Kapr – prase českých rybníků. (Ne)těšte se na štědrovečerní večeři

nofish - Profil | Út 4.12.2018 19:29:10

Mušketýr >> hele ekologu, mi to nedá. Jednoduchý dotaz. Kde se vzaly rybníky? Kdo je vybudoval? Proč? a teď do toho každý kdo se prohlásí za zelenomozka bude mluvit? NE!
Rybníky byly vybudovány našimi předky pro chov ryb stejně jako jinde pstaven kravín, jinde drůbežářský chov. To jen v dnešní moderní době si příživníci dělají byznys z toho, že kecají do něčeho, na čem nemají žádné zásuhy. Taky by se ti nelíbilo, kdybych ti diktoval, co a jak smíš pěstovat na pozemku, co sis za své peníze koupil a nějak sis ho upravil...
Svět se v prdel obrací.... předešlé generace budovaly rybníky, aby se tam chovaly ryby, dneska kdejaký jouda bude řvát, že žabička má přednost, i když kdyby ten rybník pro chov ryb kdysi někdo nevybudoval, tak by tam žádná žabička nikdy nebyla...
Princip je jednoduchý. Dnešní, moderní. Předkové vybudovali rybníky. Teď se o ně někdo stará, snaží se tím uživit a deset darmožroutů, co platíme z daní mu do toho kecá, aniž by nesli jakoukoli odpovědnost. Zkus říct drůbžářovi, že na hale musí mít na stěně plíseň a že liška má právo mu tam choti sežrat co ji napadne....

sven - Profil | Út 4.12.2018 17:04:16

Jirka1976 >> jj. karboše .....a nejen.... nás nedostanou :-)

Vladk - Profil | St 5.12.2018 17:49:18

Mušketýr >> myslím že rdes dlouholisty nikoho nezajímá. Stejne jako zabicka. Prostě většina druhů časem vymřela. Dělo se to i před lidmi. Bude se to dít i dál. Když se na to podíváme blíž, 999 z 1000 stejně neví, co to vlastně je. Zachraňovat něco, co se ani zachránit nedá je nesmysl. Při prvním otřesu civilizace budou stejně všechny druhy sezrany. Hádám že kdyby ekologie byli neplacené fleky bez podpory státu, tak nikdo ani neštěkne. Ekoterorismus je jen vykazování činnosti. Nic víc. Stejné jak zachraňovat les prolezly kůrovcem tak, že se přiváží ke stromu. Geniální.

computerfish - Profil | Út 4.12.2018 22:21:55

nofish >> Hlavní smysl počínání je ovládnout i produkční rybníky a usurpovat si pravomoc rozhodovat. Nyní jsou v módě kecy jako mokřady, biodiverzita, poslední snaha je převzít některé revíry od Mze.

Salmon - Profil | Út 4.12.2018 12:12:12

Teď ještě článek o tom, jak výborný je krocan a jsme doma...

R.P. - Profil | St 5.12.2018 17:57:04

Mušketýr >> stejně jako je fakt že do rybníků voda často přiteče už znečištěná, jako příklad rybník, bez hospodaření (sportovní a rekreace), na přítoku hodnoty fosforu odpovídající 20 kg čistého fosforu na hektar za rok, v povodí žádný rybník, jen louky, lesy a zástavba (čističky), nebo se dneska na louky vozí digestát z bioplynek, stačí jeden deštík a všechno je v rybníce, mluvíš o tom že je třeba vidět věc ze široka a sám máš kýbl na hlavě

Tomáš - Tom - Profil | St 5.12.2018 17:45:58

Mušketýr >> Myslím , že spousta rybářů nebo většina sama vidí co se kolem rybníků děje, spousta by chtěla snížit produkce, ale otázka je, jak vystoupit z rozjetého vlaku ?

1Mara - Profil | St 5.12.2018 17:21:06

Mušketýr >> tak zrovna s Novotným to byl docela blbý příklad nemyslíš ? To je kokot už od pohledu a jeho styl a arogantnost z něho jen syčì.......

Mušketýr - Profil | St 5.12.2018 17:00:36

Tomáš - Tom >> Však já to chápu, já vůbec netvrdím, že by se měli rybáři nutit chovat kapry extenzivně na vlastním rybníku. Někteří to tak dělají z vlastní vůle, protože se nepotřebují pachtit po maximálním zisku. Dobře ornitologové ani ekologové do toho nedali ani korunu, ale taky je třeba si uvědomit, že rybník není uzavřený systém, leží zpravidla na nějakém toku a hypertrofní voda která vytéká z těch přerybněných rybníků ovlivňuje život dále po proudu, to je prostě fakt, který si dost rybářů neuvědomuje. Rybáři taky nedávají ani korunu za škody (ekologické na biodiverzitě), které jejich hospodaření způsobuje mimo jejich rybník. Nám může být jedno, že tam žije jenom jeden druh obojživelníka a jenom pár druhů rostlin nebo hmyzu, lidský život to nijak neovlivní. Já si ale myslím, že by i tyhle věci lidi zajímat měly. Inteligentní národy si tohle uvědomují a obyčejní lidé se o tyhle věci zajímají. Jak řekl nový starosta Prahy-Řeporyj Pavel Novotný "90 % českého národa jsou blbci" a mně bohužel nezbývá než s ním souhlasit. Tady nejde o to mít na věci stejný názor, ale hlavně se o ně zajímat a umět kriticky myslet, což českému národu dost chybí (zvlášť tady na mrku).
Takže abych se vrátil na začátek, já jsem pouze konstatoval, že se u nás kapři chovají v prasečích podmínkách, což je prostě fakt, ať se to někomu líbí nebo ne. Já tu nikomu nenutím a nikdy nebudu aby to dělal jinak, já jsem tu jenom napsal jaké to má faktické dopady a to ať si každý přebere jak chce. Ať si každý na svém pozemku hospodaří podle svého, ale musí být ochoten nést alespoň morální odpovědnost za škody které způsobuje v okolí.

potočák 62 - Profil | St 5.12.2018 13:05:19

Mušketýr >> Bohužel,když ani ti,kteří by měli jít příkladem tak nedělají,tak je těžké k tomu nutit ty ostatní.Agentura ochrany přírody a krajiny má poměrně velké množství rybníků a místo toho,aby se tam chovali ubývající druhy ryb nebo ryby na zimní přikrmování predátorů,tak je pronajímají k intenzivnímu chovu KAPRŮ.Tomu se říká kázat vodu-pít víno.Petrův Zdar

u x a - Profil | St 5.12.2018 12:02:25

to co jsem věděl už dávno že kapř je prase a vošklivá ryba se mi jen teď potvrdilo, je mi i docela lito lidí kteří zasvětili celý svůj život a neskutečné peníze nacpali do koulísů ,kyselin,mouček,bivi a jinejch propriet...

Tomáš - Tom - Profil | St 5.12.2018 10:42:38

Mušketýr >> Nikdo tě nepovažuje za ekoteroristu, každý má svůj názor, já jsem taky pro rovnováhu v přírodě,ale na druhou stranu je potřeba pochopit to, že rybníky zbudovali předkové pro chov ryb, roky je udržovali a starali se o ně podniky státního rybářství a následně soukromé podniky. Je to sice krajní argument,ale ani ornitologové, ani jiní ekologové na toto v minulosti nedali ani korunu. Dnes je bohužel každý pěstitel, každý chovatel nucen vyrobit či vypěstovat na co nejmenší ploše co nejvíce. Samozřejmě můžeme začít vše pěstovat v malých koncentracích a ekologicky ,ale potom bude vše 10x dražší a stejně se to sem přiveze odjinud a levněji. Je to začarovaný kruh.

Mušketýr - Profil | St 5.12.2018 10:08:34

Tomáš - Tom >> Věř mi, že já strávil s rybářema u rybníků času docela hodně, takže chápu samozřejmě i jejich zájmy. Ale ve většině případů rybáře prostě nic jiného než ryby vůbec nezajímá a je s nimi složitá řeč a to se netýká pouze rybníků, ale třeba i mrtvých ramen řek. Příklad může být mrtvé rameno Orlice v Hradci, které bylo zarostlé rdestem dlouholistým, byla to jedna z posledních lokalit v ČR a současně největší populace. Místní rybáři na ten rdest nasadili amury a za rok bylo vymalováno, pak se musel na něj dělat záchranný program protože rdest byl na pokraji vyhynutí. A to bylo mrtvé říční rameno, které nikdo nevybudoval za účelem chovu ryb nebo rybolovu.
Bohužel v dnešní době se nazývá ornitologem každý, kdo třeba jenom fotí ptáky, entomologem někdo, kdo jen sbírá hmyz pro kšeft. Ekologičtí aktivisté taky často nemají s ekologama nic společného. Mnoho skutečných ornitologů (odborníků) vůbec rybožravé ptáky nehájí, já taky nehájím kormorána, podle mě je třeba ho redukovat, stejně tak nehájím vysazování vydry, protože už jí je víc než dokáže krajina snést. U nás je akorát zvykem házet všechny do jednoho pytle, člověk tu napíše svůj názor, že by se mělo brát ohled i na jiné organismy než na ryby a hned je za ekoteroristu.
Jinak co se týká našich vodních rostlin, tak jsou často kosmopolitní a rostou od tropů až za polární kruh, takže je změna klimatu tolik neovlivní.

nofish - Profil | Út 4.12.2018 20:30:47

Vladk >> mluvím o původu rybníků. Jestli někomu vadí, že byly postaveny pro chov ryb a raději by tam chtě ty žabičky, ať si našetří a vybuduje si vlastní, nemusí tam mít ani rybu a žabiček, co bude libo. Ale ať to udělá za své ne kecat do cizí práce.

milanpindryc - Profil | Út 4.12.2018 20:12:29

Rybniky vznikly kvuli chovu kapru. Jinej duvod nikdy nemely. To je taky jediny misto kam kapr patri, do rybniku a pak na stul.
Malo ktera ryba je zdravejsi nez kapr. Pstruh ci losos krmenej granulema chutna lip ale zdravej rozhodne neni.

R.P. - Profil | Út 4.12.2018 19:44:45

sven >> hospodaří tam Rybářství Mariánské Lázně, kapry chovají, výlovy pořádají, rybníky v nájmu mají

Jirka1976 - Profil | Út 4.12.2018 19:41:53

sven >> o vikendu vyzkousim . Na pekare nedej , ti to mrskaji jak na bezicim pase . Doma si s tim vyhrajes a vis co tam mas . Byvala delala brigadu v pekarne a pekari tam chcali do kade , at prej lip kyne . Sestrenice manzel dela v pivovaru , taky neco podobnyho . Ale to je vsude , to bys nesmel nic .

Tomáš - Tom - Profil | Út 4.12.2018 19:37:41

Mušketýr >> Já se na to dívám taky komplexně a ono by to chtělo kromě těch botaniků a ornitologů pobývat u těch rybníků i s rybářema,aby ten obraz byl ucelený. Netvrdím, že vše je ok, ale každá skupina má na věc svůj pohled. Ornitologové hájí ptáky a pak si nevíme rady s rybožravými predátory, kteří nedevastují pouze chovné rybníky,ale i volné vody. Horské potoky a nejenom je zase hojně decimuje vydra a to nejenom ryby,ale i raky a obojživelníky. To, že ubývají rostliny může být dáno i změnou klimatu atd. O těchto problémech by se dalo diskutovat hodiny,ale velice těžko se zde najde v dnešní době kdy je na krajinu vytvářen obrovský tlak rozumný způsob řešení.

sven - Profil | Út 4.12.2018 19:08:43

Jirka1976 >> na tom nic není, to zvládne i takový samouk jako já :-)
Materiál: 2/3 prachobyčejná hladká mouka, 1/3 celozrnná žitná, instantní droždí, voda, sůl, drcený kmín.
Ale jinak si tam můžeš přidat co máš rád...loupanou slunečnici nebo dýni apod.
Peču v el.troubě na plechu, podloženo papírem anebo tři kostky najednou ve formách, na biskupský chlebíček..
Pekař si možná odplivne ale celému okolí to chutná a už jsem je stačil nakazit :-)

Mušketýr - Profil | Út 4.12.2018 19:08:21

Tomáš - Tom >> Z přirozené potravy těží samozřejmě i ostatní živočichové, ale v rybnících má ten nadbytek potravy dopady, o kterých jsem psal. Ten rybniční ekosystém je hrozně nevyvážený. Udrží se tam jenom nejodolnější druhy. Jinak ptáků (druhů) z jihočeských rybníků razantně ubylo v posledních desetiletích a dále ubývá.
To já ti neberu, určitě se v rybách vyznáš líp než já, ale ekologie bohužel není jen o rybách ale o všech složkách toho ekosystému. Já se kolem vody pohybuji taky od dětství a zajímám se hlavně o vodní rostliny. Ale taky se hodně zajímám o ryby a vodní ptáky a obecně o vodní organismy. Měl jsem o tom i hodně přednášek na vejšce a stále jezdím na rybníky jak s ornitologama, tak s entomologama a botanikama a dalšíma hydrobiologama a to si pak člověk teprve uvědomí, jak je to hrozně komplexní záležitost. A to si myslím, že spoustě rybářů u nás chybí ta schopnost vnímat vodu jako celek a ne jenom zdroj ryb.

nofish - Profil | Út 4.12.2018 18:51:38

netřeba ani číst, kraviny....
Lidi by se měli starat a psát o tom o čem něco ví....
Každý, i ten nejtupější jezedák, co má trošku obilí a umí toho kapra udělat, ví, že jen obilím ten kapr udělat nejde a když jo, tak to stojí za prd....
asi tak...zlatý kapr z rybníka, než kuře z haly...
text níže vypovídá o všem, ovšem nečekal bych tuhle tupost a ubohost i na mrku

Tomáš - Tom - Profil | Út 4.12.2018 18:42:30

Mušketýr >> Jestli z přirozené potravy těží hlavně ryby tak co potom žerou obojživelníci, ptáci a další. Pokud by se rybnikáři nestarali o rybníky tak už jsou všude jen bažiny. Nevím jestli až tak nerozumím ekologii , ale kolem vody se pohybuji od dětství a 25 let dělám s rybama a ne jen s kaprama, spíše s těma, kterých je málo.

retrívr - Profil | Út 4.12.2018 18:29:33

karlak >> Ty budeš zajímavej kuchař. Že nevíme co jíme je díky kuchařům. Čím se budeš živit. Ty seš prostě " pražák ". Takový bláboly by nikdo jiný nedokázal napsat. Kluci pražáci za ty svý chytrý soukmenovce trpí. Tvůj příspěvek navrhuji, jako příspěvek roku, vyhraješ.

Jura L. - Profil | Út 4.12.2018 17:33:12

Když kapra, tak jen z Nových Mlýnů 6-ky, a tak 65-69, jsou vykrmení na mušlích a to maso, to je úplně jiný - růžový až červený, tuhý a voní po bylinkách. Smradlavý násaďák, co se sype plebsu má maso kašovité, bílé a smrdí jak hovno v kopřivách ... :-)) Proto zcela odsuzuju vysazování mírových prasátek, vykrmených na chovných (praso-kapřích) rybnících pro masařky, ti sice sežerou jakýkoliv hnus, ale je to jen házení chleba plebsu. :-))

Jirka1976 - Profil | Út 4.12.2018 16:42:03

sven >> to mas to same Babisovo Vodnanske kure zarucene z vlastnich nebo ceskych chovu . A pak vidis 3 jeho kamiony cekat pred drubezarnou v Polsku . A tak je to se vsim . Jak jsme si ty nahore naucili , tak s nama jednaji .

Tomáš - Tom - Profil | Út 4.12.2018 13:51:09

Jirka1976 >> Kolego nechci vám brát iluze,ale kapr, který se chytá na revírech vyrostl taky v takovém rybníce,takže není jiný. Kvalita vody v nádržích kde se loví je podstatně horší než v chovných rybnících. Extrémní rozvoj sinic je zejména v přehradách a né v chovných rybnících. No a ten amur vyrostl ve stejném rybníce jako ten kapr a žral to samé, bodově je kvalita masa amura hodnocena o 10 bodů níže než kapr.

Vladk - Profil | Út 4.12.2018 13:05:53

Vzdyt je to pravda. Cim vic hoven tam plave, tim lepe. Kde je kapr, tam nic jineho ani nejde. Pri trose dobrych podminek za par let zamori uplne vsechno. V nekterych zemich se musi povinne hodit do rosti dokonce.

Kvalitou je kapr jeste ok z piskovny nebo sterkovny. Kde neni hodne blata. Z melkych louzi plnych ras a kalu stoji dost za prd. Navic koupeny kapr, to uz kdyz to clovek kucha tak si prijde, ze se hrabe v halde loje. Po takove skusenosti se ani nedivim, ze to lidi nechteji jist.

Mušketýr - Profil | Út 4.12.2018 12:21:18

Mates PB >> No jak myslíš, to je tvoje věc. Akorát mi připadá přirozený, že když někdo někam veřejně napíše svůj názor, tak by měl být schopný ho vysvětlit, aspoň tak to mezi vzdělanýma lidma chodí (nic osobního). Já primu ani podobný média nečtu. Já jsem se akorát normálně zeptal, co tam je konkrétně za dezinformace, protože hlavní myšlenka, že se kapr chová v prasečích podmínkách je pravdivá. Tak jsem myslel, že mi normálně odpovíš a já se aspoň něco dozvím.

mekvak - Profil | Út 4.12.2018 11:46:11

Mušketýr >> Ten článek je neskutečná snůška blábolů. kvalitou bych to přirovnal k článkům typu Bartošová, Pomeje atd. Dezinformací je tam celá řada, od potravy kapra, šlechtění omega 3 kaprů atd atd. Třešničkou na dortu už je pouze odstavec o okrasných kaprech a fotka karase (pro toho se opravdu používá výraz zlatá rybka=goldfisch, zatímco pro barevné formy kapra nishikigoi)

Jirka1976 - Profil | Út 4.12.2018 10:45:03

Kapr ma podle me maso nic moc , zvlaste z chovnych rybniku . Melka hodne se prohrivajici voda , bahno , velka koncentrace ryb a krmeni aby co nejdriv vyrostl . Takovy kapr mi nechutna . Je to ryba s ridkym masem a hodne tucna . O bahnite pachuti ani nemluvim . Ty 2 mesice v sadkach to az tak nezachrani . Z reviru je lepsi , z prutocne pstruhovky uz je vcelku dobry . Kdo nechyta ryby a zna jen koupeneho kapra , tak ten je spokojenej . U nas je na vanoce uz jen amur . Maso kapra mu nesaha ani po kotniky . Ale je to jen muj dojem .