Jak daleko se dá nahodit feederem?

- Milan Tychler

aneb něco k zamyšlení

Jak daleko se dá nahodit feederovým prutem? Daleko. Ale záleží na tom, jakým prutem a s jakou zátěží, a samozřejmě také na tom, kdo jej drží v rukou. Bez ohledu na to, zda má smysl házet daleko nebo ne, jsem si jednoduše vyzkoušel dva rozdílné pruty a několik variant zátěží a krmítek, abych trošku nastínil situaci. Oba použité pruty označené jako medium s délkou 365 cm a 360 cm vykazovaly spíše měkčí akci a rozdíl v maximální odhozové hmotnosti činil mezi oběma pruty podle výrobce 20 g, což se může zdát u feederu celkem nepodstatné. Zásadní rozdíl byl ale v očkách. Zatímco jeden prut měl běžná malá očka, druhý prut s vyšší odhozovou hmotností měl očka velká, a to i na špičce.


Označení výrobců

Použil jsem naviják velikosti 4000 s vlascem o průměru 0,18 mm. Jako testovací zátěže posloužily klasické olověné kapky o hmotnosti 30 g a 50 g, běžné feederové krmítko o hmotnosti 30 g a 50 g a 30 g krmítko Method feeder. Hody byly vedeny silově, ale ne způsobem až na doraz. Prostě tak, jako byste se snažili házet s právě připravenou sestavou, jak nejdál to jde, ale tak, že se chcete trefit pokaždé s minimálním rozptylem a nepokoušíte se právě o rekord. V sestavě nebyl použitý návazec s nástrahou.


Rozdíl ve velikosti náběhového očka


Průměry oček na špičce jsou také velmi odlišné


Zatížení prutu Medium feeder 100 g – malá očka Medium feeder 120 g – velká očka
Kapka 30 g67 m81 m
Kapka 50 g74 m98 m
Krmítko prázdné 30 g46 m54 m
Krmítko plné 30 g43 m56 m
Krmítko prázdné 50 g53 m62 m
Krmítko plné 50 g46 m59 m
FDR Method prázdné 30 g58 m69 m
FDR Method plné 30 g53 m81 m


Použité zátěže a krmítka

Bylo velmi zajímavé sledovat, jak si pruty s jednotlivými typy zátěží a krmítek poradí, a velmi brzy bylo jasné, pro který prut je třeba sáhnout, když bude třeba chytat daleko. Zajímavé bylo i to, jak klesaly výkony obou prutů ve chvíli, kdy zátěž přesáhla optimum, a také rozdíl v chování prutu, když se použilo krmítko a když jen čistá zátěž, a to nejen u jednoho prutu, ale ve srovnání s tím druhým. Na pouhých dvou vzorcích byl vidět markantní rozdíl, což jasně napovídá, že mezi feederovými pruty jsou obrovské rozdíly v tom, jak se chovají a jak rozdílné pak může být nejen jejich využití v praxi.


Krmítko Method feeder létá velmi dobře

Někdo má rád pruty měkčí, protože si užívá zdolávání ryb. Jiný má raději pruty tuhé s akcí v horní části prutu. Jiná bude výbava rybářů lovících na silně tekoucích řekách, kde proud měkké pruty ohýbá, a jiná na malých stojácích, kde se chytají i poměrně velké ryby takřka pod nohama. V tom, jak daleko nahodíte, sehrává svou roli mnoho faktorů a očka prutu zde zastupují zcela jistě poměrně velkou roli. Máte podobnou zkušenost?

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (31 reakcí)

Přečteno: 14 705x
Průměrná známka: 1.24