Diskuse k článku: Feeder tuning

Diskuse k článku Feeder tuning

Autor diskuse: osprey - Profil , 29.4.2006

Ferry10 - Profil | Ne 10.8.2008 0:34:12

lidi,dnes se mi stala při rybačce stala zajimavá věc.ryby docela kousali a nachytal jsem spoustu kapru a cejnů do kolem 30-40 cm.ale proč vlastně tohle píšu,dostal sem vcelku pěkný záber,zasekl sem-ale ''doprázdna'' ,foukal docela vítr a bůh ví co ve vodě plavalo,myslel sem že o vlasec něco brklo.. došponoval sem tedy..ale po dvou minutách bez pohnutí špičky (vím že to není zrovna moc dlouho,ale věděl jsem že tam ty ryby sou), jsem svou montáž stáhl.jak sem se divil když sem na háčku uviděl cejna..dvě minuty byl na háčku a ani se nehnul... :) ryby jsou nevyspitatelný:)

Mirek Saf. - Profil | Po 29.5.2006 7:43:24

Vláďa : Historka z první feedrovačky mi připadá jako ta co popsal Čabas v jednom z prvních článků o feedre zde na MRKu. 018 na kmen nevidím jako takovou překážku, chtělo to ale skutečně jinou špici. Síla kmene v rozvodněné řece, kde plave všeco má vliv poze na odpor. Nemyslím, že by to vadilo rybám a že by byli méně ostražití při slabším silonu. Navíc ted přichízí období ( odkvět topolů ), kdy plovoucí "vata" na hladine zkutečně dokáže lov znepříjemnit.

Vláďa | Po 29.5.2006 7:06:39

Zdar příznivcům feedrového tuningu ! Přema Federer nelenil, a ještě večer sepsal zážitky z naší první společné výpravy u nás na Sázavě - viz reakce přede mnou. Zážitků bylo neúrekom. Sázava byla po deštích rozvodněná, proudná i u břehu a sakramenstky zakalená. Funěl vítr, občas jarní deštík. Voda nesla mraky svinstva, normálně bych si chytání rozmýšlel. Ale byli jsme nadržení rozbalit nové nádobíčko a toužebně se zahledět do oblak...pardon, na feedrovou špičku. A to jsme udělali - já hleděl do oblak , Přema, jeho syn a můj syn chytali ryby. A zjištění mých chyb začátečníka bylo jednoznačné, chytali jsme všichni nasáčkovaní na 6 metrech břehu, stejné krmení, stejné pruty ALE - já 1oz špička, která byla příliš ohnutá od proudu, vlasec tlustý jak na trofejní kapry - kombinace 0,18+0,14,( trochu jsem se poděsil přátelsky míněných varování na to, když během cejnkování přijde 50+kapr a přidal jsem na síle vlasců...) věčně obalený všelikým humusem - tudíž soustava necitlivá. Přema vlasce tenoučké - a pořád bez humusu, naopak - s rybami. Federer se tu ale nepochlubil, že taky chytil pěknou divokou kachnu - vonělo jim naše krmení a tak pojížděly kolem a jedna se mu přimotala, takže jsem viděl poprvé v životě zdolávání kachny na feedru. Díky jemnému zdolávání se nerozhodla vzlétnout ( to už bych litoval, že nemám kameru) , a tak si ji Přema vodil jako kačenku na provázku...Vše dobře dopadlo. Důležité je, že pár nedělních spolunadšenců kolem zklamaně odcházelo, a my díky cejnům od 40 do 50 cm nestačili běhat s podběrákem, takže jsem teleskopiské očko Colmic 4m dostal rychle do záběhu ( bohužel ne svými úlovky). Večer jsem ho drhnul kartáčem a jarem, zatímco Přema psal reakci na tuning...Tak, mám co napravovat. Ahoj !

Přéma | Ne 28.5.2006 23:01:50

Ahoj feedroví nadšenci! Já se tedy mezi ně od letošního roku také počítám. Po letech provozování klasické bobkařiny, která mi poslední dobou přinesla pouze nevalné výsledky v podobě mizivého počtu úlovků, jsem letos po podrobném čtení článků na MRK.cz přesedlal na techniku feedr a musím říci, že tolik ryb jsem za posledních mnoho let na udici neměl. Diky výsledkům jsem dokonce "zblbnul" i dlouholetého kamaráda Vláďu (který zde napsal již několik komentářů) a k nové technice se stavěl ze začátku poměrně skepticky, ale úspěchy jasně hovořily a nyní je včetně svého synátora štastným majitelem fungl nové feedrové výbavy. To jen na úvod. Dnes jsme byli společně na rybách na naší oblíbené "Sázavce", já už minimálně, ale přece už zkušenostma nabitý a greenhorni v oboru" Vladimír and son". Proč o tom vlastně píšu. Jen chci zdůraznit, resp. upozornit na volbu správné špičky a jemnosti použitého vlasce v sestavě. Já použil dle dané situace špičku 2oz, kmenový vlasec Trabucco 0.14 a forpas 0.106 opět Trabucco s háčkem č10 Milo. Můj synátor měl stejnou špic, kmen 0.16 a forpas 0.128. Vládík s mladým vsadili na jemnější špičku 1oz avšak vlasec 0.18 plus 0.14 na návazec. Jak to dopadlo? Jak se říká, sebechvála smrdí, ale na tu moji jemnou kombinaci to šlo ryba za rybou, můj syn na tom byl už o něco hůř , novic v oboru Vláďa nic( zřejmě k tomu přispěla i proudem přetížená špička) a jeho synátor 2 ks ryb. Byli to samí cejni, ale dva již určitě patřili s délkou 50cm do kategorie lopatovitých... Je zajímavé, že na ten silnější vlasec se zachytilo i mnohem víc nečistot, které přinášel proud, než na ten tenký, což určitě značnou měrou přispělo k necitlivosti soustavy. Do příště to Vládík doladí a dočká se určitě i té první "feedrové ryby". Suma sumárum ten tenký vlasec je sice riziko, že mohu ztratit velkou rybu, ale záběry byly mnohem častější, čitelnější a tudíž i v pravý čas sekatelné. Ještě na závěr: ryby jsme samozřejmě pustili,(chytáme hlavně pro zábavu a ne maso) jen ty velké prošly nezbytným měřením.Jo, a ještě na úplný konec tohoto příspěvku,bych rád dodal:"Díky fídře, že jsi obohatil a dále obohatíš moji rybářskou duši o mnoho skvělých zážitků!" Přéma, alias Přemet

Mirek Saf. - Profil | St 24.5.2006 17:45:05

Vláďo : nedá mi to pro tebe a snad i ostatní jednu radu k tomu obalu. Je to draze zaplacená zkušenost, možná se ti to nikdy nepřihodí, ale přece. Také jsem to měl v té pěnové trubce, složené, dole u rukojeti stáhnuté gumičkou do vlasů, nahoře pod největším očkem páskem ze suchého zipsu. Mi se stalo, že v tom obalu vypadl z očka maličký háček, já si toho ráno při šeru nevšimnul a jak jsem vyndával prut z obalu, tak se háček do pěnového obalu zapíchl a špička se zlomila hned za druhým očkem. Proto jsem si koupil ještě jednu trubku podstatně menšího průřezu, z ni stačí cca 40-50 cm a nasazuji ji hne d po složení na tu stranu. kde je špička ( čili opačně od navijáku. Ta druhá ochranná trubička jde až po největší očko prutu. I s tím to dávám teprve do toho tubusu z pěny. Efekt to má v tom, že kdyby byl jakýkoliv takh za vlasec, tak to nedovolí špičce se ohnout a zlomit se.

Vláďa | St 24.5.2006 16:42:31

Mirek Saferna : jsem opravdu rád za ty přátelské rady, a určitě je použiju. To s tím podběrákem je přesné, proto na chalupu odložím starý dobrý - ale krátký - hliníkový soňák z osmdesátých let,už to se mnou vydržel nějaký pátek . Jsem rád, že jsem se trefil do Tvé rady - teleskopický Colmic bude dobrým pomocníkem. Obal - kamarád Přema Federer je člověk hloubavý, a na rozdíl ode mne i manuálně zručný ( já se živím hlavou a hubou...). Vymyslel skvělou ochranu prutů - koupil obyčejný obal Cormoran na jeden prut za třičtyři stovky , ale dovnitř pro pruty použil pěnovou trubku, kterou se dnes obalují umělohmotné vodovodní domácí rozvody. Pěnovou trubku podélně ve švu rozřízl, a každý díl prutu do ní sólo vkládá - psal mi, že se trubka kolem dílu pěkně uzavře a ten je jak ve vatičce. Tudíž prut se dá nosit složený, ale kompletně osazený. Dík za radu ohledně krmení - zatím vezmu zavděk feeder vnadící krmítkovou směsí od Sensasu. A na háček - vše se musí postupně - půjdu do kuku a vykoupat se půjdou bílí červíčci. Už aby mi ty objednané věci přišly, jak tu o tom píšu , a jak čtu vaše příspěvky, už bych byl nejraději u vody. Vláďa.

dravec - Profil | St 24.5.2006 16:24:44

Bohužel přibívá nadšenců nejrůznějších!
V neděli jsem na lapaní viděl dva důchodce, místní masaře,jak si nesou každý jeden feeder a teleskopy. Seděl jsem kousek, naprali prakem na flek všemožné krmení a pak na feeder lapali cejny, plotice, líny a kapříky. Všechny bílé ryby cpali do pytle se slovy, pro kočku to bude dobré a kaprama podělili aj vedle sedící tři kamarády bobkaře, takříkajíc po tajnu.
Před obědem se už šinuli všicni domu, s pytly ryb a pěti kapry v igelitkách a ještě ukazovali těm třem feedrové pruty od Semy, že jim poradí jaké si koupit.
A aby toho nebylo málo, tak se ještě domlouvali na zítra.... :((((((
Bohužel i kámoš prodavač říkal že zájem o feeder už mají všichni i důchodci a hlavně masaři se na to vyptávají....
A minulý týden jsem potkal chlápka u Moravy a nesl 33 cejnů lopatačů přes 50cm!!! a říkal že je ted hrozně uspěšný s červama a je hrozně štastný že dostal feeder na vánoce, tolik ryb prý nikdy neměli a koupí ho i odcovy a synovy!
TAK nevím jestli ta bobkařina nebyla k něčemu dobrá.....

MrKos - Profil | St 24.5.2006 12:35:24

osprey: jednou se mi stalo že po docela dlouhém boji na jemné náčiní jsem vytáhl amura kolem šedesáti ( nepočítal jsem s ním a skočil mi na feeder a desítku forpas ) a po čtyřech hodinách jsem ho na tentýž feeder ale už s dvanáctkou a o číslo větším háčkem dostal znova... poznal jsem ho stoprocentně protože měl dvě drobná ale poměrně specifická zhojená zranění... ta druhá zdolávačka byla skoro nachlup stejná jako první a to i přesto že jsem zesílil montáž... dokonce mířil do stejné vázky a podařilo se mi ho otočit skoro ve stejném místě... ůbytek sil žádný ( možná získal ztracenou energii na krmném místě :-) ) ... snad i podruhé to dobře rozplaval... ovšem určitě to není pravidlo a navíc není ryba jako ryba....

osprey - Profil | St 24.5.2006 12:23:20

Vláďa: Je radost vidět nové nadšence. A myslím to upřímně.
Jenom u té jemnosti zvaž, že když máš pustit rybu zpátky, měly by jí zůstat nějaké síly. To zdolávání si užívá jen jeden z vás, ten druhý ho chce spíš přežít. Při dobrém zdolání se ryba dokonce někdy vrátí na zakrmený flek. Už jsme vyndali kapra v jedné hodině dvakrát. Podruhé byl čas zdolávání čtvrtinový - svědčí to o tom, že ryba se po několikaminutovém zdolávání a šetrné manipulaci celkem snadno vrátí do normálního života, ale i tak jí obnova sil zabere nějakou dobu..

Feeder přináší do rybařiny nový technický rozměr a dobrý rybář by kvůli tomu neměl zapomínat i na rozměr duchovní. U tebe jsem přesvědčen, že zvládneš obojí.

Mirek Saf. - Profil | Út 23.5.2006 21:22:59

Vláďa: Ano, feeder technika chce své, i když i to se nemusí přehánět. Třeba já používám Shimi Super 4000, takže to zkus , než si pořídíš 2500. Spíše jde o to, zda tvůj naviják má bojovku, což pro manipulaci je výhoda. Tedy míním tím plnění krmítka - povolím atd. Dále jsem se letos přesvědčil, že je výhopda plavačkový podběrák s 3m teleskopickou tyčí. Pořád dlouhé roky jsem nosil skládací, až jsem na fleku, kde při břehu jsou zbytky rákosu, a v nich ztratil 2 pěkné kapry těsně před podběrákem... Problém je ale se kruhovou sítkou. V krámě mají vesměs jen závodní typy s poměrně plytkou sítkou. Z ní mi už 50 tka kapřík vyskakovala. No to byl horor... Obal - mi se osvědčil od Hodonského tubus na jeden prut., vyber si ale tak o 10-15čísel delší než máš složený prut. Navíc jsem si koupil polyuretanovou trubku menšího průměru a dávám ji na špičku složeného prutu. Pokud tedy nechceš pořád rozdělávat a skládat montáže. Právě jednu špičku jsem zlomil, když mi zachytil háček. Co bych dále doporučil pro začátek, chytej tem kde přesně zakrmíš, krmení nejsi závodník, takže důležitější než nějaká hotovka s krásným obalem je správná příprava a přesetí, čertvost a vlhčení fixirkou. Začni se spařeným šrotem, vymačkaným namočeným suchým chlebem, přesetým přes síto, strouhankou a partikl - pšenice, kuku, řepka, konopí... Přesévat.Dobrý návod je zde od Matyho. Na háček kuku z plechovky a pak jen uvažovat a vylepšovat..
Petrův zdar, feederu a kaprům zvlášt.

Vláďa | Út 23.5.2006 18:03:39

Mirku, těch kroků , co čeká začátečníka feedru, je fakt dost. Musím pochválit e-obchod firmy Braunstein, pruty přišly během 2 dnů a ještě jsme dostali dárky - háčky a vlasce. Takto se získává zákazník ! Ale ty pruty jsou tak jemné, tohle nemůžu nosit sbalené v tašce na pruty, kde nosím kaprařinu.Tak sháním vhodný polstrovaný obal na každý prut jeden. Navijáky k tomu taky nechci dát ty své kaprařské Shimano Stradic 4000, jsou moc velké. Takže nové navijáky.Podběrák mám taky krátký, takže nový podběrák, vidličky nejsou to pravé ořechové, krmítka, krmení...Suma sumárum, přechod na feeder je pěkná díra do peněženky. Ale nelituji, nové věci potěší. A ještě víc včera potěšil kamarád Přéma ( dali jsme mu přezdívku Přema Federer ) , včera mu přesně jak píše Mirek Saferna přišli na prut nejen minirybičky, i plotice 35 cm, ale zdolal dva kapry 48,5 a 47. Každého na té čtrnáctce s desítlkou vodil skoro dvacet minut, až byl zpocený jak pes. Takhle si ještě zdolávání ryb neužil, je to šťastný člověk, kterému rybařina s feedrem chutná jak nikdy předtím. Co může být lepšího ? Tak to všechno ponakoupím, a už mě svědí prsty...Ahoj.

Mirek Saf. - Profil | Pá 19.5.2006 14:53:43

Vláďa: No první krok máš za sebou. Ted je potřeba splnit ty další. Jinak tvoje názory jsou mi sympatické a mají svou váhu.
Pro začátek bych zkusil plechovkovou kuku ( např. z Tesca ) a krmivo spařený šrot se sirupem, strouhankou a např. řepkou. Někdo mi kdysi říkal " nejdřív se nauč chytat ty malé ryby, velké přijdou pak". No a pro případ euforie nad plotičkami nezapomeň mít vždy seštelovanou ( povolenou ) brzdu navijáku. Výpad 50+ příjemně překvapí a kdyby i napoprvé ti urval návazec, tak to zamrzí.

Vláďa | Čt 18.5.2006 8:01:15

Tak, a je vyhráno ! Dal jsem na radu Mirka Saferny, prostudoval info o výbavě a technikách feedru a vybral proutek pro sebe a pro syna. Vyhrálo Shimano Nexave - light a medium. Propátral jsem e-shopy a vyhrál Braunsteinův. Pět tisíc Kč není žádná malina, tak jsem včera večer překonával poslední překážku - manželku. Po splnění manželských "plusových bodů" byla k vyjednávání vstřícnější. Výsledek ? Nová kamna na chalupu počkají a firma Braunstein už má dnes ráno mou objednávku. Hurá na feeder !! O výsledky začátečníka se časem ( doufám že brzy) rád podělím. Ahoj.

Vláďa | Ne 14.5.2006 21:33:26

Přidám ještě jednu úvahu, kterou už možná někdo prezentoval, tak se omlouvám, pokud nesu dříví do lesa. Feeder podle mne může mít ještě jeden pozitivní vliv na rybařinu jako takovou. Proč ? Nevím jak ve Vašich místních oraganizacích, ale v té naší prudce stárneme - děti a mláděž už rybařina zdaleka tak nebere jako dříve. Nic proti tomu, možností vyžití je dnes ažaž, ale tím nemyslím vysedávání u počítačových her doma či u hracích automatů. Můj syn hraje závodně fotbal, a postupně si naložil pingpong a tenis. U počítače sedí taky, to už dnes je normální. Ale minulý rok se dal dokupy s 3 kamarády a poprosil mě, zda by nemohli jít na školení do naší organizace - jsme přece kluci od Sázavy, tak je to "konečně" chytlo. Takže má čerstvé papíry a už plánujeme, kam všude letos zabrousíme, kde nachytáme okouny a štiky a kde zkusíme úhoře Ale psal jsem tu o tom, jak mě dostal kamarád s feedrem, takže se k tomu vrátím z jiného důvodu - byli s námi nbaši synové. Jeho kluk už má vlastní feedrový prut a už nám "ukázal", jak na to. Dnes za námi kluci přijeli znova. Kolem nás (kromě hromadného útoku vodáků) nikdo žádný rybí útok na své nástrahy nezažil. Ani šupina. Ale ti dva s feedrem zase vytáhli 3 cejny , 2 kapříky plus nějakou tu plotičku. Od té chvíle můj syn nemluví o ničem jiném, než kdy že si to půjdeme koupit feedrovou výbavu. Manželka pod tíhou argumentů kapitulovala a z peněz připravených na nová kamna na chalupu ( " Mámo, teď v létě přece nepotřebujeme topit, tak si s tátou raději koupíme nové pruty..") pořídíme pruty a potřebné drobnosti k feedru. Kluk dokonce pronesl památnou větu, že dá přednost novému prutu před elektrickou kytarou, se kterou mě otravuje už dva měsíce ( ještě neumí ani na mou starou dobrou španělku, tak s elektrikou odolávám). Takže závěr - feeder jako aktivnější způsob lovu přitahuje nové mladé rybáře k našemu milovanému koníčku. Neodrazuje je nudným vysedávání a čekáním na záběr, pořád se něco děje - a o tom to je. Petrův zdar !

Mirek Saf. - Profil | So 13.5.2006 18:02:01

Vláďo : plně tě chápu,.Než něco koupíš, prosduduj si kolem toho, na MRKu je dost rad.. Není vždy dobrá volba heavy ( přece chceš tahat velké kapry ), Maty zdolal ty největší na L.

Vláďa | So 13.5.2006 13:10:26

Dnes mě vzal kamarád, který se stal nadšeným začátečníkem feedru, na naši Sázavu. Vhtěl mi dokázat pravdivost neuvěřitelných příběhů o feedru, kterými mě posledních 14 dní krmil. Musím přiznat, že je něco jiného číst teorie o úspěšnosti feedru, o chytání čudliček i větších ponorek v době, kdy kolem sedící kolegové, smutně máčící kolínko ( to jsem byl dnes já), nebo nadšenci se statisícovým vybavením, trpelivě vyčkávající, až na jejich boilies najedou dvacetikiláči, a něco jiného je zažít to, když kamarád tahá každých deset minut rybu - od hrouzků ( o kterých jsem si myslel, že už u nás v řece ani nejsou), po kapry, z nichž jeden mu to to vyjel na druhý břeh a vlasec desítečku nakonec urval. Mohla to být kapří sotva padesátka, ale zážitek jak se žralokem. Mám rád aktivní lov, proto okounařím a pstruhařím, proto v pondělí chystám útok na rybářskou prodejnu - jdu do feedru !

Mirek Saf. - Profil | St 10.5.2006 19:47:39

Hlinyr : a pak se tady chlubí, kolik již letos nachytali a zmasařili kaprů :(.

Hlinyr - Profil | St 10.5.2006 6:36:28

Jen tak dál. Vždycky se najdou začátečníci, kteří se takovéto články rádi přečtou.

brach - Profil | Út 9.5.2006 12:18:03

osprez - od tebe to rád skousnu a vydržím:-))

osprey - Profil | Út 9.5.2006 12:08:45

brach: Neuráží mě to, vnímám to podobně jako ty.
Moje články o feederu vznikly z toho, že jsem se touto technikou prokousal naprosto sám a hlavně měl spoustu problémů, které jsem nějak vyřešil.
Mě vadí, když nemůžu ulovit ryby, které mi zabírají nebo když ryby trhám.
U vody vlastně jen modifikuju sestavu podle toho co chci chytat a jak to jde. Jak se to ale člověk pokusí napsat, je z toho strašná teorie. Budeš muset skousnout ještě tři díly, je to už rozepsané:-))

brach - Profil | Út 9.5.2006 11:23:14

Vážení přátelé, článek (jako ostatně každý od Ospreye) jsem oznámkoval jedničkou. Ale...
Nemyslil jsem, že někdy napíši to, co cítím po přečtení jakýchkoliv návodů, jak chytit (přelstít) co nejvíce ryb. I nyní to pokládám za poměrně troufalé - přesto: nejsem z těch, co chodí pro ryby. Nejsem ani z těch, co chodí jen na ryby.
Pro mne je rybařina krátkodobé (někdy dlouhodobější) žití v přírodě, souznění s ní, její pozorování, relaxování, očistec pro mou (občas utrápenou) duši.
Zkrátka - já necítím potřebu věnovat tento čas tahání ryb jedné za druhou. Svoji vlastní rybařinu nikdy nepovýším nad poznání.

benny | Čt 4.5.2006 14:07:35

Bachy:
nejde o to aka si kapacita, ale vies o com hovoris a to je zaklad a vies to povedat jednoducho a to je nieco co vela ludi nevie .o))
No o Ospreyovich clankoch tam asi nie je co dodat je to clovek, ktory to ma vazne ako konicek a aj sa mu naplno venuje a vie este aj pisat

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 13:18:28

benny - Jo, ospreyovy články jsou super.
Jinak díky, ale zase takový znalec nejsem, jsou tu mnohem lepší kapacity. :o) Na ten sraz bych rád přišel, uvidím jak to vyjde. :o)

benny | Čt 4.5.2006 12:54:24

Pani Bachy a Osprey.
ten clanok je uplne super
a ta Vasa debata je este lepsia. Dufam, ze Vam to vide a stretneme sa na zraze.
Dakujem da sa od Vas pekne ucit

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 11:03:56

osprey - ® : Tak to je v pohodě, pár ryb za rok bych taky neřešil. Vypadalo to, že to je častější. O tvé šikovnosti jsem přesvědčen. :o) Možná to pomohlo někomu jinému.

osprey - Profil | Čt 4.5.2006 10:08:20

Bachy: Já nemám zásadní problém. Urvu pár ryb za rok. A většinu v popsaných situacích. Mimochodem, lidi, které jsem vzal s sebou (a myslím, že šikovní) toho urvali víc než já.

Máš pravdu, že montáž není všechno. Ale lovím v podmínkách, kdy musím převazovat po každé ulovené rybě a v některých případech zničím za vycházku 3 m kmene. Dno tam tvoří kameny od velikosti hrášku až po dvoumetrové bloky (těch je pár). Tam pak trhám ty ryby. Záběr, kdy ryba opře krmítko o kámen a rovnou to urazí (ostré krátké trhnutí, ani nesáhneš na prut), je prostě u mě realita (pár za rok jich mám). Mimochodem - tu šestnáctku uvázlou natvrdo ojediněle urazí i tloušť, kterého bys jinak zdolal na osmičce.

Jinak si vyčítám každou rybu, která odplavala s mým háčkem v tlamě. V tom budeme zajedno. Myslím, že proto o tom mluvím tolik, že to pak vypadá, jako bych urval každou druhou rybu.

Myslím, že prostě máme trochu odlišné podmínky a následně zkušenosti.


Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 8:31:19

osprey - ® : Vlasec 0,16 - 0,18 už považuju za hodně pevný a fakt nevidím důvod, proč by to musel při záběru urvat. Jak jsem už psal, cestu vidím ve vhodném lovu jako celku, ne jen v použití určité montáže. :o)

osprey - Profil | Čt 4.5.2006 8:00:41

Bachy: Já si to přelouskám ještě několikrát, tvých postřehů si vážím. Teď jen rychle.

Lovím skoro pokaždé někde jinde, takže asi na pěti místech znám dno dobře, zbytek je překvapení.
Na kapry používám návazce 0,16 a 0,18 a dokážou ze záběru urvat i to.
Je to podmínkami (dno), proč myslíš, že tam mám tu kamennou montáž?(:-))
A ta desítka - na Otavě mi občas kapr vezme při lovu bílé ryby a pak se děje vůle Boží(:-))

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 7:35:23

osprey - ® : Abych řekl pravdu, zajímalo by mně, kolik kaprů tak za sezonu urveš po záběru. Rozhodně tě nechci jakkoliv kritizovat - vím, že o technice lovu hodně přemýšlíš. Jen diskutuju. :o) Pokud je to však větší procento, možná by stálo za to sestavu ještě doladit. Zkusím to trošku zhrnout:
- Beru že kapr nemusí být cílená ryba a při cíleném lovu třeba plotiček je zbytečné použít vlasec od 0,14 nahoru. Pak se ale není čemu divit, pokud kapr urve návazce z 0,10 oproti těžšímu krmítku. (Zase se mi zdá ale hloupé lovit plotičky přes těžší krmítko.)
- Myslím si ale, že většinou je cílová ryba trochu těžší - dejme tomu od 400g nahoru (ostroretky, parmy, tloušti....) a tam už by se dalo k možnému záběru kapra trochu přihlédnout a podle toho doladit lov (né jen sestavu) tak, aby se minimalizovalo utržení návazce bez komplikace použití gumy. Myslím tím zbytečně přijít (po záběru) o těžší rybu, ať už jakoukoliv.
- Za tenké vlasce sám považuju 0,10 - 0,12mm. Lovit cíleně kapra na 0,10 se mi zdá hloupé, ale sám jsem tak asi měsíc lovil ze dvou důvodů. Chtěl jsem si ověřit, kam až se dá snížit průměr vlasce při lovu kaprů 1 - 3,5kg u břehu - dost si cením té zkušenosti. Potom jestli bude mít vliv takové snížení průměru i na opatrné ryby, které na dost prochytávané vodě mohou být "alergické" na natažené vlasce ke krmnému místu. Lovil jsem na vlasec 0,10mm (i kmen), olovo průvlačná olivka 27g a pružná zarážka z leukoplasti. Bylo to v době, kdy jsem chodíval na zakrmený flek a tahal přes horké odpoledne během 2-3 hod. denně okolo 10 - 15 kaprů v místě, kde to ostatním nebralo. Dnes už vím, že právě tohle bylo chybou - věčným zdoláváním jsem si ty opatrné ryby sám plašil, ale chyby dělá každy. :o)
- Jak už jsem psal, je rozdíl v síle odporu vlasce taženého rukou z navijáku a výsledného odporu vlasce vycházejícího od špičky prutu postaveného do 90 stupňů. Je k tomu důležité přihlédnout hlavně při lovu na krátkou vzdálenost, kde je síla průtahu vlasce ještě malá. Myslím si, že kapr když ucítí špičku háčku netřepe nějak výrazně hlavou ve snaze krmítko urvat - jen se rychle otočí a ujíždí pryč. Pokud ale je krmítko ještě na místě drženo napnutým vlascem, zvlášť když se v této chvíli ještě zbytečně razantně přisekne - je pro něj jednoduché návazec urvat. Pokud rybář ale spoléhá tak trochu na samozásek (s přihlédnutím ke všemu ostatnímu), razantněji přisekávat nemusí být třeba. Potom pokud je brzda navijáku dostatečně volná, kapr návazec (např. 0,14mm) o lehčí krmítko neupálí. Je to ale můj názor, že. :o)
- Při lovu v bahně se mi zdá zase hloupé používat těžší krmítka a jsem přesvědčen, že s 0,14 návazcem by lehoučké krmítko taky neměl upálit. Tak rychlý zase není.
- Při lovu na řece mezi kameny je to složitější, ale zase většinou mám zkušenost, že kameny nemívají mezi sebou zase až takové mezery, aby tam krmítko často zapadlo. Mezery mezi kameny jsou většinou zanesené, takže výsledek považuju za podobný jako lovit na tvrdém dně. Samozřejmě mohou být místa s jiným podkladem kamenů, ale taky se tomu dá přizpůsobit lov (zjemnit záseky, koncové sestavy...).
- Pro každou rybu musí být trápením, než se zbaví urvaného háčku v tlamě, nehledě na to, jak si tu tlamku pak musí odírat aby se háčku zbavila. Na to by se nemělo zapomínat. :o)
- Ještě jednou : Jen polemizuji, není to žádná kritika. :o)

osprey - Profil | St 3.5.2006 14:27:06

Mirek S.: Ta guma má hlavně odpružit rázy. Na sestavy s malou zátěží gumu nedávám a mám kapra 3,5 kg na vlasec 0,106 mm na řece s prutem MH a samozřejmě řadu menších. I když u té desítky se v delších návazcích dá ta guma upotřebit. Je zas ale otázka proč chodit na kapry s desítkou.

Hrozně záleží na tom, jak si to individuálně odladíš. Proto jsem sem narval ten výčet možností - standardně by stačilo průběžné krmítko a nějaká ta šetrnější modifikace srkačky pro lov na větší dálku.
Ale občas to nejde. Moje výhoda i prokletí je, že lovím skoro pokaždé někde jinde a v jakýchkoli podmínkách a musím řešit věčně nějaké problémy.

Pro zajímavost - 3/4 kaprů utrhnu v prvních 5 sekundách po záběru - krmítka zapadlá mezi kameny (lovím v řece, která je samý šutr) nebo zatlačená do bahna, dlouhé návazce narušené požeráky... Klasická vítězství ryby nad rybářem neschopným zastavit její únik jsou spíš jen výjimky .

Bachy - Profil | St 3.5.2006 13:16:04

Mirek Saf. - ® : Považuju za hodně důležité správné povolení brzdy navijáku. Při lovu feedrem je prut asi v 90stupních oproti vlasci a při tomto postavení klade samotný prut kaprovi zaseknutému u břehu velký odpor. Ten výsledný odpor je větší než ten, co vychází z navijáku. Pokud se ještě při tom zasekne v momentě kdy se kapr rozjíždí, je utržení jednoduché. Většinou jen přizvedávám. Chytal jsem na nádherně ostré rozjezdy s vlascem 0,16mm a pevným olovem 80g - v pohodě. Osobně bych lovil u břehu spíš bez krmítka, nebo jen lehké - prokrmit se dá rukou a vyřadil bych tu gumu. Ale samozřejmě každý chytá podle sebe. :o)

Mirek Saf. - Profil | St 3.5.2006 12:34:41

Bachy: víš ono to Shimi Solstace je medium jen papírově. Asi to označili podle toho, že tam kompletovali špičky 1,2,3 oz. Když na to dáš špičku 1 oz, tak více jak 2/3 prutu se ti vůbec neohne a špička je pak takříkajíc do pravého úhlu. Teprve se špičkou 3 oz a gumou v sestavě jsem schopen udělat zásek, škubnutí - kdy se prut celý ohne do tzv. luku. Sestava kmen 020, guma 20 cm, návazec 016.

Bachy - Profil | St 3.5.2006 12:20:22

Mirek Saf. - Nevěříš? :o) Věř mi. Kapříky okolo 3kg mám vyzkoušené v pohodě. Jestli mi to vyjde, jsem pro. :o)