Diskuse k článku: Poslední mongolská výprava 8. část

Autor diskuse: Milan Rozsypal - Profil , 3.5.2014

Milhaus12 - Profil | So 17.5.2014 8:41:19

Mongolsko je 20x větší než ČR. Na jihu je poušť, střed země tvoří nejčastěji pastviny, tzn. stepy. Sever země a hlavně podhůří hor je lesnatý. Z toho co jsem procestoval, bych řekl, že opravdu nejvíce zastoupené jsou tam modříny. Zvláště na podzim a v slunečním protisvětle krásně zezlátnou. Člověku se tak zdá, že se před ním nachází zlaté hory. Jinak je to tak, jak píše Dam. V Mongolsku jsem se také poprvé setkal se zvláštním dlouhověkým stromem – borovice limba. Říká se, že na svém stanovišti může růst stovky let…teda, než si nějaký ziskuchtivec nevzpomene, že by ji mohl pokácet, aby získal její semena, která jsou v Mongolsku velmi oblíbená. Konzumují se místo oříšků. Loni jsem byl na Sibiři. Viděl jsem fotografie místních Jakutů, kteří sklízí tyto „oříšky“ pomocí velkého dřevěného kladiva. To přivážou na borovici a pak ho pouští, aby jako kladivo - beranidlo naráželo do stromu. Pod stromem jsou natáhnuté plachty. Na fotce byly zasypané oříšky do výšky několika desítek cm. A když jsme ještě zpět u těch vlků, tak na Sibiři jsem se setkal s velmi bohatým„knězem“ představeným evenského národa, který se mě ptal na naše náboženství a pak se zeptal. „Znáješ kakoj je naš bog?“ Pokrčil jsem rameny a nechal se překvapit. „Naš bog jesť volk – vlk a náša mať jesť tajga!“ V Jakutsku jsem se na to ptal a opravdu mi potvrdili. Evenci mají jako boha vlka. Ti, co žijí na jejich územích, jsou pro ně nedotknutelní. Nikdy ho neloví. Výjimku tvoří jen smečky vlků, které tam přitáhnou v zimě.

Denny - Profil | So 10.5.2014 12:49:00

Dam33 >> Diky.

Dam33 - Profil | So 10.5.2014 10:17:05

Milhaus12 >> Do dnes slyším, jak jsi mi kdysi říkal, že Mongolsko je strašně nakažlivé...měl jsi sakra pravdu :-)

Dam33 - Profil | So 10.5.2014 10:15:03

Denny >> Druhů dřevin je v Mongolsku podle mě poměrně dost, ale jejich zastoupení se v každé oblasti výrazně liší. Kolem Selenge je opravdu na kopcích hlavně modřín, sem tam smrk. Kolem řeky pak hlavně vrba a topol. V povodí Selenge dostává porost kolem vody slušně zabrat, neboť letní povodně často mění koryta, a tak se klidně stává, že z roku na rok zmizí velký kus příbřežního lesa, ale na druhé straně vzniká v brzké době nový.
V horách je už zastoupení jehličnanů podstatně větší, ovšem často ho zase poničí požáry. I tady je ale modřín nejčastější dřevinou.
Jinak k těm vlkům. Osobně jsem viděl jen jednoho a naštěstí hodně daleko. Ale na příklad kolem Šiškidu se po jejich cestičkách často pohybujeme, neboť to jsou jediné cesty v porostu. Stopy tlap a trus je všude kolem. Ale jinak jsou tam, kde je potrava, vloni jsem snad neslyšel ani jednoho. Ovšem kožešiny z opravdu velkýc vlků zdobí kdejakou jurtu a i z nich jde obava. Pokud se člověk někde zapomene a vrací se za tmy, tak to není příjemný pocit :-)

Denny - Profil | So 10.5.2014 2:02:01

Milhaus12 >> Hezke,urcite nezapomenutelne zazitky.Mel bych dotaz,ktery s rybarinou vubec nesouvisi.Vim,ze Mongolsko je hlavne o stepich a ze stromu,pokud jsem si vsimnul na fotkach,tak jsem prakticky nevidel nic jineho nez modriny a brizy,jsou tam bezne i jine stromy?
Jinak k tem severskym vlkum.Jak pises, "na délku měl snad 1,5 m."Verim, tato zver na severu opravdu takovych rozmeru dosahuje,takze delka tela 1.5 metru neni u techto selem az tak nic neobvykleho,jsou i vetsi. Videl jsem ulovene vlky z Kanady (stryc me zeny,ktery tam zije, jich par ulovil) a myslim,ze se s temi,co se vyskytuji v Mongolsku moc nelisi.Nejsem zadny odbornik,ale kdyz jsem videl vypreparovanou lebku jednoho z tech velkych kusu,tak jsem si uvedomil,co tahle selma zrejme dokaze.

Bušák - Profil | Pá 9.5.2014 21:17:36

je to dost dobrý,výlet do divočiny,pěkný ryby,dobře udělaný,povedlo se to

: vydrák - Profil | Pá 9.5.2014 21:07:32

Milhaus12 >> Zdravím Vás.
Rozhodně mě fotografie nepohoršili. Lepší fotografie by obsahově kvalitnímu článku víc slušely. Tolik jsem asi chtěl mou narážkou napovědět.

Komentáře vyzývajícího k ochraně dravých ryb jsem si nemohl nevšimnout.
Schvaluju ho a proto má reakce.Já myslím,že jste dozajista podobnou reakci očekával.Vyválet trofejní rybu na trávě a pod to napsat chraňte dravé ryby - to muselo přijít :-)
Ať se daří a těším se na další díl.
Mimochodem - ten díl pod mojí reakcí se velmi povedl. Petrův zdar

Milhaus12 - Profil | Pá 9.5.2014 20:31:52

Dlouho jsem se sem nedíval a teď vidím, že se seriál pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Jestli se Vám zdá, že Vám to podávám příliš dobrodružně, tak se omlouvám. Sám to tak nevnímám. Při své první výpravě do Mongolska se mi všechno zdálo zajímavé a napínavé. Později byly i jiné zážitky, kdy jsem se mohl utopit v močálech. Kdy jsme ztroskotali na raftu, ztratili se v noci, ale to už jsem většinou nevnímal jako něco mimořádného nebo dobrodružného.
Ale když zde zmiňujeme ty vlky, připomnělo mi to jeden zážitek. Hledali jsme tenkrát cestu přes horský hřeben a pak do hlubokého skalnatého údolí, kterým tekla řeka. Brzy jsme nalezli širokou skalní průrvu, která směřovala k řece. Ta průrva sloužila mongolským pasáčkům jako zimoviště pro dobytek. Výběr dobrého zimoviště je důležitý. Jak pro přežití stáda, tak i osob, které o něj pečují. V blízkosti musí být les a voda. Les dává dřevo na topení a voda pro je nezbytná pro osazenstvo jurty, ale i pro dobytek. To všechno ta rokle splňovala, ale přesto nevyhověla. Vlci, kteří v zimě na stádo zaútočili, ho asi z větší části zdevastovali. Všude, kam se člověk podíval, viděl jen roztahané kosti zvířat. Po zemi se válely odtržené končetiny, ale i hlavy zvířat. V tom údolí se nacházelo určitě víc jak sto kusů kosterních ostatků jaků, velbloudů, koní a ovcí. Tehdy jsem nechápal, jak je možné, že vlci mohou napáchat takovou škodu. Pak jsem v hlavním městě viděl dobovou fotografii, kdy na saních tažených párem koňů bylo několik zastřelených vlků. Před tímto úlovkem stál mongolský lovec s puškou a vedle něj byl největší zastřelený vlk. I když ležel, byl na výšku tak vysoký, že zasahoval lovci nad pas a na délku měl snad 1,5 m. Byl to obrovské monstrum, jak z nějakého hororu. Tenkrát jsem si uvědomil, jak musí být takovým pasákům. Celý rok se starají o svá stáda a pak přijde zima. Ta je připraví o celoroční práci a myslím, že jsou občas i rádi, když to přežijí. Často si stěžujeme, jaké máme starosti, ale asi si neumíme představit, jak se žije v zimě a ve sněhu při - 40o C, např. 11 lidem v jurtě, která má v průměru 8 m. Celý rok vlci škodí na stádech, ale pro lidi nejsou nebezpeční. To až hlad v zimě z nich dělá dravce, kteří jsou schopni všeho.
Vydrák má svým způsobem pravdu. Na své fotografie nenahlížím jako na nějaká výjimečná díla a většinou na nich vidím také nedostatky. Jsou ale fotky, které jsou mi blízké, neboť je spojuji s určitým zážitkem. Takové fotky mám potom rád, i když se nikomu nelíbí. K tomu, abych se zlepšil, by bylo potřeba, abych více fotil, více u focení přemýšlel a pozorněji se díval. Pro focení je hodně důležité mít cit vidět věci trochu jinak než ostatní, zkoušet nové věci a mít štěstí. To se mi jak vidno, také příliš nedaří. Je pravda, že i kvalitnější technika (a bohužel i dražší) by pomohla k lepším fotkám. Na to zatím nemám a tak musím vystačit s tím, co mám. Přesto doufám, že i tyto mizerné fotky pomohou čtenářům vytvořit si lepší představu o místech, která popisuji.
Abych pravdu řekl, mám také radost, že si někdo všiml připojené prosby na konci článku. Už jsem měl obavu, že ji každý jen přelétne očima, ale nevnímá. Vážím si Vydrákova postřehu. Ve směru našeho chování k rybám je vždy co zlepšovat. Důležité je začít u sebe. Jenom ve skrytu duše doufám, že v dalších dílech seriálu nebudou už další snímky, které by někoho pohoršily. Už si to moc nepamatuji, neboť jsem celé dílo odevzdával koncem minulého roku.

: vydrák - Profil | St 7.5.2014 19:13:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Článek solidní,fotografie mizerný.
Ubral bych jen na výrazech,cituji - vytí vlků a ržání koní,skučící vítr s jurtou cloumající a pod.
Hezky a dobrodružně to vypadá, ale z dobrýho článku se pak stává pouhý škvár.
Závěrem osobní prosba:
Prosím Vás pane Rozsypale,chraňte dravé ryby a neválejte je po zemi.

Asi tak...

Lipi - Profil | St 7.5.2014 14:57:26

Parádní čtení! Těším se na další!

woodpecker - Profil | Út 6.5.2014 22:02:58

Haha s chuti jsem se zasmal. Diskuse skoro lepsi nez clanek :-) Clanek za 1, diskuse 1*. Dik

fotojakes - Profil | Po 5.5.2014 20:07:44

Špráchys >> opraveno:-)

Špráchys - Profil | Po 5.5.2014 19:36:48

fotojakes >> "Vití divokých vlků" Ti přijde ok?.. leda by vlci vili věnce, ale to by se asi tak nerozléhalo.. i když co já vím :-D

fotojakes - Profil | Po 5.5.2014 7:40:23

Špráchys >> nějak ji nevidím?

brach - Profil | Ne 4.5.2014 20:52:32

Špráchys >>
Pěkné fotky.
(Když už)

slunka 3 - Profil | Ne 4.5.2014 20:36:43

Krásný okoun a nejen on super.

Špráchys - Profil | Ne 4.5.2014 10:53:43

Opravil bych hrubku v 7. slově... vy, vysoký, VÝT, výskat zvykat, žvýkat....jinak hezký článek, pěkný fotky ;-)

Rybatorstr - Profil | Ne 4.5.2014 8:29:23

Milhaus12 >> Milan Rozsypal - >> Musí to být nádhera, párádní článek, za 1 :-))