Sumarizace a pouštění

Mám hnidopišskou otázku. Ulovím nástražku, např. plotici 6ks. Zapíšu 6ks, spotřebuji 2 plotice, protože dravci se revíry jen hemží. Zbylé 4 plotičky pustím zpět, protože mám odchytáno. Ale plotičky mám již v povolence. V sumáři úlovků vykáži 2 nebo 6 plotic?
Autor diskuse: Robur - Profil , 3.1.2021 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Jak by se mělo postupovat, pokud 4 plotičky ze 6 vrátím zpět do vody

A) nic neřešit a ponechat zapsaných 6 plotic67%

B) v povolence (zápisu docházky) ponechat, ale v sumáři na konci roku zapsat jen dvě7%

C) škrtnout na konci docházky 6 a napsat 2, což se promítne i do sumarizace7%

D) na konci docházky to přepsat na kapra, aby se jich více vysazovalo20%

Od 4.1.2021 hlasovalo 15 čtenářů.

23 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nmzxy - Profil | Po 4.1.2021 20:49:27

Zapsat ihned po ulovení 6 plotic, 2 z nich při lovu dravců použít / tedy ztratit / v praxi znamená, že lovící není schopen v případě kontroly rybářskou stráží v jistém momentu lovu umožnit kontrolu všech ulovených a přisvojených ryb. Je schopen předložit jen 4 plotice ze šesti...můj subjektivní názor je že je to porušení pravidel....

Pokud si plotice nezapíší hned, 2 z nich se použijí a 4 nepoužité nakonec pustí, měl by lovící zapsat ty dvě použité s tím, že pokud tak neudělá, poruší pravidla protože si ryby přivlastnil, ale nezapsal - nevykázal...samozřejmě je štika při záběru vyvrhla nebo spolkla takže platí první odstavec, lovící sice splní jednu povinnost - ponechané přisvojené rybky zapíše - vykáže, ale není schopen tyto zapsané ponechané rybičky předložit RS ke kontrole...

já pamatuji československý rybářský svaz, jednotná pravidla pro slovensko, čechy a moravu, nebylo to stoprocentně ideální ale nevzpomínám si že by se zapisovala nástražní rybička...to prosadil nějaký sokrates, který nedotáhl do konce všechny souvislosti...

Nsven - Profil | Po 4.1.2021 21:47:36

Robur >> Proč ? Mě to nijak nevzrušuje.
Já nikomu nic nezávidím. Kaprů je všude šest půlek a pokud je třeba, tak nabídka rybochovných firem, je ve stálém převisu..
Pokud někdo neporušuje zákon, je to v pořádku.
S takovým přístupem, bychom si brzy mohli zakázat i sběr hub, borůvek, léčivých rostlin atd.
Protože se vždy najde nějaká skupina, která houby nebo borůvky nejí anebo je líná ráno vstat a přijde do lesa pozdě. Anebo ji z bylinek, stačí jenom chmel ...
Já jsem od jisté doby, proti všem omezením.... třeba i kouření.. a to i přesto, že sám nekouřím.
Salámovou metodou si odkrajujeme svobodu, kolečko po kolečku...
Už teď jsme v některých ohledech nesvobodnější, než za minulého režimu...
Nestačí Ti, co všechno už nám zakazuje stát a EU ? A bude hůř...

NMrKos - Profil | Po 4.1.2021 20:11:27

A jinak k zadání otázky: po ulovení 6 plotic je správné zapsat plotici, následně dopsat do patřičné kolonky 6ks.. Po skončení lovu dle mého názoru není možné zbývající 4 plotice pustit zpět, protože se jedná o vysazování ryb bez patřičného ceremoniálu, bez odpovědného čilimníka a v neposlední řadě vysazování ryb bez veterinárního osvědčení. Ostatně nádoba použitá pro přechování rybek může být kontaminována zlým zákeřným parazitem, v zákoutí víka kebléku může léta přežívat mumifikovaný cizopasník a raději nedomýšlet, co všechno by se mohlo stát.
Vychází mi z toho, že zbývající 4 plotice zakopat.

Nsven - Profil | Po 4.1.2021 19:19:02

Robur >> .."To jen ukazuje, že si přes činovníky neumíme vytvořit funkční prostředí, které by eliminovalo tyto nenažrance."..

To je v naprostém pořádku, že to neumíme.
Tvorba nebo novelizace zákonů, je výhradní záležitostí zákonodárců .
Špatné, je jejich ohýbání a obcházení svazáky, podle jejich potřeb nebo tlaků nejrůznějších lobby.
Denní limity úlovků, jsou dané rybářským zákonem, potažmo jeho prováděcí vyhláškou 197/2004 a nikoli Rybářským svazem. Jeho povinností je, zákon respektovat.

§ 16
(2) V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dnu, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smí být nejvýše dva kusy kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace....

(3) Vyskytují-li se v mimopstruhovém rybářském revíru také ryby lososovité, může si osoba provádějící lov vedle úlovku uvedeného v odstavci 2 přisvojit jen 3 ks ryb lososovitých...

Pokud si dotyčný ponechal 50 kaprů, což je mimochodem 1ks za každé 4 vycházky, případně 0,39 kg/denně, či 2,76kg/ týdně, nelze o žádném kapromasakru mluvit ..
Zákon mu dává teoretickou možnost, legálně si přivlastnit 730 ks tohoto druhu, případně 2550 kg celkem.
A on se k tomuto limitu ani zdaleka nepřiblížil..
Nevidím tedy žádný důvod, proč toho rybáře nazývat nenažrancem.

Pokud existuje společenská objednávka aby se denní limity snížily, je třeba naúkolovat svého poslance aby v parlamentu inicioval novelu rybářského zákona.
Do té doby, je zbytečné sypat si popel na hlavu nebo z toho vinit svazové činovníky..

NRudina - Profil | Po 4.1.2021 14:48:13

je to lehké, je na to jednoduchý vzoreček, takže po dosazení 2 štik a 6 plotic ti výjde, že zapíšeš 8 plotic

Nalžběta - Profil | Po 4.1.2021 1:21:32

Já když byl naposled na dravcích na rybičku, tak jsem spotřeboval jen půlku a pak zavolal šéf, že musim urgentně do práce, takže tu druhou půlku jsem pak pustil zpátky a zapsal jsem 0,5x. Nikdo si nestěžoval, takže to asi bylo správně. Ale už je to dávno.

NMautin - Profil | Ne 3.1.2021 22:50:43

Nezapises sest kusu, kusy zapises az po skonceni lovu. A když jich sest chytis, ctyri pustis tak logicky zapises ty dve :) vzdyt je to selsky rozum

Nu x a - Profil | St 6.1.2021 10:27:43

Serjoža >> v pravé pstrhovce má být jen struh obecný,vranka, střevle,mník jinak nic...ukaž mi takovou struhovku?navíc mi pořád nikdo nevyšelil proč má kapř na struhovce míru,přijde mi že boleléz lobby sahají až sem..

Nhraji - Profil | Po 4.1.2021 21:33:43

mzxy >> kde je definováno, kdy je ryba nástražní a kdy je nenástražní? Když není definována nástražní ryba, je potom zřejmé, že rozlišujeme pouze ryby ponechané a ryby neponechané. Kdo rozhodne, zda ponechaná plotice skončí na háčku jako nástraha, nebo v rybím salátu, nebo jako chutný zavináč? Ten, kdo si ji ponechal. Ty ponechané zapisujeme podle předpisů. Zkus se na věc podívat z tohoto úhlu pohledu.

Nmzxy - Profil | Po 4.1.2021 21:16:44

Už jsem to nestihl opravit a doplnit. Stávající rozporuplná pravidla v podstatě nutí slušné lidi členy nějakým způsobem je obcházet, resp. počínat si tak aby nic neporušili, i když je to podle stávajících pravidel nemožné...protože jinak to nejde...řeší se to celá léta, v podstatě tak dlouho jak dlouho je tato povinnost zakotvena v pravidlech...někdo si koupí 10 plotic a odloží stvrzenku kterou pak ukazuje RS několik následujících let s tím, že nejde o ulovené ryby proto nemusí být nikde evidovány...někdo 15.6. zapíše 20 nástražních ouklejí a pak si celou sezonu nosí k vod mražené rybky...s tím že může tvrdit tvrdit že je to úlovek z 15.6....atd...Pokud má zapisování nástražních plotic v dnešní době nějak smysl, tak především to nutí rybáře přemýšlet jak vyzrát nad stupidními pravidly...já tvrdím že je to přemýšlení prospěšné, zaměstnání a procvičování mozkových buněk oddaluje duševní stárnutí a zpožďuje nástup demence....za to vděčíme nástražním ploticím

NMautin - Profil | Po 4.1.2021 20:17:52

Robur >> proč hned kšeftař, nenažranec a rozdavač, když nic neporušil? Má holt rád ryby třeba, pět dětí a ženu co také.. Holt někdo ryby bere, někdo ne, někdo víc, někdo míň..Je to lov, a né sport přeci.

NRobur - Profil | Po 4.1.2021 18:07:45

kakr >> to ale neřeší odpověď. To jen ukazuje, že si přes činovníky neumíme vytvořit funkční prostředí, které by eliminovalo tyto nenažrance.

NVL.K. - Profil | Ne 3.1.2021 23:31:09

Robur - >> Vzhledem k tvému zadání, kdy jsi napsal, že zapíšeš 6ks, musíš zapsat do sumáře 6ks. Nic víc v tom nehledej, co je psané to je dané ! Co uděláš s těmi co jsi nespotřeboval,je tvá věc, můžeš je uchovat,nebo pustit,ale napsal jsi 6ks tedy vykážeš v sumáři 6ks. Konec debaty :-))

Nmzxy - Profil | Po 4.1.2021 21:47:41

hraji >> já se na to dívám ze všech úhlů pohledu, nikoliv jen z jednoho...zkus to také... kdyby ne, nikdy bych nepochopil souvislosti, na které jsem upozornil...osobně bych se přikláněl k názoru, že rybky, které nemají stanovenou míru a jsou loveny a požívány jako nástražní by se zapisovat do úlovkového lístku vůbec nemusely...ta pravidla by se dala doladit tak, aby byla jasná a srozumitelná...divím se že se tím po mnoha letech praxe nikdo nezabýval...

Nsven - Profil | Po 4.1.2021 9:39:41

Robur >> Ahoj. Jedna technická a jedna do pranice.
Sumář je tiskopis, do kterého se zapisují úlovky a docházky.
Povolenka je kolek, který je na sumáři nalepený :-)

Já bych naopak doporučoval, takového kapra pojmenovat. Napadá mě celá řada vhodných jmen, která vylučují výčitky svědomí... .-)

Nretrívr - Profil | St 6.1.2021 22:06:54

u x a >> Tvůj příspěvek je stěžejní, vše ostatní není podstatné. Znám pstruhovku, kde se pravidelně sadí kapři, často i dravci a pstruh zcela oficiálně již léta ne. Pak je to jen smutná píseň o zarybňovacích plánech a pravidlech rybolovu. Revír má jednu neskutečnou výhodu, že se zde zcela úžasně třou candáti a tak si zachytáš. Jinak velmi směšné. Je to jen prádelna na peníze, tak se k tomu začali i všichni chovat.

Nmzxy - Profil | Út 5.1.2021 12:39:17

hraji >> problémy vytváří militantní činovníci a zájmové skupiny ve své snaze regulovat vše a každého, řeším jediné, aby byly povinnosti a pravila srozumitelnější...já ti tvé tlouště neberu, konzumuj si je dál....já navrhuji problém řešit, ty konzervova

Nsven - Profil | Út 5.1.2021 10:39:20

Knapík >> Ahoj. Nikdo Tě nenutí ryby zabíjet.
197/2004Sb.
§ 17
(2) V případě, že je na pstruhovém rybářském revíru ulovena štika, tloušť, okoun, sumec, bolen nebo candát, tato ryba se do pstruhového rybářského revíru nevrací.

Zákaz, by byl jasně formulován. Toto je vágní doporučení.

Zde dvě dopravní značky. Najdi rozdíl! :-)

NRobur - Profil | Út 5.1.2021 10:07:14

Knapík >> mně to neříkej, musíš to říct poslanci :-D Copyright: Sven

NThomic - Profil | Út 5.1.2021 9:41:40

Knapík >> ano, tak to fakt je. Ono ale u většiny legislativních pravidel najdete nějaký příklad, který podle zdravého rozumu dává smysl, ale je přísně vzato protiprávní.
U popsaného příkladu si ale neumím představit, že by vás za to někdo reálně popotahoval.

Nu x a - Profil | Po 4.1.2021 22:03:04

mzxy >> z toho vyplívá že lov na jakoukoliv nástražku je vlastně neproveditelný způsob lovu tj.pytlačení,stejně tak je pytlačení lov na koulís před 16 červnem protože obsahuje mlékárenské kaly,rýbí moučky a krev ..

NMrKos - Profil | Po 4.1.2021 19:50:37

sven >> tvůj příspěvek by byl platný pouze za situace, pokud by si svaz (čilimník) pravidla neupravoval tak, jak se mu zrovna líbí. A nebo naopak tak, aby to bylo populární. Tak se držme litery zákona a mějme tebou uvedených 730ks kombinace různých ryb. Jenomže to se neděje. Tu a tam čilimník vykoukne a řekne si "dáme tam (do BP) jednoho kapra, dáme jednu štiku s jedním candátem, případně tři líny, tři ostroretky" a mnohé další případy. A kde bere čilimník tu hranici, jak je možné, že si svévolně ze 730 ryb někde určí polovinu? Já to nevím, ptám se.

NNej rybář - Profil | Ne 3.1.2021 22:17:17

Těžko říct...
Plotice se zapisují při odchodu od vody takže teoreticky chytneš 6plotic,2nahodíš ,ukončíš lov všechny, pustíš a zapíšeš jen ty 2 které byly nastraženy.