Francouzská nymfa. Jak na tento způsob lovu pohlížíte?

Toto téma jsem naťuknul v diskusi, která byla o něčem úplně jiném. Nechci ji zaplevelovat, proto zakládám diskusi novou. Jaký je váš názor na tuto metodu?
Autor diskuse: jxr - Profil , 8.12.2023 muškaření - techniky lovu

Je podle vás tato metoda etická?

A) ANO74%

B) NE26%

Od 8.12.2023 hlasovalo 54 čtenářů.

sliver - Profil | Pá 8.12.2023 18:03:55

Přesvědčený zastánce školy suché muškařiny bude za všech okolností lovit na hladině. Mokrý muškař bude své mušky potápět pod hladinu, a ti, kteří věří tomu, že "jen promyšlené a přesné použití suché, mokré a hluboko ponořené mušky představuje užitečný přístup pro skutečně zralého muškaře" budou používat tu kterou metodu tak, jak jí shledají v dané chvíli praktickou..."
copy Frederick M. Halford

stefan_pista - Profil | Pá 8.12.2023 20:32:48

Pokial tej rybe nesposobis zbytocne utrpenie niet co riesit. Stale si lovec, pouzivajuci svoje zmysly a stale nechavas rybe moznost vyuzit svoje prirodzene prostredie na utek alebo obranu. Pouzivas jemne nacinie, musis naplno zapojit svoje zmysly, pozorovaci talent, znalosti biologie, zrucnost a um. Stale je to trochu fer a ta ryba ma nejaku sancu. Podla mojho nazoru je neeticke, rovno to nazvem s kludom ze svinstvo hladat ryby echolotom, vytiahnut ich z 12m hlbky s jicnom von z papule, odfotit sa s nimi a hodit nazad do vody. Kde sa tu zapajaju zrucnosti, ktore lovca robia lovcom? Minule som kdesi videl kretena, co chytal na gumu z lode a pritom cely cas cumel do monitoru lowrance ako ta guma pracuje...O chytani 10cm duhakov na Meppsku velkosti 000 s trojhacikom nehovoriac.prepac, odbocil som trochu.

milanpindryc - Profil | Pá 8.12.2023 19:40:37

Vzhledem k povoleni privlace do listopadu je mluveni o etice uz zbytecne…

Řízek 5,125 - Profil | Ne 17.12.2023 15:27:47

doktor multiplikator >> přesně tak, pustene ryby jsou vyčerpané, oslabené, a stanou se snazší koristi vydry, která má nadbytek potravy a tedy se množí a množí..
Kdežto přijít k vodě, chytit tři jedlý ryby a jít domů - uberu vydře žrádlo, a ryby zbylý ve vodě jsou v kondici, a vydře uplavou...
Vydra nemá co žrát, je smutná, nemnoží se, a jde jinam...

maximotak - Profil | So 16.12.2023 11:25:44

Podle mne je tzv. fr. nymfa (a taky kratka, samozrejme...) neco jako hiphop v hudebni branzi. :) Ten taky umoznuje dosahnout i fakt velkych uspechu jedincum, kteri neumeji zahrat na jediny hudebni nastroj, ani zazpivat jedinej cistej ton - at uz z cire lenosti se neco ucit, anebo na to proste nemaji...
Podobne tady staci, kdyz clovek si clovek k tem rybam dobrodi a procese kazdy trochu nadejny misto. Coz jde na drtive vetsine nasich pstruhovek (ty, ktere to neumoznuji, lze pak prohlasit za "debil" :) - vc. P i MP stojaku, kde se nesmi boutovat, popr. staci pockat, az nastane sussi obdobi, kdy je broditelno vsude...).
Ciste technicky vzato je muskareni zpusob, jak nabidnout rybe nastrahu, ktera prakticky nic nevazi, pomoci flajlajny, takze pokud se budu stopro spolehat na prehazovani (casto mocne) zatizenych nymf, jak se lisim od chudaka UL vlackare - a mam pravo se pak na nej vytahovat a hrat si na jakousi ryb. slechtu? :))

razisdas - Profil | Út 12.12.2023 11:46:20

Jeden evergreen

macek - Profil | Ne 10.12.2023 16:49:03

Tak chvíli vážně. Mně se frantík líbí. Je to jemná, citlivá metoda. Není to zdaleka tak jednoduchý, jak tady tvrdí obzvlášť lidi, co ho vlastně nechytají. Je to určitě estetičtější a náročnější než český hajlování, proti kterýmu nikdo neprotestuje. Že je to efektivní? Může být, když se to umí, proto se o to snažím. Jinak je to jen normální technika, nic neetickýho na ní není, to je vždycky jen o lidech co ji používají. Když jdou ryby na suchou, tak chytám suchou, nemám v tom žádný dilema - proč taky? Obecně se mi na muškaření líbí právě ta variabilita, kdy se můžu rychle přizpůsobit podmínkám a cílové rybě. Nemám to spojený jen s metrama lajny nad hlavou.
Btw. ty řeči o etičnosti a snahy zakázat některý netradiční vzory mušek (wormy, mopy…) jsou taky směšný. Venku se na to chytá běžně a ničemu to nevadí. Neznám mouchu, která by fungovala tak jak si někteří představují, že by na ni ryby skákaly furt jak praštěný.

milanpindryc - Profil | Ne 10.12.2023 14:05:04

macek >> me prijde dobry jak to maj nastaveny ve slovinsku. Zadna privlac, zakaz indikatoru, jen jedna muska a mensi reviry s lipanem jsou dryfly only…
Jo je to tezsi chytani, ale evidentne to nikomu nevadi a lidi sou ochotni za to platit 70eur/den

andy01 - Profil | Ne 10.12.2023 9:49:12

Osobně francouze nemusím...Klasickému muškaření jsem věnoval dobře 20 let a po nástupu tohoto filtrování vody, které je sice extrémně účinné, ale postrádá kouzlo muškařiny jsem to celé opustil a začal se věnovat vláčení a to opět klasickému, ne proplavávání a filtrování vody pomocí navoněných gum. Dalším nešvarem co se při pseudomuškaření rozmáhá je používání plovoucích signalizátorů. Nápadně to připomíná plavanou...Připadá mi, že ta celá pstruhařina začíná být pouze o tom co nejefektivněji a s minimem námahy pochytat vše co ještě ve vodě zbylo. Na nějakou estetiku a etiku už není čas ani chuť.

andy01 - Profil | Ne 14.1.2024 19:24:27

Bulldog >> Pstruhařině se věnuji přes 30 let a konkrétně muškařině cca 20let a přiznám se, že posledních 5 let mušák spíše zahálel. Prošel jsem dobou klasické suché i mokré mušky, strýmrování i česko a následně francouzkou nymfou a samozřejmě jsem zkoušel i muška/splávek... takže z doslechu to nemám. Na olejích pokud se zrovna nic nelíhne je dle mě muška splávek metoda no.1, ale po zhlédnutí cca 15 muškařů na Dyji pod Vranovem co tam všichni honili hloubkově stavitelné signalizátory názor poopravuji v jejich absolutní převahu. Ďábelská jednoduchost a účinnost holt převálcovala klasiku. Za mě jasná plavaná co odrybní zbytek ryb a nemá na našich skomírajících pstruhovkách co dělat.

andy01 - Profil | Ne 14.1.2024 16:08:36

Breakdown >> S množstvím ryb na pstruhovkách to jde prudce z kopce a tak se moderní muškaři snaží zefektivňovat lov co to jde a nejlépe s minimem námahy pochytat zbytky salmoidů. Jediná nymfa a nad ní hloubkově nastavitelný indikátor je opravdu na olejích vražedná metoda, ale je tohle ještě muškařina... Plavačkový prut se stejnou sestavou by jistě odvedl stejnou neli lepší službu a byla by to čistá plavaná bez hraní si na muškaření a muškaře. Nějaká etika či estetika jde stranou... asi je to touhle dobou nebo se prostě chováme jak "čecháčci" (já borec nachytám za každou cenu a vy zpátečníci ostrouháte, kdo je víc).

jxr - Profil | Čt 14.12.2023 11:59:43

Za mě je lov na francouze a ty mikronymfy prostě kátrování vody. Celkově to jde ruku v ruce s dnešní dobou, která je orientovaná na výkon. Když jdu na lipany, chytám jen na sucho. Chytím možná 1/4 ryb, co bych chytil na francouze, ale hlavně proto, že si vybírám a hážu jen na ryby, co za něco stojí. Snažím se zbytečně netrápit ročky nebo dvouročky. To samé u pstruhů. Tam občas chytám krátkou nymfu, ale nejmenší nástraha je #10. A chytám hlavně místa, kde je šance na větší rybu. Když vidím, jak dneska jde parta rybářů s francouzem a prohazují každou mělčinu a ty úlovky už jim ani nemůžou dělat radost, je mi z toho smutno. Prostě jak ve fabrice za pásem. Sám se mimo aktivitu v organizaci snažím, aby ve vodě něco bylo. S kamarády každý rok kupujeme za své plůdek pp a vysazujeme nad rámec zarybňovacího plánu. Chovám raky a vracím je na místa, kde dřív byli a taky jen pro dobrý pocit. Ale pak vidím, jaký mají někteří rybáři, a není jich málo, k rybě přístup a padne na mě tma. A to se tím ještě chlubí na YouTube a socnetech. Říkám si, jak je ten svět marný.

baronprašil - Profil | Čt 14.12.2023 11:38:07

strejka >> Jinak ještě dodám že o řešení pičovin je celý MRK :-) a proto sem přeci všichni tak rádi chodíme a prezentujeme zde svoje nepravdy . Obzvlášť v pracovní době :-)

BigFlies - Profil | Po 15.1.2024 8:35:45

Bulldog >> posuvný indikátor /nie muška ako indikátor/ je jednoznačne významné uľahčenie "muškariny", schválne píšem muškrarinu v úvodzovkách. To, že sa chytá so šnúrou pri tom, je samozrejme určité plus, ale to je asi tak všetko, čo je na tom plus. Nastaviť si vlastne ponor nymfy resp. mušky pod tým plávajúcim indikátorom vie v podstate každý pajo, viditeľnosť záberu pecková - prisekávaš vždy, keď sa to pritopí, takže v podstate žiadna námaha ako rozoznať záber v šnúrovom indikátore napr., čo je jednozančne ťažšie, žiadne vlastne vodenie nymfy prútom a rukou, čo pri francúzovi často robíš podľa potreby, nastavíš iba ponor a plavačkuješ. Každý nech sa rozhodne po svojom, za mňa je toto skôr plávana a technicky vzato je to plávaná, rovno sa tam môže dať plavák.

strejka - Profil | Ne 14.1.2024 20:38:14

Zásadní poznatek je, že za stav našich pstruhovek vždy mohou ti jiní…

BigFlies - Profil | Čt 14.12.2023 10:26:44

baronprašil >> čo ti ja viem, ja to zas až takto nevnímam. Neviem teda, ako je to u Vás, ale my sme tento rok aj minulý rok dosť pochodili rieky u nás, aj nejaké hosťovačky a tak a boli tam samozrejme niekde aj ľudia, ale musím povedať, že sme si vcelku zachytali. Nechodili sme nejak na revíry, kde sú fakt že veľké ryby a veľký tlak, ale podarili sa nám aj krajšie ryby a vlastne ani neviem, či som z nejakej rybačky odchádzal v stave, že to bolo nejaké veľmi zlé. Môžno záleží aj na to, že kto je aký muškár, niekto je možno zvyknutý za deň dať stovku rýb alebo viac, niekomu možno stačí aj menej a tak. Pre mňa je to hlavne byť vonku v prírode, preč od roboty a ryby sú bonus, ale tak ja nie som nejaký nabombovaný muškár, je veľa riadnych borcov, čo nachytajú toho ďaleko viac ako ja.

rybobuch - Profil | St 13.12.2023 21:59:32

No já po cca 50+ let muškařiny z 90% chytám jen suchou. Těch 10% je mokrá na jaře v dubnu a pak v říjnu.
Pak už nechodím, abych nahodou nerozšlapal trdliště. V listopadu a za mrazu dle mne chytá jen idiot. Omatlávat v této době ryby je pro ně vesměs smrt. Tak mě učil táta, který celý život děla kolem nemocí ryb a měl pod palcem metodicky veškerá pstruhařství a líhně v ČSSR.

BigFlies - Profil | Út 12.12.2023 12:33:37

andy01 >> mám kamoša, čo chytá ten signalizátor z fluo vlasov a vie si ho posúvať. Začínam byť na to alergický a dosť ma to štve, že tomu prepadol, lebo ho mám rád. Musím si hodne kusať do jazyka, aby som mu nepovedal na plnú hubu či si myslím o takomto plavačkovaní mušiek, lebo toto to presne je, chytanie mušiek pod plavákom. Bohužiaľ, mám dve možnosti, buď budem za chuja a prídem možno o kamoša alebo si budem kusať do jazyka, aby som mu to nepovedal na plnú hubu. Za mňa, ja by som to zakázal, ešte tak povedzme muška splávek, ale indikátor, čo si posúvaš ako plavák, to u mňa muškárina teda nie je.

Řízek 5,125 - Profil | Ne 10.12.2023 19:15:10

milanpindryc >> kdybys u nás zavedl dry fly only.treba od 1.9.
Tvl, to by bylo pláče.
Viz diskuze na hlavní :)

Pike - Profil | Ne 10.12.2023 18:17:52

milanpindryc >> přitom ty indikátory z příze či vlasů jsou na různých videích ze Soči docela často vidět.
Jinak za mne francouz naprosto cajk. A to řikám jako ten, co prvních pár let jen sušil, poslední dobu střídám klasickou suchou, mokrou a francouze.
Chytá se na malé mouchy, tenké vlasce, je třeba přesně házet, celé to vést i na větší vzdálenost. Pořád je to o té umělé mouše a tom, že se věci dělají složitějším, než by šly dělat jinak. Na MP by člověk s feedrem či plavačkou a krmením nachytal mnohem víc. Podobně i v některých situacích s vláčkou.
Pokud se to někomu nelíbí, ať tak nechytá - a suší si v daný okamžik jako pure muškař mikro potočáky či lipánky, že…….
Ono je to celé nakonec o něčem jiném a až se budou lidi starat víc o sebe než o druhé (pokud je tedy vše v rámci pravidel), tak to bude taky cajk.

razisdas - Profil | Pá 8.12.2023 20:30:07

Za mě je francouz naprosto v pořádku. Chápu, že nekomu se nelibi, protože postrádá to kouzlo klasické muškařiny. Ale hezky to napsal @sliver. Prostě chytam tak, jak je v danou chvili nejúčinnější. A co si budem. Ovládnout efektivně francouze, taky neni jednoduché.
Etiku bych radeji nechal spát. Mohli bychom narazit na to, že taková mokrá streamerovaná v době hájení dravců je taky dost na hraně. A etika lovu ryb jen pro zábavu? Závody?...

Řízek 5,125 - Profil | Pá 8.12.2023 20:16:34

Tato otázka měla přijít asi tak před 15 lety:)

macek - Profil | St 10.1.2024 18:37:55

BigFlies >> do riadnej piče, ako sa u vás hovorí. 😜

Hrubian - Profil | St 3.1.2024 12:42:10

BigFlies >> Podľa môjho názoru tento spôsob lovu (s indikátorom záberu, ktorý nie je umelou muškou) môže spadať pod zákaz používania sbirolina, bubliny, bavorského drievka a ich napodobenín pri love na pstruhových a lipňových vodách. Keďže to nie je umelá mucha, tak to možno považovať za lov na plávanú, pri ktorom však nie je možné na lipňových vodách používať umelé muchy ale len nástrahy rastlinného pôvodu a na pstruhových vodách tak nie je vôbec možné chytať. Z môjho pohľadu by bolo právne istejšie používať pri takomto spôsobe muškárenia umelú muchu (nejakého väčšieho potočníka z jelenej alebo dančej zimnej srsti alebo mocnú klinkenhammerku).

strejka - Profil | Čt 14.12.2023 11:04:56

Myslím, že kdybychom jako muškaři nebyli tak nafoukaní a nemysleli si, že chytat na chlupy je vznešenější než na červy, tak by se tolik neřešily tyhle píčoviny a jaký z nich má kdo dojmy, ale jen to, nakolik je to které počínání slučitelné s dlouhodobě zdravým biotopem.

baronprašil - Profil | Čt 14.12.2023 10:58:36

BigFlies >> Myslím že to vnímáme podobně. To že ryba je bonus je jasná věc. Podstatná je pohoda a atmosféra. A k té pohodě a atmosféře přátelského setkávání při lovu patří rozumné množství rybářů a hlavně taky jejich rozumné chování, kdy respektují prostor jeden druhého. Ovšem pojem nabombovaný muškař :-) je super. Mě baví všecko od brčka na plavanou s žížalou na cejny (pleskáče po vašem :-)) přes suchou, mokrou a františka na tečkovaný až po dva klacky našponovaný na kapra, když si chci posedět a koukat kolem sebe a štěbetat s rybáři okolo. Všechno chce prostě svoje. Hlavní je ten klid, raději budu chytat plotice na boloňku než se někde prát s davem o jednoho pstruha.

jxr - Profil | Ne 10.12.2023 19:21:51

Pike >> Sušit pidi lipany a potočáky. To mě zaujalo. Proč by to někdo na sucho dělal? Tam právě vidím výhodu v tom, že si vyberu na jakou rybu hodím. Pidi ryby jsem chytil hlavně na francouze. Pač pod vodu většinou nevidím.

u x a - Profil | So 9.12.2023 21:03:37

mě je už všechno jedno,přijde mi už zvrácený že si jde někdo zachytat ryby jen tak pro radost...

strejka - Profil | So 9.12.2023 10:42:18

Zvyšuje to účinnost lovu, stejně jako tungsten, fluorocarbon, tenké průměry vlasců, polarizáky, broďáky… samá etická dilemata

macek - Profil | Pá 12.1.2024 8:14:06

Tak to by stačilo přidat do podmínek, že plavaná může bylo kromě rostlinné i s umělou nástrahou, a bylo by to cajk, ne? 😀
Zavládl by celosvětový mír.

Quel Malheur - Profil | Čt 11.1.2024 20:19:11

BigFlies >> je to plavana. I muska splavek je plavana. Muskareni je prut, snura, muska. Vse ostatni neni muskareni. A hajlovani je za me, jakozto cestne urceny vsech bukvic futral to nejhomodejstejsi homodejstvi co muze chlap s prutem delat krome strkani do bud vastni, nebo prdele kamarada...

Drozďák - Profil | Čt 4.1.2024 14:25:25

Quel Malheur >> no my jsme se hlavně přesvědčili, že ti naše společnost fatálně chybí, pánč bys si mohl s těma kabátama z nicků otevřít fundus. Z toho vyplývá, že si všech bukvic futrál. Povšimni si, že jsem nenapsal kokotů, to sem grand co?

kralicek - Profil | Čt 21.12.2023 9:53:42

Řízek 5,125 >> Nad úrovní Japonska nejsme proto, protože tady každý ví akorát jak by to být nemělo, ale neumí říci, jak by to být mělo (s ohledem na realitu). A to je stav, kterej nikdy nikoho nikam neposunul...

rybomil - Profil | Út 19.12.2023 12:50:34

Řízek 5,125 >> ne ,nerozumíš. v rybníce máš různý počty ryb. zdaleka ne všechny sežere. některé jen poškodí, jiné udolá, párkrát kousne a jde po další. je to dravec s loveckým pudem. kuna taky v kurníku nesežere 10 slepic za návštěvu, ale většinu jen zakousne, potrhá. chytá tak dlouho, dokud je co, něco se hýbe.
jo a nej škody vydra nadělá tím, že konkrétně káčka, příp. jiné druhy v rybníce co nemá X metrů hloubku "vyžene z lože " k mělkýmu břehu a vidíš je pak přimrzlý k ledu. osobní opakovaná zkušenost a taky pak 1 ze způsobů jak se jí zbavit. chodí tam pak jako do marketu, po stejný trase, na stejný místa. je to o vytrvalosti vyčekat, s ní bojovat. dnešní vydry jsou méně plaché, více oprsklé.

medvěd - Profil | Út 19.12.2023 11:10:29

Z francouzské nymfy k spotřebě kaprů pro vydru za sezonu.On se vždy nějaký ten oslí můstek najde,když je téma vyčerpané

baronprašil - Profil | Čt 14.12.2023 11:36:57

strejka >> Psát dlouhodobě ZDRAVÝ biotop ve vztahu k sekundárním pásmům, která jsou v našich končinách hlavní muškařovou parketou je dosti zavádějící. Tyto biotopy totiž rozhodně zdravé nejsou, jsou umělé a takové jaké je chceme mi (tedy ne zdravé). Důvod všelijakých omezení na pstruhovkách, která si na sebe vymýšlíme vlastně ani není k ochraně přírody ale k ochraně úlovku (tak aby se to co do vody nasuneme zase rovnoměrně vysunulo ven a byly všichni spokojeni). V tomto duchu má smysl si to udělat obtížné a omezovat se.

andy01 - Profil | Po 11.12.2023 16:02:45

Sharry >> Psal jsem, že by se mi líbilo vysazovat ryby menší ... bohužel u nás jsou taky vydry, mořčáci, norci a spol. a ryby dorůst šanci moc nemají, takže dokud se to nezmění holt divoký ryby nebudou.

u x a - Profil | Po 11.12.2023 11:39:23

milanpindryc >> jedna muška a od října zákaz brození by hodně vyřešilo, povolené by byli jen holínky pod kolena, to by se mi libilo..

milanpindryc - Profil | Po 11.12.2023 9:52:29

u x a >>to je dobre, bohuzel se to ale ojebava snurou 000 a navazcem 5m...

U nas je proste malo vody a moc rybaru. Takze budto:
1. se lov rybarum stizi, zavedou se omezeni (spuzoby lovu, pocet musek, miry, hajeni) kontroly a mozna nam tu Po a Li zustane...
2. bude se sypat duhak ve velkym, potocak a lipan zmizi. v dalsim kroce by se mohly zrusit pstruhovky uplne, ono je totiz jedno jestli ty duhaky chyat na zizlau nebo navonenou vosi larvu.

PS: ja nemam nic proti zadnymu zpusobu lovu, ale musi to byt udrzitelny coz v tuhle chvili neni.

Sharry - Profil | Ne 10.12.2023 20:02:34

rybomil >>
to bys koukal, co se kolikrat do pstruhovky sypne..
Tohle je z lonska z května , foceno u Pržna - 473 075 za Frydkem... .to byl maras!! Musel jsem to fotnout kolegovi.. tyhle mimina byly nasypane pod kazdym splavem a v kazde tůni v celem reviru...

macek - Profil | Pá 8.12.2023 17:45:51

Nechci ti do toho mluvit, ale pamatuj, že z hovna bič neupleteš. Upleteš-li, nezapráskáš. A zapráskáš-li, posereš se. 😀

andy01 - Profil | Ne 14.1.2024 20:19:01

Bulldog >> Abz bzlo jasno mě nevadí chytací muška jako splávek, ale nastavitelný signalizátor ala splávek.

andy01 - Profil | Ne 14.1.2024 20:16:22

Řízek 5,125 >> Dostals mě a samozřejmě v obou věcech máš pravdu :))

Řízek 5,125 - Profil | Ne 14.1.2024 19:49:38

andy01 >> co by se mělo odrybnovat? Dyt všichni přeci pouští :)

Jinak dabelskou jednoduchost si představuji jinak:)

Breakdown - Profil | Ne 14.1.2024 13:01:31

Já jsem s "muškařinou" začal loni.
Začal jsem chytat mokré mušky, hodně vycházek mi trvalo než jsem chytil prvního pstruha, který mi šňůru vytrhnul málem z ruky.
Pak jsem vyrazil s jedním starším chlapíkem, který už muskaří nějaký ten pátek a začal jsem se učit chytat se suchou, dlouho mi trvalo opět než jsem chytil první ryby.
Ale pak jsem měl vycházku, kdy mi přišlo na suchou mušku třeba 5,6 ryb a musím říct, že to jsou nejkrásnější záběry jak pstruh slupne mušku z hladiny.
Potom ale na mě chlápek vytáhl špunt, pěnový indikátor, říkejme tomu jak chceme.
Pod ním jednu nymfu a to množství ryb co na tuhle plavanou jde nachytat je neskutečné.
V té době jsem ještě ani nevěděl co je to francouz, ale z pár videí mě tohle chytání už od pohledu beze šňůry nějak nenadchlo.
Je pravda, že chytání s indikátorem mi bylo a je pořád proti srsti, takže jsem zkoušel tzv. Muška - splávek, velice účinná a lehká metoda.
Ale samozřejmě už je to trošku složitější se sušením splávku nebo změnou hloubky.
A zrovna ta hloubka někdy dokáže dělat divy.
S tím indikátorem jsem viděl spoustu videí ve světě, ve starších, novějších videích co mají desetitisíce shlédnutí a nikdo se nad nějakým indikátorem z pěny, vlny při chytání na nymfu vůbec nepozastavoval.
Pořád se mi to líbí nějak více než Francouz, protože se s tím indikátorem a šňůrou dá krásně, daleko házet, kam by se člověk s francouzem třeba ani nedostal.
Ano, je to už opravdu skoro plavaná, ale pořád mě nějak na tom baví, když splávek zajede pod vodu a dostanu záběr na svoji uvázanou mušku.
O počtu ryb suchá vs indikátor aspoň u mě není potřeba diskutovat.
Špunt jasně vede.. Sám nevím co si o sobě, o tom myslet, když vidím, že ve světě je tohle normální, ale tady v ČR chraň bůh.
Sám nevím co je a není špatně, pořád si říkám, že je to koníček a pokud to člověka baví tak či onak a nejsou věci v rozporu rybářským řádem nebo nějakým extrémním trápením ryb, tak by si každy asi měl chytat tam jak ho to baví bez ohledu na nějakou etiku.
Rybařina je pestrá a neustále se vyvíjí.

Quel Malheur - Profil | Ne 14.1.2024 6:41:39

BigFlies >> hajlovat suchou, to oddeluje frajery od bukvic...

Knapík - Profil | Pá 12.1.2024 11:01:08

BigFlies >> u nás tu před více než dvaceti lety nebyla na zmasilé lipany lepší nástraha než kuku a kolínko. Co nevychytali místní, to dodělala povodeň 2002, kormorán a bylo po lipanech a že jich tu byla "nekonečná" hejna.

Řízek 5,125 - Profil | Čt 11.1.2024 20:48:28

Quel Malheur >> to "hajlovani", je český vynález, sice trochu odkoukany od Poláků, ale námi dotazeny do naprosté dokonalosti.
Takže kdo nehajluje, není vlastenec!

BigFlies - Profil | Pá 5.1.2024 14:47:49

Hrubian >> ja som kamoša na to samozrejme upozornil, ale tak každý je strojcom svojho osudu resp. majiteľom svojich rybárskych papierov :-)

macek - Profil | Čt 4.1.2024 10:20:51

Quel Malheur >> z tvých zápisů jsem vyvodil, že se nepochybně nacházíš ve stavu změněného vědomí. Tvůj další zápis ten dojem posiluje. Piš dál, prosím tě. 😂👍

macek - Profil | St 3.1.2024 19:43:46

Quel Malheur >> ke koksu se nečuchá…

Řízek 5,125 - Profil | Út 19.12.2023 10:33:27

rybomil >> velikost?

Knapík - Profil | Po 18.12.2023 13:00:10

u x a >> snáze pak přibývají na váze .-)

Řízek 5,125 - Profil | So 16.12.2023 20:23:56

rybobuch >> čím víc pouštíš, tím víc chráníš.
Neznáš ty moderní trendi?

rybobuch - Profil | Pá 15.12.2023 15:21:28

dantex >> Na Ji5A jsem lipana v místech, kam chodím, minimalně 20 roků neviděl.
A na Svratce chytám hluboké úseky a tam trdliště jak jistě víš nebývá.

Drozďák - Profil | Čt 14.12.2023 14:32:01

baronprašil >> no můžeme se dohadovat o obsahu pojmu "zdravý biotop", což bych vynechal, ale můj názor je, že právě sekundáry pod přehradama /jestli si je měl na mysli/ je dneska možná jedinej typ revíru, kde salmonidi mají ještě šanci jakžtakz dlouhodobě prosperovat. Že se tam pak vcelku logicky sejde celá republika je jiná věc, ale svůj důvod to má a za mě celkem pochopitelnej, i když mě osobně voda nacpaná rybářema láká čím dál míň a poslední roky spíš vůbec.

BigFlies - Profil | Čt 14.12.2023 12:19:46

Schnicla >> práveže by si sa čudoval, akú to má úspešnosť napr. na lipne, lebo ten fluo indikátor nie je na šnúre ale na nadväzci, šnúra je tam vlastne na odhod aj toho indikátora a on sa dá posúvať, čiže nastavíš hĺbku ako s plavákom a nymfy máš pod tým. Samozrejme vidíš na tom veľmi dobre zábery, keď si to nastavíš správne a je to jednozančne výrazná pomoc na detekciu aj tých jemnučkých záberov. Je výrazne náročnejšie sledovať ten indikátor zabudovaný do nadväzca ako tento "plaváčik". Jasné, nie všetko s tým vieš dobre prechytať, lebo všetk má nejaké svoje limity, ale na lipňových vodách pokiaľ nechytáš že fakt nejaké veľké jamy alebo hĺbky, tak s tým nachytáš hodne. Za mňa je ale toto skôr plavačkárina ako muškárina, aj keď nymfy musíš zvoliť správne a tak, ale výrazne si pomáhaš.

Éčko:-) - Profil | Út 12.12.2023 13:49:03

Pike >> Na příští rok už to platí pro celý svaz (kromě Moravy jak jinak)

III. Lov na mimopstruhových rybářských revírech
Zákaz používání dvoj- a trojháčků v období od 1. ledna do 15. června.
Při lovu muškařením na revírech mimopstruhových v době od 1. ledna
do 15. června:
– je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou skládající se
z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce
o maximální délce odpovídající dvojnásobné délce používaného prutu
a s nástrahami v maximální velikosti 3 cm;
– je zakázáno lovit na jakékoliv gumové nástrahy a používat jakékoliv zátěže
umístěné mimo tělo mušky, stejně tak je zakázáno použití jakýchkoliv
plovoucích zařízení, jako je kulové plovátko, splávek apod. Je zakázáno
vybavovat nástrahy doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro
ryby, například rotující plíšek, vrtulka nebo gumička

Řízek 5,125 - Profil | Po 11.12.2023 11:58:41

milanpindryc >> tomu se říká strýmr vedený na fracouzském návazci:-)

u x a - Profil | Po 11.12.2023 9:31:20

milanpindryc >> někde je povoleno jen lov klasikou muškařskou výbavou, to francouz podle mě není...

macek - Profil | Ne 10.12.2023 9:24:16

u x a >> to je vcelku radikální názor na rybářským webu. 😜