Vsetínská Bečva je na šestnácti procentech průměrného průtoku

Honza7 - Profil | Út 14.6.2016 16:25:58

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 14.6.2016 15:45:36 >> Ahoj, já zrovna slovo vodohospodář nepoužil ve spojitosti s povodím. Tímto termínem jsem měl na mysli lidi, kteří využívají vodu a dokáží s ní opravdu hospodařit. Využití dešťové ( šedé ) vody v domácnostech na splachování a nebo na zahrádkách je celkem běžné na západě od našich hranic. Tohle mají na starosti projektanti nových budov a vodohospodáři, kteří dokáží s touhle surovinou rozumně hospodařit. Nutno je k tomu mít připravené rozvody v nových zástavbách a dokázat šedou vodu lokálně kumulovat v nádržích, pak už nic nebrání tomu šetřit pitnou vodu.

petrikveprik - Profil | Út 14.6.2016 15:45:36

Honza7 >> absolutní souhlas! Jen z toho "snad slovo vodohospodář nabere většího významu" mám normálně husí kůži, když si uvědomím co vše (na mé domovské vodě) povodí moravy "vybudovalo" resp. navždy zničilo.

Heatley - Profil | Út 14.6.2016 15:35:38

Za vše může Povodí Moravy a zemědělství.Potoky zkrácené a napřímené jako kanály,nedostatek vody v potocích se pak promítně na řece,totálně zdevastovaná vykácená vegetace,která skýtá stín i úkryty pro vodní živočichy,obhozené břehy lomovým balvanem,pořád se mluví o tom jak zadržet vodu v krajině,ale jednotlivé Povodí dělají úplný opak...

fishmen17a - Profil | Po 13.6.2016 18:11:45

Bečvu mám hned za plotem a je to dost smutný pohled.Sotva teče,tvoří se v ní řasy a je zelená jak brčál.Prostě jako sopel. Kdysi pršelo a Bečva byla týden kalná a o dva metry větší.Teď prší a nic.Před tím pršelo několik dnů a Bečva byla kalná dva dny.Nyní je opět zase kleslá. Musí jo pryšet,aby se zvedla a průtok zůstal stejný aspoň pár dnů. Stav,výška hladiny,jaká byla před páru lety,to už nebylo jo dlouho. A jak je psáno níže,tak s tím souhlasím. Potůčky zmizely a místo nich kanály.Žádná vláha nic.

venca1 - Profil | Po 13.6.2016 17:35:32

JaMi - >> A co že tě tak zajímá Bečva? Jezdíš tam z jižních čech na ryby,..-)))

Sa(l)micka - Profil | Po 13.6.2016 17:34:42

Hergot, klidně bych tam ke Vsetínu poslala třetinu toho, co spadlo tu - a ještě padá - kdyby to šlo. Podstav máme než na jednej říčce, vody chvílema až až.

Honza7 - Profil | Po 13.6.2016 17:04:36

Bohužel dá se očekávat, že takových letních dnů s nedostatkem vody bude přibývat. Snad i jednotlivá POVODÍ už konečně pochopí, že samotná stavba přehrad nevyřeší nedostatek vody v letních měsících a brání migraci vodních živočichů. Je nutno udržet vodu v místě dopadu a snažit se její odtok zpomalit. Základ je ji udržet už v horách a kopcích, především v těch částech kde půda je dostatečně schopna sorbovat vodu a ukládat ji v podzemí.
Vytváření prahů a návrat vodních toků do původních koryt vodu dokáže zpomalit a tím ji v krajině udržet. Bohužel dost dešťové vody skončí v kanalizační síti a nemá se kde v krajině udržet. Potrubím teče někdy i desítky kilometrů a tato voda pak nutně v krajině musí někde chybět. Snad slovo vodohospodář nabere většího významu a konečně tito lidé budou mít větší váhu v rámci nových staveb, kde by se jejich znalosti měly projevit. Je nutno nápravná opatření realizovat celkem rychle, jinak v našich vodách nebudou mít lososovité ryby šanci přežít letní období.