Diskuse k článku: Feeder v detailu 25 - Síta a sítka

Autor diskuse: Redakce - , 24.3.2013

Olda 85 - Profil | Út 11.2.2014 11:13:28

Bin Ládin >> Ahoj, myslím, že krmení není tak důležité prosít, ale hlínu jinak než přes sito nepročistíš.

Seržant55 - Profil | St 10.4.2013 21:06:20

Já se k vodě dostanu tak dvacetkrát do roka.Dříve i 150 docházek ročně. Takže ted se snažím aby když už se tam dostanu tak abych chytal,síto ktomu přispěje tím že mám víc záběrů protože krmení opravdu fachčí tak jak má.prostě dělám všechno aby těch méně docházek nahradilo kvalitou prožitku kvantitu.

RK - Profil | Út 26.3.2013 12:09:23

Bin Ládin >> Ahoj.
Je dobré,že jsi v pohodě.Píšeš rozumně bez emocí.To se tu kolikrát dostaneš,nebo někdo jiný do takavé smršti,že je to horší než při rozvodu.
K tomu sítu. Je to filozofie rybařinky,každého z nás.Někdo je šťastnej bez záběru a hodí slzu,když vidí toho barevnýho pacholka s rybičkou v zobáčku (jako ledňáčka myslim).A doma vypráví jak spolu byli spojení neviditelnym poutem a že mu pak ten živý drahokam zamával křidélkem na rozloučenou. Já kupříkladu slzu zamáčknu taky,ale k tomu si chci zachytat.A když ještě vidim norka,žabičku,nebo se někdo pěknej vedle koupe,tak je to bonus.Ale na rybách chci chytat ryby.Když nejdou, nevadí zas tak hrozně,ale musim mít pocit,že jsem chytal dobře.Když bych kupříkladu zapoměl doma silon a musel chytat na třicítku návazec,tak ten den bude stát za prd,i kdybych nějakou tu čudlu drapnul. No a po létech chytání jsem zjistil,že krmení je alfa-omega úspěchu. Stáhneš si ryby,nebo ne. A tady zjistíš,že když už dáš energii do výběru krmení(nemyslim,že někdo rozmíchá šrot ve vodě,udělá pastu a namáčkne ji na olovo),a snažíš se o dobrou konzistenci a smícháš třeba strouhanku,šrot,hlínu a třeba perníkové koření,tak to síto ti udělá opravdu dobrou službu.Ušetří ti čas a to krmení je opravdu konzistencí někde jinde.
A když je konzistencí jinde,tak na to ryby lepe reagují.Tohle už mám za sebou.Když jsme to s kamarády testovali,tak rozdíl nevidíš pokaždé,ale sem tam ano.A to sem tam je nakonec tak průkazné,že já si to nedovolim ignorovat. Ale zdůraznuju,že dokrmelce na těžko,nebo feedru to zas tak důležité není.Takže přestanu dělat brouka Pytlíka a popřeju Petrův zdar.

P.&.S. - Profil | Út 26.3.2013 11:06:20

Ja si myslím že článok bol napísaný dobre. Jasne oboznámil aj neznalcov k čomu slúžia sitá a aké majú výhody. Nikde sa nepíše že sa musia používať. Ja sito tiež nepoužívam, ale nedívam sa na to ako zbytočnosť, na rybách často malé detaily robia veľa, o tom som sa už veľakrát presvedčil. Skôr to vnímam tak že na závody sito áno, na bežné chytanie to nie je nevyhnutnosť. Sito je len pomôcka k správnemu namiešaniu krmiva, či ho niekto bude používať alebo nie je už na rozhodnutí podľa vlastného uváženia každého rybára. Myslím si tiež že by nikto nemal vyvolávať niečo ako slovné konflikty (ako som sa dočítal nižšie) pre takú vec ako je sito:-)).

Pegi - Profil | Út 26.3.2013 0:26:54

woodpecker >> Nemá zmysel sa doťahovať každý tu rybačku berie podľa seba a ja to uznávam. Môj otec sa tak isto aj vy už nenaháňa za rybačkou ako ja. Asi to bude tým že si rád posedí ako dôchodca pri vode pivku a je mu vlastne jedno ako ten čas letí ale ja ho mám dosť málo ponevač mám malú dcéru a ženu a pracujem ako sa len dá rád využívam tu trochu času pri vode aby som aj niečo ulovil. To je cele už sa teším až dospejem do takej doby kedy proste čas nechám plinut a budem si to všetko užívať po vašom. Mier s vami.

TonyK - Profil | Po 25.3.2013 22:28:01

Petr Havlíček >> Ja se za starou gardu nepovazuju, tak mam sita jenom dve. A k tomu tu vrtacku ... Protoze jsem linej tahat se s kramama, tak je k vode krome zavodu nenosim a krmeni v klidu micham doma v garazi :-)

Vysvetlovat nekterejm zdejsim jedincum prinos sita, je jako hazet perly svinim. Nikdy si to nevyzkouseli, ale presne vedi, ze sito je naprd.

Kdyz jsem s rekreacnim feedrem zacinal, tak mi nebylo jasny, jak je mozny, ze me nekteri jedinci prechytavali s futrem, ktery stalo polovinu penez nez to moje. Jeden z duvodu bylo to, ze oni to krmeni umeli spravne namichat, k cemuz jim dopomahej sito... Amen.

jojino - Profil | Po 25.3.2013 22:24:54

woodpecker >> To iste som sa mu snazil aj ja vysvetlit, az bude mat vek ,tak potom to pochopi, Nie quantum ryb je ucelom rybacky,ale pocit z peknej zdolavacky a chvylke stravenej pri vode, hold niekto musi tahat ryby kazdych 10min.

woodpecker - Profil | Po 25.3.2013 21:14:44

Pegi >> Nezlob se, ale musim s tebou nesouhlasit. Ne kazdy musi udelat maximum. Ne kazdy musi tahat kazdych 15minut ryby. Ne kazdy je chtivi tahat spoustu ryb. ja miluji prirodu a rad vypadnu z mesta. Malokdy jdu od vody s nulovym vysledkem.
Nevidim duvod, proc si neprecist clanek i kdyz nevyuziju to co mi clanek nabizi. Napriklad tenhle serial clanku je o tom, co uz z 90% znam. Ale clanky se mi moc libi a ctu je prave proto, ze je tam vzdycky neco, co jsem jeste nevedel Diky za to autorum clanku. A i kdyby mi to nic nedalo, tak uz to, ze si s tim dal nekdo praci se musi odcenit.
Pro tebe nema caro, kdyz dve hodiny nic nechytnes. Pro me ma. Nesud lidi podle sebe, kazdy jsme jinaci. Jsou lidi kteri si uvedomuji, jaky je zivot kratky a dokazi si uzit i to, kdyz ryby neberou.
Ja velice dobre rozumim, proc pouzit sito, ale neni to pro me nutnost. Mam dost zaberu i bez sita. Tak proc to menit. Preji vsem i tobe, aby z toho rybareni meli takovou radost jako ja.

Bin Ládin - Profil | Po 25.3.2013 20:39:30

Se šípkovou! Se zelim!! Se šípkovou!!! Se zelim!!!!

Bin Ládin - Profil | Po 25.3.2013 19:30:32

RK >> Zdarec.. Líbivou manipulativní spisovatelskou mantrou??:-D Kdybych věděl, co to je, tak budu možná souhlasit/nesouhlasit (doufám, že to není narážka na velikost mého přirození).. Ne, teď vážně.. Jak už jsem psal Martinovi.M, dokážu pochopit, že na závodech je jakékoliv procento náskoku před soupeři výhodou. V tomto případě je to spíše o tom, že když všichni používají síta a já je používat nebudu, vznikne mi o to procento oproti ostaním handycap (ať už se to síto používá na cokoliv). Ok, no problema.. Separace červů? Paráda..
Druhá věc je ale rekreační chytání.. Jak už tu někdo psal, pokud neumíš namíchat směs, nepomůže ti ani komplet vybavení kuchyně (slepená bakule na krmítku vlivem ultralepivé směsi, moc vody..). Když tam budeš házet koule ručně, nebo střílet prakem, beztak se nikdy netrefíš do stejného místa, takže, když se ta koule rozpadne v rozumném rádiusu a její převážná část dopadne do potřebného místa,nevidím problém.. Beztak to na větší vzdálenost nikdy netrefíš s krmítkem a nástrahou na háčku přímo na tu hromadu.. Ve vodě jsou proudy (i ve stojaté) takže každý mrak z koule to zavane trošku jinam.. A pokud zrovna okolo rybníku nesedí autobus chlapíků, kteří to tam sypou po desetikilech (jako na závodech), určitě si zachytáš přesito/nepřesito úplně stejně (pokud žerou).. Říkáš 180Kč za síto, příště mě někdo bude přesvědčovat o tom, že v normálním kýblu prostě není možné normálně rozmíchat směs, že k tomu potřebuju speciální hrábě a lopatičku (bábovičku), nebo že klasickým peanem nikdy nevyprostím háček tak, jako nějakým speciálním..
Víš, nemůžu si pomoct, ale připomíná mi to např oblékání svátečních cyklistických turistů do závodních elastických cyklistiských overalů, nebo montování spojlerů na felicie..Čím víc speciálních cajků - tím víc rybář.. Tak jsem si trošku rýpnul. Každopádně je to jen můj osobní názor, který ostatně může být kazdému u .....:-)

jojino - Profil | Po 25.3.2013 17:59:39

Petr Havlíček >> Nizsie som uviedol ze proti pouzivaniu sita nic nemam ,ale tak vehementne to branit je blbost// osobne som si to vyskusal, lovim tiez system feeder,ale som od toho upustil,nieje to az tak dolezite. Skus si pozriet niektore videa od Dome Gabora, je to spec. na feeder a tiez neholduje situ. je to Haldorado Team.hu,,,

Pegi - Profil | Po 25.3.2013 17:29:16

jojino >> Lovilo sa na plny laminát naviak Roen 35 silon, trojnulka háčik a novinka bolo klíčkové cesto. Na ryby sme chodili na bicykli alebo autobusom telefón sme mali len vytáčací, vydlicky vrbové vyrezávané miesto policajta krúzok. A hlavne internet neexistoval To si pamätám a bolo to krásne ale dnes je všetko inak. Škoda ale treba sa prispôsobiť ale nikomu nekážem používať sito. Je to na každom ako sa rozhodne. Ja spravím všetko aby som si zachytal. Len toľko.

Petr Havlíček - Profil | Po 25.3.2013 17:27:09

RK >> já jsem ještě starší garda :-))) a síta mám tři :-)

... sranda je to, že oni vcelku o tom vědí prdlajs, ale dokáží si samy sobě zdůvodnit, že to "sejto" je úplná blbost ... a ještě se o tom snaží přesvědčit ostatní :-(

RK - Profil | Po 25.3.2013 17:14:57

cejar >> No a máme to vyřešené.Takže koníčkáři se zdravým rozumem a utahaní otroci :(( Fajnová práce jen co je pravda. Jenom pozor,aby to nebylo, jako když jsem tuhle pozoroval starou gardu,jak po 5ti náhozech,bez výměny krmení(měl tam pořád to původní) šel domu,ale nejdřív čtvrt hodiny mlátil krmelcem o vodu,protože to měl fakt dobře vypíglovaný.Na lehkou radu řekl,že rybám je to jedno. Já jsem tedy taky stará garda,ale v tomto případě jenom podle obličeje a erekce.Chvála Pánu našemu....................:))Amen

Pegi - Profil | Po 25.3.2013 16:40:49

jojino >> Samozrejme súhlasím s tebou a sito vehementne nebránim sám ho stále nepouzivam ale určite má jeho použitie svoje výhody. Za Chitrákov považujem tých čo odsudzuju to čo sami nevyskušali. Ak by si to skúsil alebo Vy skúšali tak by ste vedel že to krmivo pracuje úplne inak ako to neprevzdušnené a to ta ryba určite vidí. Ale nechcel som uraziť staršiu gardu.Vzdávam hold ved vy ste chytal ked ja som ešte do plienok cúral a to bola úplne iná rybačka.

cejar - Profil | Po 25.3.2013 16:07:43

jojino >> NO jo,ale uvědom si,že v osmdesátých letech,jak píšeš kousek níž,byly ryby nevzdělané,něvěděly co je fídr,do krmítek nebo na olovo jsme nalepili kouli šrotu a bylo to.(A taky to fungovalo,a jak!!!)
Dneska jsi bez značkového kýblu,sítka,method krmítka a extra krmítkové směsi a podobných ,,nutností " u vody nemožný...
Ale já myslím,že my si budeme dál ,,hrát" po svém a ať si ty všecky krámy method sítkaři tahají
sami,my si své vybavení vybereme zdravým rozumem,ale pro ilustraci není špatné si ten článeček přečíst.Aspoň si uvědomíme,jak jsou někteří kolegové tímto koníčkem zotročení...

RK - Profil | Po 25.3.2013 14:32:53

Petr Havlíček >> Budeme se za něho modlit :))))

Petr Havlíček - Profil | Po 25.3.2013 13:30:15

RK >> on se Usáma polepší ... slíbil, že to zkusí :-))

RK - Profil | Po 25.3.2013 12:25:56

Bin Ládin >> Ahoj.
Píšeš to všechno takovou tou líbivou spisovatelskou manipulativní mantrou.Ovšem nechápu,proč přesvědčovat lidi,že se bez toho sejta obejdeš atd.Je totiž jasné ,že máš pravdu.Ale pravde je taky ,že bez síta nedáš krmení z hlínou ve větším množství.Nebo dáš ,ale není to zdaleka ono.
Když sejto použiješ,je to určitě ku prospěchu věci,nic nezkazíš.Určitě by jsi zjistil,že ti to přidá nějaké to % úspěchu navíc,ne naopak.Jak psal Martin M., tak když házíš na větší dálku krmné koule,nebo střílíš prakem,tak je to nebe a dudy.Když máš skvěle(neznamená to komlikovane) udělané krmení,tak trošku zmáčkneš a už letí a nejseš špinavej jak dobytek.Nechápu,proč se lidi brání prokazatelně dobrejm věcem.Chápu,kdyby to bylo finančně a časově náročné,ale tady jde o pětiminutovou akcičku s jednonárazovým nákladem cca 180Kč za sejto.Jenom šáhnout potom do toho krmení je přijemný.
Mám dojem,že je potřeba to zkusit a potom se vyjadřovat.Chytat bez sejta můžeš a budeš chytat,ale určitě z dlouhodobého hlediska by jsi zjistil,kde je pravda.Nebavim se teď ani tolik o feedru,ale o plavané. A teď ještě k názoru z ,,osmdesátých let" Tak to mě uplně rozsekalo.Vim,žes to nepsal ty,ale to je ukázkové.,,My tenkrát chytali i bez sejta."Ano,ale taky se chytalo bez feedru,bez match prutů,bez krmítek,bez háčků bez protihrotu.A taky tenkrát nesměla koukat špička háčku,protože se ryba píchne,lekne se a je fuč.
Takže přeju rybářům vše nej v nové sezóně ze sejtem a nebo bez. A ať krmení krásně ,,bublá":)))

Petr Havlíček - Profil | Po 25.3.2013 11:45:13

Murmandam >> vrtačka je super, ale jak říká můj kolega "chybí tomu to pomazlení se s krmením"

jojino - Profil | Po 25.3.2013 11:33:21

Pegi >> Ak si myslis ze rybary ktory chytali uz vtedy ked si ty este len cural do plienok su ,,chytraci,, ktory tvrdia ze sa dakedy chytalo bez krmitka a slo to, tak na tie casy si ty pamatat nemozes, tomu ver. a to sito nieje ziadny zazrak, Ci Teba ta ryba vidi ze miesas krmivo cez sito ? :-)) osobne proti rybarom ktory to pouzivaju nic nemam,ale tak vehementne to branit je blbost. len tolko.

Murmandam - Profil | Po 25.3.2013 11:21:24

No já v rámci lenosti míchám doma akuvrtačkou a nepřijde mi, že by to šlo provzdušnit nějakou metodou víc - je to hned, krásně homogenní a sypký :-).

Pegi - Profil | Po 25.3.2013 11:05:07

Tak mi to nedalo a musím sa zapojiť. Článok je výborný to bez debaty. pre feedristu a plaváčkara je sito nevyhnutné aj ked netvrdím že bez neho nič neulovíte. Len poznámka pre chitrákov ktorý tvrdia že dakedy sa chytalo aj bez krmitka a šlo to. Na tie časy si aj ja pamätám, lenže vtedy bolo v našej domovskej organizácii 1200 rybárov a dnes je ich skoro 3krát toľko. A rýb? Čím ďalej tým menej. Ak chcete dnes na rybách uspieť a to určite každý chce nech si tu o odpočinku pri vode trepe kto chce čo chce, musíte pre to spraviť maximum. Tiež chodím k vode hlavne za odpočinkom ale ked dve hodiny nič neulovím nemá to to svoje čaro. Sme rybáry a nie odpočivači. Článok je super ako pre začiatočníkov tak aj pre skúsených rybárov ktorý sitá nepotrebujú. A ak ich používať nechcú na čo článok čítajú? A komentujú? Ak sa niečomu nerozumiem, ja napríklad lovu sumcov tak sa k tomu nevyjadrujem. Ryba sa dá chytiť aj bez sita ale ja ho aj tak používam. Pre istotu

Mambošák - Profil | Po 25.3.2013 10:21:09

Ahoj kamarádi/dky rybáři/řky...

Uvažoval jsem o sítu a tento článek mi hodně pomohl. Jdu do toho.

Proč?

Protože jsem nevěřící Tomáš a musím si to osahat dřív, než to zavrhnu. Navíc mám ten neodbytný dojem, že připravit hlínu od pana krtka tak, aby v krmení opravdu fungovala jak má, prostě bez síta neudělám. Respektive udělám, ale s daleko větší námahou a menší efektivitou. Když už něco člověk dělá, tak by to mělo stát za to. Ono mi nejde o to, kolik ryb nachytám. Spíš mi vadí ten pocit, že jsem tomu nedal maximum... Koukal jsem na obrázky a síta nejsou až tak velká, v pohodě se mi vejdou k podběráku. O váze ani nemluvě.
Koupím, prubnu, uvidím a pak dám také vědět.

Článek bezvadně napsaný! Stručně, podstatné věci + obrázky (ty fotky jsou k nezaplacení) - paráda. MRK mi opravdu hodně pomáhá, stejně tak komentáře Vás všech.

Díky kluci :) (případně i děvčata, samo sebou)

Ať vám to hrčí...

Mambošák

woodpecker - Profil | Ne 24.3.2013 21:38:44

Clanek byl zase na 1. Diky za clanek. O situ jsem uvazoval, ale zavrhl jsem to, protoze uz tak toho taham k vode spoustu. Chapu,ze na zavodech je to dulezite. pro mne to vsak je zbytecnost. Pokud tam ty ryby jsou, vzdycky jsou zabery. Jezdim na ryby relaxovat a pokud nic nechytim, protoze nemam sito, tak to pro mne neni zadna katastrofa. At si soused treba nachyta se sitem deset super ryb, mi je to egal. Ja jsem si u vody odpocinul. Horsi by bylo kdybych k te vode nemohl.

Bin Ládin - Profil | Ne 24.3.2013 21:36:25

Schválně, až pojedu příště zachytat, udělám výzkum.. Vezmu dva kýble, někde půjčím síto, rozdělám stejnou směs v jednom jen rukou (s červama "na hulváta" rovnou z pixly) a v druhém třeba na Superkyprou směs (TM) + přebrané červíky.. Budu to prát na stejnou vzdálenost (dál od sebe), se stejnou nástrahou, stejnou montáží, silou vlasce a hyn sa hukáže..
PS: Už teď je mi téměř jasné, že díky tomu mému "vyřvávání" proti přesívání nachytám na přesitou mraky a na nepřesitou ani ň:-) Ale tak třeba ne.. Pak poreferuju.. Hlavně ať už je hezky..

jojino - Profil | Ne 24.3.2013 20:31:56

MatoK75 >> mozno som divny,lenze ja este aj teraz porovnavam urcite veci, no pretekarska sietka nebola,ale boli ine veci, tu sa bavime o preosiati krmnej zmesi, to sme nerobili , ani krmitka neboli,hadzalo sa krmivo lopatkou alebo gule rukou, dokazali sme zakrmit, a to nepreosiate krmivo sa pekne rozpustilo.Je to samozrejme vec nazoru a dlhorocnych skusenosti, takze len tolko ktomu.

MatoK75 - Profil | Ne 24.3.2013 20:27:08

Bin Ládin >> Alebo by som ja čakal 4 hodiny a ty by si ťahal hneď. Keby sme všetci vedeli, na čo a kedy berú ryby, tak už žiadne ryby nemáme. Osobne mám len také skúsenosti, že presitovanie krmiva pomáha, aspoň teda mne áno. Kým som nesitoval, musel som dávať do krmiva viac kuk. šrotu, aby dobre pracovalo vo vode a rýchlo sa rozpadlo. Teraz už môžem miešať aj trochu lepivejšie zmesi s vedomím, že to bude pracovať. Ale tak nikoho nenútim, každý má ten svoj vlastný názor.

MatoK75 - Profil | Ne 24.3.2013 20:20:57

jojino >> Lenže teraz porovnávať 80. roky a súčasnosť ohľadom možnosti kŕmenia a chytania nie je podľa mňa moc vhodné. Lepšie je porovnávať rovnaké podmienky. Si predstav, že by ma niekto videl v 80. rokoch, ako vlečiem k vode pretekársku sieťku, kýbel, sito a plno iných vecí. Veď by ma upálili za čarodejníctvo.

Bin Ládin - Profil | Ne 24.3.2013 20:16:09

pytlák >> Právě, jsem téhož názoru.. Mě je v podstatě jedno, jak kdo chytá ryby. Když někdo bude věřit tomu, že když bude chytat nahatej, zvedne mu to u ryb úspěšnost (třeba je to pravda), nemám s tim problém. Ale ať se mě někdo proboha nesnaží přesvědčit o tom, že když nepřeseju, znehodnotim tim krmení (článek), automaticky se z toho stane nerozpustitelná bakule (pár spoludiskutujících), a pokud si vedle mě sedne MatoK75, bude mu to s přesívačkou brát ihned , kdežto já na záběr budu čekat 4 hodiny.. Ve finále to třeba dopadne tak, že vlivem změny tlaku a očekávané změny počasí budou všichni jak joudové sedět okolo rybníku bez záběru (přesito, nepřesito), případně se na to někomu náhodně pověsí jedna čudla. Nebo bude bagrovat jeden, co do krmení nadrtil pardubický perníčky a sušenky svojí neteře, nebo budou bagrovat víceméně všichni - někdo víc, někdo míň v závislosti na použitém matroši (protože prostě žerou)..

pytlák - Profil | Ne 24.3.2013 19:52:21

jojino >> Vždyť píšu, že se dřív chytalo i bez krmítek a bez feederů a ryby se taky chytaly...Ono se dá chytat i na dřevěnej klacek se silonem zakončenej háčkem a ryby to taky nachytá.

splavek - Profil | Ne 24.3.2013 19:34:59

Bin Ládin >> Hele já když začínal používat síto,tak jsem krmení překatroval dvakrát,prostě jsem měl pocit,že by to jinak nefungovalo.podle hesla čím víc tím lépe.Posléze jsem naznal,že stačí jen jednou:-) :-) )))

skroby - Profil | Ne 24.3.2013 19:34:40

já síto používám,sice nevim jestli to má vážně nějaký učinek,ale prostě se mi ta směs víc líbí a myslim že se s ní líp pracuje,ale je to jen můj názor

jojino - Profil | Ne 24.3.2013 19:34:33

Bin Ládin >> Tak teraz si u mna zabodoval, palec hore, mas jednicku . J

Bin Ládin - Profil | Ne 24.3.2013 19:27:09

Za chvíli se tu strhne hádka o to, jestli přesívat jen jednou a nebo rovnou třikrát:-) Dle toho pak vznikne označení Kyprá směs (TM), Superkyprá směs (TM) a Ultrakyprá směs PRO (TM). Kdo nebude používat Ultrakyprou směs PRO (TM), nemá šanci chytit rybu:-)

Sven - Profil | Ne 24.3.2013 19:16:28

Pro mě je síto užitečná věc. Ušetří spoustu práce a času při přípravě krmení, při prosívání hlíny, čistění červů atd.