Diskuse k článku: Lov pstruha na sbiro

Diskuse k článku Lov pstruha na sbiro

Autor diskuse: Stredo - Profil , 25.10.2012

Pedrys - Profil | So 20.4.2013 19:45:57

Stredo- šak Vrbové ....... / 0,30mm hák jak na sumca/ :D poznám :D

Petit09 - Profil | Út 25.12.2012 23:38:50

nic pro mě. na pstruhových vodách bych to zakázal, hlavně pokud jde o použití umělých mušek. Muška patří na mušák a nějaká bublina s muškami nemá s muškařením nic společného!!

iwanhoe - Profil | So 27.10.2012 14:36:54

bambusový dědek >> sbíra s "úhlem" používám, na vody s prudce klesajícím dnem a zarostlé řasami jsou smysluplné bo sbíro "nezalamuje" přímku vlasce, ale je čumákem dolu - nicméně dá se i bez toho .-)
a máš Recht, je to fakt někdy věda, ale za tu spoustu let už vím co kde (a proč) ne a only wo to go .-)

bambusový dědek - Profil | So 27.10.2012 7:51:49

Ještě jednu, snad poslední poznámku - na Slovensku bylo s použitím sbira při vláčení na kaprových vodách spousta nedorozumění, RS věc neznala, netušila, co je to sbiro a věc řešila tvrzením, že jde o pytlačení (šlo vždy o období kdy lov přívlačí není povolen).
Protože ta věta ve vyhlášce o tom, že na kaprových vodách se lov se sbirem nepovažuje za přívlač, byla hodnocena jako nesmysl, protože používané nástrahy nebyly specifikovány, vyjadřovalo se k problematice i ministerstvo životního prostředí a jeden známý pytlík, vypisoval vysvětlivky, že se třeba podívat, co je za sbirem (tedy výklad, že sbiro je možné používat v době, kdy je přívlač zakázána, jen s "nepřívlačovými" nástrahami).
S tím ale v případě sporu nemůže nikdo uspět, protože vyšší právní sílu má zákon a vykonávací vyhláška, ne hlouposti generované ministerským referentem.

bambusový dědek - Profil | So 27.10.2012 7:41:06

Ješte k názvům: sbiro, sbirolino, sbirulino, bubo, bomba, bombette....

Na MRKu sa o tom už diskutovalo: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=13320&page=1

Sbira některých výrobců mají vyznačený parametr "N", který udává vznášivost a "EC", který udává úhel klesání.

Tady máte tabulku: http://www.privlac.net/inpage/lov-se-sbirulinem/

No holt je to věda...

bambusový dědek - Profil | So 27.10.2012 7:32:15

Jarda Š. >>
Vždyť lov se sbirem je aktivní vedení nástrahy.
Autor článku doporučuje pletenku a zdůrazňuje potřebu stálého kontaktu s nástrahou.

Před časem jsem použil intermediální sbiro na dopravení malé mrtvé rybky tam, kam jsem potřeboval, ale to nešlo o přívlač, ale o lov candáta "na položenou" v těžko přístupném místě. Bylo to jemné a fungovalo to.

bambusový dědek - Profil | So 27.10.2012 7:27:04

JUNIKRIDE >> Vím, že tu nejsme na hodině slovenštiny, ale ty dáváš té mateřštině pořádně po boku.
Kdyby jsi to nasmolil ve škole, dostaneš baňu za každou větu.

bambusový dědek - Profil | So 27.10.2012 7:22:23

SBIRA, či SBIRULINA, či jaké názvy se ještě vyskytují, jsou na trhu ve všemožných provedeních.
Od 1 gramových skleněných, po 60 gramové plastové. Jsou potápivé, intermediální i plavající.
V žádném zákoně není blíže specifikované, co to je.
Takže znám případy, kdy si rybář dal před blinkr, vobler, strímr či nějakou nymfu mrňavé tělísko (sklíčko z přístrojové pojistky) a v době, kdy je přívlač na kaprových vodách zakázána, vesele vláčil.
Provozovali to, či stále provozují, i závodníci 1. ligy v přívlači.
Když jsem ještě neznal ustanovení slovenského rybářského řádu, že lov za pomoci sbirolina se považuje za přívlač jen na pstruhových a lipanových vodách, upozorňoval jsem je, že pytlačí.
Už mne to nevzrušuje.

Známý s plavajícími sbiry 40-60 g úspěšně loví duháky ve vzdálenosti 50 m od břehu na přehradě. Chce to správný vercajk a umět to.
To o klidu ryb, jsou kecy.
Existují čluny, belly boaty .....

Jinak dobrý článek.
Rybáři "to" ku podivu málo znají, i když je to v obchodech již řadu let.

JUNIKRIDE - Profil | Pá 26.10.2012 20:39:27

Serus ja som lovil po pretekoch na zbiro vyskúšal som nástrahy od mušky po smáčka a neosvečilo sa to ale ked som chital na smačka prvy deň som vytiahol na 2 nahody dve ryby a zbiro nefungovalo. Po úspečnom dni som na druhý deň prišiel ani nič som nechitil ani zo zbirom ani zo samotným smačkom. Na tretí deň som nič nechitil a panko co sa odchytal na mole tak som ho išiel kuknúť a chytal na zbiro 10g na malú rybku(živú cca 7m od brhu. Nechapem tomu ako on mohol sa odchytať a ja som na zbiro nic nechitil. A mal som 15g zbiro s nastrahamy rôznych druhov. Nechapem, a on pritom nechytal na privlac ale len to tam nechal tak polozene. ?????

iwanhoe - Profil | Pá 26.10.2012 17:17:43

Jarda Š. >> no jo, ale mám-li IM bo plovoucí bo sinking a za ním popotahuji muchy tak wo co go ?
pro upřesnění - na privátech, ale i tam to někomu vadí a kupodivu nejvíc pure boatistům .-)
sbíruji často, léta a rád a je to fajné - je to prostě vláčka, akurát kde je s muchou zakázané plovátko apod, tak holt nabiju twistříka (třpytky apod nemusím) bo umělou vosí larvu - tedy do té doby, než se smí only mušit .. pak holt jen na privátech
(asi i proto jsem na svazovým stojáku nebyl ani nepamatuju) .-)

Makro - Profil | Pá 26.10.2012 9:53:57

Pri sbire je to podla mna hlavne o velkosti vody. Ked Je jazero kde sa da plandov dohodit viac ako do polovice, podla mna je fajn ked usporiadatel zakaze Sbiro. Nech si ludia pouzivaju privlacovu klasiku.
Ak je voda velka a ryby nemaju problem sa zdrzovat dalej od brehu, sbiro je podla mna na poriadku. Ale je pravda ze pravidla pred pretekmi su pre kazdeho rovnake a kazdy ma rovnaku startovaciu ciaru. Sbiro bolo vymyslene pre privlac.

Stredo - Profil | Pá 26.10.2012 9:16:09

Tam je odpoved aspon podla mna uplne jednoznacna privlac to nie je

Jarda Š. - Profil | Pá 26.10.2012 8:54:12

iwanhoe >> Moucher se ptal právě na ten případ, že někdo sbiro použije jako plovátko.

zubáč - Profil | Pá 26.10.2012 6:28:28

Hlavním problémem je co vlastne sbiro je....na Slovensku je lov se Sbirem na lipanových a pstruhových vodách považovaný za přívlač, na kaprových však ne. Ptám se proč??? A když mi p.Baláž jinak tajemník Rady SRZ odpoví, že to muže být plavaná, je vcelku jasné, že skutečně není o čem se bavit.... Hlavně když zdurazní, že máme 3 druhy - plavající, potápivé a intermediální...jako kdybych byl dement... vzápětí však dodal, že přívlač je definovaná v další části zákona... 139/2002 Z.z. v znení pozdějších předpisu...ale to přece taky nemusí být pravda...

Vlastní technika je dobrá, neměla by se však používat pri sportovním "soutěžním" rybolovu, u nás při závodech v plavané "guláš závody" je sbiro zakázané, stejně jako při přívlačových závodech.

V běžném rybolovu je výhodné, že nástrahu dopravíš téměř kamkoliv chceš, co se týká vdálenosti, tak i hloubky předkládané nástrahy, bez ohledu na druhu nástrahy - rotačka, strímr, muška, ale i například plavající Sbiro, dostatečně dlouhý návazec a háček s chlebem nebo jinou plavající nástrahou je super pro letní lov kapra resp. amura z hladiny...ale to už patří do jiného soudku...

Na fotografii je lov duháka s intermediálním Sbirem, tehdy nemusí být návazec až tak dlouhý jako při plavajícím....

Stredo - Profil | Čt 25.10.2012 22:32:24

Pride mi uzitocne pripomenut v tejto diskusie jednu vetu z clanku:

"Nezabúdajte, že sbiro nie je plavák a tento článok píšeme v duchu prívlače, takže neustály kontakt s nástrahou je životne dôležitý. Videl som už za sbirom aj obyčajné červy, ale to už bol trochu iný lov a iný článok."

Je mi uplne jasne, ze na sbiro sa da lovit aj ako na plavak, osobne mi je vsak skutocne blizsi pohlad na sbiro ako na nosic nastrahy. Zvyknem argumentovat prikladom potapaveho sbira a rotacky, tam uz skutocne sbiro za plavak mozno povazovat len s velkou davkou fantazie

iwanhoe - Profil | Čt 25.10.2012 20:51:57

šmudla007 >>nesmysl, jako klidovou zónu bys chtěl pro granuláče ? a jak je to tedy s boaty ?
jinak bavorské dřívko nemá moc společného s bagrem, jeho úspěšnost je v něčem jiném a chválabohu je na P out ..

iwanhoe - Profil | Čt 25.10.2012 20:51:01

Jarda Š. >> pokud chytám na sbíro, tak nástrahu vždy aktivně vedu - kde si sebral že ne ?
Něco jiného je nepovolená zátěž, či zakázané kulové plovátko" apd ..

Jarda Š. - Profil | Čt 25.10.2012 18:41:05

Moucheur >> Podle definice ve vyhlášce a RŘ lov přívlačí spočívá v aktivním vedení nástrahy vodou, tedy pokud je RS přísná, může to v P revíru hodnotit jako nedovolený způsob lovu. (Pokud by tam ale nebylo zakázáno používat k lovu na umělou mušku smekací naviják a zátěž mimo tělo mušky a nástraha by byla opatřena jen jedním jednoháčkem, vešlo by se to do definice lovu na umělou mušku.)

šmudla007 - Profil | Čt 25.10.2012 18:34:13

Stredo - >> Pstruhem se pro účel článku myslí tečkovaná plotice alá Duháč granuláč. Za dob pravěku rybaření se k muškaření používaly kulové plovátka(bublina), tyrolské dřívko pro bagrování dna a splávek pro muškaření. Bublina splávek i dřívko puristé zakázaly, sbirulino jasnej případ.
Při rybářských přívlačových závodech na granuláčích asi zakázané oprávněně, jako odrybňovací technika revírů super, ryby už nebudou mít nikde klidovou zónu. Ještě by se mohli dělat Sbirulina s pachovou stopou a krmítkovou částí odkud by vypadávaly granule.
Já myslím, že je dobré nedávat rybám vůbec žádnou šanci. Když pstruzi brát nebudou tak se tam dá prdnout kus rohlíka na kapra.

Moucheur - Profil | Čt 25.10.2012 18:23:36

Je to ešte prívlač ak sa použije Sbiro a na hák sa dá nejaká Berkley nástraha a po nahodení sa nehá staticky unášať? Podľa mňa nie a veľa ľudí s RS s tým má problém.

Zweizug - Profil | Čt 25.10.2012 11:25:32

Senzační článek - je tak dál.

jmartin - Profil | Čt 25.10.2012 11:01:02

no u nás sa to používa asi 5 rokov. Na pstruhov používam trošku silnejšiu zostavu, ale nie ako to je v článku - prút 3m 10-30 g, sbiro 20-25 g a nadväzec okolo 2m - 0,12 mm. Na koniec mucha (podla situácie (palmer, alebo nymfa) - pre struhy smrtiaca kombinácia - hlavne ak sú ďaleko od brehu - ne druhej strane ryby nežeriem :-)

Z5 - Profil | Čt 25.10.2012 10:15:12

Delwin >> Ahoj, poprvé jsem na to chytal letos ve Švédsku , bylo potřeba dostat gumu co nejdál , u břehu to nic nedělalo, super výsledek, Jen to nahazování je trošku krkolomné ., ale po pár hodech si zvykneš. Joo málem bych zapoměl, a použití týhle techniky přišel Mike a tím nám zachránil třetinu výpravy.

Delwin - Profil | Čt 25.10.2012 10:08:25

jěště jsem tento lov neviděl,ale pokud jde o to dostat malou a lehkou návnadu daleko od břehu,takto provádím tak že si vezmu domů pár kamínků od řeky,s vhodnou gramáží,převážu je PVA nití,na které udělám malé očko.u vody pak pouze navlíknu kámen na háček nástrahy a hned mám z 2 gramové návnady 30 gramovou.po dopadu do vody se PVA rozpustí,kámen spadne na dno,a nástraha je volná a klidně i 100 metrů od břehu.já hážu samozdřejmě méně at mám kontakt s nástrahou,a cítím záběr ryby.pokud však vláčím na mrtvou rybku,hážu co nejdále.taksamo dopravuji i montáž s lehkými splávky.tímto způsobem se dá dopravit i gramový splávek 50 metrů od břehu.