Řádění kormoránů v Plzni zaplatí stát, rozhodl soud

Autor diskuse: foxxx - Profil , 26.9.2013

Drozďák - Profil | Pá 27.9.2013 15:38:31

Jarda Š. >> o tom přesně píšu. Je mi jasné, že to není jednoduché, poněvadž bychom tu už dávno měli nějaký výsledek.
Proto koordinovaný, promyšlený postup. Nechci, aby to vyznělo jako plk chytráka, který to ví nejlíp. Jenže většina situací má vcelku nekomplikovaná řešení, pakliže se člověk zabývá příčinou a netopí se v důsledcích. Chyba bývá obvykle na straně lidí, málo aktivity, vytrvalosti, ústup od nastoupené cesty po prvních nezdarech apod. Sám si vzpomenu na situace, které bych řešil jinak a za nezdar mohla především absence mojí vlastní vůle a vytrvalosti. A praxe ukázala, že to skutečně ten hlavní důvod byl.
V evropském socialistickém superstátě (a že k němu mám výhrad....) celý systém žije z totálního přerozdělování. Tak proč jednou nesebrat všechny síly a napnout je k prolobování a profinancování zásahu, který bude mít na rozdíl od x tisíc jiných, naprosto zbytných píčovin a výpotků sociálních inženýrů z Brusele skutečně hmatatelný efekt?

Jarda Š. - Profil | Pá 27.9.2013 15:20:57

Drozďák >> Redukce kormorána na hnízdištích je ale celoevropský problém. Přikročili už k ní Dánové, kde to ale není tak problematické jako na rozlehlých jezerních plochách ve Švedsku, Finsku a Polsku. Tam, kde kormorán hnízdí, není chápán jako nějaký vážný problém a redukce na hnízdištích tam je nákladná. Jediná šance zřejmě je, že by to bylo financováno s fondů EU, protože příslušné země do toho mze svého investovat nehodlají. Ale tady jsme zase u toho problému, že naši vyjednávači v Bruselu jsou málo aktivní a pak jen nadáváme na to, co nám ta EU zase provedla.

Drozďák - Profil | Pá 27.9.2013 14:56:57

Woohooo >> debatu? Jakou?

Já vidím jenom monolog individua, které má problém si sundat rudý hadr z očí a taky trochu přemýšlet. Debata ale možná není a není to ani dáno mojí kartou.
Halt by ses musel vzdát svého jednoduchého myšlenkového vzorce ve stylu "stát" způsobil a "stát" musí napravit.
A co si vlastně pod tím státem představuješ?

Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 14:05:14

Drozďák >> Tak nic omlouvam se ale prave sem precetl tvoji kartu :))) a uz tusim odkud vitr vane a a timto opravdu koncim debatu mezi nami :))) mej se ahoj

Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 13:57:41

Drozďák >> Odpovez me teda jak bys TY tenhle spor resil ty jako soudce ... pre o tom se tu bavime vesmes - o rozhodnuti toho soudu ... povez mi jak a proc

Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 13:54:47

Drozďák >> Kdyby to cele bylo tak jednoduche jako tvoje úvaha nad tim :))) davno by to bylo vyresne ...

Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 13:51:17

Drozďák >> Predvadis to co se to uz predvadi moc dlouho ... kecy kecy a zase kecy :))) tuhle pisnicku co me tu broukas uz sem tu slysel 1000x ... vsichn vime prece ze ty statni peníze pro Plzen neresi problém redukce kormorána ... ja rikam ANO ANO a 100X ANO ... dokud se neshvali nejaky plan na redukci populace toho ptakouna kerej bude fungovat tak sem proste pro to aby to stat platil ... stat z nej udelal chráněného zivocicha stat je za tohle odpovedny i za to ze dlouho necinil ... když si tak chytrej kdo by podle tebe to mel zaplatit ? a nemel uz další zvasty o likvidaci kormorána ... vem jak to realne je a co je ralne mozne a co ne ... to jako chces rict ze Plzenaci a jim podobni si to mají platit sami ?

Drozďák - Profil | Pá 27.9.2013 13:43:13

Woohooo >> Drozďák to neřekl, to je pravda. Drozďák to jen napsal.

Já bych řekl, že ta úplně nejvíc největší pointa ze všech je umění číst, takže to zkopíruju pro sichr ještě jednou. S tím řešením, které považuji za skutečné účinné z dlouhodobé perspektivy:

"Takže stát rovná se my všichni budeme ustavičně cpát prachy do černé díry, protože dokud nevznikne razantní tlak na omezování počtu kormoránů již na hnízdištích, tak oni budou zkrátka přilétat dál, znovu, znovu a znovu v minimálně stejných počtech jako dosud. A stát to zaplatí, jistě."

A budu takovej grand, že ti to i přeložím:
Pokud opakovaná náhrady škody státem způsobí, že se příslušní úředníci nebudou válet a nejlépe koordinovaně a důsledně začnou tvrdě tlačit na eliminaci ptáka na hnízdištích, pak má smysl, aby způsobené škody zaplatil stát (dočasně).
Pakliže ale bude situace taková (a tomu věřím mnohem víc), že ať už ze státních zdrojů, anebo uhnijních dotací se prachama zalepí huba největším křiklounům či pokryjí nejpropíranější excesy /viz Plzeň/, pak říkám ne a ne a stokrát ne, protože vyhazování peněz luftem prostě nemám rád.
A teď něco o té prozíravosti....

Pedro1 - Profil | Pá 27.9.2013 10:33:04

mzxy >> Tohle je teda velká myšlenka.Blahoslavení chudí ............

"Pokud ve strukturách EU nikdo z českých politiků nehájí české ryby jako český národní zájem, prosadí si státy které ryby možná ani nemají ochranu kormoránů, kteří JIM nemohou nijak škodit."


Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 10:10:56

hraji >> Jo zajímat se je urcite spravne ... ale tvrdit ze sou to stále me peníze je proste nepochopeni systemu ... pokud beru s jakou castkou stat rocne operuje tak tohle bude jako když si blecha prdne po obede ...

hraji - Profil | Pá 27.9.2013 10:08:45

Woohooo >> správa věcí veřejných se nám navrátí ....
Spravovat veřejné věci (tedy i peníze z daní) je nezadatelným právem každého občana a pokud občan není ovce, tak se zajímá.

Knapík - Profil | Pá 27.9.2013 10:07:37

malá ukázka ptačí práce přímo v centru Plzně ...
http://knapik.mrk.cz/?arch=2011-3

Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 10:04:55

MarPit >> A mimochodem Drozdak prave vůbec nerekl jak by se mel problém resit ... Ty si vůbec nepochopil tu pointu co tu několik proziravejsich nez jsi ty potesilo ... ne ze "z nasich dani" se to bude platit ale ze proste soud řekl ze je za to odpovedny stat!!!! proboha ... taky bych nechtel aby se to donekonečna reislo takle to ne ale proste teprve když soud rekne ze to je odpovědnost státu je nadeje ze se něco zacne dit rozumíš tomu vid ? :)))

Woohooo - Profil | Pá 27.9.2013 9:59:44

MarPit >> Jak tvých penez sakra ? :))) když ti zamestnavatel da peníze 15. nebo kdy beres a ty je utratíš v bordelu ... myslis ze on pak ma pravo chodit a rikat ze si jeho peníze utratil za kur-y? jakmile peníze státu odvedes proste tvoje nejsou tak prestante rikat nase peníze ... peníze sou jako voda porad proudi dokola ... tohle je cista demagogie

mzxy - Profil | Pá 27.9.2013 9:28:33

Stát zaplatí z kapitoly příslušného ministertva, v případně prokázání pochybení konkrétního úředníka lze po něm vymáhat cca 4,5 násobek průměrného platu.
Problém státu je hlubší. Stát není ON, stát jsme MY.
Nejsme v područí EU, protože EU, to jsme MY:
MY máme v EU své / někdy spící nebo nepřítomné/ europoslance.
Pokud ve strukturách EU nikdo z českých politiků nehájí české ryby jako český národní zájem, prosadí si státy které ryby možná ani nemají ochranu kormoránů, kteří JIM nemohou nijak škodit.
To je to područí.

MAXXSKATER - Profil | Pá 27.9.2013 0:38:37

MarPit >> Hele, mám to říct upřímně ? Ani ne, když vidím, kolik se jich vytuneluje nebo kolik se jich použije na nějaké nesmysly, které vůbec nechápu. Tohle bude mít pro mě osobně alespoň nějaký užitek, i když v Plzni jsem nikdy nechytal a asi ani nebudu. Drozďákův návrh jsem si nečetl, protože jsem viděl, že se tu s někým hádá, což nemusím, jelikož zastávám názor, že každý má právo na svůj názor. Každopádně si ho jdu přečíst teda. :-) Díky za tip.

MarPit - Profil | Pá 27.9.2013 0:26:25

MAXXSKATER >> A tobě nevadí, že na to půjdou peníze z tvých daní pořád dokola ? Ten problém by měli řešit úplně jinak, viz. Drozďák.

rover - Profil | Pá 27.9.2013 0:20:08

Pták zvítězil nad "lží a nenávistí", ...navíc slovo "stát", je v dnešní době u nás tak zprofanované slovo, že i ten opeřenec ví, že se v konečném důsledku pro něj vlastně vůbec nic nezmění.

MAXXSKATER - Profil | Pá 27.9.2013 0:11:10

To je dobře. Když si stát prosazuje chránění těchto živočichů, kteří jsou přemnožení a způsobují ohromné škody, tak se k tomu musí postavit čelem a zaplatit to. Je jasné, že jsme v područí EU a musíme dodržovat její zákony a nařízení, ale takto je to podle mého správně.

AntonM - Profil | Čt 26.9.2013 23:51:35

Drozďák >>

Napsal jsi to velice pěkně.

Nicméně mám pocit že zbytečně. Bohužel.

Woohooo - Profil | Čt 26.9.2013 17:05:14

gandalff >> I jiskra muze zahehnout ohen :)))

gandalff - Profil | Čt 26.9.2013 17:02:06

průlomový rozsudek leč pozdě, tohle tu mělo být již 15 let, a né v době kdy je kormoš vyškrtnut z chráněných a ohrožených druhů,

maták - Profil | Čt 26.9.2013 16:34:18

mzxy >> v kartě máš psané, že jsi úředník, pokud státní, ujídáš nám všem, tak bys měl taky jít z kola ven.

Drozďák - Profil | Čt 26.9.2013 16:33:56

Tak pravil mzxy, toho času úředník.....

PánBůh s námi a zlé pryč....

maták - Profil | Čt 26.9.2013 16:32:43

ja.ump >> svatá prostoto....

mzxy - Profil | Čt 26.9.2013 16:30:02

Je to smutné. A přitom Evropská Unie, to jsme i MY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kormorány ve vnitrozemí je nutné zabíjet, pokud oni zabíjí naše ryby.
Člověk je na vrcholu potravního řetězce a kdo mu z řetězce ujídá ten musí pryč...
ˇBez ohledu ne zvrácené a nelogické názory ekoteroristů.

Jarda Š. - Profil | Čt 26.9.2013 16:24:37

Mrknato >> Odvolání stát zřejmě podat nemůže, ale v případě, že nárok byl uplatněn po linii občanskoprávní, mohl by podat dovolání, v případě, že to bylo po linii správního soudnictví, tak by mohl podat kasační stížnost.

Mrknato - Profil | Čt 26.9.2013 13:47:29

Jarda Š. >> Stát se může jistě odvolat..... což za dob soudce RB asi nebylo možné. Takže na tu pomyslnou výhru si asi budeme muset počkat....

Drozďák - Profil | Čt 26.9.2013 11:40:42

Woohooo >> ale i Morgan:

ne, handrkovat se nebudeme. Nicméně i přes respekt k cizímu názoru konstatuji /a dál si to v této diskusi dokazovat nebudu/, že zkrátka, jednoduše a prostě - mýlíte se. Oba a ve všem.
Nejsem kmet, ale už na tom světě nějakých pár zim funguju, nejsem sedící, mlčící a konzumující ovce a tudíž mám s realitou a fungováním světa poměrně bohaté zkušenosti.
A k té demagogii. Moje vydělané peníze jsou stále mým majetkem. Daně platíme proto, aby se stát organizačně postaral o to, co jako jednotlivci nezvládneme. A nakládal s majetkem do rukou mu svěřených odpovědně, poctivě.
Kdyby si u soukromníka prezentoval podobný způsob nakládání se svěřenými financemi, jako to dělá v reálu přebujelý státní přerozdělovací systém s tisíci žab přisátých k prameni, tak tě na hodinu vyrazí, pakliže do té doby nezkrachuje.

Jestli za demagogii považuješ starost o to, co se děje s penězi vybranými státem od občanstva, pak bych vskutku tvojí šrajtoflí být nechtěl....

Howgh

EDIT: pro Morgana - ano, české právo precedens nezná, nicméně viz ja.ump
Průlomová rozhodnutí soudu /a toto je jedno z nich/ jsou doporučována při dalších obdobných řízeních v budoucnu. Je tedy velká pravděpodobnost, že další náhrady a jejich plátci budou rozhodování dle tohoto případu.

Kreja - Profil | Čt 26.9.2013 11:28:35

aspoň nějaká první vlaštovka

ja.ump - Profil | Čt 26.9.2013 11:26:12

Lauri >> Přemnožení kormorána obecně způsobili úředníci Bruselu, kteří historicky odmítli poskytnout subvence na potírání vajec olejem na hnízdištích dotčeným státům. Tj. především Dánsko, Estonsko, Jižní Finsko a Švédsko. No a ti omezili své vlastní dotace těmto programům (protože je to nepálí a proč by měli dotovat zbytek Evropy) a problém byl na světě.

A já bych stovku dal a i víc, protože kdyby to udělali všichni, tak problém kormorána zmizí, vím že to není jednoduché brok 8,- Kč a na jednoho spotřebuješ tak tři. Na druhou stranu pokud je budeš střílet v noci na hnízdišti (což ofico moc nejde), tak máš produktivitu úžasnou.

Lauri - Profil | Čt 26.9.2013 10:57:42

ja.ump >> ulovit kormorána není jednoduché a hlavně ani nějak atraktivní pro lovce, to je problém. Už z principu bych tu stovku nedal, měli by ji dát ti, kteří to přemnožení zavinili. Těm bych dal exekuci na plat do té doby než se tu kormoráni nevyhubí. Ale stejně když nebude kormorán, bude morčák

KóĎA - Profil | Čt 26.9.2013 10:57:02

M0RGAN >> ale zná judikát NS, který v podstatě funguje stejně.

Lauri - Profil | Čt 26.9.2013 10:54:41

kakr >> málá kapka ve velkém moři, jen pro upřesnění