MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách

Jeseterům hrozí vyhynutí kvůli kaviáru

Diskuse k bleskovce Jeseterům hrozí vyhynutí kvůli kaviáru

Autor diskuse: Miraryb ®23.3.2010

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N Venca888 - ® Út 23.3.2010 19:49:02
račet >> WR-9 - 23.3.2010 18:23:19 >> vzhledem k tomu, že jeseteři jsou tažný ryby, tak v tuhle chvíli je jakýkoliv nasazování původních druhů jeseterů za účelem jeho přirozenýho rozšíření dost nesmyslný...
N WR-9 - ® Út 23.3.2010 18:23:19
já považuji jesetera za jednu z nejpěknějších ryb vůbec doufám, že ostatním severským zemím se jim ho podaří zachránit, polsko uz začína s odchovem. místo tolstolobika jsme měli už dávno chovat jesetery!
N usak - ® Út 23.3.2010 13:34:39
Venca888 >> taky jich tady nebylo toliko co tam (edit-jak ryb, tak lovcu)........................(a kdo vi, jestli v tom taky nemeli prsty:-)
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 13:10:14
usak >> tak ono mezi náma v západní Evropě se podařilo vyhubit jesetery už dávno... bez pomoci soudruhů... :-)
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 13:09:10
Cloud >> to chápu - nepředpokládám, že by se tak dělo v Rusku na oprejskanym kutru. Spíš mi šlo o takový farmy třeba i v západní Evropě - existujou a přesto se jeseter při odebírání jiker pro kaviár zabíjí...
N Cloud - ® Út 23.3.2010 12:54:26
Venca888 >> Jo asi chvátají,a jinak je to dost pracné udržet při tom rybu v klidu.Tři lidi mají co dělat!Občas to jen bolí,a občas jsou i zlomeniny rukou.Ji nak tuhle metodu nám přivezli z Ruska.
N usak - ® Út 23.3.2010 12:48:57
Venca888 >> asi to bylo tak, jak pise Cloud...Kazdopadne, tak jak uz zaznelo nize soudruhum, kteri ziji z ruky do huby, a pracuji pro kaviarovou mafii v delte Volhy, v Kaspickym mori atd, je to uplne fuk...tez byl fajny dokument, jak oficialne neexistuje cerny trh s kaviarem a v Astrachani to valili na kazdym rohu, stacilo se jen zeptat...
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 12:45:58
Cloud >> no, jasně... ale teď mi jde o to, proč se tahle metoda nepoužívá i pro získávání jiker pro kaviár.
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 12:45:17
usak >> to se právě myslim dělalo dřív při umělym výtěru, ale za prvé to bylo pracný a za druhý to měla za následek dost značnou mortalitu (o morální stránce nemluvě). Ale v tom dokumentu o umělym výtěru ve Vodňanech se mluvilo o tom, že dneska už to uměj udělat bez toho, aby je rozřezávali. Dokonce to tam ukazovali - takovym udělátkem zajeli rybě do řitního otvoru, zmáčkli jí břicho a jikry se vyřinuly ven. Nevim, v čem spočíval dřívější problém nemožnosti realizovat takovou proceduru, protože mi na tom nic světobornýho, co by potřebovalo supermoderní technologie, nepřišlo, ale takhle to prezentovali.
N Cloud - ® Út 23.3.2010 12:44:17
U nás taky docházelo k zabijení jeseterů ale z důvodu výtěrů.Dnes se již používá metoda naříznutí řitního otvoru cca 10-20mm,a následným propíchnutím vejcovodů.Tlakem se ryba vyprázdní do nádobky,kde dojde k oplození.Je dobré ránu zašít a pak dojde k rychlému zhojení ranky.A ryba si může v klidu plout dál.
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 12:40:08
pepa-č >> ale jasně, že jo... já nekritizuju, že je zabíjej - pokud jsou tam pro maso (nebo i pro maso), tak neni co řešit. Já jsem se jen pozastavil nad tim, proč se někde nechovaj ty jeseteři dlouhodobě jen na kaviár, když je tak žádanej a jeho cena roste s ohledem na to, že je čim dál větší problém je ulovit. Je dost možný, že v tom bude nějakej zádrhel - třeba, že se musej vyndavat jinak nebo ve stádiu, kdy ten umělej výtěr ještě neni možnej nebo tak něco...
N usak - ® Út 23.3.2010 12:38:08
Problematice kaviaru se celkem zajimave venuje kniga "Kaviar-fascinujici cesta za utajenymi dejinami kaviaru" od Ingy Saffronove, za par korun se dala prikupit v levnych knihach...rekl bych ze nedavno jsem ji tam jeste zahlidl...
ad kuchani ryb pri dolovani jiker-nezasivaji je nahodou po tomto zakroku, a neodebiraji jim jikry opetovne, tusim to bylo v nejakym dokumentu z CCCP
N pepa-č - ® Út 23.3.2010 12:32:04
Venca888 >> tak nevím. každopádně ryba (či jiný živočich) chovaná na maso (či jiný produkt) uměle v zajetí se nepouští. Ty jeseteři jsou tam jako krávy v kravíně a na pastvě. Osud je jim dán.
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 12:26:35
pepa-č >> no, to já jsem právě asi viděl to samý - taková ta reportáž "bez komentáře" na ČT24 či co. Bylo to ve Španělích, získávali z nich kaviár, ale neřekl bych, že by je vraceli, protože tam vzadu pak viseli na hácích s rozříznutym břichem... to asi nerozplavali... :-)
N pepa-č - ® Út 23.3.2010 12:19:40
Venca888 >> ve Španělsku to tak dělají, chovají tam jesetery úplně stejně jako u nás se u nás chovají kapřata. Vytírají je a vracejí zpět do rybníků (takové veliké komorové). viděl jsem to v Objektivu či tak něco v TV (nedávno)
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 12:17:39
pepa-č >> to je jasný, jednodušší asi ano. Ale představ si, že místo reprodukční-vědecký líhně bude existovat prakticky na stejný funkční bázi farma s jeseterama... jen ten produkt nepude do líhní, ale na talíř. Případně se daj tyhle aktivity i kombinovat. Vzhledem k tomu, že ti každá ryba dá jikry opakovaně po dobu desítek let (s ohledem na dlouhověkost jeseterů), muselo by se to přece rentovat, ne (díky ceně kaviáru)?!
Nevim - nechci vypadat jako nějakej mesiáš... jen mě to tak napadlo už několikrát, když jsem o tý "těžbě" kaviáru slyšel. Spíš se domnívám, že v tom je jinej háček, protože i na farmách v relativně civilizovanejch zemích ty jesetery zabíjej... proto se ptám.
N foxxx - ® Út 23.3.2010 12:09:18
šmudla >> No když v Africe věří šamanovi,že lidská oběť udělá cihly červenější,aby se lépe prodávaly a namelou do nich dělníka,tak já už se dnes nedivím skoro ničemu....:-(
N pepa-č - ® Út 23.3.2010 12:08:06
Venca888 >> rozříznout ho je rychlejší, jednodušší a levnější a zvládne to i Voloďa na lodi v Kaspickém moři, nejen vědec s rouškou na puse a v bílém plášti.
N Venca888 - ® Út 23.3.2010 12:02:36
heleďte, já jsem viděl pořad o umělym výtěru jeseterů, kde povidali, že jsou dneska už díky nějaký nový technologii schopný je vytřít bez toho, aby je zabili (což údajně dřív nešlo). Proč stejnym způsobem nezískávaj i ten kaviár? Rozumí tomu někdo?
N šmudla - ® Út 23.3.2010 10:27:32
já si myslím že jeseteři nejsou první ani poslední živočiši kteří doplatí na gurmánství a "víru v nadpřirozené léčivé účinky", třeb ajako prášek z nosorožce, roh jednorožce, medvědí žluč, tygří drápy atd. velryby taktéž.
Myslím že by bylo záhodno vymyslet pověru že prášek z ledviny pravého gurmána(ten kdo pozřel velrybu, kaviár z jesetera .....) tak když bude do dvou hodin zabit a jeho ledvina rozemleta na prášek tak ten prášek vyléčí rakovinu.
rázem budou v brzské době všichni nenažraní gurmáni vybiti a světová populace jeseterů , velryb, nosorožců a jiných hodnotnějších živočichů ochráněna.

Jezte lidi, těch je dost, takový pečený američan posypaný koriandrem, kam se hrabe Bobika.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné ]

Co je nového - všeobecné
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniWoblery SPRO Kaminari Pike (SLEVA 42%)

Tato nástraha nabízí super atraktivní akci. Při nahazování a zpětném navíjení se potopí do cca.1,8m, při trollingu za lodí pak až do 3,0m. Nástraha je osazena ultra ostrými trojháčky Gamakatsu Treble 18NS vel.2.

akce, rybareniDelphin Lehátko Rebel - Super Novinka

Za 1.309
Postel plná překvapení! To je určitě slogan, který nejlépe vystihuje tuto postel. Když dáte prvotní předsudky bokem, zjistíte, že většina rybářů na rybách nic víc ke komfortnímu spánku nepotřebuje.

Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
Drakar - cestovní agentura Drakar - cestovní agentura

Zabýváme se zprostředkováním rybářských pobytů, a to konkrétně ve Švédsku a Norsku. Naši specializací nejsou masové zájezdy, ale nabízíme...