Jak oškrabat okouna za 10 sekund

Diskuse k rybářskému videu Jak oškrabat okouna za 10 sekund

Autor diskuse: šmudla007 - Profil , 23.2.2012

retrívr - Profil | Čt 23.2.2012 14:34:58

šmudla007 >> Já okouny nechytám, tak jsem se to nenaučil.Ale je to šikovné.A asi se to jako všechno dá naučit.

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 11:14:15

šmudla007 >> Jsem nadprůměrný kaprař a podprúměrný candátář :-)
Z mého hlediska je zpracovávání ponechaných ryb velmi neoblíbená činnost tak si sakra rozmyslím co seberu. Proto bylo pro mě to video přínosem, ale každý den to rozhodně dělat nemusím :-) Jinak jestli u vás máte okounů a pěkných dost, tak ti závidm...

Venca888 - Profil | Čt 23.2.2012 10:51:37

CHaP >> Pak ho stejně oloupeš - a přijdeš o tu osmaženou kůrku. A šupinka z okounka mezi zubama... dobrou chuť... :-)

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 10:49:32

moskyt >> já kdybych uměl chytat parmy ostroretky tak by to vypadalo jináč, ale neumím tak chytám to co umím. Tlouště samozdřejmě taky lovím (obvykle pár v červnu, pak nějaký na konci srpna a od září do listopadu, ono u tlouště musí být čisté řeka z kama je bereš).. pokud je tedy lovím pro sebe, je hodně revírů kde je tloušt KečAnd Rylís nepoživatelná ryba.
Průměrný rybář uloví 6kaprů a 0,2štiky a 0,15 candáta za sezónu .. těch ostatních ryb(cejn tloušt parma okoun je naprosto zanedbatený množství a sem tam nějakej specialista to nevytrhne).

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 10:45:31

CHaP >> ale pak ho stejně rozloupneš a vybereš jen maso zevnitř a kůži s šupinama vyhodíš.. já teda takovej drsnák abych jedl ryby i s šupinama nejsem, grundle přesmažené (například mikrookounci oukleje atp nedělám).
Jednou sem průbnul malý okounky ze pstruhovky dát i s šupinama komplet smažit .. to už se dá pokřoupat i s páteří celej.. No variant je víc, to se nevylučuje, sto lidí sto chutí.

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:43:25

šmudla007 >> Teď mě tak napadlo, že znám i člověka, co rabuje Chrudimku a bere vše co chytí, včetně těch tloušťů. Pak to mění za pivo v hospodě...Obecně máš samozřejmě pravdu, jsou horší faktory než normální rybář.

CHaP - Profil | Čt 23.2.2012 10:38:53

i s kůží? :-D ja okouna vubec neškrabu, jen ho vykucham, otřu, a dam ho na panev

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:36:34

moskyt >> sádky jsou dobrý nápad ale bacha. Neber je na jaře (když budou)- velcí jsou jikernačky, hodně jiker a stahuje se to ještě hůř (i když ty jikry se dají smažit).

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:34:26

šmudla007 >> S těma parmama se pleteš, jsou i tací kteří podle toho kolik jich vezmou , tak nežerou podle mě nic jinýho.

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:30:02

nofish >> Já jsem ale vůbec neřešil proč tam nejsou, já jen konstatoval jen že tam nejsou. A kritizovat někoho, že bere okouny mě vůbec nenapadlo. Taky nevěřím že je vyžrali rybáři :-) Sádky jsou dobrej nápad....

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:23:15

moskyt >> mimochodem, šmudla má pravdu. Jak vidíš tak okouni koupi jdou. Stačilo by je koupit a do té vody nasypat a byli by.

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:22:19

šmudla007 >> no řeknu ti na kolik přišlo letos mě......... teda neřeknu. Počítal jsem ale kalkulačka do tolika neumí :-D
Ale je pravda že beru spíš jenom ty velké. Malí jdou jenom když se jim špatně plave po vytažení z hloubky atd.... Se můžem v létě domluvit, zajít na ně a počítat. Myslím teda ty 30cm+ (rada do začátku s deseti gumama nemá ani smysl někam chodit).

pouzy - Profil | Čt 23.2.2012 10:20:06

bez tý kůže už to není okoun jak má být.

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 10:15:03

nofish >> no a že se tak ptám :) nakolik tak přijde kilo okounů sportovního rybáře co se stydí jít si je koupit na sádky? já sem to raz počítal a došel sem k strašlivýmu číslu který se bojím zveřejnit :)

>moskyt: ono to nebude tím že by okouni pstruzi ubývali kůli tomu, že je rybáři chytají a berou ..tam sou ve hře absolutně jiný faktory. Okouny tlouště parmy nikdo nebere, pak si svaz myslí že je nemusí vysazovat když se nevykazujou ve výsledkách, hrázdnýmu nikdo nenakope zadek že upustí vodu zrovna naschvál v nejnevhodnější okamžik ..a rybáři pak u vody skáčou po krku kůli pár potočákům nebo okounům v sáčku (a vydra s volavkou a kormošem se v křoví těm rybářům smějou).

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:08:13

Venca888 >> Věřim, nejsem nijak outlocitnej, ryby baštim, ale okounů a potočáků tady hrozně ubylo, tak je nechávám v míru a když mám chuť tak většinou sežeru toho kapra. Ten je prostě všude a najdeme ho tady i na pstruhovkách. Nemá cenu brečet nad rozlitým mlékem. Co jsme si zasloužili tak to máme.

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:04:50

Venca888 >> no tak to je zhruba obvyklá cena za jakou to jde i za hranice. Což o to. Jen jsem chtěl vědět jak to zhruba s cenou je. Přece jenom je třeba mít přehled :-)

Venca888 - Profil | Čt 23.2.2012 10:03:05

nofish >> oni až to zkusej stáhnout poprvý, tak je to nadšení zase přejde...
Teď jsi nejsem jistej, ale víc než 120,-/kg určitě ne. Dokonce mám nějak zafixováno, že předloni chtěli 90,-. Ale teď naposledy to bylo určitě víc. Některý byli ale fakt malý - bylo třeba přijít včas, aby člověk měl z čeho vybrat.

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 9:57:50

Venca888 >> pšššt, zatím si hodně lidí myslí že jsou jedovatí :-)
Kolik chtěli za kilo? mi to nedá se nezeptat.

Venca888 - Profil | Čt 23.2.2012 9:46:27

moskyt >> u nás jich po výlovech maj v sádkách mraky... tašku jsem jich tam koupil. Je to fakt výborný maso... prakticky se jedná o "malýho candáta".

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 9:44:48

nofish >> Jen jednoho, na ochutnání:-) U nás jich zase tolik není abych jim nějak výrazně ubližoval. Kapř to samozřejmě jistí, uzenej nemá chybu :-)

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 9:37:05

moskyt >> nedělej to, jsou hnusní, nedají se jíst, zlatý kapr :-)
(ještě aby se učili lidi stahovat okouny kua :-D kvůli tomu že se blbě škrabou je většina nebere)

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 9:27:42

šmudla007 - >> Právě jsi přispěl k tomu, že alespoň jednoho ochutnám. Z toho škrabání by mě ranila mrtvice. Děkuji :-)

Venca888 - Profil | Čt 23.2.2012 9:18:19

ještě takovou drobnost - čim je ta ryba studenější, tim to jde líp.

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 9:03:26

retrívr >> no mě to trvá tak 15-20vteřin na jednoho, chce to trochu cvik ale není to tak složité.
Já sem na tenhle postup přišel sám(cca před šesti roky), když se mě jednou povedlo nachytat asi 50-60 okounů(no plný vezírek tak 4,5kg) a u škrabání sem se trochu zamyslel jestli by to nešlo nějak jinak.
Vzhledem k tomu že se mi candáti vyhýbají, tak si radši nalovím nějaké menší okouny místo candáta.

Jináč okoun se dá dobře oškrabat v horní hřbetní části a pak od ocasu směrem k břichu, akorát doma to není moc vhodné protože šupiny lítají 2 metry na všecky strany.

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 8:57:33

Ahoj. Děláš to tak? Co břicho, netrhá se? Nezůstává to na kůži?
edit: Aha jsem slepý :-)

retrívr - Profil | Čt 23.2.2012 8:57:23

šmudla007 - >> Zjevně to nedělal poprvé.