Diskuse k článku: Jak daleko se dá nahodit feederovým prutem?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 7.4.2013

KrálRybář - Profil | Po 29.4.2013 13:17:45

Pěkný článek. Většinou chytávám na menších vodách, takže tahle daleko ani nahazovat nepotřebuji. Ale určitě se takové informace hodí. Díky. :) 1!

Juraj - Profil | So 13.4.2013 13:43:04

rover >> Feeder se špičkovou akcí 80-180g. Opravdovej kanón při nahazování, přesto se při zdolávání chová překvapivě citlivě (nemůžeš srovnávat s mediem od šíma) a postupně se dle zatížení zapojí i další části prutu. V porovnání se Sportexem ve stejné kategorii vyšel podstatně lépe. Ondrouss nedal své Sportexy dopustit. Byli jsme trénovat daleké hody. Já se klepal na Sportex po superlativech, co jsem slyšel jak drahej pes. S posvátnou úctou jsem si ho vzal, nahodil a protáhl obličej. Ondra myslel, že je to jeden z mých žertíků. Když jsem trval na tom, že ne, tak si půjčil Laredo opřel se do něj a zůstal zírat. Druhej den byly Sportexy na Mrku v bazaru. :-)

rover - Profil | Pá 12.4.2013 18:01:37

Juraj >> Ano, v tuto chvíli ten zdánlivý problém nastat může. Můžeš více popsat tento proutek ? Dík

Juraj - Profil | Pá 12.4.2013 15:34:51

rover >> Na závodech místo losuješ. Tam už je někdy sakra znát, co držíš v ruce. Jsem na házení jelito, ale Colmic Laredo můj problém, celkem uspokojivě řeší.

KóĎA - Profil | Čt 11.4.2013 9:52:20

MagicStoneman >> jestli je to jako odhoz 240 gramů, tak to už je nějakej čtyřlibrovej kaprák - to se nepočítá :-))))

MagicStoneman - Profil | Čt 11.4.2013 9:48:57

KóĎA >> Nojo,jde to.Mám feeder s odhozem 240 od Sportexu a těch 100 se dá.Tady v testu to taky skoro vyšlo)))

antifaky - Profil | St 10.4.2013 6:35:54

Jaký je průměr náběhového očka a očka na špičce u feederu s většími očkami?

rover - Profil | Út 9.4.2013 23:04:25

Kdo si najde špatné místo, musí házet daleko. Jak prosté, ...bambus ani feeder v tom nehrají absolutně žádnou roli.

VILKA - Profil | Út 9.4.2013 22:55:41

Totˇotázka - před pár lety kdy jsem pořádal poslední závod roku - 28.12 nebo 29 to je jedno nám zarzla řeka - ráno jsme se na místě sešli - asi 10 bláznů a co - no dali jsme si břehový závod -
Na terč a vzdálenost - každý se svým nádobím - myslím pruty - ale závaží všichni stejné-
byla to docela prča - ale v podstatě výsledky testu p. Tychlera jsou v podstatě shodné.Dnes už si nepamatuji přesné míry odhozu na vzdálenost ale bylo to max. asi kolem 80m - ti nejlepří -celkem vzato že v té době měli všichni stejné podmínky - stejnéá zátěž - ale jednalo se o srandu . Toto mé tvrzení mohou potvrdit komiící od Kladna a kluci z Berouna

mipa - Profil | Út 9.4.2013 15:33:04

jurasoft >> možná máš pravdu, ale každý hází jiným stylem, silou ... je jinak vysoký ... atd. ... a to vše se u více lidí 100% nesjednotí, proto je pravděpodobně lepší, když porovnává pruty jeden a týž člověk ... pravdou ale je, že každému ten test vyjde s totožnými pruty trochu jinak, ale podstata testu bude stejná :-)))

tym - Profil | Út 9.4.2013 15:20:12

altík >>
Dobrá otázka.
Nicméně reklamu u tohoto článku dělat nebudu :-). Informace z článku je taková, že ne všechny pruty jsou stejné. Pokud bych chtěl uvést bližší údaje bylo by to tam.

altík - Profil | Út 9.4.2013 14:03:33

Pane Milane copak to je přímo za konkrétní pruty?

jurasoft - Profil | Út 9.4.2013 12:42:05

Azbest >> Já mám obdobnou zkušenost...jednou jsem na rybách kde jsem byli 3 na závěr lovu zkoušeli komu to lítá dál. Každý se svým prutem. Já měl inotec carp od spra, velmi slušné 90% grafitové házení speciály s širokým úchopem a velkým vyvložkovaným koncovým okem na silové náhozy. Mirek měl sportexy kev carp, špičkový model plněparabolických zdolávacích prutů. Třetího už si nepamatuju. Byli jsem na labi a na druhou stranu to bylo tak 100 metrů. Házeli sjem s tím co jsem měli celý víkend jako montáž kdy jsem chytali téměř pod nohama ve stulíkovým poli. Já s tou lehkou montáří nebyl s to dohodit na druhý břeh. Mirkovi se to povedlo hnedle prvním plavným hodem co trefil keř na druhý straně. Třetí kolega házel míň než já. Za pár týdnů jsem jeli na rybník kde jsem mohl dát pořádnou zátěž a lítací montáž a hlavně se do prutu opřít. Tam mi to pak lítalo o dobrých 20 metrů dál jak Mirkovi kde mu ejho žvejkačka nedovolila dát větší razanci těžší zátěži...Jak bylo tady už jednou uvedeno..byli prováděny empiricvké výzkumy a dospělo se k tomu, že optimální zátěž pro dálkové lety je tvar kapky s koncentrovanou zátěží v přední části o hmotnosti 85-120 gr. Pod 85 gr je to lehké a při tažení silonu za sebou to začne klesat dolů váhou silonu co za sebou táhne který působí jako padák a hlavně při bočním větru to brzdí let. Nad 120 gr je to zase moc těžké a lidskou silou normálně s prutem nelze vyvinout takovou počáteční rychlost aby pak nezačala na tu váhu působit přítažlivost. Důležité je taky odvíjení vlasce z navijáku. Na dálkové hody (jen kvůli vzdálenosti) se používají velkokapacitní navijáky s obr mělkou cívkou a dává se šokovka a za ní tenký vlasec, co nejtenší..dokonce na tyhle testy používali vlasec co si nechali vyrobit co měl nějakých 0.30 jako šokovka a pak plynule přešel do 0.15..řádný uzlík co by mohl brzdit....ale tohle určitě znáš, že...

jurasoft - Profil | Út 9.4.2013 12:27:35

mipa >> vypovídají hodnota by byla kdyby to celé testování provádělo víc lidí...pro pochopení co tím myslím..i kdyby mi šporcl půjčil ty svoje modré house tak mi věř že na ně ovčáci čtveráci neuzahraju..a věř mi, že kdyby si on půjčil housle od těch šmidliboys co každý den vyhrávají na můstku na václaváku tak na ty skřipky zahraje celkem obstojně i něco od klasika...

tym - Profil | Út 9.4.2013 6:44:33

Azbest >>
Tak tohle si dovedu představit :-))))

mipa - Profil | Po 8.4.2013 21:21:16

tym >> Milan Tychler - >> vynikající článek podložený reálnými údaji, tudíž vysoká vypovídající hodnota, která mnohým pomůže jak při výběru prutu, tak i při "korekci pohádek" zde na MRKu :-D)))

Azbest - Profil | Po 8.4.2013 20:42:25

tym >> Milan Tychler - >> Pěkný Milane.
S dlouhými náhozy mám poměrně skušné zkušenosti a věci jsou tak jak píšeš.
Pochopitelně nejdál doletí kapka, nebo bomba a kromě techniky náhozu, akce prutu a valikosti oček je rozhodující i síla vlasce.
Exaktně jsem to nezkoušel, ale trofám si tvrdit, že nejdál to poletí s pletenkou.
Jednou jsem (poprvé s pletenkou) zkoušel nahodit na závodech k protějšímu břehu rybníka.
Protože jsem to neměl ještě osahané a říkal jsem si, že nemám k dispozici pružnost vlasce, opřel jsem se do toho radši víc.
Ještě že můj bystrý zrak kapku viděl, protože jsem honem brzdil až naviják vydával pekelné zvuky, protože jinak bych asi zastřelil rybáře na protějším břehu.
Olovo přostřelilo vodu pod jeho nohama a já velice tiše se skloněným prutem stahoval...jako že "já nic, já muzikant", protože ten člověk dost nechápavě koukal, co se tam stalo...
Hodně nebezpečné.
To bylo taky naposledy, co jsem si takovou věc nepromyslel hodně do detailu.
Taky jsme jednou s Georgem chytali u Hradce dvanáctihodinovku a kapři byly daleko kolem 100m.
My jsme prvních pět hodin ortodoxně krmili a chytali na 30-40m, ale tahali jsme jen malé karasy a droboť,kdežto mančaft o tři fleky dál (byl to závod dvojic) páčil z dálky kapry.
Krmili takovou doma dělanou kobrou z naběračky a prali tam koule z rohlíkovýho krmení.
Zjistil jsem, že tam prakem dostřelím krmení, ale jen hodně utaženou kuličku tak 3cm.
Tak jsme se do toho dali a házeli tam Amnesiema se samotným olovem a červama.
Navíc tam bylo mělko a olovo se vždycky natvrdo zašvihlo do bahna, takže jsme ho musel povytáhnout natvrdo rukou.
Za dalších sedm hodin jsme je dochytali a přechytali, načež jsme skončili po strašný dřině druzí.
Ale zážitek to byl nesmrtelej.
Vyhráli jsme kromě pohárů a nějakýho proviantu každej taky dvd přehrávač.
Ten můj pochopitelně nikdy nefungoval a po dvou opravách šel do odpadu.-)).

kechahut - Profil | Po 8.4.2013 19:09:58

Jo to je pěkný článek. Zrovne včera jsem si zkoušel nahodit s heavy prutem 35g method krmítko a Fendreel 150m na Procasteru mizel jak pára nad hrncem. Neměřil jsem, a tak ten článek přišel jako na zavolanou. Myslím, že tabulku je možné rozšiřovat.

Bousis - Profil | Po 8.4.2013 17:34:38

mir999 >> Je to cormoran speciland specimen, mám doma dva jen v nižší gramáži. Ty pruty snesou i hodně silové nahazování a přitom mají plně parabolickou akci. Jsem s nima velice spokojenej.

andrei11 - Profil | Po 8.4.2013 13:45:14

mir999 >> neviem aky je to prut v teste s tymi velkymi ockami. ale ak hladas prut s velkymi ockami na spicke, tak sa pozri po Delphin magma feeder.

mir999 - Profil | Po 8.4.2013 12:57:59

Smiem sa spýtať čo je zač ten feeder s väčšími očkami? Kluden aj do SZ.

Woohooo - Profil | Po 8.4.2013 10:14:25

Nejvetsi zhouba je skatulkovani :))) není medium feeder jako medium feeder atd atd atd :))) ... kazdej blbec si něco jen precte namiso osaha a pak se tu s kazdym hada ... :))) všichni daleko méně piste, vice ctete :))) a bude na MRKu zase krasne :)

jurasoft - Profil | Po 8.4.2013 9:43:33

Dávám za 1. Takových článků víc. Nejpodstatnější částí celé sestavy je však vždy samotný rybář. Někomu mohou velká očka vadit jinému naopak. Viděl jsem rybáře co dokázal, aniž bych pochopil jak, při náhozu zamotat vlasec o první odhozové velké oko. a s jiným prutem s menšími oky se mu to nestlo.

Zarel - Profil | Po 8.4.2013 9:41:56

Pěkný článek.
Čísla bych řekl odpovídají ale hodně by se pokrátila při použití návnady (navíc není zrovna sranda nahazovat tak,aby se montáž nemotala).Já se hodně inspiroval v Kaprařině.

to: mike1977.
Není čemu nerozumět :)
Já chytám na řece,která má přesně 100m.
Koryto je celkem úzké a vzdálené 65+m.
Cejny a podoustve můžu chytat všude.Ale pěkné šupináče ne!jsou naučení táhnout korytem proti proudu a mi se snažíme je zastavit.

Dalším častým důvodem je rybářský tlak.Hejno kaprů vám do sítě silonů prostě nenajede a je třeba se dostat za "bobkaře".
Přesto chcete dál chytat na feeder .... tak nezbývá než sáhnout po XH a pořádně se opřít :)

Kasura - Profil | Po 8.4.2013 9:38:41

rumi7 >> Na obrázku vidieť,že má označenie medium a DAIWA Procaster 120g má dokonca Light,záleží na výrobcovi ako si to označí

rumi7 - Profil | Po 8.4.2013 9:18:25

....s tou gramáží 120 na prutě,to už je spíš heavy,ne?

KóĎA - Profil | Po 8.4.2013 8:25:55

Výborný test. Třeba reálně naměřená čísla otevřou oči místním borečkům, kteří s feederem loví běžně přes sto metrů :-)))

L.Č. - Profil | Po 8.4.2013 6:28:02

tym >> Milan Tychler - >> nevím,jestli byla v článku zmínka o použitých špičkách.Jestliže se kapři vyskytují ve větší vzdálenosti a nemám jiné pruty,pak dám nejtužší špičku a krmítko které neklade takový odpor při náhozu,nebo jen zátěž se samostatnou návnadou.Pokud bych,ale byl v této situaci opakovaně,volil bych jinou metodu lovu i s ohledem na indikaci záběru.

mamnahaku - Profil | Po 8.4.2013 0:09:39

Konecne pekny článok a pekný čistý test...rád by som vedel aj aký vplyv dlžky prutu na odhod okrem velkosti očiek - a rád by som vedel s čím sa dá hodiť 100m--- totiž sú situacie kde som to potreboval ako sol ...myslím že aj naviják ma vplyv na odhod...privítal by som aj testy napríklad 390 dlhych prutov v heavy /nie shimano/ ale napríklad spro pelet feeder,Sygnum MRX-V feeder ,Daiwa aqulite heavy feeder 390,atd... teda viac znaciek s rovnakou zátazou a rovnakým krmitkom...to by ma moc zaujímalo.
Zelám Vám kolegové nech už je pořádné jaro a teplo u vody nebo mě z toho m....e! :-)

buket - Profil | Ne 7.4.2013 23:33:52

tym >> Milan Tychler - >> Na těch velkých očkách je něco pravdy. I s light prutem s velkými očky jde dohodit do slušné vzdálenosti, akorát mi přijde, že je při lovu na stojáku a prutu špičkou dole poslední díl namáhán více do krutu a při náhozu to bude nejspíše dělat totéž. Ale článek je velmi poučný podložený naměřenými daty a mnoho lidí, včetně mě, ho ocení. Díky.

mike1977 - Profil | Ne 7.4.2013 23:22:47

Pěkný článek.
Ale kdo má potřebu tak daleko s feedrem házet ? Myšleno se trefením na jedno místo ? To je snad nemožné. Nevím, dle zkušeností, max do 40 m kobercově zakrmit, pak dáti method krmítko....třeba na větší šupináče :-)
Ale jinak souhlas co je psáno :-)