Muškařský prut na francouzský návazec

Prosím o radu při výběru kvalitního dobrého prutu na Francouzskou nymfu poměr cena/výkon. 10ft nebo 11ft, AFTMA 3 ?? Popřípadě vhodný dobrý naviják k tomuto prutu.
Cena až tolik nerozhoduje. Revíry budou převážně MP dolní toky Sázava,Berounka,Jizera.
Děkuji.
Autor diskuse: minn - Profil , 17.2.2021 muškaření - náčiní, doplňky
9 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NIgor - Profil | Po 3.4.2023 7:00:42

milanpindryc >> Takže je to tak, že např. u tohoto sedla jde sundat obě koncovky, sedlo otočit a na nový konec "nějak" upevnit spec. bojovou koncovku s vybráním na patku navijáku tak, aby to celé drželo? Pokud ano, tak jsem fakt za blb... :-) Myslel jsem, že je to celé 1 kus napevno....

NIgor - Profil | St 29.3.2023 14:38:50

Chtěl bych se zeptat, jestli se dá někde koupit sedlo se šroubením nahoře a úchytem dole (viz foto), které se teď dává skoro na všechny nymfovací pruty? Chtěl bych si ho nechat vyměnit za klasické sedlo, kvůli lepšímu vyvážení prutu. Progooglil jsem docela dost stránek a nikde jsem na toto sedlo nenarazil....

NPetr V - Profil | Čt 21.7.2022 20:11:38

Hardy Ultralite LL 9,9ft #4 můžu doporučit

NMarek_R - Profil | St 24.2.2021 20:36:13

Ja som skúsil hardy zephrus ultralite 9,9 #3 a k tomu navijak na fotke. Na chytanie lipňov. Ešte nebol pri vode, neviem zhodnotiť.

Nseko - Profil | St 24.2.2021 15:07:00

Na Christmas som od soudruhu dostal Present.Neni casu ani namotat lajnu.

NZMS - Profil | Po 22.2.2021 15:13:44

minn - >> Trochu bych své rady zkorigoval,napsal jsem to trochu v muškařské euforii,jak by to mělo být.Jdu řekou a měním techniku podle situace,náletu hmyzu atd.To možná platí ve Skandinávii,ale tady na těchto řekách co budeš chytat,bude suchá muška okrajová záležitost (tak jako u nás asi všude,ono toho moc nelítá),na kterou bude stačit 10ft/4.Zkusit to třeba večer,3m se dá na tu chvíli použít.Někteří s ním odháží půl sezony,já třeba.
Ty chytáš dost dlouho,úseky vybraných řek znáš ,přibral bych tam Vltavu pod Štěchovicemi.
Ilustrační foto kde je dobré použít univerzální prut,vzdálenosti jsou značné,situace se mění každým okamžikem... Glomma v Norsku a jedna tajná v Laponsku.

NChicken - Profil | Po 22.2.2021 0:04:16

Na muškaření je to krásné, že zvládá širokou škálu technik a každá funguje v jiných podmínkách. Ono je to takový toulavý rybolov při kterém se hlavně musíme dívat a dávat si věci do souvislostí. Pokud se líhne hmyz tak suchá je král a na tyto momenty se nezapomíná. stejně jako na tlouště úplně v travách na mokrou. V opačném případě , kdy se klíčové ryby krmí úplně u dna je ten frantík nenahraditelný. To nám výměna cívky a proutek, který zvládne obojí umožní setsakra rozšířit obzor a dovednosti. Záleží jen na nás zda jsme ochotni se učit nové věci a nebo opovrhovat něčím co je sice nesmírně účinné , ale jsme líní a neochotně hrdí učit se nové věci, neb na to tam zřejmě není mozková kapacita. Hodinové zdolávání padesátky potočáka vnímám jako ryzí blábol ,který dotyčný nikdy neviděl. Pokud na MP takového potočáka tak na streamra. To proto, že taková ryba tam v drtivé převaze po ničem jiném prostě nejde. Pokud ji to teda nejde okolo huby a má zrovna hladovou. Jedna plevelná ryba vydá za několik stovek jepic. Spolu s logikou ryby "S minimálním úsilím se maximálně nažrat" je tato rovnice jasná. No a v tom je ono kouzlo toulavého muškaření a nekonečného učení spolu s hlubokou pokorou k přírodním zákonitostem. Spolu s ochotou měnit způsoby lovu podle situace Budeme se je učit do smrti smrťoucí a umřeme stejně hloupí.

Nstrejka - Profil | So 20.2.2021 10:03:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Abych taky ale přidal něco k věci, tak mám Hanák Alpen nymph 3, 4 a měl jsem i 5 a Hends GPX 4. Na MP a tam běžné ryby 40+ chodím nejčastěji s tím Alpenem 4 a jsem nadmíru spokojen. Mám na něj i ryby 70+, s kterými si poradil bez větších problémů a hodinových zdolávaček. Přitom je ale dostatečně jemný na fr. chytání. Chytám většinou 0,14 FC a ryby netrhám. V nejkratší verzi je dostatečně výkonný i na menší streamra a ani mokrá či suchá s ním není nic nepříjemného. Wt. 5 už je hodně silný prut, celodenní chytání s ním už byla docela dřina a v plné délce to nebylo už příjemné chtání. Do hrčáků a silné ryby má určitě opodstatnění, ale na běžnou bílou rybu je to skoro moc. Alpen 3 a to GPX 4 je za mě na běžné chytání velkých ryb zase málo. Šlo by to, ale je to zbytečně na hraně. Navíc se tím připravíš a variabilitu chytání v podobě přehození na streamra. Nebo zas velmi kompromisně. Neber mě ale jako písmo svaté, protože mé nadšení může pramenit pouze z neznalosti lepších prutů.

NBacha San - Profil | Pá 19.2.2021 21:41:54

Na francouzské hajlování by mělo stačit toto:-)