Diskuse k článku: Co to znamená chovat ryby?

Diskuse k článku Co to znamená chovat ryby?

Autor diskuse: Hraji - Profil , 13.8.2006

Pyzda | Ne 24.9.2006 9:44:41

Gejza : Rozumné slovo, tomu by ale mělo odpovídat fungování svazu a nebo alespoň jeho sebereflexe k vysazování ryb, např. mimo plán. Jak by se ti líbilo, kdyby ti v potůčcích a krásných tůňkách plavali pouze samí kiloví kapři? Nebo by to skončilo by to tak, že ano, krásný potůček, tedy P voda, vše šupinaté mimo pstruha vyvraždit a čekat jak si 0,5 dcl plůdku poradí s predátory, které "hladový" potok vyloženě zdivočil a jak si poradí s klimatickými jevy.

Gejza | Ne 24.9.2006 8:14:24

hraji: zní to hodně děsně, když člověk musí znovu vytvářet podmínky živočichům, jimž je předtím zničil. začneme znovu dělat meandry a tůňky na regulacích? vlastně jsme si ustavičným zjednodušováním přidělali starostí a práce jednou tolik. jsem pro přirozený stav.

hraji - Profil | Čt 21.9.2006 15:25:49

gejza: střevle potoční je chráněný živočich. I pro jejich chov je třeba vyřídit povolení k nakládání se zvláš´t přísně chráněnými živočichy. To je dost hrozná úřední mašinerie. Ale u nás se střevle množí celkem v pohodě samy. Ono je třeba pro ně vytvořit podmínky, hlavní je čistá voda, zbytek už si ošetří ty rybky samy. Když nebudou vhodné podmínky pro život (čistá voda a dostatek potravy) a rozmnožování, můžeš je vysazovat třeba třikrát ročně a nic to nepřinese.

Gejza | Čt 21.9.2006 14:53:05

Uvažuji, že v rozmezí pstruhového až parmového pásma nejvíce chybějí střevle potoční jako základní potrava salmonidů a ostatních dravců. Co zkusit jejich umělý odchov a masivnější vysazování, anebo vyhražení chovných úseků pro přirozenou reprodukci?

Noe 007 | St 6.9.2006 5:57:17

prichy - povodně, zanešení a změna koryta řeky nemají na ryby žádná vliv, teda pokud se nejedná o kapra, duháka a sivena, ty se po vysazení stěhují podle stavu vody. Jinak zbytek ryb přirozeně migruje a třeba právě ostroretka se stěhuje proti proudu. Rybám nevadí co jim příroda s řekou udělá. Jen člověk umí zapříčinit vyhynutí ryb v tocích.

Pyzda | Út 5.9.2006 11:53:59

Petrson: určitě se v mnoha zásadních věcech shodneme, ale já si kladu jinou otázku. Proč zde onen "moravský dobrodinec" vystupuje, píše články, ale komunikuje a vystupuje pouze "Narcisním způsobem". To že někdo vysadí ostroretky, jiný duháky a jiný podoustve je prospěšné, jiné je to s debatou o smyslu této činnosti jako celku a to mě u tohoto člověka nedává smysl. Zcela jiný je přístup např. MD , ZN se kterými také leckdy nesouhlasím, ale mohu podiskutovat. Výhoda svazu a mám tím na mysli územních svazů s možným propojením do CS hospodaření, ale na jiném základě, kde se vyplatí vysazovat např. reofilní ryby je stále možná a má perspektivu. Jakmile ale necháš sebemenší možnost si zobnout s těch stamiliónů, co tečou s kapry okolo, je zle. Podle mě, pokud bude chov a lov v takto obrovském molochu pospolu, v dřívějších MO to mohlo fungovat, nevede z toho rozumná cesta ke zlepšení situace.
Myslím, že změnu zarybňovacích plánů může realizovat pouze uživatel a nebo rybářský orgán, což je ve většině odbor kraj. úřadu. V současném stavu to ale nikdo dobrovolně neudělá, z důvodu změn v novém ryb. zákonu a myslím si, že ustanovéní o subordinaci organizačních složek"svazu" a střídačce jsou dány konzervačními přípravky, které svaz přimíchal do nového zákona.

piki | Út 5.9.2006 10:43:55

Vyborne , vyuzit ryby ktere sa nakrmi same na rasach kameniteho dna by se dalo na mohych revirech. Ostroretka je ryba, ktera se umi odvdecit a za par let vysazovani se odmeni paradnimi ulovky. Ja osobne bych takove vlastni odchovy odoporoucel temer vsem organizacim . ( Mozna proto, ze sam lovim zejmena ostroretky 8)

Petrson - Profil | Út 5.9.2006 8:33:07

>> Pyzda, Prichi > právě to "vysazování, které krom kapra bohužel nefunguje", jsem měl na mysli kritikou svazu. Jistě že je těch faktorů víc, a nelze takové, jako povodně, stavy říčních koryt, mnohdy již k samovýtěru nevhodných ad., přehlížet a zjednodušeně všechnu vinu házet na svaz. Díl viny nese také MZe, které nehodlá staré zarybňovací plány modifikovat, aby více odpovídaly současným přirozeným podmínkám revírů. Přesto vysazování nad plány, které se týká převážně kapra a nectí v nich stanovené procentuální zastoupení ryb, vidím jako zásadní chybu a ta leží na bedrech svazu. Pokud není dravců v revírech ani tolik, aby si alespoň jednoho za sezónu vpohodě chytil každý, je to špatně. Jako zpětná vazba to dokládá lov nedravých, převážně "bílých" ryb, jež na revírech, které mám právě na mysli, čím dál znatelněji zakrňují vlivem přemnožení. Čili tady nejde jen o projev subjektivních nezdarů jednoho lovce.

Pyzda | Po 4.9.2006 1:48:52

Petrson, pppp : Nechci vás doplňovat, ale soukromé revíry nemůžeš srovnávat se svazovými, a to z těchto důvodů :
1) Soukromé revíry jsou typu a) sádka, kde si nalovíš maso a zaplatíš jako v masně, nebo b) CaR, kde si majitel vody striktně stanoví co a jak lovit, tedy nejen štiky, ale i kapři mají svá jména.
2) Svazové vody slouží k ponechávání si úlovku a bohužel mnozí, po masívní masáži vegetariánů a vyčuránků CaR si myslí, že 100% pouštěním ryb něčemu prospívají. Pravdou je, že nové klimatické podmínky, noví predátoři, nové rybolovné techniky a zvýšený počet lovících dělá 95% druhů ryb závislými na vysazování, které krom kapra bohužel nefunguje.

prichy - Profil | Ne 3.9.2006 10:17:26

Petrson: odlozime tuto debatu na dobu, kdy budeme moci se o necem bavit....jen rikam tem, co se tvari, ze znaji, at reknou....info "jedna pani povidala" jsou v tuto chvili irelevantni......to je ze to s rybama v hajzlu vime vsichni.....bohuzel malokdy zneji veci jako uprava toku k samovyteru apod.
(jinak to, ze soukromnik ma na svem rybniku hodne dravcu...asi nebude v poradku...nebo ano - necham promluvit fundovanejsi;-) )

mimochodem nema na odrybneni nekterych useku rek na ceskych a moravskych revirech podil i nekolik let se opakujici povodne a zanedbane toky (u nas napr zanesene)

pppp - Profil | Ne 3.9.2006 0:47:14

petrson - Moravice přece !!!

Petrson - Profil | Ne 3.9.2006 0:24:53

>> pppp > já taky nijak soukromáky do nebes nevynáším. Navštívil jsem je párkrát, že by se to dalo spočítat na prstech. Ale třeba situace s dravci, které tak rád chytáš: Nedá se asi paušalizovat, rozdíly budou v jednotlivých MO, ÚS. Ale třeba u nás (St.Č) je situace letos s těmito rybami tristní. Nejde ani tak o to, že to říkám já, který na ně nejsem žádný mistr (přesto, že minulé roky touto dobou jsem vždycky aspoň kolem 10 dravců na kontě měl, i když většinou menších - puštěných, letos jen malej sumík, okoun a úhoř, z toho podotýkám 2 v jiném kraji. Líčím na ně skoro při každé návštěvě). Tvrdí to i mnoho dalších rybářů v kraji. Naproti tomu všude mraky kaprů, no tolik jako letos jsem jich ještě nikdy ve vodách nezažil. Tak asi něco bude špatně, ne? V takové situaci jsem jedině rád, že mám čas od času možnost si lov zpestřit dravcem na soukromáku. Proč soukromníkovi nedělá potíže je tam vysadit v dostatečném počtu, ale svazu ano???
Tu řeku těžko hádat, tipnul bych buď Opavici (podle karty), Svratku nebo Svitavu.

pppp - Profil | Ne 3.9.2006 0:04:30

petrson - divej,mě dnešní pojetí soukromáků vůbec nebere.Já nechci chytat ryby,které už přede mnou letos chytlo pět lidí.Lovím převážně dravce a neumím si představit,že bych se bavil o štice přes ... stylem,že já ji chyt na woblera,ten na rybku a už měla o kilo víc ,pak ji někdo chyt na kukuřicu,to měla už o čtyři kila víc a dostala jméno.Stejně asi nakonec skončím u ostroretek,protože je málokdo umí chytat(myslím ty větší)a hraji je záruka,že nevymřou.
PS:Moje rodná řeka je ta,ve které si ještě i já pamatuji v době tření 100m úsek,kdes neviděl šutry,tolik jich tam bylo.Uhodneš tu řeku?

Petrson - Profil | So 2.9.2006 23:41:57

>> pppp > nevím. Asi bych se hodně ošíval, to by tak byl můj strop. Jenže v tom nejsem sám, takže počítám, že taková cena by byla na hranici únosnosti poptávky - tedy z těch nejvyšších. Už dnes seženeš roční permitku na některé soukromáky za polovinu (vím o revíru, kde kámoš platí 2.500, - ročně, ale tam se každý nedostane).
Kromě toho nejsem zastáncem rozbití svazu, ale změny jsou nutné a taky nutně příjdou, o tom jsem přesvědčen.

pppp - Profil | So 2.9.2006 23:37:17

petrson -hele,já jsem tě nechtěl nijak znejistit,ale dal bys deset litrů za revír,kde by ses mohl chovat jako lovec ?

Petrson - Profil | So 2.9.2006 23:30:32

>> pppp > "ze strany" ještě nemusí nutně znamenat, že to vytroubí na MRKu. Kromě toho jsem nepsal nic o konkurenci svazu. Myšleno bylo oznámení, které před nedávnem umístili do muškařiny a tam šlo o něco jiného. Konečně, s Milošem jsem o tom debatil a naznačil něco jiného než ty, což považuju za směrodatné. EDIT > ale k těm možnostem konkurence, zase z toho nedělej bůhvíjakého strašáka. Revír si v dnešní době může zařídit téměř kdokoliv. Je to hlavně otázka peněz. Když si budeš procházet reality, často narazíš na nabídku menší vodní plochy.

pppp - Profil | So 2.9.2006 23:28:01

petrson - ty si usnul,nebo co?

pppp - Profil | So 2.9.2006 23:14:53

petrson - hele,ty si myslíš,že MilošDia a Chachar tady budou podávat raport o možnosti konkurovat Svazu v pronájmu revírů ?Si spad z višně,ne?Když něco chcu rozbít,tak vím proč.Takže si počkáme(to je vlastně to jediné,co lovce zajímá)na ceny jejich povolenek a skladbu obsádky a dem na to.Máš namotané nové silony?Doufejme,že nezteří.

Petrson - Profil | So 2.9.2006 22:45:31

>> Prichy > ohledně stavu na P vodách (a nejen tam) Ti mohou situaci přiblížit čísla, uvedená v článku "Kde sehnat potočáka a lipana ?" na http://www.czechfly.com

Petrson - Profil | So 2.9.2006 22:17:40

>> prichy > měl jsem na mysli ten o ničitelích svazu. Když diskuzi přečteš pozorně, vidíš, že příspěvky lidí, kteří by svaz chtěli vyloženě
rozbít, je velmi poskrovnu. Drtivá většina názorů hovoří o tom, že je třeba svaz reformovat, což je podle mě logická reakce na postbolševický, tvrdošíjně udržovaný stav. Ale ani u toho mála řekněme "negativistických" postojů jsem nenarazil na žádnou urážku. Prostě názory, na které má každý právo.
Že se diskutuje a nic to nepřinese? Vždyť to je účel fóra, navíc si nemyslím, že je to úplně zbytečné. Je zde aktivita Kocháče, snad se nějak rozjíždí a Petr dá brzy vědět v jakém je stadiu (být Tebou - sem bych nasměroval Tvůj návrh ohledně petice, je konečně taky znát, že Ti současná situace není úplně buřt). I když jsem po zkušenostech z minula trochu skeptik, stále věřím, že něco se vygenerovat podaří.
Diskuse má pak i jiný účel - a sice výchovný a nebojím se říct, s filozofickým podtextem (i když to zní jako fráze). Obšírněji, čistě obecně vzato - je i nadále třeba hlavně později narozeným připomínat, co za zvěrstva byly válka, fašismus, komunismus a jeho dodnes živé pozůstatky. Aby aspoň ti rozumější snadněji nalezli orientační vodítko a udělali si obrázek, kudy cesta vést nemá.
Že Hrajimu nikdo neporadil mě může mrzet jako Tebe. Ale většina lidí zde jsou z hlediska rybochovu laici. A pokud Hraji, o jehož profesionalitě (kterou čláken dokládá) a schopnostech získat informace nepochybuji, tvrdí, že jím poptávaný segment na trhu chybí, pak laici těžko můžou vědět víc. Takže zase v tom nespatřuji zlý úmysl. Sice jsem čekal, že aspoň někdo z nemnoha frekventantů MRKu, kteří se též rybochovem zabývají, se mu ozve. Ale ti kluci se většinou znají, píšou si a třeba volají, takže mu možná někdo poskytl informace jinou cestou, to prostě nechci hodnotit. EDIT > K těm číslům, nějaký náznak konečně poskytl Pyzda, možná v blízké budoucnosti se dovíme něco víc ze strany aktivity Miloše a XAXAPA, až bude volněji dýchatelné ovzduší. A že příjde neboj. Každý, úplně každý patologický systém v historii se sám přivedl k nezvratnému zániku, byť to třeba trvalo generace. Totéž čeká i svaz, pokud zodpovědní neotevřou oči a neuvolní průchod změnám a prosté, reálné demokracii. V tom jsem neochvějný optimista.

prichy - Profil | So 2.9.2006 21:39:01

Petrson: nevim, ktery blabol myslis....ja uz jich napsal hodne :-) kazdopadne hraji se misto dotazu, jak co udelat, co kde sehnat a jine dotazy, co ja vim dockal tisicekrat probirane (a zbytecne) debaty.

Bez analyz a cisel si stejne nikdy neudelam obrazek (jsem techn. zalozeny clovek).....budu porad za blbce ;-)

Co se tyce lidi (mnohdy se pohybujicich na obou webech) vim, co chce ZN. Chapu jeho rozhorceni nad P vodou, bohuzel nemohu vedet, kde je chyba. (navic jestli by pomohlo pronajmout to nekomu jinemu taky nemusi prinest ovoce)

Nema cenu to rozebirat dal.....1000otazek 10000odpovedi....

Petrson - Profil | So 2.9.2006 0:12:23

>> Pyzda > bingo! Konečně jsem zde nalezl kýžené údaje od Tebe. A musím říct, že je to (...) - prostě mnohem děsnější, než jsem čekal, zvlášť situace s RMV (pokud jsou tedy informace pravdivé - nemám důvod si myslet opak). Že já vůl nezůstal v plenkobytu bláhové nevědomosti...Jen ohledy k Hrajimu mi brání, abych tu byl sprostý.

Mám dojem, že někteří diskutéři chápou zde rozjitřené výpady na svaz mylně jako kritiku Hrajiho. To asi nebylo cílem, spíš naopak snaha upozornit na to, že jeho MO, která šlape jako dobře promazaný stroj, je pouze výjimkou, a ptají se na důvody. Možná na nepravém místě, ale holt každá diskuze má svou vlastní genezi a jako v tomto případě se může odklonit od tématu.
Zajímavé bláboly jsem se dočetl od Prichyho (Čt 31.8.2006 14:08:22) a MrKose. Prichy to dál jaksi uvedl na do obrazu. Ale u Tebe MrKosi docela zírám, asi špatnej den? :-) Myslím, že si taky zdejší litanie špatně pochopil jako kritiku autora článku. Tak to není, a nehledej v tom jakýsi pepikův mindrák. Prostě ČRS funguje jinak a hlavně ve své troj- (resp. čtyř- ) stupňové struktuře víceméně neprůchodně, ber to tak a vpodstatě buď rád, že jste se s MRS trhli... On to Prichy hezky demonstruje svými dvěma předposledními příspěvky o stavu dravců v českých vodách, pod ně bych se mohl podepsat. Klidně přijeď, rád Tě protáhnu různými českými vodami, aby sis udělal obrázek, o čem je řeč. Třeba se na to pak taky budeš dívat jinak. I když, třeba Ti to kluci na Skaldě objasní dřív :-)

Frk - Profil | Čt 31.8.2006 23:00:22

Pyzda/......to byly ty tečky ....přece ;(((