jsou vyzváni Odborem ŽP MÚ Hranice, aby zjednali alespoň nějakou nápravu vzniklých škod.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 11:12:40

hraji >> já jsem na to upozorňoval už v úterý ráno kamaráda, který je členem RS a "pravá ruka" hospodáře - vadilo mi hlavně to, že tam není ustanoven zákaz lovu, když je srážka vody ( a na břehu stojí borci prutama a mastí to, až se z nich kouří).
Pochopitelně, ruku v ruce, s tímto sdělením jsem mu říkal, že voda tam teče jen původním korytem, ............ což logicky znamená, že do struhy už žádná voda nepřitéká ( když je vtok 1,5 m na původním korytem). Jak s touto informací pak naložil, to už bohužel nevím.

Pěn_a - Profil | Pá 9.9.2016 11:02:22

hraji >> Přečti si začátek diskuse. Místní rybáři lhostejní nebyli. Hned jak opadle voda tak nastoupili do prázného koryta s udicema :-)

hraji - Profil | Pá 9.9.2016 10:49:59

Kobarid >> mě spíš překvapuje lhostejnost početné rybářské obce v Hranicích. Ono se všechno lehce svede na činovníky, ale já když jsem na dovolené, tak se snažím si odpočinout, tudíž neřeším věci nesouvisející s dovolenou. Věřím tomu, že kdyby místní rybáři věnovali problému pozornost a nechodili několik dnů lhostejně kolem, určitě by se ta informace k nějakému zainteresovanému činovníkovi dostala. Například ta informace o škeblích ve vypuštěném náhonu, ta je zralá na inspekci životního prostředí, ne na rybáře.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 10:39:47

Pěn_a >> já fakt nevím............ Regionální televizi nemám a HT nečtu, takže v tomto směru netuším, jestli se to vědělo už dříve, než pondělí.
Aspoň pro mně to tedy bylo překvápko, jelikož v neděli odpoledne, jsem ještě nad jezem byl u vody i s klukem a pěkně jsme si zachytali.

Pěn_a - Profil | Pá 9.9.2016 9:59:37

Kobarid >> Je to dost neuvěřitelny, protože to bylo v neděli v regionálních zprávách na ČT. Na tu televizi se už dneska nikdo nedívá :-)

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 9:57:01

hraji >> což asi bude pravděpodobná verze tohoto smutného příběhu....................
Když si vezmu, že "činovníci" hranické MO v sobotu ( respektive i v úterý ráno), o ničem takovém nemluvili, nebo neměli snad ani potuchu o skutečném stavu Bečvy nad jezem.
Hlavně, že máme mail, GSM, TW, FC a kdejakou vifikundaci, ale aby se dostala informace na správné místo, tak to vždycky ztroskotá na neschopnosti lidského faktoru něco vykonat.

hraji - Profil | Pá 9.9.2016 9:27:57

Kobarid >> uživatelem revíru je ovšem ÚS SMS, ono je docela možné, že upozornění na srážku došlo včas, jen se zadrhlo na úředníkovi v Ostravě a nedorazilo včas, nebo vůbec, do příslušné MO. PMO asi nekomunikuje s každou MO extra, pokud to tedy funguje stejně jako u nás. Na exkluzivní informace to chce mít i exkluzivní vztahy s pracovníky PMO.

Pěn_a - Profil | Pá 9.9.2016 9:27:47

Kobarid >> Asi tak.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 9:18:41

Pěn_a >> tak třeba jsme někoho touto naší polemikou "nakopli"........., ovšem jak píšeš, až tedy po 5 dnech.
PS. jen by bylo zajímavé vědět, na čí straně je ta chyba - ale když si vezmu sobotní rozhovor s hospodářem hranické MO, který mi nic takového neříkal a ještě jsme se o zarybněnosti Bečvy na jezem bavili + úterní reakce R.S. ( co je právě s agregátem u struhy), který ani nevěděl, že je Bečva úplně vypuštěná, tak mi z toho vychází, že jim o té totální a hlavně extrémně rychlé srážce vody na jezu, nedalo echo PMO. A nebo možná dalo, ale jejich akce byla tak rychlá a hlavně v takovém rozsahu, že ani MO nečekala, že dojde k úplnému zastavení přítoku do "struhy".

Pěn_a - Profil | Pá 9.9.2016 9:05:18

Kobarid >> Taky si myslím že nikdo nezavolá. Ten tlak na řešení tady najednou je odněkud odjinud. Tuto diskusi zřejmě čtou i další, i když do ní nepřispívají. Škoda že až po pěti dnech.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 8:50:23

Martin >> jak mi právě říkala má choť - nečekej, že ti někdo večer zavolá, abys jim zítra ráno šel pomoct.............. to kdyby tam měli všichni padnout, tak to dneska vyloví.....

Martin - Profil | Pá 9.9.2016 8:31:19

Skvělé, snad se to povede. Zítra bych to taky mohl stihnout. Pošlu Ti do SZ kontakt, když tak dej vědět.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 8:28:03

Martin >> Tak jsem právě mluvil s R. S. a jsou s agregátem na struze a snaží se něco málo z těch ryb zachránit.
Tak jsem mu říkal, že pokud by se ještě zítra ráno rozhodli to jít znovu k vodě zkusit dolovit, že jim půjdu velice rád pomoct.

Martin - Profil | Pá 9.9.2016 8:10:14

Kobarid: Ahoj Martine, taktéž zdravím, musíme někdy zajít k vodě a pokecat.
Se Struhou to stojí za hovno, včera jsem zas něco vytahal, ale ty vedra udělají s rybama během pár dní krátký proces. Snažil jsem se dovolat předsedovi, ale nepodařilo se, asi je taky na dovolené:-(

Mi!d@72 - Profil | Pá 9.9.2016 8:08:58

Kobarid >> ...tak zkus zkontaktovat nějaký ochránce přírody,ti maj dneska celkem velkej vliv,a pokud jsou v tom potoce škeble atd.tak se jim to asi moc líbit nebude...