Obchodníci švindlují. Pozor na zčerstvělé ryby, varuje 'Kluk v akci'

nofish - Profil | Ne 15.7.2012 22:33:48

Chosé 2 >> JJ dík. Vím zhruba jak to chodí, ale tahle vyčerpávající odpověď je super. Vlasními slovy bych to takhle pěkně asi nevysvětlil.
Jen mě fascinuje, jak se na netu právě podobnými články šíří nesmyslné pomluvy. Nebudu teda řešit velké obchodní řetězce, ale malé obchůdky, soukromníčci, jsou podle mě docela v pořádku. Jasně že nepoctivci se najdou všude.

LosPafkos - Profil | Ne 15.7.2012 15:50:56

Kupuju jen krevety,zbytek se snažím dle chuti a požadavku rodiny tu s větším tu s menším úspěchem obstarat na svazovce. Lid žere pangase,ale není divu vyfiletovaný kapr stojí i 160,- za kg a to je ryba tzv.domácí !!!

makass - Profil | Ne 15.7.2012 14:30:11

Chosé 2 >> .....nejčerstvější je naše rybářská ... naprosto souhlasím.

Chosé 2 - Profil | Ne 15.7.2012 14:11:01

nofish >> No nedá mi to, tak to vysvětlím z hlediska své profese.
Tak , jak je ten článek nastíněný, není tak úplně vše pravda, redaktor by totiž musel mít pojem o kontrole nezávadnosti potravin OVS a příslušného inspektora pod, kterého provozní jednotka spadá.
Základní věc dnes je označení etiketou na každém balení s informacemi, které by prodejce měl dodržovat. Především datum spotřeby a dodržování skladovací teploty. Z každého balení které dá do prodeje musí uschovat etiketu, aby u zboží byl prokázán původ. Takže dodací list prodejci nestačí.
Protože jsem působil v několika krajích , tak vím, že jednotlivé OVS se chovají trochu jinak.
Z vlastní zkušenosti vím, že lepší je pro obchodníka nevymýšlet, jak by si přilepšil několika chycenými duháky, nebo zamražovat, ale raději se smířit s postupem inspektora OVS.
Pokud zboží v uvedené lhůtě neprodáš, můžeš ho uskladnit ve zvláštním mrazícím boxu, opět tam musí ýt řádně označeno s tím, jak bude s ním naloženo.Kafilerie, ZOO,prodej pro psy a kočky. Odevšad, když to prodáš musíš mít opět doklad ke kontrole.
Ukončím to prohlášením, že pokud OVS řádně dbá na dodržování zákonu o potravinách donutí prodejce
nešvindlovat během dvou kontrol. Ty pokuty jsou většinou 10 000-40000 Kč při prvním zanedbání poviností a dnes většinou v těch provozovnách pracují pouze zaměstnanci a těm jejich nedodržení zaměstnavatel klidně strhává z výplaty nebo je okamžitě propustí a dává trestní oznámení.

Chosé 2 - Profil | Ne 15.7.2012 13:14:36

nofish >> Přibližně to jsem měl na mysli pouze jsem to nerozváděl a asi to nebylo úplně z mého příspěvku naprosto jasné.

nofish - Profil | Ne 15.7.2012 12:24:35

Chosé 2 >> bacha, tady jde i o to, že se to může. Musíš mít na to papír a můžeš nakuchat ryby, zamrazit a pak postupně rozmrazovat. Zní to divně, ale je to defakto to samé, když si zamrazíš rybu doma.

nofish - Profil | Ne 15.7.2012 12:23:08

mates202 - >> A ber to tak, že to říká pan kuchař, co si tu rybu skoro ani neumí sám vykuchat a když jo, tak s velice nevalným výsledkem (jako 90% kuchařů).....
Za mě. Zamražení, následné rozmražení a prodej jako chlazené ryby je dle našich předpisů legální. Je to běžný postup a patřiřné orgány ti jej za dodržení urřitých podmínek "posvětí". Urřitě je lepší včas zamrazit a pak rozmrazit, než válet na pultě x dní jako chlazenou.
K těm ruzným návodům pánů kuchařů, jak se poznají čerstvé ryby. I prd velebnosti... pozná se prd, existuje x způlsobů a nálevů, které mění vlastnosti masa k lepšímu (tedy alespoň lepšímu vzhledu).
A taky by pan kuchař měl vědět, že nekuchané ryby se u nás prodávat nesmí a nedivil by se pak...

Anýzový dědek - Profil | So 14.7.2012 13:52:29

mates202 - >> Od něj to zrovna sedí.o)))
Hezky se radí nekupujte mražené nebo "zčerstvělé" ryby a rád bych viděl restauraci, kde tě kuchař dovolí prohlížet a ohmatávat rybu, co ti servíruje na talíř tady v Čechách.....o))

Chosé 2 - Profil | So 14.7.2012 13:40:05

Rybám, které leží na ledu v prodejně nelze věřit, že nejsou rozmražované. Řekl bych, že pro obchodníky je praktičtější neprodanou chlazenou rybu zamrazit a opětovně rozmraženou nabízet.Takové to typicky české obcházení pravidel v nezávadnosti prodávaných ryb takto vyřešit. Nejčerstvější ryba je naše rybářská, námi usmrcená, vykuchaná a zabalená v kopřivách vydrží v ledničce i několik dní před přípravou gurmánského aktu.