Vraťme potokům volnost a vrátí se i deště | MRK.cz

Vraťme potokům volnost a vrátí se i deště

Autor diskuse: Tarn - Profil , 29.8.2018

pepa-č - Profil | Čt 30.8.2018 11:13:46

Mates PB >> ne z toho bych EU nevinil, to je opět naše práce.

z těch samých peněz co se u nás betonuje, narovnáná a dávají potoky do betonových skruží tak z těch samých fondů se v Německu a Rakousku, obnovují meandry, bagrují slepá ramena a tak.
obojí se uředně vede jako protipovodňové opatření a revitalizace.
ale obsah je jiný.

ten obsah nám EU nenutí, ten si děláme sami.

tohle je Dráva v Rakousku po revitalizaci:

proč to u nich jde a u nás ne? aha, za to může EU, zlá EU. aha

Fishky - Profil | Čt 30.8.2018 15:33:27

JJanekk >> ale prdlajz, komunizmus tady už dobře 30 let není a kapitalisté měli dost času napravit co se "napáchalo" a napravili? Kdežééé, je jedno co je za režim, dnešní Povodí během deseti let jen v okolí Břeclavi utratilo na projektech asi 100.000.000,- (30 rybochod, 40 zpevnění hráze proti bobrům, 30 pohansko) a výsledek je jaký? Skomírající lužní les bez vody? Přijde mi, že na ty komouše se dnes hodí i padající mosty, přitom love na nové nejsou a můžeme být vlastně rádi za ty staré... za dnešní stav který tu máme 30 let po pádu minulého režimu může v plné míře jen a pouze stávající režim.

petrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 15:12:18

JJanekk >> To ano. Tam to začlo remízkama, melioracema....a dodnes pokračuje v ještě horším měřítku betonováním koryt potoků atd... Je uplně jedno jestli byly u moci komunisti, kapitalisti, nebo jsme či nejsme v EU...

Mám zato že tím že to začlo za komunismu to chtěl uvést jen do historického kontextu vztaženo k létům, ne ve smylu - za dnešní stav mohou komunisti...

Mates PB - Profil | Čt 30.8.2018 10:28:11

Fishky >> Ty si ten článek nečetl? No a neměl by sis ho přečíst?

Ty hledáš rozřešení přitom ho máš v nadpisu. Ty nemáš co na práci, tak děláš z lidí blbce? Nějak nechápu tvoje zápisy a myslím, že to není poprvé.

Rožnovák - Profil | St 29.8.2018 21:04:04

sindeji3 >> Podle mě je to napsané jak to je a je celkem jedno jestli se to někomu lbíí ne, je to prostě fakt. Mimochodem žádné objevení Ameriky v tom úplně nevidím, jen opravdu pěkné a systematické shrnutí toho o čem se léta mluví. Měl by to zabalit převázat mašlí a poslat na Vládu, nejlépe s nějakým tou tísícovkou podepsaných rozhořčených občanů a načasovat to tak rok či dva před volbami, snad by se ledy hnuly.

sliver - Profil | So 1.9.2018 12:31:58

Nejlepší je řešit bioetanol a elektrovozitka, když 14 tankerů z 9000 provozovaných vyrobí tolik emisí jako všecky auta na světě.

petrikveprik - Profil | Pá 31.8.2018 18:39:51

hoši, s těmi deštnými pralesy atd máte pravdu. Ale připadá mi teda hodně out řešit afriku, ameriku.. když máme problém a neumíme proti tomu tak jednoduchou věc jako obnovit třeba remízky. popř. vybudovat dřevěný splávek namísto betonového..

P!F - Profil | Čt 30.8.2018 16:07:15

Fishky >> Povedzme to inak, komunisti to dojebali celkom dost a aktualny režim robi vsetko preto, aby tu prirodu dorazil. Jedno aj druhe je naprd.

hraji - Profil | Čt 30.8.2018 10:42:24

Vidím, že nám není třeba odborníků, ty hydrology a jiné hydro... bych poslal k lopatě. Úplně nám stačí pár bankovních poradců, ti rozumí všemu, a nejlíp. Udělají perfektní závěr na základě jedné věty, vytržené z kontextu, aniž se vůbec namáhají si celý kontext (článek) přečíst. Bravo. A potom kdo tu ze sebe dělá pitomce?

petrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 15:33:11

JJanekk >> a to si právě nemyslím. to bys mohl svádět třeba i na rakousko uhersko.....Vždyť od sametu uběhlo už skoro 30let :-) A naštěstí si pamatuji a měl jsem to štěstí chytat třeba před 25lety, takže vím moc dobře a mám srovnání jak to vypadalo tenkrát a jak dnes. Jinak souhlas nechme toho....kdo za co může neřeší nápravu.

petrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 11:13:48

Hoši hoši. Někteří si to ani nepřečetli, resp. jen jednu větu, ale rovnou to shodí ze stolu. Někteří potřebují sdělit že za sucho můžou komunisti...NO tvl už mi tu chybí jen Babiš a Zeman a EU - no ta už tu figuruje vlastně taky...Mates asi udělal dobře že se na tu diskuzi vysral.

JJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 10:50:58

Fishky >> hele ty odborníku...počasí předpovídat jde, ale jen na velmi omezenou dobu dopředu (člověk k tomu potřebuje kvalitní numerický model, okrajové a počáteční podmínky a velmi výkonný počítač)
sucho v dlouhodobém výhledu je záležitost spíše klimatu než aktuálního počasí, predikce sucha na delší dobu dopředu nemá s aktuální předpovědí počasí skoro nic společného, takže ten člověk si neprotiřečí

Mates PB - Profil | Čt 30.8.2018 8:29:09

Rožnovák >> Jasně není to nic nového, souhlasím. On to napsal v souvislosti se současným suchem a doufá, že si někdo vyndá hlavu z prdele a začne konečně něco dělat. Situace je bohužel taková, že jsme několik desetiletí řešili i za pomoci slavných evropských dotací co nejrychlejší odvod vody z krajiny. Rovnání a betonování potoků........a jiné laskominky.

sindeji3 - Profil | St 29.8.2018 20:06:51

Vždycky, když vidím takový text, který se mi fakt líbí, se bojím, jestli nebyl napsán proto, aby se mi a mě podobným líbil. Snad ne.

venybit - Profil | So 1.9.2018 9:26:03

zdevac >> Přesně tak. "K čemu je přehrada ,když nebude řeky ,která by do ní tekla. "

zdevac - Profil | Pá 31.8.2018 20:40:01

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 31.8.2018 18:39:51 >> Tak ono to s tím trochu souvisí. Pokud jsou sucha způsobená jednorázovým výkyvem, bylo by to ok, s pomocí by to krajina rozdýchala bez větších změn. Ale pokud jsou sucha způsobená dlouhodobými změnami klimatu, za kterými stojí právě třeba to kácení pralesů, tak ti drobné úpravy nepomohou, naopak,vše, co teď pracně uděláš, třeba ty remízky nebo mokřiny, za pár let přijde k ničemu, protože když prostě nezaprší, tak ti ty mokřady a remízky uschnou. V první řadě je potřeba identifikovat příčiny, určit vývoj a podle toho se zařídit, právě třeba budováním skleníků nebo přípravou na kapkové závlahy. Tedy je potřeba být o krok napřed, ne zpětně zkoušet hasit ty nejpalčivější problémy.

P!F - Profil | Pá 31.8.2018 10:02:28

zdevac >> Mas k tym poliam ktore vlastnis uplne iny vztah ako by si mal, keby ich tvoja rodina obhospodarovala nepretrzite... Ten rozdiel čo spravil tymto smerom komunizmus je fakt velký, staci pozriet ako vyzeraju polia u nas a v rakusku/taliansku atd. Keby si mal vlhky pozemok s potokom, tak na 90% tam akurat kosis travu a neodvodnujes, neoplatilo by sa ti to robit.

P!F - Profil | Čt 30.8.2018 17:01:37

zdevac >> Minimalne co sa tyka polnohospodarstva urcite, bez zostatnenia poli by nebolo mozne takym sposobom zjednotit pozemky. Jedna z podstatnych veci, co sa tyka nedostatku vody. A pravdepodobne by zasahov do tokov bolo menej.

Fishky - Profil | Čt 30.8.2018 11:13:03

JJanekk >> já nejsem odborník, já jsem jen tuctový konzument těch odborných řečí. Máme 21. století, expanze moderních technologií na jedné straně, na druhé straně destrukce přírody pokračuje o 106 a experti to nazývají suchem a může za to příroda? Žádná příroda za to nemůže, natož sucho či teplo. Může za to jen a jen člověk v plném rozsahu. Sucho a teplo tu bylo vždy. Jenže ono je rozdíl být v centru města na náměstí, kde je 50°C na rozpáleném betonu a v tu samou chvíli v lužním lese, kde je pomalu na svetr při jízdě na kole. A tohle není počasím, to počasí bylo stejné na obou místech, ale jedno z nich vylepšil člověk. Poseká se pole a to pak stojí půl roku ladem a jen se vypařuje voda, co naprší se urychleně odvede pryč. V tomhle příroda nemá žádný podíl, příroda jen trpí počínáním lidí. Dotace jsou na biokotle? Na pálení té bio masy, co je v přírodě nenahraditelná a neměla by se odvážet z polí? Dotace ale nejsou na rekonstrukci domu, protože svod dešťovky ze střechy jde do kanalizace. Klidně bych to rozboural a předělal, dal si s tím tu práci... ale oni tupci mi pak ve finále stejně zakážou zavlažovat zahradu? Tak to sorry jako, ale já jakožto malý červíček v celkové mase jsem si svody ze zimní zahrady i zahradního domku udělal do zahrady, místo do kanalizace. Já tu biomasu zakopávám zpět a nepoužívám hnojiva, i ten kousek trávníku si sekám na nejvyšší možné, co sekačka dovoluje. Jenže jeden malý červíček zmůže prd, může jen remcat na netu a i to se některým tupcům nelíbí.

sindeji3 - Profil | Čt 30.8.2018 10:50:38

Fishky >> Ne, nepochopils to. On píše, že počasí je těžko předvídatelné. Ale díky těm navrhovaným opatřením se posílí malý koloběh vody a tím pádem tu bude pršet víc, než bez těch opatření, jinými slovy je a bude větší sucho než by mohlo. Autor z novinek.cz (nikoliv ten hydrolog) to do popisku k nadpisu zkrátil na "bude sucho". Kdybys to četl, tak se tady nemusím namáhat.

JJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 10:33:30

Mates PB >> meliorace půdy a narovnávání toků se tady v největší míře prováděly za komárů, když bylo potřeba zúrodnit každou bažinu, vypěstovat x tisíc tun obilí a pak většinu z toho vyvézt zadarmo do sovětského svazu...evropské dotace bych z tohoto nevinil

sindeji3 - Profil | Čt 30.8.2018 10:19:06

Fishky >> Pokud si četl ten článek a pochopil ho, pak nepopírá.

Kondrakar - Profil | St 29.8.2018 16:32:42

Mates PB >> Taky jsem to četl a je to hodně zajímavé a asi ví o čem mluví. Ta diskuz k tomu je velice zajímavá :-/

Mates PB - Profil | St 29.8.2018 16:27:25

Dneska jsem to ráno četl. Zajímavý článek.