Diskuse k článku: Záseky na překlapěčích

Diskuse k článku Záseky na překlapěčích

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 13.9.2012

Old Wolf - Profil | St 19.9.2012 11:41:23

marius >> :-)) Tak já nevím ,nač tedy hodnocení,nač názory čtenářů.Já ani nehodnotil,vzhledem k tomu,že,se mne to hned ptalo na to proč dávám horší známku a popíši zdůvodnění.Píšeš o jedu ,ale sám ses jedinou větou článku samotného nedotkl,ale poměrně vehementně jsi zkritizoval ,kritiky.Dohodněme se alespoň na tom , že články jsou...různé.Jedny dobré,průměrné,ale také články špatné.Chápu ,že získat kvalitní,fundovaný a čtivý článek není jenom tak ,příjde tedy vhod i nekvalitnější.Nic proti ničemu, jaký bude článek a zda se zobrazí rozhodne majitel.Nám ,ale prosím ponechte možnost subjektivně posoudit kvalitu onoho výtvoru,nebo prostě diskuzi a hodnocení zrušte.

woodpecker - Profil | Út 18.9.2012 21:56:26

Dekuji za informace. Vzdycky si najdu v clanku, co se mi nekdy hodi. Jeste stesti, ze tyhle clanky ctou i lide, kteri nechodi k vode sedmkrat tydne:-)

marius - Profil | Po 17.9.2012 14:13:24

Proč tolik jedu? Přiznejte, kdo na něco takového kdy pomyslil , kdo jste o tomhle něco věděl? Možná ta informace není pro všechny stejně přínosná, ale ani naše diskuze také nejsou zrovna nej, nej...
Mnozí si nejsou ani dost jisti v češtině, v rybařině jste však nepřekonatelní. Známkou slabosti je vždy osobní přístup k debatě. Ať pozitivní / s neúměrným obdivem/ či - častěji- negativní / vše, cos napsal - a vždy - je blbost/. U některých to bude známka nedospělosti , u starších ?... no nevím.

bremic - Profil | Po 17.9.2012 7:07:04

Překlápím rukou. Snad jako dítě jsem překlápěl kličkou. Teď si už věcí vážím víc.

Paulus - Profil | Po 17.9.2012 5:48:46

Martin M. >> Překlápím rukou léta letoucí vědomě, fakt, nekecám.

el.ou - Profil | Po 17.9.2012 5:40:10

Přečetl jsem si pozorně článek i diskuzi. Před třemi lety jsem koupil dva přívlačové Rozemeijery za cenu cca 2200 / ks. Nejprve jsem měsíc intenzivně zkoušel jeden a následně koupil pro syna druhý. Navijáky se zdály povedené, perfektní návin, dobrá brzda, slušný chod...Po roce začal problém u prvního a v zápětí i u druhého navijáku. Přesně ten co je nafocený a který autor článku popisuje. Samice překlapěče do samce rolny. Ztratil jsem zbytečně něco ryb a mohl jsem se uvztekat. Už je nemám a pokud bych tento článek četl před nákupem, zřejmě bych si dal pozor. Rybařím přes třicet let, navijáků jsem měl mraky a doposud se mi nic takového nestalo. Jinak vím samozřejmě všechno:) Dávám článku za jedna a naivně doufám, že těm kteří chtějí pomoci druhým, někdo občas alespoň poděkuje.

Martin M. - Profil | Ne 16.9.2012 21:29:24

Abe >> rozumim, preklapec nebyva idealne pulkulaty, ale takova hranatejsi elipsa, kdy radeji vlasec zustane v nejakem miste s mensim polomerem elipsy, nez aby musel k rolnicce prejit pres misto s vetsim polomerem. U vetsiny navijaku se pak mirne nadzvihne preklapec, kdyz potrebujes zabrat za vlasec vetsi silou (rovnani vlasce na hladine po nahozeni), a vlasec se sam navede k rolnicce. Horsi je, kdyz se to stane az pri zasekavani :-)

Woohooo - Profil | Ne 16.9.2012 19:38:05

Martin M. >> JJ vedome :) mival sem kdysi na prvnim feederu navijak Gull jak sem s feederem casteji prehazoval nez drive hrubou polozenou tak sem tim preklapenim klickou tam neco vycochtal ze to klickou uz ani neslo proste se to seklo .... meli sme u nas v prodejne nastesti sikovneho starsiho pana kerej opravoval navijaky uz leta a ten me prave povidal ze to je tim jak to zaklapuju tou klicko uze ty lacine to maji naprd a omele se tam neco ... je mnozne ze dnes uz to maji poresne zase jinak :) ale od te doby jak vidim nekoho to udelat kklickou trosku ve me dicky hrkne malinko

nofish - Profil | Ne 16.9.2012 19:34:45

Martin M. >> jj, já to dělám vědomě už od malička. Občas překlopím kličkou, ale to úmyslně. JInak rukou. Zvyk od malička. První navijáky byly stabily a rexík a tam mi to ani na jednom jinak nešlo....
To jen aby sis nemysle, že to vědomě nejde dělat :-)

Abe - Profil | Ne 16.9.2012 19:32:25

Přečetl jsem si s velkým zájmem tento článek, protože mě také trápí u navijáku na přívlač podobný problém, ten však v článku není přímo popsán, dovolil bych si ho popsat zde...je to přímo nesklouznutí vlasce po překlopení přesmykače do rolničky, kdy vlasec zůstane v určitém místě na raménku které je dokonale hladké a bez nečistot. Pokud se toto stane, jsem nucen přestat navíjet a do rolničky monofil dopravit ručně. Dovolil bych si teď citovat z článku pana Tychlera: ...Ovšem nejen vyřešení přechodu obloučku k rolničce, ale vůbec celý tvar přechodu náběhu na rolničku a tvar ramínka, ke kterému je rolnička připevněna...
Ano je to skoro vše v pořádku, ale zde bude hrát i velkou roli technické provedení tvaru obloučku, toto je podle mne jedna z nejdůležitějších částí celého přesmykače. Pokud je tvar obloučku příliš vypouklý s výraznými přechody, tak tato situace jednou za čas nastane a u přívlače je tento jev nežádoucí, takovýto naviják vlastním a mám s tímto přímo zkušenost, tady to musí "fachčit" na 100%...viz. můj příklad. Po odhození nástrahy sleduji její dráhu letu a jakmile se přiblíží doba dopadu na hladinu, překlápím rukou přesmykač a těsně před dopadem začínám navíjet a prutem vykonám pohyb směrem k hladině. S dopadem na hladinu a nebo s minimálním spožděním při takto provedeném náhozu začne nástraha ve vodě okamžitě pracovat a teď, když při takto provedených úkonech nesklouzne monofil do rolničky, ale zůstane na obloučku, je to problém, který se musí řešit zmíněným zastavením navíjení a upravit vše rukou a dle mne ja pak celé nahození a vedení nástrahy znehodnoceno. A ještě k tomu trpí i naviják, protože síly působí jinak než je obvyklé a zvyšuje se tím opotřebení celého "stroje". Proto si myslím, že u navijáků s vyšším provedením obloučku přesmykače je tento jev jednou z "nemocí", která se dá léčit jen jeho příznivým provedením ...Petrův zdar

murphyy - Profil | Ne 16.9.2012 16:16:02

Martin M. >> tak to si trafil:) ani ja teraz neviem povedat ci preklapam rukou alebo kluckou, ale zrejme to bude rukou co som to videl u seba z natoceneho videa :)

Martin M. - Profil | Ne 16.9.2012 15:53:28

Takhle v nedeli od stolu nejsem vubec schopen rict, jestli preklapim rukou nebo klickou - vy to nekdo delate vedome? :-)

A pro Fishkyho - fotka porezaneho navijaku je moje - jsou to 6 let stare baitrunnery, ktere maji za sebou cca 300 vychazek. Koukni zde na stranu 8 a fotky k technologii "Air Bail". Neni to prekroucenym vlascem, ale hlavne velikosti smycek, ktere vyletavaji z navijaku. Tedy hlavne tvrdosti a tvarovou pameti vlasce. http://www.daiwa.de/pdfdownload/flash/cs/DAIWA2012C​Z.php

Urbo - vyrobit jednodilny preklec z plneho materialu neni slozite, problem nastane az u dutych preklapecu.

tym - Profil | Ne 16.9.2012 8:35:30

šmudla007 >>
Pokud překlápění rukou nemáš zažité, musíš se je pomalu učit. Prostě na to myslet a časem se z toho stane automatika. Jestli to ušetří pružinku? O tom mohu jen spekulovat, ale myslím, že při kvalití pružině, v některých navijácích jsou i dvě, to nehraje roli. Já to dělám proto, že mi vadí to bouchnutí při překlopení.
Co se toho baitrunneru týká, tak to je evidentní závada v brzdném systému. Bude to chtít servis. Už jsem se s tím setkal. Ne u sebe, ale u pár známých. Pokoušeli se too řešit sami, ovšem bez úspěchu. Naviják vždycky skončil v servisu.

tym - Profil | Ne 16.9.2012 8:27:31

: vydrák >> Ale no tak, není třeba mlčet. Klidně to tu rozjeď. V článku říkám - na tohle si dejte pozor! Použiju pro demonstraci ilustrační foto a ty řekněš - autor je čuník, já takový problém nemám, rybařím dlouho, jsem skvělý. Bezvadná reakce a pro všechny opravdu přínosná.
Jinak osobně si myslím, že to nebude rukama, ale proto, že ten DAM je prostě udělaný dobře :-)))
A už také mlčím :-)))

Anýzový dědek - Profil | Ne 16.9.2012 8:15:07

šmudla007 >> Máš to blbě seřízené. Nejprv musíš seštelovat přední brzdu a pak nastavit bait tak, aby se ti překlopil zpět na první 1/3 otočky kličkou.
Po překlopení (vycvaknutí baitu) ti musí fungovat jako zdolávací brzda jen přední brzda.
Pokud ti to takto nefunguje, tak bych se poohlídnul po servisu.

šmudla007 - Profil | Ne 16.9.2012 8:11:39

tym >> Jak se dá naučit překlápět naviják rukou? Tedy jak se zbavit léty naučeného "zlozvyku" překlapovat otočením kličkou, tedy funkcí kterou mají navijáky v sobě zabudovanou?
Prodlouží to třeba životnost pružinky překlápěče nějak podstatně, když mi při přívlači odešla pružinka v překlápěči tak to je vcelku mrzuté pokud není náhradní naviják.
Z moderních závad navijáků mne trápí akorát "samopovolující se brzda" po záběru se zapnutým baitrunerem, kapřík vytočí cívku a než to překlapnu tak je občas brzdící brzda(jako ta přední funční) povolená úplně( dělají mi to aba typy baitrunerů které vlastním). Jináč jsem byl svědkem že se točící bait překlapnul sám od sebe zpátky.

: vydrák - Profil | Ne 16.9.2012 7:51:09

Dobře,už mlčím.

tym - Profil | Ne 16.9.2012 7:40:11

: vydrák >> Tak ten naviják zalepený od krmení opravdu není pana čuníka tyma a pokud nemáš popsané problémy, tak buď rád. Týkají se těch, kdo je mají.
tym

: vydrák - Profil | Ne 16.9.2012 7:27:42

Tak nějak sem nepochopil,o čem pan autor článku píše.
Nejenom že nemám naviják ani prut zalepenej vod šrotu jako pan čuník tym,ale ani nemám problémy v článku popsané.


edit: právě jsem prohlížel lupou svůj 13 let používaný naviják - DAM quick.Žádné zářezy ani okolo rolny ani na překlapěči.
Bude to nejspíš tím,že jsem za těch 37 let rybaření dovedl techniku používání navijáku k dokonalosti.:-)

tym - Profil | So 15.9.2012 19:31:59

karlak >> V článcích, jak chytat ryby budu samozřejmě pokračovat a bude to s tím nářadím, které mi vyhovuje Chytáte ryby už dlouho, tak jako já, ale asi pro vás bude novinkou, že u některých navijáků změnit úhel na rolně prostě nejde. Úhel ramene překlápěče ve kterém je rolnička umístěná je výrobcem pevně dán a je nezměnitelný, někdy je úhel ramene nebo
náběh na rolničku prostě nepřesný.
Pokud chcete přispět do diskuse něčím přínosným, poučte nás například o tom, u kterých navijáků to jde, a ne tím co bych měl dělat. To opravdu předmětem diskuse není.

karlak - Profil | So 15.9.2012 18:53:30

tak to jste se pane T trosku seknul tato vada neni zpusobena dratem preklapece ale pouze spatnym postavenim rolnicky vzhledem k uhlu civky vetsinou postaci rolnicku seridit vic kolmo k civce a je po problemu ale pokud uz je na plastove noze ryha tak nezbyva nez ji vymenit a znovu nastavit asi by bylo pro vas lepsi zustat u clanku jak nychytat nejvic ryb s nacinim shimano

Juraj - Profil | So 15.9.2012 10:03:19

george1 >> Tak to mě bohužel ne. Chodí celkově nejhůř.

Anýzový dědek - Profil | So 15.9.2012 9:56:31

tym >> To máš sice pravdu, ale v současné době je to setsakra velký problém, abys sehnal stejný díl nebo alespoň pasující díl k poškozenému navi.

george1 - Profil | So 15.9.2012 9:38:22

Juraj >> ja mam taky okumy ,ale 1 jsem s nimy taky spokojeny. twina pouzivam na vlacku a snura mi v tom prechodu vyrezala drazku, jinak co se tyka samotneho navijaku tak si myslim ze neni nejhorsi.

ansa - Profil | Pá 14.9.2012 22:19:49

Problémy s navijakmi ktoré popisuješ som mal v osemdesiatych rokoch minulého storčia s navijákmi značky Stabil.V súčasnosti takéto problémy nemusím riešiť , ale už zo zásady vôbec nepoužívam navijaky takej značky ako máš na fotografiách.
PS: Je viac výrobcov ktorý ponúkajú za porovnateľnú cenu neporovnateľne kvalitnejšie výrobky,pri ktoých Ťa ani nenapadne po nahodení preklápať rukou a o nejakom zadŕhaní silonu medzi oblúkom preklapača a rolničkou môžeš iba snívať.

Juraj - Profil | Pá 14.9.2012 21:57:09

george1 >> Už to neřeším. Postupně budu měnit navijáky jak budou dosluhovat za bajtíky od Okumy. Všechny navijáky mám teď ve stáří 2 - 6 let a dá se z toho udělat poměrně jasný závěr. V nejlepším stavu, a nejlépe chodí Okuma longbow II. - stáří 4 roky. Pak je to 5 let starý Exage RA. Potom Stradicy RB, stáří tak 4 roky, pak 2 roky staré Stradicy RC téže řady. Nejhorší vychází po všech stránkách již zmiňovaný Twin. Nutno dodat, že všechna Šíma byla na rozdíl od Okumy na promazání v servisu, některá i několikrát (jsem na to dost lajdák, tak na to peču, jednou za rok kápnu kapičku do mazacího otvoru a fous, sem tam dám navi do servisu). Žádná údržba, nejlepší chod, žádné problémy a nejnižší cena. Nemám co řešit. Na plavču ale zůstanu u Stradiců.

jelen10 - Profil | Pá 14.9.2012 21:51:31

Přijde mi to jako celkem slušná analýza problému a napsat o tom aspoň trochu srozumitelný článeček asi není jednoduché. Překlápím rukou a myslím, že větička na závěr, že při překlápění rukou je problém z větší části vyřešen a navijáku to jen prospěje, by článku dodala pointu. Jinak se mi zdá, že tu některé příliš kritické příspěvky nejsou objektivní a mají hořkou příchuť osobní animozity. Za mě dobrý.

tym - Profil | Pá 14.9.2012 21:10:29

xxlrybář >> Každý komponent navijáku se dá bez problémů vyměnit.