Diskuse k článku: Špendlíkoví amuři

Diskuse k článku Špendlíkoví amuři

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 15.6.2014

pocatek - Profil | St 18.6.2014 18:57:57

Supr článek jako všechny.díííííík

dada11 - Profil | St 18.6.2014 16:31:13

marmyš >> Tak to jsme všeci :-)).

marmyš - Profil | St 18.6.2014 16:11:52

dada11 >> hounochyt?

dada11 - Profil | St 18.6.2014 15:34:42

marmyš >> A co když někde padají srač.... ??? :-).

Martimo - Profil | St 18.6.2014 14:59:29

superweb >> jak pises : "Znal jsem jen jedno misto kde padalo ovoce do vody ze stromu - tresne. Bylo to super chytani, slusni kapri tak do 8kg a sem tam amur"

ja taky jedno takove misto znal na zlinsku.. v okoli keru mirabelky nad vodou to bylo nejlepsi ale dalo se tak lovit po cele prehrade... stacilo po ceste k vode zastavit natrhat nekde u cesty sacek mirabelek.. pohodit je cca 4-6m od brehu nastavit na splavku ponor na dno a amuri sli ve vsech velikostech.. ale cim bliz ke keri tim vic se jich tam zdrzovalo..

jinak autorovi : Hezky clanek !!!!!!!

Angler - Profil | St 18.6.2014 14:15:11

Luckyman >> Přesně tak.. a jak píše v článku Milan, je to o náčiní, pokud máte silný vlasec, umíte pevný uzel (:D) a víte, že je tam volná voda bez vázek, tak pokud jde o improvizaci, nevidím v tom problém, naopak mě to pobavilo.. zachoval bych se asi naprosto stejně :)
A oceňuji Milana za jeho "odvahu", mohl napsat, že měl s sebou náhodou i krabičku s jednoháčky(samo že barblessy ;)), jeden vytáhl a chytal.. a měl by vystaráno :D

Luckyman - Profil | St 18.6.2014 13:58:49

Za mně je to pěkný příklad toho, jak se lovec flexibilně vypořádá se situací a vyřeší ji tak, aby chytal ryby s tím, co má k dispozici. Vzhledem k tomu že to byla improvizace autorovi odpouštím použití trojháku. Problém bych s tím měl, kdyby to dělal opakovaně a cíleně.
Připouštím že použití trojháku je velmi kontroverzní, Ale ruku na srdce - pokud bychom byli v situaci jako autor - zvítězila by v nás etika nebo lovecký pud?
Ať si to zodpoví každý sám za sebe.

Woohooo - Profil | St 18.6.2014 13:50:39

Fishky >> MY si tady mysleli do včera ze ani ryby nechytas ale ze si sem chodíš jen pokecat :))))

Fishky - Profil | St 18.6.2014 13:42:06

najas >> Máš pravdu, amury cíleně taky nechytám a přes sedmdesát nemám žádnýho.

najas - Profil | St 18.6.2014 13:36:01

computerfish >> Promiň mi to, ale měl bys diskuzi pozorněji číst. Vrať se tedy
na příspěvky Fishkyho z 15.6. - 22.02 a 16.6. 11.20, pak možná pochopíš moji reakci.

Fishky - Profil | St 18.6.2014 13:30:18

najas >> ach jo... :)

najas - Profil | St 18.6.2014 13:25:19

Fishky >>Pozoruji, že tě vytáčím. To ale můj úmysl není. Musíš se naučit jen drobet ovládat, než něco napíšeš. Amury cíleně nechytám a uvedl jsem jen ty největší. Vidím ale,
že ty amury nechytáš také cíleně, tak proč to zapálení? Jestli ti jde o nějaké imaginární vítězství, tak
ti ho klidně dopřeji. Mně jde ale o normální posouzení článku. Bez emocí a chytráckého poučování.

Knapík - Profil | St 18.6.2014 12:59:36

Taky přispěju svojí troškou o trojháčku do mlýna ...

Mám-li s sebou u vody trojháček a pean, tak je otázkou několika vteřin si ten jednoháček vyrobit, stačí jen chtít.
Používat trojháček na lov jiných než dravých ryb - tj s nástrahou, kterou ryby důvěřivě polknou až kamsi, není moc košér, přeci jen dravci mají poměrně tvrdé čelisti narozdíl od kaprů, tloušťů apod., jejichž vnitřní tkáně jsou výrazně náchylnější na poškození než čelisti dravců .

Rozhodně nemůžu doporučit ani lov tloušťů na třešně prošité trojhákem, prostě tohle by se dělat nemělo.

Angler - Profil | St 18.6.2014 12:47:02

Krásně, čtivě napsaný článek. Přesně jak autor píše na konci... v tom je to kouzlo rybařiny, o změně plánů, přizpůsobování a prokazování rybářského "fištróna" :)
Na chvilku jsem "byl tam" :) Děkuji za ten zprostředkovaný zážitek ;)

computerfish - Profil | St 18.6.2014 11:18:50

najas >> Vůbec nechápu tvoji reakci.
Cituji: "Ale ty hned začneš profíkovi, který napsal stovky článků, rozebírat fotografie a poučovat ho o potopené mirabelce."
Nevím, proč tak reaguješ. Jedná se o internetovou diskuzi, kolega neřekl nic neslušného vůči autorovi článku. Má prostě na věc jiný názor a jiné zkušenost než autor. A o tom to je.

Fishky - Profil | St 18.6.2014 10:20:44

najas >> Na to, že jsi chytil už dva amury jsi celkem zapálený diskutující. Hned jak začnou diskutovat ti, co amury chytají běžně, debata se otočí.

perch - Profil | St 18.6.2014 10:17:11

amury takto chytám už 2 roky krmím s mirebalkama tak 50m od břehu a funguje to taky, trojháček bych tam nikdy nedal,stačí jednoháček a menší průběžné olůvko, vlasec tak 20 mm a dá se na to parádně nachytat, amuři na to reagují podobně jako na boilie a nemůžou tomu odolat, proto mi přijde nefér takhle oblblou rybu nepustit

Fishky - Profil | St 18.6.2014 10:08:55

najas >> Dalas - ® Út 17.6.2014 8:38:36

..prostě článek za každou cenu..(

najas - Profil | St 18.6.2014 9:06:27

Fishky >> Ahoj. Ten svůj blábol jsem vyprodukoval na základě blábolů tvých. Jsem už starší pán a nepotřebuji přednášky o stavu ryb a jejich ochraně. Dobře jsem si vědom toho, jak to dnes vypadá. Napsal jsem, že amur má tvrdou tlamu a ty na to kontruješ tím že ne, že tvrdý je pouze okraj tlamy. A za co chceš rybu chytat? Za oko? To je ale pouze slovíčkaření. Ty jsi ale z mé poznámky vydedukoval, že schvaluji chytání této ryby trojháčkem. Stejně tak to dopadlo s mojí zmínkou o jemnějším nářadí. Je z toho najednou hodinové trápení živého tvora, samozřejmě za horkého dne. Jindy se totiž amuři nechytají. V obou případech se mýlíš. Kdyby bylo po mém (je to hodně extrémní názor) tak zakáži používání trojháků ve všech rybářských disciplínách. Moc amurů jsem nechytil,
ale dvě sedmdesátky jsem na prutu měl. Obě na feeder a z vody byly za deset minut. Hodně se tu
mluví o etice lovu a mám takový názor, že hrubě neetické bylo už to, že ruský amur byl soudruhy
do republiky dovezen (možná z ideologických důvodů). Jeho hospodářský význam je nicotný (naše
rybníky byly vždy zarostlé) a je draze uměle rozmnožován pro sportovní rybolov. Je totiž bohatýr bojovník a sportovní rybolov je dnes obrovský kšeft. Vraťme se ale k článku M.T. Stačilo přeci
konstatovat, že článek je pěkně napsaný, ale s chytáním na trojhák nesouhlasím. Ale ty hned
začneš profíkovi, který napsal stovky článků, rozebírat fotografie a poučovat ho o potopené mira-
belce. Rybáři se nebudou k rybám chovat férově, když se nedokáží férově chovat k sobě jako lidé.

marmyš - Profil | Út 17.6.2014 17:43:47

Dart Ness >> to zas takové tajemství není,lovit na to co padá do vody. to známe i my dědové od našich dědů. kde padají třešně-na třešně,kde padali chrousti-na chrousty,kde padají boilísáci-na boilís:-))

Dart Ness - Profil | Út 17.6.2014 17:19:06

kaprus >> Nevím,neznám Milanovy pohnutky (spíš jen tuším),proč tady takový článek dávat.Máš pravdu-něco jiného je takhle chytat a nechat si to pro sebe a něco jiného je takhle chytat a hodit to pak tady do placu.

splávkař - 17.6.2014 7:22:51 >> Nevím,amury na trojháčky nechytám... :-)

Fishky - Profil | Út 17.6.2014 15:56:37

najas >> Nemáš, snažíš se to odlehčit a akorát si sedáš do bláta. Víš, rybářů je stále víc a víc, techniky lovu jsou stále dokonalejší důsledkem čehož je ryb stále méně a méně a slovo ochrana je podlesní dobou celkem na místě. Za posledních pár let to tak rapidně vzrostlo, že minulé generace by nechápavě hleděli jak na množství ryb co máme v řekách či na rybnících, ostatně také na nádobíčko, co s sebou taháme k vodě, abychom nějaký ten záběr udělali... a ty chceš teď obhájit lov s trojháčkem u ryby, která se chodí každý den důvěřivě krmit pod mirabelkový keř a napadaným plodům ve vodě sto procentně věří a s žravostí sobě vlastní je v rychlosti hltá? Amur nemá žádnou tvrdou tlamu jako prkno, aby sis mohl obhájit trojhák, má středovou tuhou hubu uzpůsobenou k trhání rostlinstva a tuhý má tedy pouze a jen okraj. Amur je bohatýr, který nehledá útočiště při zdolávání ve vázce, protože bojuje mnohem urputněji než kapr. Abys ho v horkém dnu hodinu zdolával až na pokraj jeho sil, je víc než nevhodné. Mnozí to již nerozplavou. Někdo tohle dávno pochopil a chová se k rybám jako k živým tvorům a neomlouvá své chování jen tím, že to BP nezakazuje. Říkáme si sportovní rybáři, ale až tak férově se k těm našim protivníkům nechováme, zkus nad tím popřemýšlet, než příště sesmolíš obdobný blábol.

dada11 - Profil | Út 17.6.2014 15:00:21

tym >> Milan Tychler - >> Pěkný článek. Muselo to bejt dobrý pochytáníčko :-). Já zažíval amůří a kapří "hody" minulý týden. Jen na rohlík z hladiny. Bylo to neskutečný.

najas - Profil | Út 17.6.2014 14:58:30

Tak to vidíš, Milane. Nachytali tě na mirabelkách. Nikdo neocení tvoji snahu proložit článek ilustračními fotografiemi - než ilustrační foto, tak raději suchopárný text. A těch chyb co jsi nadělal!
Kdyby ses seznámil osobně s nějakými amury, řekli by ti, že plahočit se k vodě s báglem plodů kvůli jediné fotografii je zbytečné. Za tři vteřiny je totiž sežerou a zůstane po nich 14 dnů zakalená voda.
Když pominu povolený trojháček, pak to, že jsi s sebou neměl váhu a hustoměr na obtěžkanou mirabelku, to ti odpustit nemohu.
Nic ti nepomůže. Ani to, že mnozí nevědí, že pojem "masitá huba" amura je zavádějící. Víme přeci,že amur má tlamu tuhou jako prkno a proto se k jeho lovu používají ostré kvalitní háčky, které ji dokáží proseknout. Nepolepšíš si ani tím, že jako mnozí rybáři, víš i ty, že amur, na rozdíl od kapra, má menší snahu zajíždět do vázek a tak se dá zdolávat často i s poměrně jemným cajkem.
To, že při fotografování ryby nezkoumáš těžiště jejího těla a rušivé pozadí fotografie nahradíš za pět minut ve Photoshopu, to už vůbec nekomentuji.
Na závěr se vlastně musím ještě zeptat: Mám pravdu, Fishky?
Bez ohledu na odpověď dávám článku za 1 s přáním klidu v duši.

kaprus - Profil | Út 17.6.2014 13:57:29

Dart Ness >>neco jinyho je takhle chytat a nechat si to pro sebe. A neco jinyho je se tim chlubit zde. Nebo jako co je poslanim takoveho clanku. Dyt je to nesmysl...podle me to nema zadnou hodnotu. Aby ste se znej neposraly. Uz dlouho nechtene pozoruju jak to snim jde z kopce:-)

kaprus - Profil | Út 17.6.2014 13:44:46

No nestacim se divt. Ani sem to nedocetl, jako vetsinu clanku od tohoto pana, ktery me moc nebavi. Jaka to protekce na jindy az nechutne gentlemanskem mrku. Cte to po nem vubec nekdo nez to sem hodi? Nebo to on sam? Tfuj. Te takovej problem ty haky ulomit? Klidne holou rukou. Sam sem to tak nekolikrat delal. To by ale pan celkem prekvapil si takhle poradit. Chce se mi blejt... P.s. Navic to je nebo bylo zakazany no ni¿?

Dalas - Profil | Út 17.6.2014 8:38:36

..prostě článek za každou cenu..(

splávkař - Profil | Út 17.6.2014 7:22:51

Dart Ness >> Když se amurům trefíš do chuti tak opravdu žerou naprosto ,,bez ostychu,,. Kdybys jich chytil víc a vzpoměl jsi na to,jak jsi mu vyndával třeba jen 8jednoháček z tlamy tak by ti taky možná myšlenka sešít mu hubu trojháčkem skoro zvedala kufr.

superweb - Profil | Út 17.6.2014 0:47:15

Jeste ke zravosti amuru..
Mel jsem to stesti si v zivote povodit celkem 3x amura nad 80cm(vetsinou ryby nemerim, rekneme 80-90cm, spise ve spodni polovine rozsahu :) ), vzdy chycene na rohlik.
Prvniho jsem chytil na klasickou bublinu a vcelku maly hacek, bohuzel to nasal az do zaludku. Vyndani by neprezil, po ustrizeni a pokusu o rozdychani ve vode to taky nedal. Nerekl bych ze je "hltavy", spis proste musi vyvinout slusny podtlak aby navnadu z hladiny nasal a kdyz je u ni zrovna blizko, tak ji muze mit pekne hluboko..maly trojhacek by v takovem pripade byl jista smrt..i kdyz v mem pripade stacil jednohacek, ale porad asi vetsi sance na uspesne odhakovani.
Metodu lovu jsem si pak upravil a zacal jsem chytat na nenapadny(cerny) splavek s cca 10cm ponorem a stridku rohliku zmacklou tak akorat aby se pomalinku potapela. Vysledkem byla vetsi duvera v nastrahu lehce potopenou mezi plovouci navnadou a dalsi amuri a kapri chyceni krasne za kraj huby.

superweb - Profil | Út 17.6.2014 0:37:27

Znal jsem jen jedno misto kde padalo ovoce do vody ze stromu - tresne. Bylo to super chytani, slusni kapri tak do 8kg a sem tam amur, i kdyz jsem se tam na tresen pres 60cm nedostal. Letos tresen stavbari opravujici nedalekou silnici z neznameho duvodu pokaceli :( (v jejich cinnosti nemohla nijak vadit). Takze vyhlizim dale.
Jinak na tomtez reviru chytam na svestky(jediny ovocny strom co mam na zahrade, myslim ze jine ovoce bude mit obdobne vysledky) s "umelym dokrmovanim" a vysledky jsou podobny, jen to chce tam tak 2x tydne zajit a nakobrovat kilecko rozpulenych svestek :)
Vim, ze se tu zrovna "kamenuje" za trojhak, ale i se tu nekdo zminoval o velkem jednohaku. Podle me bohate staci celkem maly, 6 az 4 a nastrazit na vlas podobne jako boilie. Akorat pred boilie zarazku davam neco vetsiho, treba kus korku, aby svetka pri nahozu nespadla.
Celkem me prekavpuje selektivita, v reviru kde se na kukurici taha jedna 40ka za druhou(rekl bych ze 30 kousku za odpoledne by nebyl vetsi problem), se svestkou cekam na zaber treba hodinu nebo dele(nekdy treba ani za odpoledne neprijde), ale ve vetsine pripadu jde o kapry 60+, mensi vcelku vyjimecne.
Vysledoval jsem i stopy zavislosti, kdy jsem tehoz slusneho supinace vytahl 2x za sebou behem necele pul hodinky. Poznat sel podle zahojeneho zraneni na brise. Podruhe uz se moc nevzpouzel a sel ven jako cejn na kapraku :) Pritom to neni uplne louze, cca 4ha rybnik.