Diskuse k článku: Falešné záběry

Diskuse k článku Falešné záběry

Autor diskuse: Bachy - Profil , 25.5.2006

Bachy - Profil | St 31.5.2006 12:07:50

MrKos - Jak vychýlení do strany, tak vertikálně. Skalička mě zklamala, ale přesto na sraz asi přijedu. :o)

MrKos - Profil | St 31.5.2006 11:47:05

Bachy: pokud jde ve všech případech o vychýlení kmenu do strany tak není o čem mluvit... v takovém případě to s nástrahou ( za použití odpovídající zátěže ) opravdu nemá nic společného a naše plodná debata byla zbytečná :-)
A jinak na desítku kmen jsem ještě neměl odvahu ale na dvanácku už se opravdu dá lapat docela slušně... Poslední roky už používám raději 14-15 protože to opotřebení přes očka na tenkých vlascích je opravdu znát... a forpasem to dostatečně zjemním podle potřeby....
Jo a doufám že Tě poslední zkušenost ze Skaličky neodradila od ůmyslu přijet na sraz... že bychom si konečně dali ten škopek :-)

Bachy - Profil | St 31.5.2006 11:33:29

MrKos - Právě naopak - u správné bobkařiny to vychýlení vlasce pěkně uvidíš, protože máš vlasce většinou ve stejném směru jako prut a navíc pěkně před sebou! V tom článku se všechny čtyři kategorie přejezdů vyznačují dočasným vychýlením kmenového vlasce z původní osy. Myslel jsem, že to z textu vyplývá. Jde o čtyři různé druhy vychýlení - to znamená, že záběr je vyloučen.
Na tu desítku normálně chytám s obyčejnou matchkou 5 - 25g Sh.Catana. Na plavačku jsem normálně chytával běžné kapry na 0,12kmen bez návazce, teď používám 0,14mm abych zbytečně nepřišel o větší rybu. Jinak už jsem se tu zmiňoval, že jsem jednu dobu zkoušel chytat kapry na položenou s matchkou a 0,10mm kmenem - naprosto v pohodě a to jsem ryby netrápil nějakým zbytečně dlouhým zdoláváním. Problém byl ve velké spotřebě vlasce, rychle se opotřeboval přes očka prutu.

MrKos - Profil | St 31.5.2006 11:10:53

Bachy: máš pravdu ... masaři sem nepatří takže se vraťme k článku... :-)
Rozdělil jsi v něm " falešné záběry " na 4 kategorie ( a ne pouze vychýlení do strany) jestli si dobře vzpomínám... Podle mého názoru je pouze první kategorie evidentní přejezd a všechny tři ostatní mohou být kromě případných přejezdů také kde co jiného... Při chytání s bobkařinou se Ti, celkem logicky, všechny jeví podobně ale zdaleka to neznamená že se jedná pouze o přejezdy, doteky ploutví a zalehávání vlasce... To jsou pouze Tvoje domněnky a to že takové " záběry " nesekáš ještě neznamená že nejde o ochutnávání nástrahy, popotahování, nasávání a opětovné plivání atd. ... Mysli si co chceš a já udělám totéž.... a basta :-)

Jo a k poslednímu tématu: na tu desítku forpas používáš co za proutek a kmenový vlasec?... při cíleném chytání kaprů se to odvážím dát tak akorát na boloňku v kombinaci s 14-15kou kmenem a nebo na jemnou matchku kterou ani nemám takže volím raději telematchku....

Bachy - Profil | St 31.5.2006 10:08:02

MrKos - Bylo by dobré neodbočovat od tématu, ale mluvit o mně jako o masaři myslím není na místě, navíc neznáš mě, ani můj přístup k rybolovu. Nestydím se za to, že si nechám pár ryb ročně. Nevím jak tvrdou hlavu má mezek, ale já spíš používám ten mozek uvnitř. :o) Jinak o chování ryb v zakrmeném místě mívám většinou přehled, narozdíl od spousty jiných rybářů. Plavačku sem nepleť, do kategorie přejezdů řadím jen takové potahy, které jsou evidentně způsobené vychýlením kmenového vlasce z původní osy při použití dostatečně stabilní zátěže. Tedy sám si můžeš představovat co chceš, zvlášť když chytáš feedrem jako vedlejší produkt u plavačky a sekáš jen hrčáky. Jinak jestli tě zajímá moje plavačka, tak většinou používám splávky 1 - 2g, vlasec podle lovených ryb - od 0,10 - 0,16mm. Dost mě okouzlil ranní lov na čas popisovaný Rickem M., už jsem se o tom zmiňoval.

MrKos - Profil | St 31.5.2006 8:34:13

Bachy: to říkám pořád že jsi masař... :-) jediná ryba za den a jde opět do pytle.... to už není o zážitcích u vody ale pouze a jen o tom rybím mase.... ale to je jedno... Tvoje volba....
Jsi jako mezek... :-) ( víš jak tvrdou hlavu má mezek? ) proč si nedokážeš aspoň na chvilku připustit že ty Tvoje nekonečné přejezdy mohou být i něčím jiným? Několik lidí ma podobný názor jako je ten můj a nikdo netvrdí že je to pravidlo ale dokáže připustit i tu druhou variantu... způsobem jakým chytáš se připravuješ o to sledovat chování ryb v zakrmeném místě... tzn. při plavačce - opatrné popotahování a ochutnávání nástrahy, zjištování jestli je to bezpečné sousto nebo není atd... to vlastně při bobkařině skoro nevidíš a nebo když ano tak to bez vyjímky šoupneš do kategorie přejezdů... NIKDO tady netvrdí že ryba se vlasce nemůže dotknout ale na druhé straně si dokážu představit že se ho prostě dotýká jen vyjímečně... tedy je docela možné že Tvoje přejezdy před záběrem vlastně jsou ůplně něco jiného... :-)
btw: když jsme u toho tak jak chytáš na plavačku? v jiné otázce jsi psal že tak chytáš ( opět u břehu) .... jakou techniku a náčiní na tento způsob používáš?

Bachy - Profil | St 31.5.2006 6:36:16

Mirek Saf - :o) Mou teorii nemusíš přijímat, radši si to ověř v zájmu sebezdokonalení. Počet bílé ryby ani nástraha na přejezdy nemá žádný vliv. Jde pouze o to, v jaké výšce nadednem je kmenový vlasec, to je to podstatné. Prostě máš ho u dna - je vše v pohodě, nedostaneš ho ke dnu (obr.1) nebo ti ho nějaká překážka před krmným místem nadzvedává - máš přejezdy. Samozřejmě četnost a velikost přejezdů závisí na spoustě věcí. Až budeš mít na fleku kapry, namiř si prut na těžší olovo, všechny pohyby vlasce na kteroukoliv stranu budou čistě přejezdy. Na feedrové špičce pohyby do strany nemusí být tak zřetelné - prostě proto, protože se celá špička ohýbá do strany. U prutu položeného ve směru vlasce je vše naprosto zřetelné. Je lepší si to ověřit, než pak jen měnit návazce a dumat nad nesekatelnými záběry. :o) Ještě jednou ti připomenu, že nejde o doměnky, ale o ověřenou skutečnost. Jinak já na feedr nechytám, chytám na položenou.

Mirek Saf. - Profil | Út 30.5.2006 18:42:20

Asi jsem opomenul zdůraznit, že jeden prut byl na plavačku a druhý na feeder, oba nahozeny blízko břehu, návnady ležely tak 3m od sebe, krmeny obě místa stejně. Nástraha na obou prutech stejná, návazce a háčky také. To co byly záškuby, nesekatelné trhance na špičce feederu, bylo obdobné na citlivém brku rychlé potopení. Takže netroufám si tvrdit, že na brko to bylo opatrné ocucávaní a na feedru pouze přejezdy. Tvou teorii přejezdů přijmu jen za specifických podmínek. Např. rozsáhlá voda s minimem bílých ryb a současně druh, tvar a velikost návnady ( např. boilie, brambor ap. ), ke které je bílá ryba "chladná". Jinak souhlasím s MrKosem, pod vodu přímo nevidíš a co si myslíš, že jsou přejezdy může být způsobeno někdy i něčím jiným. Nakonec mne napadá jen poslední rada ( když všechny ostatní odmítáš ). Postav feeder prut špičkou nahoru, tj aby ve vodě bylo co nejméně vlasce.

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 14:07:22

MrKos - Toho kapříka jsem sežral a jestli tě to zajímá, byl výborný. :o) Jak říkám, mysli si co chceš, ale takový názor na přejezdy mi přijde hodně naivní.
Boss - Máš možnost si to ověřit. Pokud budeš lovit na hlubším břehu, nebo jinde kde vlasec neleží vyloženě blízko u dna stačí zakrmit jako obvykle, nahodit jako obvykle akorát bez nástrahy a pozorovat - jak jednoduché. Když najede hejno kaprů třeba na koberec partiklu, bude ti cukat ruka jak budeš chtít sekat. :o)
Mirek Saf. - Tvůj příspěvek je jistě zajímavý, ale řeč je o přejezdech přes kmenový vlasec při lovu na položenou nebo s nízkým feedrem blízko břehu. Plavaná je úplně o něčem jiném.

Mirek Saf. - Profil | Út 30.5.2006 12:50:27

Pánové, včera navečer jsem se rozhodl, že zajdu na 2 hodky na svůj oblíbený domácí revír. Původně se mi nechtělo, ale ostravso měly deště zasáhnout až v noci a v úterý mělo být počasí nejisté a pondělek byl navíc krásný, teploučký. Prokrmil jsem flek rukou "speciál" partiklem a nahodil asi 2-3m od břehu. Navíc po mne vedle přijel další rybář, poněkud se choval hlučně, ale lovil také pod nohami. Z přesnosti nahazování jeho koulí a jak mu krmivo pracovalo usuzuji na bývalého závodníka v plavané. Já jsem nastržoval cizrnu, jednou pod hák a na brko přímo na háček. No a pozoroval jsem:
- záškuby špičky a nesekatelné potopení splávků
- z toho se vyklubaly parádní plotice ke 30 ti číslům - asi 4.
- no a pak přišly hrčáky
První když jsem se otočil a šel pro kýbel s krmení, že udělám koule. Divočák jak hrom, ale brzy skončil v podběráku, 45-, když jsem ho pouštěl, kolega se zeptá dorostenec? Pak ten samý kolega vytáhl a zasáčkoval 42cm. Dále se mi povedl na brko chytit pravý kapří záběr, chvilkový boj, kapr vyjel tak 20m na volnou vodu,zpět ke břehu a pak podél břehu směrem podél potopeného keře. Podařilo se mi ho otočit a držel jsem ho v oblouku, aby minul ten keř. Byl asi 2 m před ním a na dne se do něčeho zamotal. Najednou vázka, vlna a 12 návazec prdla. Rozruch jak hrom. Tak uvažuji jestli to má ještě cenu. Je něco po 8 mé hodině, dokonce jsem už sundal brko, ale nakonec jsem znovu navázel háček a cizrna opět putovala spolu s partiklem a koulemi do vody. Opět na břehu plotky, opět nesekatelné potahy. A opět kapří jízda. Tentokrát byl na prutu ale kratší dobu, neb si to namířil hned na nedaleký potopený keř. Nechtěl jsem ho tam pustil, přitáhl jsem brzdu a ... vyřízl se, brko vystřelilo z vody a dopadlo vedle mne. Stál jsem jako u vytržení, neb dalšího kapříka v takovém časovém okamžiku po takovém rozruchu ve vodě jsem skutečně nečekal. Ještě jsem nestačil ani odložit plavačkový prut a už ječel feeder, ohnutý do luku až naskočil l v přední vidličce. Opět pelášil na volnou vodu. Kratičké zdolávání a opět se "dorostenec" jen chvilku ohřál na břehu. Tak jsem to sbalil a spokojeně odjel. Doba lovu necelé 2 hodiny. Ještě před tím si další kolega, co to měl na klasiku, nahozenou doprostřed rybníka, postěžoval, že se to dnes ani nehne. Přitom ryby rejdily u břehu. Překvapilo mne to, že plotice se pustily i do cizrny z plechovky. Dále to, že "speciál" partikl rozežral kapříky, že jim nevadil ani rozruch od zdolávaní v plytké vodě. Jen nevím, zda 12 návazec a 5 tka ownerka ( kovaný černý orlí dráp ) je to pravé. Ale na 16 kmen v místě vázek jsem to nechtěl zasílit, abych neztratil brko. Takže co mi poradíte? Já jen vím, že ty záškuby a prudká potopení brka nebyly přejezdy, ale plotice. Usuzuji na to to ze dvou indicií. Jednak, že se občas podívaly na břeh. Zejména pak, že jsem asi 2x po neuspěšném záseku ( neměl jsem takovou reakční dobu ) vytahl na břeh prázný háček na kterém byla malinká šupinka. Evidentně to nebyla šupina kapříka. Nechci tím vyloučit to, že jste se s přejezdy nesetkali. Jen tvrdím to, že v místě kde je dostatek hladové bílé ryby (jako na mém revíru nyní po vytření plotic), mohou být záškuby a rychlá potopení brka i od nich.

Boss - Profil | Út 30.5.2006 12:12:23

Souhlas s Mrkosem... Ale třeba máš přeci jenom pravdu ;-)

MrKos - Profil | Út 30.5.2006 11:32:39

Bachy: a viď že jsi toho jediného chudáka kapříka zase sežral? :-)
a co si připustit myšlenku že to nebylo žádné brnkání ploutví ( což se opět můžeš pouze domnívat ) ale naprosto klasické ochutnávání a popotahování kukuřice aniž by ji ryba nasála?... a o to více když byla mimo háček.... a teprve potom připlaval ten méně opatrný a asi o něco hladovější kapřík 52 a protože krmnej flek už byl z větší části vyluxovanej tak bez předchozího kontaktu s vlascem to prostě nasál....

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 11:30:28

Fishky - Takhle ne, jmenovitá průtažnost toho vlasce byla 9% - klasický stroft GTM - to je jeden s těch méně průtažných. Na věc to nemá vliv. :o)

Fishky - Profil | Út 30.5.2006 11:27:33

Bachy: 9% při 80g olůvku jo? :o))) chytáš s gumou ne?

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 11:23:27

Fishky - šlo o to, že zátěž zůstala prakticky ve stejném směru. Vlasce měly průtažnost jen 9%. :o)

Fishky - Profil | Út 30.5.2006 11:17:11

Bachy: máš potah do strany o 40° a zátěž se ti ani nehne jo? Pak máš nejen "průvlačný" olůvka, ale i vlasce :o)))

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 10:47:22

Popíšu ještě jednu příhodu z letošního dubna. Zkuste si představit vyšší břeh, špičky prutů 20cm nad vodou, 0 až 40cm od kraje vody rostliny a řasy. Za těmito rostlinami zakrmený flek kukuřicí 40cm na 40cm. 20cm za těmito rostlinami v hloubce 70cm - tj. 60cm od břehu jsou položené 40g průvlačné olůvka, dále 25cm návazec a kuku na vlasu. Po setmění jsem mněl zajímavé přejezdy - každých 20s plynulé potažení o 2cm (s plynulým vracením) a to po dobu asi 5min. Bylo bezvětří bez vln. Zezačátku už jsem to chtěl přiseknout v domění, že jde o hodně opatrný záběr, ale zvláštní pravidelnost těchto potahů mi naznačila, že jde o dotyky ploutví. Té rybě vlasec evidentně vůbec nevadil a za těch neskutečně napnutých 5min jsem dostal regulérní záběr kapříka 52cm.
Boss - Samozřejmě pokud ryba o vlasci ví, vyhýbá se mu. Jinak se vlasec může zachytit u delšího přejezdu například za hřbetní ploutev, tlamku, nad hlavou vyššího kapra. U krátkého potahu se do vlasce třeba jen bočně opře tělem, ocasem..... Jinak už mě MM upozorňoval na to, že 80g olovo váží ve vodě skoro 70g. To ale nemění nic na situaci. Vem si, že jsem popisoval případ lovu na vzdálenost 4m od břehu, to pokládám olůvka s decimetrovou přesností a prut mi směřuje přímo na olovo. Při tak silném "záběru" (vychýlení vlasce o 40st) by olovo muselo ležet pár metrů bokem - to myslíš že by mi uniklo? :o) Nestalo se to jednou - myslím, že celkem asi dvacetkrát a ryba plula stále stejně pomalu. K vychýlení vlasce by mohlo dojít u hodně lehkých zátěží 5g, kdy by ryba pomalu ujížděla do strany, to bys pak ale záběr viděl hodně pozdě a proto používám těžší olůvka. Průběžnou zátěž 40g ti už ryba do strany neodnese, navíc jde samozřejmě hlavně o to, že se vlasec vrátí do původní polohy (pokud není silný přejezd a moc lehká zátěž).

Boss - Profil | Út 30.5.2006 10:06:01

Podle mého ho ryba odhalí zcela bez problémů, ale asi věc názoru.
Srovnání s akvárkem jsem uvedl jako "důkaz" toho, že ryby nejsou slepé a překážky vidí a vyhýbají se jim. Nikdy jsem si nevšiml, že by ryby slepě naráželi do překážek!!!
v článku se píše: "Vlasec směřující od špičky prutu plynule uhýbá do strany a dochází k silnému potažení vlasce, který po rybě sklouzne někdy až za delší dobu." A kde by se jim ten vlasec jako zachytil? To ho jako vezmou do tlamy a táhnou? Nebo jak si to představuješ? Můj názor je, že ryba prostě vezme nástrahu a táhne ji do strany, což vede součtem působících sil (trojuhelnik) k tomu, že se vlasec vychýlí do strany (posunem olova; nezapomeňte, že 80g krmítka má ve vodě cca 40g, což není moc na kapříka, který navíc netuší, že pod chutnou kukuřičkou se skrývá háček) a o kousek později se i přitáhne vlasec. V okamžiku kdy ryba ucítí háček nástrahu pustí, což vrátí vlasec zpět. Podle vás by totiž ryby tahaly nástrahu jen rovnoběžně s vlascem, což je zjevný nesmysl (možná jsem to ale jenom špatně pochopil). Jak víš, že jsi tahal olovo absolutně ze stejného místa jako jsi ho nahodil?
Souhlasím s tím, že zásek (byť i do prázdna) ryby může poplašit... ale to jen potvrzuje mou teorii, tedy, že ryby o vlasci ví, ale polekají se při jeho prudkém pohybu, aniž by byli přímo nad ním (a zásekem se jich vlasec dotkl). Podle mého ryba pohyb vlasce pocítí i na větší vzdálenost (jak velkou netuším) na své postaní čáře a to ji vyleká - neznámé proudění způsobené vlascem. Zásadně ale nesouhlasím s tím, že ryby slepě do vlasce narážejí.

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 9:37:11

Boss - Slabě napnutý průhledný vlasec u dna ve dvoumetrové hloubce ryba neodhalí tak snadno, jako vlasec stoupající k hladině ke splávku, nebo jako plovoucí vlasec na hladině. Navíc jak říkám, mám ověřené, že krmící se průměrné ryby normálně do vlasce narážejí a nevnímají ho. Nevím nakolik jsi právě tvé tvrzení ověřoval v praxi, ale jestli zasekáváš každý větší potah a nesnažíš se přijít věci na kloub, tak se nedivím. Srovnání s akvárkem nechápu - ryby nejsou buldozer, aby schválně proplouvali skrz rostliny a normálně se rostlin dotýkají. Tvou teorii vychýlení kmenového vlasce do strany vlivem záběru například u klasické průběžné montáže zkus prosím blíže popsat.

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 9:07:40

MrKos - To je pak jiná, já se snažím zdržet celé hejno zakrmeným místem, proto to taky jde na přejezdech přes vlasec poznat. Když hodíš jen tak krmítko, nemůžeš čekat, že by se ti kolem vlasce motalo nějak víc ryb. :o) Na té Skaličce tam bobkaři vedle mne chytli kapříka jen opravdu výjmečně, spíš sem tam duháka nebo cejna. Bylo jich tam několik i s feedrem, jen jednomu se ale "dařilo" a chytl za ten den k duhákům i 6 kapříků a jednoho většího. Těch duháků tam je fakt hodně a věřím, že si troufnou vklidu i na tři zrna kukuřice. Jeden se mi "zakousl" do vlasce a pustil se až když jsem ho vytáhl nad vodu, kolega vedle jednoho taky tak vytáhl. :o)

Boss - Profil | Út 30.5.2006 8:41:05

Pánové... nemůžu si pomoci, ale přijde mi, že z těch ryb děláte slepce a idioty. Pokud vím ryby mají slušný zrak a zejména postraní čáru, kterou jsou schopny vnímat chvění vody a rozeznávat tak překážky. Takže podle mého KAŽDÁ ryba musí vědět, že tam ten silon je. A vyhýbá se mu... Něco jiného je když je vyplašená (dravec?) a pak nemá tolik času analyzovat informace z postranní čáry (vtipný výraz :-)) a tím se může stát, že prostě do vlasce narazí.

Pánové podívejte se do svého akvárka doma... viděli jste někdy volně plovoucí rybu, že by vrážela, či se snad otírala (nechtěně) a rostliny? Blbost!!!

Ryby prostě poznají co v té vodě je, i sebetenčí vlasec (pokud nekopíruje dno).

K tomu vychýlení vlasce do strany... opravdu si myslíte, že ryba může nástrahu potáhnout jen v rovnoběžce s vlascem? Nevím nevím... nějak mi to celé prostě nejde na rozum.

MrKos - Profil | Út 30.5.2006 7:36:19

Bachy: v drtivé většině případů na feeder chytám jen jako vedlejší produkt :-) a mám ho hozený někde bokem při současně přepnutém baitu a nástrahu dávám dostatečně selektivní aby mi to nežrala droboť... tedy sekám až to hrčí :-) Preferuju plavačku a té věnuju hlavní pozornost .... řekl bych že občas se stane že i na feeder mám " jen " přejezdy ale ty ve většině případů ani nezaznamenám protože se na to nedívám... Někdy se stává že drobné přejezdy zaznamenám ale vzhledem k tomu že krmím jen krmítkem je to hodně ojedinělé... Možná kdybych rozkrmil větší flek a házel to do něho tak by byly četnější.... Při plavačce se občas stává že ryba o silon jen zavadí ovšem je to poznat na chování splávku a tedy opět nesekám... stává se to však zřídka....
A jinak s tou Skaličkou nezbývá než doufat že do podtimu duháků už moc ve vodě nebude a tím nám bude umožněno chytat i něco jiného než jen vyloženě velké kapry na koule.... v Tebou popsaném případě je opravdu nepříjemné když všechno do 10mm sezobne PD :-(

Bachy - Profil | Út 30.5.2006 7:24:36

MrKos - Když už ses tady teda tak zapojil, což je fajn, mohl bys ještě napsat jak to vidíš ty - zasekávání do prázdna. Když lovíš feedrem na hlubším břehu, předpokládám, že sekáš každý potah. Nebo používáš i u feedru zadní olůvka aby ryby neviděli a nezavadili o tvůj vlasec?
Jinač na Skaličku jsem si nešel zachytat. Mnohem líp si zachytám na svazovce. Šel jsem tam vyloženě pro kapra nad 80, což se mi bohužel nepovedlo. Trochu jsem tu vodu poznal, takže příště to bude o něčem jiném. Asi to tam neznáš, na masáky se tam lovit nesmí (osobně na ně nechytám ani na svazovce) a ti, co to zkoušeli na kukuřici tahali duháka za duhákem. Pak mi někteří plavali břichem vzhůru před prutama. Dát tam rohlík, tak ani nedopadne na dno. Jestli ti jde o počet ryb, tak co se týká kaprů nad 70 v mém okolí to byla slabota celkově.

MrKos - Profil | Po 29.5.2006 14:33:34

Bachy: dost již o přejezdech... článek nekritizuju a myslím že mnohým lecos napoví... svoje jsem napsal a myslet si můžeme každý co chceme... :-)
a jinak dík za info... a zkoušel jsi na Skaldě lapat třeba na masňáky a nebo jen pouhou kuku či rohlík? každopádně to je jinak docela mizerný výsledek za tři dny... no to už tak bývá.... a formulace " ostatním to většinou taky nějak moc nešlo" znamená že někdo přece jen zachytal a nebo to byla slabota bez vyjímky?

Bachy - Profil | Po 29.5.2006 14:23:48

MrKos - Pro mne je to potvrzená doměnka. Myslet si, že hejno krmících se ryb nezavadí o vlasec v bezprostřední blízkosti krmného místa je podle mne hloupost. Článek jsem psal proto, protože spousta rybářů si myslí, že všechno jsou jen záběry. O tom rozdělení hejna na krmící se ryby a projíždějící ryby si myslím svoje, i když i o tom jsem psal. Jinak Skaličku jsem naplánoval mnohem dřív, než tu byla informace o srazu a abych řekl pravdu, byl jsem sklamaný dost slabou bojovností ryb.
Byl to můj první soukromák a chtěl jsem vyzkoušet boilie vlastní výroby. Nevěděl jsem co můžu čekat, tak jsem ve snaze minimalizovat malé kapry uválel koule 23 - 25mm, což se ukázalo jako chyba. Větší kapři tam dávali přednost max. 18mm. Navíc bylo všude plno a zbylo na mě místo jen pod parkovištěm mezi bobkařema. Taky jsem nevěděl, že můžu na tři pruty. Chytal jsem dost blízko vlastního břehu a za tři dny jsem jeden záběr nestihl seknout, jednoho kapra vypnul a jednu sedmdesátku - 8kg vytáhnul. Bylo to slabší, ale ostatním to většinou taky nějak moc nešlo. Kapři se zrovna třeli na opačné straně revíru. Příště už budu líp připraven a výsledek bude jistě lepší.
Mr.Stick - Vím o čem mluvíš, jednou jsem vytáhl malou parmu přímo za oko - byl to smutný pohled. Jinak se snažím sekat jen vyložené záběry, někdy je to sice těžko rozeznatelné, ale radši si počkám na pořádný záběr, než bych si vyplašil krmící se ryby. Nerad sekám do prázdna. Dá se to vychytat, taky někdy sekám potažení třeba o dva centimetry, ale jen když jsem si jistý (skoro jistý :o)). Samozřejmě všude jsou okolnosti různé, ale mně to funguje.

Mr.Stick - Profil | Po 29.5.2006 12:54:30

@Bachy: já nechytám dál jak 5-6 metrů...ať už na plavačku nebo lehkou položnou, ale jak píšeš, tak nejhorší je zalehnutí vlasce...občas instinktivně sekneš a milého bulíka to trefí do očka a zbytečně si ublíží...

MrKos - Profil | Po 29.5.2006 12:25:25

Bachy: cituji " Můj názor je, že ryba se klidně desetkrát opře o vlasec než najde to zrnko na háčku a zabere." to je ovšem jen nepotvrzená domněnka a nelze to považovat za pravidlo... prostě obecně bych přejezdy nespojoval se záběry a je docela možné že jedna skupina ryb vlasec přejíždí a druhá skupina bere nástrahu... a nic, opakuji NIC, nedokazuje že by to tak bylo ale ani že by to bylo jinak.... jsou to pouze jen domněnky a na těch je postaven i Tvůj článek... :-) ale to je jedno.... v rybařině si můžem myslet kde co a nakonec může být všechno jinak...
jo a Skalička? co jsi nalapal? trénuješ na sraz? :-)

Bachy - Profil | Po 29.5.2006 12:20:51

Fishky - Navrhni, jak bys to vyzkoušel ty. Nechce se mi vysvětlovat - přesvědčovat někoho, kdo jen zbytečně nepodloženě popichuje.

Bachy - Profil | Po 29.5.2006 12:12:16

Je to přesně tak jak píše Martin M. - píšu o rekreačním lovu, né o cíleném lovu trofejních ryb.
MrKos - :o) Někdy stačí vyplašit jednu rybu z 10 a hejno je pryč. Například zásekem přejezdu :o) Samozřejmě že může přijet jen několik jednotlivých kusů, tak jako hejno o 100kusech. Jde o to, že píšu o něčem, co jsem vypozoroval za dlouhou dobu, mám to vyzkoušeno a mnohokrát ověřeno. Nejsou to nějaké mé dohady z pár vycházek. Jestli myslíš, že to jsou blbosti a ryba po dotyku s vlascem už nezabere - je to tvůj názor. Můj názor je, že ryba se klidně desetkrát opře o vlasec než najde to zrnko na háčku a zabere. Jen pro informaci, jsem byl teď na Skaličce, lovil jsem pod parkovištěm asi 10m od břehu. Ryby v noci přijížděli ke břehu a jednu noc, když jsem měl na svém místě klid, zdrželi se delší dobu - takřka pod špičkami prutů. Dostal jsem desítky přejezdů, většinou plynulých, takže pravděpodobně nešlo o tření ryb. Ráno když se začalo rozednívat, viděl jsem siluety kaprů okolo 70 - 80cm, ale s jistotou to tvrdit nemůžu - bylo ještě příliš šero. Jisté je, že mé vlasce jim taky nevadily. :o)

Fishky - Profil | Po 29.5.2006 12:04:39

Bachy: ...tomu říkám "prakticky odzkoušené" :o) určitě si mnohdy sledoval kapry třeba jak se vyhřívali, nebo i při krmení... málo kdy vidíš "prcka" samotného, spíš větší jezdí sám, malí jsou ve skupinkách většinou 4-8ks, hejna se vzájemně mnohdy setkávají, "radostně" spojují a zase odplovají. Někteří jen jezdí, jiní žerou, jedni jsou u hladiny, jiní u dna. Že ti občas poskočí číhátko a pak dojde k záběru může svědčit o mnoha věcech stejně tak, jako to nemusí svědčit o ničem... možná máš pravdu, každopádně úsudek bych si dovolil dělat, až bych to viděl... když chytáš ve třech metrech, tak je možné že máš ryby u dna co žerou a ve sloupci co jen "zbrkle" jezdí a ty ti dělají přejezdy. Každopádně když se snažíš nad montážemi koumat za účelem zlepšení a případně přelstění zkušenějšího či většího kapříka, či jen většího počtu, mám jednoznačně za to, že je lepší mít vlasce u dna než ve sloupci. Máš-li 15 záběrů za dvě hodiny, ryb musíš mit před sebou požehnaně. Opravdu ti kapříci nedají jiné "indicie" než abys měl o nich "tucha" prostřednictvím "falešných záběrů"? //ale jde-li ti pouze o pár násaďáků, pak souhlas - na nějakých přejezdech moc nezáleží a tudíž je zbytečný je řešit, stačí sekat hrčáky a šmitec :o)

MrKos - Profil | Po 29.5.2006 11:24:08

Bachy: Ty jsi to teď dopletl páté přes deváté :-) ...nikde jsem nenapsal že přejezdy nejsou možné a nebo že kapr tahá 80g gramů sem a tam.... Navíc jak jsi přišel na to že když odplave 8 ryb z 10ti tak je pryč hejno? A vlasně jak jsi přišel na to hejno? Není možné že ke krmnému fleku se sjede několik kusů a každý z jiné strany?
Ale zpátky k tématu: na základě čeho si myslíš že rybám nevadí kontakt se silonem a jak to máš prakticky odzkoušené... všechno co jsi popsal by mohlo nasvědčovat tomu že před skutečným záběrem se ti o silon otírají ůplně jiné ryby a ty už nezaberou... a zabírají Ti pouze ti zoufalci ( jak jsi je nazval ) .... já bych je nenazval zoufalcem ale jen rybami které najedou do krmného místa u jiné strany než kudy vede silon a prostě zaberou... a takové jiné strany jsou tři ( zleva, zprava a od vody :-) ) tedy je mnohem větší pravděpodobnost že chatíčš takovou rybu dřív než rybu které projede několikrát přes silon a potom ještě zabere....

Bachy - Profil | Po 29.5.2006 10:59:35

MrKos - Věř nebo ne, myslím že jsem to už popsal. Navíc kdyby odplulo 8 ryb z 10 - je pryč už celé hejno. Podle přejezdů jde prostě vidět, kdy ty ryby na fleku jsou a kdy tam pravděpodobně nejsou. Někdy udržím hejno delší dobu a střídají se přejezdy se záběrama. Vytáhnu třeba 15 kaprů z 15 záběrů za dvě hodiny, ale mezitím dostanu třeba 30 falešných přejezdů a to nepočítám záchvěvy vlasce. Když například nahodím 3 metry od břehu do hloubky 2m a špičky prutů mám 20cm nad hladinou. Zakrmené místo 1m čtv. vařenou kukuřicí. Jedno zrnko na vlasu na malém háčku a 25cm návazci, pak pevné 80g olovo. Sleduju vlasec a ten najednou mění směr do strany o 30 - 40stupňů! V závislosti se samozřejmě přišponuje číhátko a ohne špice prutu. Každý normální rybář by už dávno sekal, že. Já ale ne, počkám a sleduju co se bude dít. Vlasec se samozřejmě vrátí do původního směru a já vytáhnu to těžké olovo ze stejného místa kde jsem ho nahodil. Co to tedy znamená? Nebo si snad myslíš, že si kapr pochutnal na kukuřičce, projel se podél břehu s pevným 80g olovem a abych se nezlobil, že vyrušoval tak mi to zanesl zpátky na krmný flek? Je to samozřejmě extrém, ale silnější přejezdy a následné záběry krmících se ryb nejsou pro mne vůbec žádnou vyjímkou. Rozhodně se taky nejedná o nějaké poslední zoufalce, kteří na fleku ještě zůstaly po odjetí zkušenějších ryb po dotyku s vlascem. Prostě podle přejezdů poznám, jestli tam to hejno je nebo ne - je to zřejmé a kolegové, kterým jsem to u vody ukazoval mi daly zapravdu. Jestli pojedu na Skaličku a uvidíme se tam, rád ti ukážu o čem tu mluvím. :o)

Fishky - Profil | Po 29.5.2006 10:59:19

Bachy: já už su napnutý jak kšandy :o) ...tož jak to máš teda prakticky odzkoušené?

MrKos - Profil | Po 29.5.2006 10:45:20

Martin M: někdy je těžké najít hranici mezi trofejní a " jen " chytrou rybou ... :-) a myslím že kromě násaďáků už je možné většinu ostatních ryb považovat za chytré a nebo aspoň trochu chytré :-) ovšem velký vliv na to bude mít rybářský tlak na dané lokalitě a zarybnění... když tam plave všeho všudy jeden kapr tak bude chytrej až až a naopak :-)

Martin M. - Profil | Po 29.5.2006 10:38:56

Pokud bych chtel chytat trofejni nebo proste chytre ryby, snazil bych se polozit vlasec tak, aby nemel sanci prijit do kontaktu s rybou. Pro bezne rekreacni rybareni (jako je tento clanek) to neni potreba, prumerna ryba silon nezna a nespojuje si jej s nebezpecim - sam pri chytani mivam az neuveritelne mnozstvi prejezdu a vetsinou je videt, ze te rybe je to uplne jedno a nevyplasi se tim - klidne vlacne pohyby. Az treba kdyz omylem zaseknu, tak ryba vystartuje.

MrKos - Profil | Po 29.5.2006 10:35:02

Sander: jasně.. i to je pravda... s jediným rozdílem že ta ryba tam žije několik let a dokáže se naučit vnímat přirozené dlouholeté překážky ( stulíky, lekníny ) a překážky nové ( trávu bych se silonem nesrovnával ) ... navíc ve spojení s žrádlem už může tušit nějakou čertovinu a o to víc si toho bude všímat....

Fishky - Profil | Po 29.5.2006 10:31:15

Bachy: to nebyla jistota, ale dedukce, mohlo to být i splávkem, ale nechápu, proč by je plašil hnědý kousek dřívka, občas proplul kolem podobnej "klasík" a toho se "nebáli", možná se lekli rousnice, ale že by je i hnojňák vyplašil? tedy mi zbývá jen silon (jo háček nebylo vidět, takže odlesky se nepočítaj :o) no a mě není na břehu vidět vůbec. To taky nepřichází v úvahu. Neumím si vysvětlit proč sem k nim nedokázal tu žížalku nechat splavat, připadalo mi to jako chvilková akce s velmi slušným káčkem na břehu a vono houby, stvrdnul jsem tam půl dne a nic :(

Sander - Profil | Po 29.5.2006 10:29:44

MrKos, Fishky > myslím, že Bachyho teorie je vcelku pravdivá. Stojáky bývají dosti zarostlé, ať už lekníny či u břehu travami atd, proto ryba neustále o něco naráží a o něco se otírá. Těžko pozná rozdíl mezi vlascem a stéblem trávy pod vodou. Jiná situace nastane, když tyto přejezdy seknu. To se pak ryby asi vyplaší.