Diskuse k článku: Jsou plné pohody, ty dírkařské závody…

Autor diskuse: Raf - Profil , 17.2.2012

sliver - samolibý vůl - Profil | St 7.3.2012 12:37:24

taky dírky



sliver - samolibý vůl - Profil | Pá 2.3.2012 12:09:27

Raf >> Já jsem tím vším vlastně chtěl říct, že dojmy jednotlivců, či malých skupinek můžou přinést víc škody než užitku. Propagace něčeho, čím jsem se nadchl, bez pořádné konfrontace se skutečností a možnými důsledky , je naivní.
Uvedu příklad : K 70, úseky CHaP na svazových vodách nebo šířící se 24 nonstopy - pár nadšenců to myslelo dobře a podívej se, co z toho vzniklo, jak to lidi zneužívají a jak není nikdo schopen kontrolovat dodržování.
A jinak, na téma ryby jsem připraven diskutovat kdykoli o čemkoli. To má smysl vždycky, dyť je to náš koníček.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 19:55:24

sliver - samolibý vůl >> Souhlasim, flexibilita není nejsilnější zbraní našich svazů a místních organizací. Pokud by se nepovedlo zimoviště dostatečně ochránit, taky bych pro dírky na takovém revíru nehlasoval. A rozumim tvé obavě, že by se takový revír dírkařům otevřel.

O peříčkách takhle nepřemýšlím (mimochodem spíš je mam na shopu, než že bych na nich byl nějak závislý). Vim, že fungují a možná proto jsou nebezpečné. Nemyslim, že by ale byly nebezpečnější než jiné vláčecí nástrahy. Pokud lidem RŘ umožňuje s nimi chytat na pstruhovkách s trojháčkem (nikdy jsem to nezkoušel), nechť se tak děje. Budu-li mít dojem, že je trojháček bez protihrotu vybíječ revírů, budu první kdo bude proti tomu v článcích lobbovat. Zatím mam dojem, že jsou vybíječem spíš rybáři nezávisle na tom jakou technikou loví a kormoráni. Chápu ale to co říkáš a nemá smysl zabředávat do dalších hlubokých debat. Změnit se toho skutečně musí víc, než jednoduše povolit jednu věc.

rover - Profil | Čt 1.3.2012 19:30:48

Raf >> "Americký" model bych sem netahal, podmínky jsou u nás zcela jiné. Na svém revíru bych dírky nikdy nepovolil, navíc jsem rybu v zimě nikdy tak rychle ulovit nepotřeboval ...

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 19:18:57

Jarda Š. >> Já bych pro začátek povolil pouze některé uzavřené vody a přidal k tomu některé přehrady, hodně bych se zamýšlel nad řekama (spíš ne). Osobně bych se ale nestrachoval o bezpečí rybářů. Jsou svéprávní, měli by za sebe zodpovídat sami.

sliver - samolibý vůl - Profil | Čt 1.3.2012 18:30:46

Raf >> divej, já to zjednoduším. U nás na přehradě jsou štiky, candáti, okouni , pstruzi, krásné plotice a kapři. Ve dvou zátokách kapři zimují po desetitisících, doloženo. Kolik zákonů a předpisů by muselo být změněno a kvůli čemu ? Aby se pořádaly nájezdy opilců stejné jako na soukromáky na duháky ? Já vím přesně, co by se tam dělo.
Reklama na tvůj shop už prosákla, tak myslím, že to můžu říct ještě jinak. Prodáváš peříčka (mimochodem jedna z nástrah nejvíc poškozující pstruhy) a sám věříš tomu, že rybáři při chytání na pstruhovkách na to budou dávat jednoháčky bez protihrotu.

Jarda Š. - Profil | Čt 1.3.2012 18:21:06

Raf >> Dle mého názoru na tekoucích vodách a větších údolních nádržích je v našich podmínkách zákaz lovu na dírkách zcela na místě. Naopak na tzv. uzavřených vodách by dle mého měl být povolen za předpokladu, že uživatel revíru učiní dostatečná opatření k zajištění bezpečnosti lovících.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 18:16:04

sliver - samolibý vůl >> Flip >> Zkušenosti starších kolegů beru. Nerozumim ale, proč vám vadí zrovna lov na dírkách? Je to lov jako každý jiný, akorát u nás toho času plošně zakázaný. Možná mluvíte o svých konkrétních revírech (Lipno,...), kterým by teoreticky mohl zasadit finální ránu. Souhlasim, na revírech, které bojují o přežití, by se dírkařit nemělo. Na zbytku stojatých revírů to ale zas tak zlé neni a lov na dírkách rozhodně neni nějaká zabijácká odrybňovací metoda.

sliver - samolibý vůl - Profil | Čt 1.3.2012 18:00:32

Raf >> šak jo, článek je pro mně zajímavý, rád si přečtu jak to chodí jinde. Ale já už jsem pak odpovídal na tvou reakci o chování k rybám, masařích a vlivech na obsádku.
Ty se opíráš o zkušenosti ze zahraničí, já se opírám o dlouholeté zkušenosti s mentalitou běžných rybářů, kteří navštěvují můj nejoblíbenější revír. A zároveň mám dobrou představivost.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 17:58:55

kakr >> Nic takového jsem neřekl. Řekl jsem jenom, že některé tradice z té doby odmítám vnímat jako tradice. Uvědomuji si, že i za komunistů vznikla některá nařízení, která měla smysl. Nevim, jestli je to ale tento případ. Vím, že je dnes v Česku lov na dírkách ryze komerčního charakteru. Bohužel se jedná spíše o vynucený stav. Na alkoholu se také nejvíce vydělávalo za prohibice :-)

Flip - Profil | Čt 1.3.2012 17:55:14

Raf >> Věřím že možná ty a tvoje generace anebo tvoji potomkové dozrají do stádia toho, že mu k dodržování nějakého nařízení bude stačit zakopaná cedule na břehu.U nás je současný trend spíš volání po profesionální RS aby se společný majetek nerozkrádal.
Protože tě znám a vím že uvažuješ jako poctivej chlap ,tak ti na základě toho můžu s klidem říct,že právě toto je ta největší chyba.Myslet si ,že každej bude jednat jako bych jednal já.Kdepak opak je pravdou.V současném stavu věcí a lidí kolem vody platí, že čím bude víc zákazů a omezení tím lépe.Doposud stále totiž funguje,že pro většinu rybářů je cílem vycházky k vodě naplnit igelitku a ryba je pouhým prostředkem k tomu, jak toho dosáhnout.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 17:51:36

sliver - samolibý vůl >> Článek je napsaný jako zajímavost, ne jako strategická součást boje za zlegalizování boje na dírkách u nás. Skutečně se ráno nebudím s touhou zorganizovat masový rybářský závod. Můj jediný zásadní názor je ten, že by při nastavení rozumných podmínek nezničil nějaký širší lov na dírkách naše vody. Opírám se při tom o zkušenosti ze zahraničí a račického kanálu. A jakožto slušný svobodomyslný rybář bych si ho rád vyzkoušel. Pokud mi to nebude umožněno, budu lovit na dírkách jinde, stejně jako ty jezdíš střílet ryby jinam.

kakr - Profil | Čt 1.3.2012 17:48:27

Raf >>
Dost odvážná úvaha, že zákaz lovu pod ledem by mohl mít souvislost s dobou "temna" v létech padesátých. V oněch dobách byl SSSR náš velký vzor a pokud je mi známo lov ryb na dírkách tam nikdy zakázán nebyl.
Je fakt, že až do roku 1990 nikdo ani neuvažoval, že by se ryby pod ledem daly lovit.
Ale pozor, lov na dírkách v současné době je ryze komerčního charakteru a je řízen nabídkou a poptávkou. Také se v drtivé většině nejedná o lov, ale o hospodářskou těžbu udicí na vodách, které nejsou revíry.
Kanál v Račicích je výjimkou, potvrzující pravidlo.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 17:41:19

Flip >> Dravci by byli na dírkách nejohroženější a ochránilo by je hájení, jak píšeš (musel by se začít hájit i okoun). Kdyby se pod ledem protáhlo jejich hájení i do prosincových dnů, byl bych pro. Dopadu na další ryby bych se nebál. Chytal jsem na dírkách na revírech s různýma obsádkama ryb a stejně se většinou tahali duháci, siveni, jeseteři, okouni, štiky, candáti a občas nějaká plotice či tloušť. Kapři, cejni, líni atd. zcela výjimečně. Všechno je to ale stejně v tuhle chvíli nereálné, proto fórky s Lipnem :-)

sliver - samolibý vůl - Profil | Čt 1.3.2012 17:35:25

Raf >> nezlob se, ale tvé postoje k masové rybařině u nás mi připadají z několika pádných důvodů dost naivní. Pokud chceš, můžu ti je sem vyjmenovat.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 17:15:18

sliver - samolibý vůl >> Nemyslím si, že by se dnes lidé u nás chovali k rybám hůře než jinde a do mrazu se také nepožene každý masař, tak bych se toho tolik nebál. Navíc i v souvislosti s Račicemi jsem se setkal stejně jako v zahraničí s tvrzením, že zde lov nemá jakýkoli negativní dopad na rybí obsádku. Opatrnost je ale samozřejmě na místě. Ani pro mě to není sen :-)

Flip - Profil | Čt 1.3.2012 17:13:41

Raf >> No připusťme tuto alternativu .Nicméně i ta dírko-přívlač je dost nereálná.S ohledem na současné BP se v zimě může vláčet akorát v prosinci a to zpravidla ještě led nebývá.
Nikomu neberu jeho vizi rybolovu v ČR ale osobně se domnívám,že pokud se někdo chce realizovat v dírkolovu za každou cenu,tak má dostatek prostoru na komerčních vodách,které neustále přibývají.
Jsem možná trochu skeptický ale nežijeme v roce 1952 a za pomoci současného množství rybářů a vyspělejší techniky by ty naše vody dostaly řádně zabrat.
Ať se to někomu třeba nelíbí ale tvrdím že buďme rádi za každý měsíc,kdy jsou dravci hájeni.

sliver - samolibý vůl - Profil | Čt 1.3.2012 16:58:02

Raf >> Zavři oči a představ si, že by na tvé oblíbené přehradě ( svazovém revíru ) byl povolen lov na dírkách. Osobně, kdybych náhodou měl takový sen, bych se asi z toho počůral do postele.

Jinak soukromáky mi jsou vuřt, ať se tam děje, co se děje. Když to někdo nutně musí mít, tak klidně, ale na revíry to je v našich podmínkách nemyslitelné. Doufám, že se vždycky najde dost normálních rybářů, kteří takové snahy nemilosrdně zadusí v zárodku jako nadbytečné kotě.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 16:46:01

sliver - samolibý vůl >> Nic proti lovu harpunou na moři. Problém je ale ten, že tahle tradice u nás vznikla v poněkud pokroucené době. Nejsem přes to odborník, ale někde jsem četl, že zákaz lovu ryb pod ledem byl do vyhlášky zanesen až v roce 1952. Tedy v době, kdy se utvářela tradice zavírání a vraždění lidí jiného politického názoru, jiné víry či s nepohodlnou minulostí. V době temna byla ještě povolena výjimka pro odlov mníků na Lipně, ze které pocházejí krásné dírkařské příběhy. Ale upřímně také neočekávám v dohledné budoucnosti nějakou výraznou změnu. Stejně se ale snažim, aby si na takové věci lidé udělali názor a doufám, že až přijde ta správná chvíle, tak názor vysloví... Jinak s dírkama a kšeftem souhlas. Ale na svazovkách by ten business zas takový taky nebyl.

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 16:00:48

Flip >> Ok, tak akce by byla jenom přívlač a chyť a pusť. Ještě lepší by to bylo na Nových Mlýnech, ale tam je bohužel moc teplo :-)

Raf - Profil | Čt 1.3.2012 15:57:55

meteor >> Musí se hledět na zájmy ryb i rybářů a najít rozumný kompromis. Zájmy ani jedné ze "stran" samozřejmě nejdou uspokojit na 100% (ryby by hlasovaly pro to, aby je nikdo nechytal) :-) Nesmí se hlavně věci nechávat tak jak jsou, jenom proto aby si náhodou někdo nepřidělal práci a něco nepokazil...

sliver - samolibý vůl - Profil | Čt 1.3.2012 15:55:30

článek zajímavý. Lov na dírkách je na mnoha místech světa dlouholetou tradicí. Na jiných místech je zase tradiční bowfishing nebo lov harpunou. Někde dokonce obklíčí kytovce sítěmi na mělčině a snaží se jich co nejvíc ubodat noži.
Já jezdím k moři lovit harpunou . Taky se tam pořádají závody i ženy mají svou kategorii. Budu usilovat o změnu zkostnatělého myšlení Svazu ? Nebudu, zajedu si s harpunou tam, kde se tak běžně loví. Každá končina má své tradice, u nás dírky nejsou tradice, ale dost lidí by z toho chtělo mít kšeft stůjcostůj a schovávají to pod roušku vytváření tradic, z mého rybářského pohledu nepřijatelných.

meteor - Profil | Čt 1.3.2012 14:11:42

Raf >> "nedokázali prosadit zájmy rybářů" >= pokud by měl svaz brát ohledy na zájmy (= přání a touhy) rybářů, tak by to tu byl ještě větší Kocourkov nežli je teď... ono by se asi mělo primárně hledět na "zájmy" ryb, nebo ne?

Flip - Profil | Čt 1.3.2012 13:48:57

Já vám dám Lipno-pěkný ho.no.Stačí ten čurbes co tam přes zimu dělají ti Sáblíkovci:-(- ale článek jinak pěknej.

F.Siegl - Profil | St 22.2.2012 19:03:53

Vypadá to opravdu hezky, navíc to musí být opravdu parádní zážitek v tak hojném počtu se sejít. Škoda že v ČR se něco takového moc nekoná, nebo alespon jsem o ničem neslyšel. Velká škoda

Locarp - Profil | Po 20.2.2012 13:29:15

b.gun >> Máš pravdu, soukromáky to určitě většinou neřeší. Jinak děkuji za info o počtu :-)

Locarp - Profil | Po 20.2.2012 13:23:06

Raf >> Proti lovu na dírkách nic nemám a dalo by se říct, že jsem jeho zastáncem. Může se stát, že si nějaký státní úředník řekne " Musím vybrat pár korunek a jak to udělám, stačí navštívit nějakou vodu kde se pořádají závody a je to". Pak to odnese sportovec, který jen dělá co má rád. Bohužel tohle se stát může a to nepíši o dalších ustanoveních která se nedodržují. Jak píšeš ČRS se také začíná rozkoukávat ale těch pár lidí v takové organizaci to má také těžké i když jsou na vysoce postavených místech. Hold někomu se nechce měnit staré věci.

b.gun - Profil | Po 20.2.2012 13:19:42

Locarp >> Co vím, tak výjimka pro lov pod ledem je v ČRS vydána celkem pro 6 revírů. Jak je to v MRS, netuším. Jen si tak říkám, aby těch legálních nebylo nakonec více svazových, než mezi soukromými pseudorevíry...

Raf - Profil | Po 20.2.2012 11:10:16

Locarp >> A komu by takové správní řízení prospělo? Některé soukromé revíry výjimku mají, jiné ne. Dokonce i ČRS zřejmě registroval, že je tu nějaká poměrně velká poptávka po dírkách a rád by ji uspokojil ve větší míře. To že jim to jde velmi pomalu a nedokázali prosadit zájmy rybářů, které zastupují, v době kdy vznikala novela zákona, je věc jiná... Jinak jsem rád, že se ti článek líbil.

Locarp - Profil | Po 20.2.2012 2:17:05

Článek pěkný. Dávám za 1. Jen se musím zeptat na jednu věc. Ze zákona je u nás lov pod ledem zakázán, to mají všichni kdo pořádají tyto závody vydanou výjimku? Co jsem zaslechl tak jediná výjimka je vydaná na Račický kanál. Asi by se plno závodníků divilo proč jsou najednou u správního řízení za porušení zákona.