Diskuse k článku: Feeder tuning 2 – prezentace nástrahy

Autor diskuse: osprey - Profil , 30.5.2006

osprey - Profil | Pá 2.6.2006 13:58:02

N.D.: Zdravím kolego, neber, prosím moje úvahy nad mechanickou funkcí sestav za středobod mého rybářského světa (tím jsou ty parmy skákající v proudu).
O tom nespecifikovatelném, co dělá rybařinu rybařinou, se píše daleko hůř mež o ryze materiálních věcech.

Kdybys sem ještě zavítal, nabídl bych ti, že za tebou na Berounku zajedu. Tak jako tak to občas dělám (= jezdím tam) a v tom středu řečiště chytám dost často - jinak bych si parmu u nás asi ani nechytil.

Jinak s tvým posledním příspěvkem zcela souhlasím - proto tenhle díl začíná úvahami o tom, jak najít aktivní ryby, aby člověk zůstal toho "ladění" ušetřen.

osprey - Profil | Pá 2.6.2006 13:49:51

Mirek: S krmením bych se nestrachoval, momentálně disponuji asi 30 kg šrotu, 2 kg strouhanky, 4 kg Lorpia, pytlem granulí, konopím, kukuřicí, hrachem,....
Jenom za odborníka přes krmení se nepovažuju. To bych musel třeba chytat s různým krmením po sobě na stejném místě a koukat, jaký je v tom rozdíl.

heiko - Profil | Pá 2.6.2006 11:19:03

ospray: supr clanek.diky!

profo - Profil | Pá 2.6.2006 7:26:06

N.D. : neberu tě jako nepřítele a nestavímse k tobě tak. Jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám, ale myšleno to opravdu tak nebylo. Psal jsi, že polemizuješ a tak jsem se přidal. Je jasné, že vytrhnout rybu z prostředí kde žije a tím eliminovat okolní vlivy nejde. V tom s tebou plně souhlasím, ale myslím si, že předložení nástrahy tak, aby v ní ryba vyděla co nejbezpečnější sousto je právě pomocí určitěé formy montáže. Je to můj názor stejně tak jako ty máš svůj a nechci ti tento nutit. Máš svůj a na něj jak jsi napsal plné právo. Je jasné, že se okolním vlivům chtě nechtě musíš přizpůsobit. Já to třeba praktikuji velice podobně jako právě Osprey a to hlavně tou montáží, protože jak i on napsal nějak to musíš hodit do vody a pak se pozná co s tím udělat. Vážu vždy to co si myslím, že pro danou situaci bude to nej, i když to tak nemusí být vůbec pravda, ale to ukáže až daný moment. Pravdu máš v tom, že pokud ryba chce tak vezme cokoliv a kdykoliv a i jakkoliv a montáž ti akorád změní formu jakou uvidíš záběr. Ale pokud je raby opatrná, tak se mi ji opravdu daří k záběru přimět právě operacemi s koncovou montáží. Je taky pravda, že něco jiného prožíváš u vody kde lovíš ty a něco jiného je to o lovu tam kde lovím já nebo Osprey. Ale proto je tu diskuze k článku. Neboj se, taky si z tvých příspěvků něco beru, protože mi přijdou logické a k věci, ale sám jsi psal, že s tím nemusím 100% souhlasit právě kůli názoru a pohledu na věc. Feeder nebo WP jak jsi určitě taky poznal není jako kaprařina a u vody je to hodně o úpravách a hledání toho co je pro danou chvíli nej a to od nástrahy přes montáž až po místo lovu. Myslím, že pohled máme velmi podobným směren jen opravdu koukáme na to každý z jiné strany. Ale i tak ti děkuji za příspěvky a diskuzi.

Mirek Saf. - Profil | Čt 1.6.2006 21:46:58

Ospray : Tak to s tím barákem jsme na tom stejně, s tím rozdílem, že já na něm makal od mládí a k rybařině jsem se vrátil, až děti odrostly. Má to ale pozitivum, které nemá např. míchaní krmiva v panelákové kuchyni. Mne nikdy nenadchlo koupit si pestrobarevné pytlíky a sázet na "zaručené" hotovky. Raději to paplám z ingrediencí sám. Dokonce jsem si koupil DVDčko - jak míchat krmení a byl jsem zklamán. Kromě toho, že otvírali všelijaké sáčky a ve vědru to smísili s vodou, tak ten maďar toho moc neřekl. Pak mi to došlo, byl to reklamní trik na své výrobky. Tak jsem si to pouštěl znovu a znovu a snažil se to rozkodovat. Něco jako reverzní anylýza. Příklad - speciální krmivo na feedre, proč je asi speciální, co je v něm jiného oproti plavačkovému na řeku nebo na kanál? No a pak jsem přišel, že i tady na MRKu jsou feedraři, co to zřejmně udělali již přede mnou a že zde je několik precizních návodů. Pak jde jen o to kolik a jaké komponenty máš momentálně po ruce. Kolik času tomu můžeš věnovat. Přece na baráku není problém mít stále péo ruce pytel šrotu, partiklu a několik beden suchého pečiva. No a pokud , jak jsem vyrozumněl, chytáš převážně na řekách, tak tam to krmení je spíše o konzistenci, struktuře a živé složce, než o podílu drahých složek.

N.D. - Profil | Čt 1.6.2006 15:43:06

profo + osprey: podle mého názoru nelze vyloučit vnější vlivy a ani popravdě nevím co si pod tím mám v tomto případě představit. Ryba (která má teoreticky zabrat) je součástí prostředí a nelze ji z tohoto vyloučit, protože na ní „vnější vlivy“ prostě působí. Oba dva totiž mluvíme o úplně něčem jiném. Osprey píše o tom, že když ryby zabere, tak jakým způsobem (trhnutí, plynulý záběr, vezme potravu hluboko, mělko nebo „akorát“): to asi montáž ovlivní. Ale že zabere právě kvůli té které montáži, to si myslím, že tomu tak není. Ve špinavém korytě, jakým koryto Berounky bezpochyby je (kameny, smetí, rostliny, atd. atd.), v potravní konkurenci, která tam je; dále vliv proudu, permanentně přikalená voda a další podle tebe „vnější vlivy“ podle mého soudu nemá ryba ani za mák šanci cokoliv zkoumat: tedy ani bužírku na háčku, ani délku či tloušťku návazce nebo cokoliv jiného. V řece plné potravní konkurence, predátorů, v každodenním shonu za potravou a dalších „vnějších“ vlivů na to prostě nemá čas. Když už zabere, tak ta která montáž může mít (a nemusí) vliv na to jak zabere a jak záběr bude vypadat, s tím souhlasím. V tom jsou Ospreyovi články skutečně věcné a mistrovsky napsané. Ale já raději trávím čas rybařením s pickerem a pozorováním přírody, než nekonečnou disputací o mých jalových úvahách. I já mám potřebu se někdy z toho vypsat a že mám na věc jiný názor, neznamená, že jsem nepřítel. Spíše naopak.
osprey: co se týče pozorování parem, jsou tam celá hejna nažlotlých obrovských potvor, bohužel v nekompromisním proudu daleko od břehu a já s bolestí sleduji jak tito obři vyskakují a v letu se jako na výsměch otočí a volají na mne: Ani náhodou, chlapče!

osprey - Profil | Čt 1.6.2006 15:27:58

Tak nějak pro každého kousek:Chlapi, už to skorem není polemika o feederu.
Je jasné, že mnohdy je všechno jinak, ale nějaká sestava musí letět do vody první a pak když vidím, co se s ní děje ji můžu upravovat.
Schválně tam mám pasáže o tom, že to, co jeden den šlo, bylo druhý den k ničemu.
Ale někdy stačilo málo a ryby se zase daly chytat.

K úlovkům těch nej.. ryb - když má takováhle ryba skutečně hlad, je díky své velikosti poměrně snadno seknutelná skoro na cokoli. Pokud nemá, velmi pravděpodobně bude ignorovat samotnou nástrahu.

N. D. Závidím ti tu možnost lovit na Berounce, kde je na parmy často i vidět. Při frekvenci záběrů na mé domovské vodě (1 za několik vycházek) musím mít navázáno něco o čem jsem přesvědčen, že to bude dobré. Když něco ulovím, tak se v tom utvrzuji a pak to tu prezentuji možná až příliš autoritativně. Co dělat? Snažím se být u vody co to jde. Letos už jsem strávil 3 dny na parmách na Lužnici, chystám se na Otavu a je možné, že za 3 roky se vám všem omluvím, jaké jsem tu psal blbosti.

Krmení je moje největší slabina - roky jsem stavěl dům a krmil čím se dalo, protože jsem na lepší neměl. Dodnes umím krmení spíš jen namíchat a dopravit do vody než abych byl odborník na jeho detailní složení. A když ještě byly na Otavě ryby (dnes 1/3 toho, co kdysi), nekrmil jsem vůbec...

Dost často vylezu před barák a prohlásím, že dneska to nemá cenu ani zkoušet a zhruba před rokem jsem seděl na Proškově lavičce pod akátem u jeho přívozu.
Jen je těžké napsat o tom, jak člověk pozná, že to dnes bude k ničemu.

Je fakt, že hodně preferuju mechanické vlastnosti sestavy. Možná je to tím, že vyhledávám málo chytaná místa, kde ryby prostě berou. Každý jsme do jisté míry produktem svého okolí. Funguje to i na rybách.

Skončím to takhle: Tohle je povídání o věcech, které mě na feederu zaujaly a měl jsem pocit, že mi pomohly být lepší. Tady píšu pro inteligentní publikum, které mi to nemusí baštit a vezme si z toho co uzná za vhodné. Třeba jen to, že existuje člověk, který se na to dívá právě takhle.

N.D. - Profil | Čt 1.6.2006 14:01:43

Mirek Saf.: Nebylo mým záměrem kohokoliv nebo cokoliv zpochybňovat a už vůbec ne Ospreye. Jenom jsem chtěl polemizovat a i já mám právo na svůj (třebaže nepravdivý či hloupý) názor na věc. To s tím Proškem byl jen a jen příklad, nic jiného. Jinak v pohodě, jen jsem chtěl nabídnout svůj (byť mylný?) pohled na věc - nebo si mám myslet, že co je zde napsáno je i dogma.

Mirek Saf. - Profil | Čt 1.6.2006 13:52:08

N.D. Ono klasika p. Proška je trochu jiné kafe. Pokud si vzpomínám, jednalo se úhoře a styl braní - pruty cestovaly do vody. Také výbava tehdy a dnes je jiná, kolovrátky, prádlové šňúry ap., bez krmení jen přirozené nástrahy.
Opravdové umění je ( Osprey nás o tom přesvědčil na posledním srazu MRKu ), najít rybu, návnadou, nástrahou a montáží ji pak přimět k záběru. Samozřejmně pochopíš, že se nejedná o nějaké plotice, ale např. amury 88 cm.

profo - Profil | Čt 1.6.2006 13:50:33

N.D. : díky za odpověď a doufám, že jsem se tě svým příspěvkem nedotkl. Nebyl to úmysl. Edit : Ale stejně bych byl rád kdyby jsi mi odpověděl podrobněji jak to požaduješ od Ospreye a nerozepisoval se jak píšeš do široka. Vedlejší vlivy nech stranou. Zajímá mě jak předložit a zatraktivnit rybě nástrahu tak, aby ji vzala, když asi podle tebe to není o montáži. A jak už jsem psal není to nic proti tobě, jen polemizuji a diskutuji.

Bachy - Profil | Čt 1.6.2006 13:17:00

N.D. - Taky bych si ještě od tebe rád něco zajímavého přečetl. Jinak co se týče těch dalších vlivů na úspěch rybolovu jsem toho názoru, že ryba se dá přesvědčit k záběru kdykoliv, jde jen o vhodné předložení potravy. S frází "dneska brát nebudou" tedy nesouhlasím.

Mirek Saf. - Profil | Čt 1.6.2006 13:10:01

N.D. No to je úžasné. Nevím o co ti v polemice jde. Jistě máš svůj kousíček pravdy, jistě často pozoruješ ryby. Máš asi na to talent. Jen nechápu, že jsi nevypozoroval dosud, že Osprey se v mnoha článcích široce ale skutečně široce rozepisuje o celé problematice. Není účelem do jednoho článku vtěsnat vše. No a ten poslední je o ladění montáží. Možná má v rukávu i další ( byli bychom asi všichni rádi ), takže počkej. No a kdyby ne, tak např. o krmení je na MRKu hodně povídání, např. od MM nebo i Matyho. No a pokud hledáš něco pro začátečníky, tak je zde např. článek Čabase.

N.D. - Profil | Čt 1.6.2006 12:46:28

Níže jsem uvedl, že osprey je mezi rybáři šlechtic a bezesporu sportovní rybář. Není mým úmyslem pejorativně hanět něčí námahu, ale jde mi o polemiku. Mnohokrát jsem studoval chování parem v hejnu. Málokdo ví, že se krmí i břichem vzhůru a sbírají tak potravu, která proplouvá kolem nich; že dominantní jedinec je vždy ve středu hejna, nejmladší ročníky na "křídlech"; zajímavé je pozorovat hejna tloušťů.. (Nechtěl bych unavovat sáhodlouhým rozepisováním (snad si s tím někdy tu námahu dám) o chování těchto rybích druhů, ale dovolím si tvrdit (už poněkolikáté), že ta která udice a její sestavení, je jen velmi malým (jestli vůbec nějakým - syndrom "dědy s knedlíkem") faktorem v tom, kolik a jakých záběrů se rybář dočká. Spíše bych kladl daleko větší důraz na krmení (např. v krmítku), jeho složení vyvolávající chem. reakce atd., jeho prezentaci atd. Tam bych viděl (a vidím) daleko důležitější aspekt, který opravdu stojí za průzkum. Záměrně vynechávám další vlivy na úspěch rybolovu (atmosf. tlak, teplota vody, stav pH, roční období, úživnost toku, profil dna, složení bentosu, stav biomasy). Výhodu má ten, kdo trpělive pozoruje přírodu kolem sebe, kdo si umí dát dohromady, to co kolem sebe vidí. Vzpomínám na film „Smrt krásných srnců“, kdy starý Prošek vyšel na verandu, vzhlédl k nebi a suše konstatoval: „Dneska brát nebudou“. Celoživotní zkušenost koncentrovaná do jedné holé věty. To jsem měl na mysli. Toto je moje poslední reakce. Děkuji všem rybářským přátelům a gentlemanům za pozornost.

profo - Profil | Čt 1.6.2006 12:29:37

N.D. : tvé příspěvky jsou opravdu docela zajímavé jak píše machin, ale to co píše Osprey je praxe a to mohu potvrdit i ze své zkušenosti. To co píšeš mi přijde hodně teoretické i když logické. (Možná je to jen úhlem pohledu a tím, že Ospreye znám osobně a tebe nikoli, proto to neber jeko útok na tebe) Koncem svého příspěvku z 10:59:56 píšeš :"Abych to zkrátil, můj názor je ten, že více či méně nezaleží na konkrétním sestrojení udice, ale že záleží spíše na tom, jestli jsme se v tu danou chvíli přizpůsobili právě těmto etologickým a sociologickým projevům ryb, které jsou platné jen v daný okamžik na daném místě. Jak si mám jinak vysvětlit, že svoje největší ryby jsem chytil na ty nejnemožnější šmodrchance?" Na konto tohoto příspěvku bych se tě chtěl zeptat na způsob, jakým se chceš přizpůsobit etologickým a sociologickým projevům ryb v daném čase a lokalitě. Z mé zkušenosti vím, že nejlepším přizpůsobením je právě ta manipulace a změna v montáži samozřejmě s eventuální příznivou změnou nástrahy, ale to jen v případě, že ryba na nástrahu jí předkládanou před změnou nereagovala tak jak bych si představoval. Proto bych byl rád a myslím, že nejen já, kdyby jsi sem dal nějaké své postřehy z praxe a podělil se tedy s ostatními tak, jak to dělá Osprey a i řada dalších. Sám jsem taky nej rybu (tlouště např.)chytil na montáž, kterou bych dneska nazval příšernou motanicí, ale to bylo, dnes si s montáži většinou pohraji a vyladím ji tak aby to mě a rybě vyhovovalo.
PS.: Možná je to mimo mísu, ale možná by nebylo ny škodu provést registraci, aby jsem věděl s kým vlastně mluvím. Tenhle podnět vem s nadhledem. Nechci aby se tě to dotklo, ale přivítal bych to a nejen já.

machin - Profil | Čt 1.6.2006 11:29:41

Mirek Saf.:rádo se stalo

Bachy:jistě,že se nehádáš to nikdo netvrdí-ale jestli se někdy potkáme na rybách, tak navrhuju raději nástrahu napichovat na háček :-)))

N.D.:psal si o nováčcích a že se po přečtení budou bát nahodit-no jestli někdo ze začátečníků přečte tvoje příspěvky(mimochodem velmi zajímavé)myslím že bude utopen v teorii mnohem víc než po článku :-)),ale pokračuj je to zajímavé

N.D. - Profil | Čt 1.6.2006 10:59:56

osprey: Ještě několikrát jsem si přečetl oba články o ladění feederu, a to velmi pečlivě. Rád bych vyvolal k

těmto dvěma článkům trochu polemiky a rád bych se tě zeptal na několik věcí, které by mne zajímaly. Co když

ryba sbírá potravu po proudu? Jak vypadá záběr, kdy ryba bere z boku? Ty otázky směřuji záměrně tímto směrem,

protože si myslím, že některá tvoje tvrzení se zdají být poněkud spekulativní. Jde mi jen o to, že tvrzení, jak

bere a kdy bere která ryba (pasáže o ploticích, ouklejích atd.) není nějaké všeobecné pravidlo, ale že jde

spíše o okamžité etologické a sociologické projevy ryb, než o problematiku pečlivě sestavené udice. Spekulovat

o tom, co ryby s potravou na háčku dělají a co ne, je podle mne už hodně na hraně a jde spíše o domněnky než o

něčím podložené tvrzení. Sám se zabývám již dlouho studiem a pozorováním parem a tloušťů. Abych to zkrátil,můj

názor je ten, že více či méně nezaleží na konkrétním sestrojení udice, ale že záleží spíše na tom, jestli jsme

se v tu danou chvíli přizpůsobili právě těmto etologickým a sociologickým projevům ryb, které jsou platné jen v

daný okamžik na daném místě. Jak si mám jinak vysvětlit, že svoje největší ryby jsem chytil na ty nejnemožnější

šmodrchance?

Bachy - Profil | Čt 1.6.2006 9:58:40

osprey - Háček ucítí samozřejmě až v tlamce, jde o to, jak rychle. To, že se háček dostane rybě do tlamky ještě neznamená, že ji zasekneš. Je to důvod, proč berou víc na menší háčky, někdy jde jen o jedno číslo. Dáš tam menší háček - dostaneš víc záběrů než na větší - když to přeženu tak tam dáš hrubší háček a nedostaneš tolik záběrů nebo záběry nebudou tak dotažené jako na tenký bez bužírky. O nic nejde, je podle tebe lepší bužírka - dávej bužírku. U těch přejezdů - taky tu není zase až tolik kaprů, nejde o počet - i dvě ryby dokážou nadělat spoustu přejezdů. Každý ale samozřejmě lovíme jinak. Ať se ti daří. :o)
machin - Já se nikterak nehádám :o), je to pokec o článku a já se o ničem jiném nebavím.

Mirek Saf. - Profil | Čt 1.6.2006 8:58:10

Machin : to je perfektní finta s tím přívěsem. Vyzkouším. Pořád mé neohrabané prsty měly problém přívěs na 016 a háček č.10 s lopatkou navázat. Něco jiného je háček s očkem a pletenka. To je OK.

machin - Profil | Čt 1.6.2006 8:07:26

Bachy:ty používáš hák 3/0 na feeder?(o něm je tu totiž řeč)takový hák si po několikaletém fídrování už ani nedovedu představit, ale při nasávání onoho zrnka by ryba hák považovala za něco ležící vedle k poživatině nepatřící(opět podle mně), otázkou je, co by se dělo dál-uzel na káčku nedělám udělám smyčku tu navléknu na háček nad lopatku a zhora převléknu dříve navlečenou bužírku-přívěs pak kdykoliv bez uzlování oddělám,což se většinou děje,(neříkám, že tvůj uzel nefunguje, bužírka mě připadá jen jednodužší a rybám nijak nevadí) ale dost pří tento prostor k nim není určený

osprey - Profil | Čt 1.6.2006 7:52:48

Bachy: Každému co jeho jest. Já nevěřím, že si ryba na ten háček sáhne dřív než ho má v hubě, ale možné to je.
K přejezdům. Znám je, dost často je i poznám, ale u nás není tolik kaprů, abych se s nimi musel zaobírat.
Myslím, že podmínky, v jakých lovím se velmi liší od toho, co znáš ty.

Bachy - Profil | Čt 1.6.2006 7:41:45

machin - Kdysi bylo tolik podstat chytání, že by to vydalo na několik knih. Kdybys dal k jednomu zrnku 3/0 hák, taky by o něm ryba neměla tucha? Správné odchýlení vlasu ti udělá i uzel. Navázat ho je otázkou několika málo sekund a navíc vlas musíš většinou přivázat tak jako tak, tudíš tam tu bužírku dáváš zbytečně navíc. Teda pokud nemáš vlas jen pouhým pokračováním návazce. :o)

machin - Profil | Čt 1.6.2006 7:27:23

osprey:ahoj - pěkný a přínosný článek, zvlášť se mně líbila pasáž o panenských místech - na podobné místa jsem se v poslední době prodíral džunglí kopřiv přesně jak píšeš ovšem místo najivních a důvěřivých ryb(moc pěkná teorie:))),tak jak by skutečně měly být, mě tam čekaly pěkně prohnané mrchy,až po několikahodinovém "tunění" všeho rybolovného se mi podařilo přijít jim na kobylku, pak to ale stálo za to...díky za článek fakt moc hezký

reagujícím:bužírku na háčku mám dostatečně odzkoušenou, podle mě je to rozhodně nejednoduší a nejlepší pomůcka při chytání na vlasový přívěs,rybám rozhodně bužírka nevadí-ono to plyne z podstaty chytání na vlas(ryba sající nástrahu z vlas.přívěsem nemá tucha o háčku a tudíž ani o bužírce,ta jen zaručí správné odchýlení přívěsu od háčku a ten se dobře zachytí v rybí tlamě(podle mě) -naopak neporovnatelně složitější omotávání háčku se mně neosvedčilo vůbec

Bachy - Profil | Čt 1.6.2006 6:42:48

osprey - Každý to přirozeně vidí jinak, jen jsem chtěl napsat jak to vidím já. :o) Nemyslím na vizuální nenápadnost, spíš mi šlo o robustnost háčku na omak. Jinak záléží jak se ten uzel váže, můžu udělat i 30 ovinů a utáhnout stejně. Těma ovinama se dá háček v podstatě obalit skoro tak jako tou bužírkou.
Chtěl bych se ještě zeptat, zmínil jsi se také o přejezdech. Jde mi vyloženě o přejezdy poblíž koberce vařené kukuřice - tedy setkáváš se někdy s větším množstvím přejezdů? Jak je na feedru řešíš?

dravec - Profil | St 31.5.2006 22:15:57

Určitě i pro nováčky je článek velmi pozitivní, krásně se čtou hodiny testování a zkušeností bez časové ztráty a to většině lidí (i jako já), kteří nemají tolik času na pobyt u vodního ráje, hodně moc pomůže!!!
Na testování je potřeba hodně času za nejlépe stejných podmínek a to je fakt břemeno.
Ty obrázky jsou original OSPREY?
Jestli ano tak klobouk dolů, supr článek, zrovna jsem o tom pracně dumal a zkoušel u vody, dávám 1*, jen tak dál a DÍKY!

N.D. - Profil | St 31.5.2006 15:35:05

osprey: Určitě by jsme si u vody rozuměli. Moje nejoblíbenější ryby jsou totiž tloušti a parmy ve spojení s pickerem či feederem. Tvoje články velmi dobře znám i tvůj výtečný sloh a češtinu, což nejen na tomto serveru není pravidlem, a o to lépe se to čte. A mám i prakticky totožné názory na rybařinu (ochrana parem,nejlépe celoročně hájená; tloušť jakožto sportovní ryba č. 1 atd.). I já stále zkouším a zkouším, mám své teorie, které však mnohdy vezmou za své, když mne přechytá děda s knedlíkem a 0.3 vlascem. Potom chytnu parmu 60 cm na picker a 0.12 vlasec a jsem to já, kdo je králem břehů na Berounce a děda Prošek od "Rozvědčíka" by mi záviděl. Na tenhle článek jsem se ozval jen náhodou, protože jsem mi myslel, že začátečník by se mohl ocitnout v křoví teorií (byť prakticky ověřených), ale já sám jsem byl nesčíslněkrát svědkem toho, že sebelépe míněné rady nemusí mít všeobecnou platnost. ("Dej tam xy a k tomu další xy a mělo by to vyjít - bohužel, nevyjde). Ty máš své zkušenosti, já zase své. Nejsem rival a le kolega. Moje teorie (ověřená praxí) zní: chovej se k vodě pozorně, jako přítel, s pokorou a budeš odměněn. Ať už je to pomocí hi-end feederu a drahých doplňků či laminátu za 148 Kč včetně DPH.:-). Měj se.

osprey - Profil | St 31.5.2006 14:49:41

N.D. Rozhodně jsem tvá slova nevzal ve zlém.
Z tvých dvou příspěvků mám dojem, že bychom si u vody rozuměli.
Potíž je v tom, že se snažím svoje postřehy ventilovat a nějak se tou nevyzpytatelnou realitou prokousat musím.
A fakt je, že jsem kvůli věcem jako délka návazce, velikost háčku nebo tvrdost použitého prutu výrazně přechytal druhé nebo naopak byl přechytán druhými.

Nikdy mě netrápilo jestli jsem lepší já nebo kamarád, ale vždycky mě zajímalo, v čem je ten rozdíl.

Bachy: Lze i tak. Já tolik ovinů nedělám, mám pocit, že se mi pak ten uzel nedaří optimálně dotáhnout.
Jinak nemám pocit, že je ta bužírka komplikace. To je právě věc jak si to každý z nás vychytal, čemu věří apod. Používám to na flecích nakrmených příslušným partiklem a možná mylně si myslím, že pro rybu jsou přednější mechanické vlastnosti sestavy než vizuální nenápadnost.
Napadl mě i argument, že kov zbalený do gumy je zase nenápadný na omak.
Ale to bychom mohli diskutovat a diskutovat...
I když proto to vlastně všechno píšu. Teď tady můžeme řešit co je lepší a nakonec to někdo fakt vyzkouší formou seriózního testu na pěti stovkách kaprů a dá to sem...

Bachy - Profil | St 31.5.2006 13:55:54

osprey - Vlas jde dobře navázat i bez jakékoliv bužírky - stačí obyčejný uzel pro háček s lopatkou, dám 12 ovinů a vlas drží na místě. Ta bužírka mi přijde jako zbytečná komplikace.
sova - Věřím, že záběrů zrovna tehdy neubylo. Jde o to, proč na háček dávat hrubou zbytečnost, když to jde jednoduše i bez toho. Je to blbinka, ale někdy může odradit opatrnější rybu. Nevím proč dávat záminku rybě k opatrnosti jestli mi rozumíš.

Hlinyr - Profil | St 31.5.2006 13:47:18

Ono je to obdobné, co platí i u mého koníčku č. 1 - focení. Tam taky platí - fotit, fotit a zase fotit a hlavně moc nedebatovat nad použitou technikou.

Lubo - Profil | St 31.5.2006 13:39:44

Ta věta ..... "je lepší chytat než ladit" .... je krásná a velmi výstižná. To je z 95% moje rybářská filozofie, pod kterou se podepisuji. .-))))

N.D. - Profil | St 31.5.2006 13:15:02

osprey: Nechtěl jsem vyvolat flame. Napsal jsem jen svůj názor na který jsem si taky přišel sám a jsem na to hrdý. U vody jsem nejradši sám a s feederem jsem se taky naučil sám. Ale důvody proč mi to někdy bere méně a někdy více, můžou být někdy mnohem prozaičtější než je délka mého návazce či háček za 5 nebo 20 Kč. Co se děje pod vodou ví jen On a ryby. Jsem stejně nadšený rybář jako ty, jen o rybách nepíšu, protože jsem to zkusil a co jsem napsal už druhý den u břehu neplatilo: taková je příroda. Ale jinak tvoje články jsou to nejlepší, co je na tomto serveru k mání.