Method feeder a vše kolem něj

Diskuse (nejen) pro ty, kteří se nebojí přiznat, že tento způsob lovu (alespoň někdy) používají.

V jiných diskusích se mi stalo, že jsem se např. zeptal na prut vhodný na method feeder a rozvířil tím diskusi na téma „srkačka“, a následně dostal info, že method feeder je pro rybáře, kteří jsou „líní a neumí přesně nahazovat“. Ale přišlo mi současně několik soukromých zpráv, ve kterých mi lidé poradili, nebo se mnou na toto téma diskutovali. Myslím (doufám), že není důvod se bát o method feederu mluvit veřejně a proto (se doufám rozběhne) táto diskuse.
Autor diskuse: Daty - Profil , 17.3.2018 feeder - techniky lovu
1256 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NMiras - Profil | Ne 12.5.2024 14:05:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdyz uz je rec o linech, tak tady jeden umethodenej fesak z vikendu😉

NDaty - Profil | Ne 8.1.2023 14:35:00

Zdravím všechny příznivce této diskuse, dodatečně do tohoto roku přejí pevné zdraví a hodně času stráveného na rybách.

Nakoukl jsem sem po delší době (mimochodem, ušetřilo mi to dost tisíc Kč :-) a času) a jsem ve fázi bilancováni loňské sezóny, podělím se o několik chvil z loňska. Ať se tu stále neřeší jen nářadí…

Začnu s D5 2022 a mojí výpravou za velkými cejny

Po lovu cejnů zde v předchozích dvou létech jsem si myslel, že už to tu trochu znám…a jak to bývá zase bylo vše jinak.
Měsíc před plánovaným termínem mi majitel penzionu zrušil rezervaci ubytování (co taky s jedním člověkem na pokoji, když se dá pronajmout 3 lidem, že? Kdybych u něj bydlel poprvé, nedivil bych se, ale takto…ani ten Pavlov už není to co býval. Nakonec mi přítelkyně na poslední chvíli něco nového v přeplněném Pavlově našla, takže jsem přeci jen vyrazil.)

Pondělí 12.9., 16 - 19 hod
Bivak na bivaku, musím daleko a jinam než v minulosti. Kapráři říkají, že už tam jsou týden a nic. Nefouká, je vedro, ryby neberou. To známe myslím si a čekám, že jako jindy nachytám více kaprů než oni všichni dohromady. Před koncem lovu se nade mnou rozbaluje nový kaprář a čeká než odejdu, aby mohl vyvézt…takže ráno zase půjdu ještě dále na nové místo. Chytil jsem 13 ryb, v tom 5 velkých cejnů…no vlažný to začátek.

Úterý 13. 9., 7 – 19 hod
Nebere to příliš, horko, bezvětří…trochu lepší je to po 15 hodině. Chytil jsem 13 plotic (novinka, v předešlých 2létech jsem chytil celkem 4 plotice a to spíše větší. Na to nářadí co používám to není moc příjemné chytání) Celkem 56 ryb, pomalu se to rozjíždí.

Středa 14. 9., 8-18 hod
Je zde Maryš, tak si sedám vedle něj. Jde to obdobě jako včera, vzhledem k tomu, že Marmyš ani nevyhlásil závody tak asi nic moc. Mne opět moří malé plotice, ale selektovat je většími nástrahami není pro mne to pravé. Dosud jsem nechytil kapra, což je velké překvapení. O to více, že Maryš si nějakého vyseděl…Vůbec, chytat vedle tohoto rybáře je takové…např. ptám se ho „co líni, jsou tu?“ A on na to „jó, chytil jsem tu líny, ale už je to mnoho let“, vzápětí má záběr a vytáhne lína…

Čtvrtek 15. 9., 10 – 19 hod
Jdu až později protože jednak únava, jednak to ráno nebere. Opět na novém místě, protože kapráři každým dnem přibývají.
Odpoledne se zvedá mírný vítr a ten mi přináší první 3 kapry. Největší 61 cm, takže spokojenost. Bohužel po 2 hodinách vítr ustává a tím i aktivita ryb. Nejlepší den, celkem 61 ryb.

Pátek 16. 9., 8 – 15 hod
Nečekaně se uvolnila jedna noc v pokoji kde bydlím, takže dnes neplánovaně přijede rodina a to znamená poslední den lovu.
Poslední dny mne vždy D5 něčím překvapí. Vloni sumcem, letos mne potěšila zde prvním línem, pěkných pavlovských 40 cm.

No a pak taky…dopoledne (tak jako Xkrát předtím) si vyběhnu nahoru na hráz (nikam jinam zde zapíchnout dyst. tyče nejdou) odměřit utržený prut. V jednu chvíli kouknu přes rameno a jeden prut ve vodě. Běžím dolu, vytahují jej z vody a ona plotice. Úsměvné, jenže… jen opravdu hlupák se po tomto nepoučí a nezabezpečí si stojan s pruty lépe… co následovalo asi za 3 hodiny jsem do té doby nezažil… :-( (A po vzoru YT :-) :-) :-) abych prověřil, zda to vůbec čtete :-) pokud tento příspěvek dostane aspoň 20 líbíků najdu odvahu a dopíšu pokračování této tristní příhody)

Suma sumárům:
Celkem 215 ryb:
1 x lín
3 x kapr
3 x karas
50 x plotice
10 x skalák
18 x malý cejn (většinou klasika)
130 x big cejn (37 x na MF, 93 x klasika)

Překvapilo mne:
- jak mi nebrali kapři. Jiné roky jsem jich chytil desítky a vytlačovali mi cejny. Rouhal jsem se a přišel trest. Podle mne se na tom krom bezvětří projevil nový fakt, že hodně kaprářů kolem chytalo z odhozu a krmili fest kukuřicí a ti kapři se ke mně nedostali. Nicméně i ti kapráři měli žalostný týden a chytili pár ryb…
- jak moc mne zde prudily plotice

Nicméně ty lopaty za to stály a byl to super týden.

NMiras - Profil | Ne 9.4.2023 19:18:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Method me zacina bavit cim dal, tim vic😉

Nvaereckoff - Profil | Út 19.4.2022 10:09:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak vcera trochu toho tréninku ... Dcerka se rozhodla že bude chytat taky. Já s připravenou taktikou co a jak... Dcerka s taktikou "tuhle kuličku s tímhle krmením, ta kombinace se mi líbí a hodim to takhle a pak tamhle" :D .. mno, co vám budu povídat, málem mě sfoukla jako svíčku :D vyhrál jsem 19:13 na kapry... Já to tam sekal na přesno, dokrmování atd... A ta potvůrka mrňavá, to vzala systémem "hledám rybu" :) ale bylo to parádní odpoledne.. 4 hodiny nevzdechla po mobilu a jen chytala, nahazovala, vyndavala háčky a byla maximálně spokojená:) a já taky :) víc takových dní... A je skvělé mít takovýho parťáka u vody, to je nad všechny úspěchy v závodním rybaření... Byl jsem až dojatej :)

NMartin M. - Profil | Ne 30.5.2021 23:43:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska odpoledne klasika + method. Na klasiku jen 2 zabery, pak jsem to predelal oboje na method, ktery slapal temer na kazde nahozeni, obcas doslova okamzite. Zakrmeno raketou na 50m, hodinu nic a pak parada. Primo na zakrmenem miste nakonec vyskocil co minutu kapr. Cejn dnes ani jeden, pouze jeden jesen. Chytano cca 4 hodiny. Chtelo by to vice selektovat a dostal bych se asi k vetsim rybam, ale bavilo mne to tak jsem to neresil.

Neifi - Profil | St 24.5.2023 21:52:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přidám ještě jeden kousek. Nechápal jsem tu velikost...

NPredy - Profil | Ne 12.6.2022 21:25:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

2 noci s feederem na rybách (večer, celý den, ráno) s mnoha poprvé na velkém (pro mě složitém) stojáku. Poprvé sebou na method hrubý partikl na dokrmování, poprvé s feederem celý den na rybách (při snaze o aktivní lov), poprvé pokus klipovat pod klip navijáku (gumička to prostě neudržela), porvé oba pruty 3,9m v akci naráz, poprvé xl krmítko (Mikado Aperio) a poprvé děti pod širákem. Chytáno oba pruty method, aktivní prut sonu marine s 2mm peletkou kukuřice na odhadem 8-10m hloubce, dokrmováno partiklem kuku, pšenice, kroupy a směs pelet, pasivní prut s fish peletama, chytán vedle zakrmovaného místa . Nejvíce záběrů asi na žlutou 10mm pop up, pasivní prut nejvíce 14mm pop up oranžová. V pátek docela i fouklo, ale chytat se dalo, po zakrmění vždy nějakou dobu pauza, pak se to tak na hodinu rozjelo, pak bylo třeba zase dokrmit, o hodně ryb jsem přišel (nepovolená brzda po zakrmování, nestihal jsem vytrhnout vlasec z klipu, vázky - chytal jsem pár metrů za nějakou větví, porušený vlasec o šutry, nebo normálně spadly), i tak za celý pátek se klikátko zastavilo na 51 rybách, většina kapři, nej 68 a 69 cm, většinou 48-55, cejni okolo 45cm, nej 53cm. Byl jsem za celý den tak vyřízenej, že když jsem před 22. hodinou utrhl rybu u břehu s celou sestavou, tak jsem místo navazování šel spát. Dlě mě pěkné zakončení feeder sezóny.
Edit: když ryby najely, bylo celkem jedno co je na háčku, v jedné době jsem vyměnil Sonu 10mm žlutou wafters za Match Pro žlutou sinking a nepozoroval jsem rozdíl. Dvakrát jsem měl pocitm, že ani nemohlo dopadnout krmítko na dno a myslel si ně něco dravého, ale ani jednou jsem to nezdolal.

NKaso - Profil | Pá 10.5.2024 23:36:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes má potešili už aj týto fešáci. 2x 55+-cm. Vafters ringers a gumená kukurička.

NNavrc - Profil | Ne 19.3.2023 18:29:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes odpoledne s adjunktem na kapříkách na místním rybníku. Mlaďas method, já jeden method, jeden klasika s košíkem a červama. Pěkná chytačka. U rybníku nikdo. Za 3 hodiny 8 kaprů, nějaké cejny a plotice. Dvakrát jsme měli s mlaďasem double. V method krmitku peletky od Gábora zbytek kokos tygřák a med pálenka. Pod háčkem česnek chili a příslušný gel. Mladej chytal stejné peletky a pod háčkem stég marcipán. Pár fotek 😉

NPetr.J - Profil | Čt 16.9.2021 14:34:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes rano se povedl hezký kaprik, 21,5 kg 102 cm. Pruty DG LC 180 g nástraha boilies mojí výroby krmitko 90 g s uštípanýma žebrama a pva na gumičku.

NAiwen - Profil | St 5.5.2021 15:48:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska kapr z Dyje 88cm. Hodinová zdolavacka. XS vydržel neskutečný boj..

Nrapadek - Profil | St 27.1.2021 14:20:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Chtěl bych taky něčím přispět do diskuze. U odlévaných kovových method krmítek typu Mivardi Zinc, Jaxon AF-F a jiných podobných jsem vyřešil jejich rychlou demontáž po skončení lovu, nebo jejich výměnu za jinou gramáž. Jednoduchým rozříznutím ve dvou bodech a vysunutím průběžné středové tyčky lze tyto krmítka jednoduše a rychle sundat. Řez provádím malou šlajferkou s tenkým kotoučkem. Na pevnost krmítka to nemá vůbec vliv.

NMartin M. - Profil | Čt 24.2.2022 17:17:56

@numen si dela krmitka

NMartin M. - Profil | Ne 15.8.2021 17:19:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chtel jsem jit brzo rano, ale zapomnel jsem si natahnout budika a vsaval az v 7:30. No sice pozde, ale rikal jsem si, ze pokud ted nepujdu, tak na odpoledni lov se do toho pekla venku nedonutim, tak jsem sel. Rano celkem fajn kolem 23st, tak akorat. Ale uz po rozdelani prutu nekdy v 9h jsem se musel hned vykoupat a pak jeste asi 6x za 6h u vody. Pak se tam nahrnuly zelene sracky a uz to neslo. V bezvetri to byla slabota, vubec jsem nedokazal ryby presvedcit do nejake serie zaberu ani na nakrmenem miste, ani na padni-kam-padni. Za tech 6h jsem chytl 3 kapry cca 55-63cm a jednoho lehce pres 80 (nezmereno, zdrhl mi z podlozky plovouci na vode :)) a 4 cejny a 2 skalaky. Byl jsem na tomto miste letos asi 5x, sice to je blizko u auta a pohodlne sezeni, ale bahnite dno a vysledky takove vselijake. Jednoho kapra jsem si vzal domu, uz je naporcovanej a byl to prvni kapr za poslednich tak 5 let, co v sobe nemel vubec slavicky, jen nejake bahno. Proste dalsi indicie, ze v tomto koute NM slavicky nejsou, coz sice muze znit dobre, ale uplne dobry pocit z toho nemam. Zkousel jsem nahodit podvodni kameru a videl jsem nejvetsi tmu, co jsem kde ve 4m hloubky videl. Pritom voda relativne cista, vidim si na nohy kdyz jsem po krk ve vode. Podle mne tam je nejakej problem u dna s tim bahnem proste. Kamos se kdysi na NM potapel a rikal, ze nekde je voda jakoby rozdelena na vrstvy a kazda s jinou barvou. Takze sice jsem chytl krasneho kapra, ale pocit z toho mista dobry nemam a priste jdu zase nekam do slavicek.

NFeederman@ - Profil | Pá 6.8.2021 14:18:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak ještě teda přidám dnešní report z big stojáku😉.
No začátek byl trochu slabší, na první záběr jsem čekal asi 45 minut, ale potom se to rozběhlo jedna radost😁. Kapři, cejni, cejnci a dokonce se podařili i dva velcí líni a jeden z nich byl už fakt mega kousek, ale oba mi udělali obrovskou radost😊. Bojovali jak vzteklí, jsem si říkal co to tam mám pověšené😁.
Lopaťáků bylo dnes více než kaprů, ale ti cejni nebyli zase až tak velcí...i když se mezi nimi našli i hezčí jedinci.
Šel jsem zase čistě method na oba pruty bez dalšího krmení.
Dnes jsem to švihal skoro co to šlo, ale nechci psát jak daleko jsem házel, ale určitě to bylo dost daleko a určitě víc jak onehdy😁
Krmení dvoje, ale vesměs taková sladká rybina a nástrahy menší waftersky 10mm a 14mm peletky.
Přišlo mi docela zajímavé, že mi to dnes více bralo na ty vetší nástrahy a to i cejni🤔...
Něco většího mi to uřízlo už skoro u břehu, ale myší bobek mi zachránil krmítko.
Jinak byla docela kosa, měl jsem na sobě několik vrstev.
Dnes bylo fajn a rybačku jsem si suprově užil a nádherní zelenáči mě hafo potěšili😊

NDaty - Profil | Út 30.7.2019 10:42:24

Ráno jsem měl obsazený flek na který jsem mířil, tak jsem sedl do auta a jel jinam, sice zdržení, ale klid. V 6 jsem měl nakrmeno a nahozeno. Klasika cejni, kapři bez zájmu.

Pak na prut který jsem měl mimo krmné místo a tudíž mimo cejny přišel ani příliš razantní záběr, za to po záseku odjezd metra…a pak lup a zvedlo mne to z křesla a musel jsem k vodě. Vlasec narazil na klip, trocha paniky, ale podařilo se mi z pod klipu gumičku odstřelit (to už jsem stál ve vodě). Háček tentokrát seděl, po chvíli jsem dal prut mezi kolena a stáhnul druhý. Po 12cti minutách jsem poprvé uviděl ocas a pochopil, že je to tady. Nechtělo se mu ke břehu, natož se u něj nadechnout. Po předchozích zkušenostech, kdy jsem takovou rybu vloni vyříznul jsem nespěchal a až po 20 minutách jsem ho uviděl. A došlo mi, jak směšná je moje hlava o rozměru 55 x 45 cm. Chvíli jsem uvažoval zda budu do třetice (po klipu a stahování druhého prutu) pokoušet štěstí a rozšněruji své zánovní Hanwagy (nejdražší to část mé výbavy :-)). Nakonec jsem tam vlezl v nich.

Konečně se mi tedy podařilo, po roce, ten method prut prověřit větší než 70 ti centimetrovou rybou. Prut je naprosto špičkový, sice celou dobu jako luk, ale nechtěl bych jiný s tím 7 cm forpasem na kterém se kývalo to krmítko.

Životní kapr, skvělý 25 minutový souboj, vše durch mokré, protože když jsem ho zasekl začalo lít, ale to jsem si uvědomil až když byl na břehu.

Nikde nikdo, takže fotka jen rychlá a mizerná. Mít fotografa, udělal jsem tu správnou kaprářskou předpažku :-). Ať jsem ho zkoušel natáhnout :-), nešlo to na metr. Měl 99 cm.

Inspiron FD Commercial Method 3m/90g + Shimano Twin Power 2500, vlasec Trabucco T-FORCE SPECIAL FEEDER 0,22 mm, návazec Mikado Crystal Line 0,20 mm, Preston ICS IN-LINE DURA FLAT METHOD 45 g, háček Korum XPERT SPECIMEN HOOKS č. 8 s nekonečnou zarážkou Korum.

V krmítku Sonubaits SPICY MEATY METHOD MIX a pod háčkem 2 x CUKK med+kmín.

NMartin M. - Profil | Pá 24.3.2023 0:52:43

Dnes co hod kamkoliv, to ryba, i kdyz vetsinou 20-40cm, vyjimecne vetsi, ale fakt kamkoliv jsem to hodil, tam zaber, i 3m od brehu. Puvodne jsem chtel chytat klasiku, ale to se nedalo, hrozne moc zrcatek a i kukurice byla za chvili pryc, takze jen method s 10mm wafterskami. Neskutecne, jak se priroda a i ryby za 14 dni posunula ze zimy do jara. Kdyz jsem odjizdel uz za tmy, tak bylo 18st.

Nsimak.cz - Profil | Po 12.7.2021 18:48:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já s tím umístěním myšího bobku u method feederu dost experimentoval a přišel jsem na docela zajímavou vychytávku, kterou jsem nikdy nikde neviděl. Dávám ho mezi krmítko a převlek (viz fotka). Vliv na zásek je jasnej, funguje to jako myší bobek nad krmítkem.
Hlavní výhoda je ale v tom, že při zdolávání vyjede krmítko po vlasci cca metr od zarážky, ale už se k ní díky tomu bobku nevrací. Takže se ryba nezdolává na 10 cm návazci, ale na metrovém. Dost dramaticky to snižuje padání ryb. Od té doby co to používám už neřeším háčky.
Třeba to taky někomu ulehčí život. Jestli to někdo vyzkoušíte, tak mě bude zajímat feedback. :-)

NGoďák - Profil | Pá 21.4.2023 16:09:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes návštěva novýho revíru. Zaklipoval na 30m , zakrmil pár krmítek 🌽 (nadipovanou večer)zátkovaná ttx. Dnes vše příchuť🍍 (method mix, pelety) Do 15 minut začal nevídaný kolotoč kdy jsem se 3,5 hodiny nezastavil 😁 Po 50 kapříkovy jsem to přestal počítat. Velikostně od 40 do 60cm, fotit jsem ani moc nestíhal, na to nebyl čas tak aspoň pár fotek na rychlo. Dnes mi vítr asi hodně pomohl👍 Už jsem si byl pro živou a dávám pauzu od násaďáku🤣

NKruan - Profil | Ne 31.7.2022 9:25:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Method dneska zabodoval :) posunul jsem si osobak o 21 cm :) jen do podberaku jsem ho nemohl dostat :) vahu jsem samozrejme nemel :) 82 cm na dve kukurice pod hackem. v krmelci pstrui pelety. hacek 10 :) 20minut souboj

NMartin M. - Profil | St 15.6.2022 23:01:07

Dnes na NM temer bezvetri = kapr nula a cejni take sporadicky, treba 3ks po sobe a pak 3/4 hodiny mrtvo. Oproti minulemu lovu polovicni aktivita, byl jsem teda na jinem miste. Zkousel jsem nejdrive klasiku a method, ale pak jsem presel na 2x method, to mi slo lepe. Kaprari nikde nikdo a ani lode na vode temer nejsou, asi fakt neberou.
Nejvetsiho cejna jsem zkusil zmerit a 62 cm.

Nvaereckoff - Profil | Čt 25.3.2021 22:12:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Troška toho methodu :)

NKaso - Profil | Pá 4.8.2023 20:12:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes po dlhšej dobe na method, po pár kaproch prišiel tento 57cm lieň.
Ale stále nejaké problémy, pelety mi nikdy nedrzia, stále sa mi motá ten tŕň na nástrahu..no katastrofa.

Neifi - Profil | St 24.5.2023 18:58:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar všem. Dnešní odpolední methodění na nádrži pod kopcem..Cejni jako lopaty. 10ks kolem 60cm..a jeden vyžraný jesen.

NButton - Profil | Po 1.8.2022 13:01:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Křest proběhl , jen na skok. Vyhnal mě déšť ale bralo to na hod 🙂

NMamina1977 - Profil | Po 18.7.2022 6:58:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím všechny. V porovnání s ostatními nemám, co nabídnout, ale prostě nemůžu odolat. Včera můj první kapr na method,rovných 50. Pro někoho nic moc, ale mě jako začátečníka potěšil.

Nvaereckoff - Profil | Po 6.12.2021 0:53:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj kluci, po doslova tragické sobotě.. všechno špatně, jsme dali hlavy dohromady udělali novou taktiku a výsledek? 1 v sektoru a skalp Döme Gabora :) v zimním kole celkové 13. Místo, takže opět zlepšení a v celkovém hodnocení po 4 závodech, kdy jsem se bohužel kvůli covidu nemohl zúčastnit jarního prvního zavodu a tudíž bez možnosti vyškrtnout dvě nejhorší kola z osmi nakonec 13tý jako třetí nejlepší cizinec :) ...takže zase příští rok.. a snad opět o trochu lépe :) jinak účast rumunský reprezentanti.. co byli 4 na MS, slovenský reprezentanti, co byli 3, Slovinci , Srbové, Chorvati a jiná liga Maďaři :)... Pro letošek jsem spokojen a jdu se věnovat 1. Ročníku ČRS Method feederove ligy .... Už máme v kupě termíny a místa skoro dopotvrzeny i s uspořádávateli :)... Jak píše muj kamarád Peter Rigó... Beast mode...off... Do jara :D

NMartin M. - Profil | Po 18.3.2024 20:17:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska jen method, ale byl to boj. Zabery na kazde nahozeni, ale 95% cejnci kolem 30cm, k tomu 2 mali kapri a jeden jediny cejn. Chtel jsem si zachytat a moc neselektoval, coz se povedlo, ale doufal jsem, ze tech vetsich ryb se tam zamota vice. Zima a vitr jak na motorce.

Njura.f - Profil | Ne 2.4.2023 15:10:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpolední methodění

NMartin M. - Profil | Čt 26.5.2022 11:21:12

Nejake fotky ze vcerejska.

NMartin M. - Profil | Út 1.3.2022 19:47:31

Tak dnes letos poprve ciste na method a parada. Zabery od zacatku az do konce, krome jednoho cejna vsechno karasi kolem 30-40 cm. Opet hlavne mini waftersky, ale misto rybiny jsem tam namichal klasickou krmitkovku. Byl jsem o 200m jinde nez minule, kde brali jen cejni, tak tezko rict, jestli to bylo mistem nebo zmenou navnady, ze tentokrat brali prevazne karasi.

NDaty - Profil | Po 26.7.2021 16:09:35

Jsem rád, že se tu objevily i fotky ryb a neřešíme stále jen vybavení. Takže taky něco přidám.
Nesnáším vedro, jsem z něj demoralizovaný, ryby neberou, tak pro zpestření jsem si dal od čtvrtku do neděle Důchodovou výzvu :-), tedy chodit pravidelně ráno i večer.
Aby to bylo veselejší, tak s předsevzetím více navštěvovat revíry, na které normálně nechodím.
Byl jsem tedy 8 x na rybách, na 4 revírech. Jen krátké, 2 - 3 hodinové chytání. Jsem z toho zničený, nevím, jak to ti důchodci dělají :-). 4 den jsem ráno nevstal, ale nahradil to poledním chytáním na řece, na které jsem ještě letos nechytal. Taktéž jsem navštívil revír, kde jsem chytal naposled před 3 mi léty.
Nakonec to nebylo špatné, jednak jsem splnil předsevzetí, jednak jsem byl 3 x u vody úplně sám, což moc neznám. Ty méně frekventované vody mají své kouzlo a občas i překvapí zajímavým úlovkem.

Ryby mi v těch vedrech moc nebraly, chytil jsem 52 ks v 6ti druzích. Jeden den jsem měl pocit, že je to super ráno a druhý den bác, o kapra jsem ráno nezavadil. Večery fungovaly podobně.
Nicméně jeden večer se lišil, začal chycením 3 slušných, 3kilových kapříků. A wafters fungovalo lépe, než koule, takže jsem je dal i na druhý prut. Ten den jsem si říkal, že zkusím místo brzdy používat při zdolávání zpětný chod (to je ten MRKo vliv), takže jsem se to učil. Nevím, funguje to, ale já zůstanu u brzdy, nemám s ní problém. Jedinou výhodu vidím v tichosti. Na druhé straně mám prvotní pocit, že to výrazně prodlužuje zdoláváni ryby.

Pak, už za tmy přišel ani ne příliš razantní záběr, jen takové ohnutí špičky, i když možná jsem se jen na ni zrovna díval a hned zasekl, takže na počáteční jízdu nedošlo. Ta následovala hned po záseku a bylo jasné, že toto není 3 kilový kapr.
Měl jsem forpasy z 0,22 mm, což mi dovolovalo se s s rybou příliš nemazlit. Z dálky to šlo poměrně rychle, ale 10 metrů od břehu blok a estráda, prostě nepůjde ke břehu a ne a ne. Tak zběsilé se bránícího, velkého kapra jsem snad ještě nezažil. Více jak 15 minut mi jezdil zleva do prava, kousek od břehu, tam a zpět, úprky od břehu na hlubokou vodu. No, odvíjení vlasce točením kličky zpět je fajn, ale u břehu to podle mne není příliš na místě. Zejména, když už chce člověk pracovat s podběrákem, tak držet prstem odblokovanou cívku není nic příjemného. Jak říkám, zkusil jsem si to bojem a asi to nebude můj oblíbený způsob.
Kapr mi dokonce přejel přes druhý prut. Ale měl jsem špičku až u hladiny a bylo to asi těch 10 m od břehu, tak si říkám, prošlo to, přejel nad vlascem, protože druhý prut se ani nehnul. To samé mi udělal ještě jednou, ale to už mne nestresovalo.

Skončil v podběráku, jen když jsem ho zvedal na vysoký břeh, říkám si … moje záda.
Naměřil jsem 92 cm, vysoký, vyžraný lysec. Myslím, že mohl mít i 20 kg, případně mu do nich chybělo jen velmi málo. Tak jak bojoval ve vodě, bojoval i na břehu. Proto a kvůli náročnému terénu jsem udělal jen dvě fotky a vrátil ho zpět. Druhá fotka je bohužel nepublikovatelná. Slušný zážitek zůstává.

Ještě jsem pak znovu nahodil, co kdyby se to chtělo opakovat. Když jsem chtěl stáhnout druhý prut, zjistil jsem, že mám vlasec utržený pár metrů před špičkou a polovinu cívky prázdné. Ten prut se nehnul, svítil jsem na něj. Nechápu, jak to udělal, určitě měl nůžky…
Dochytal jsem tedy s jedním prutem, ale přišel už jen jeden menší kapřík.

Ntrutta - Profil | Po 26.6.2023 11:22:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes po delší době opět na řece. A bylo to na Ohři tloušťové ráno. Nejdřív ovšem přišla parma 56cm a po ní v rychlém sledu 5 tloušťů 46 až 52cm. Po půl deváté aktivita ryb úplně přestala, i tak to bylo pěkné. Nejvíc záběrů bylo na růžovou wafterku krill a oranžovou čokoládu. Jsou to rybky pěkně zmlsané… 😊

Ntrutta - Profil | Ne 28.5.2023 14:01:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

První letošní vycházka s method feederem na Ohři přinesla vnukovi 3 parmy a kapra 60+. Úspěšná nástraha byla kulička Monster Crab 9 mm. Nic jiného ty potvory dnes nechtěly…😊

NAiwen - Profil | Pá 4.3.2022 16:48:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak dneska na 3,5hodky úprk k vodě. Chytání čistě s methodem. Chvilku slunce, pak zamračeno a ledový větr, pak opět slunko a zakončeno sněhem. Navzdory tomu sem za 3,5hodky vytáhl 13 kapru do 60cm. Chytáno na kaprové proutky, krmítko Preston Distance na způsob simák.cz(funguje luxusně), návazec Trabucco FC 0,26mm a háček Gamakatsu A1 strong Carp V8 plus trn. Směs byla mix všeho možného plus peletky laděno do sladka. Nástraha tak top menší potápivá gumová kukuřice naložená v Esterfruit+ananas. Pacific tuna 10mm v chorizu a 9mm waftersky od sportcarpu kukuřice a moruše. Vše fungovalo tak nějak stejně ale gumová kukuřice teda nad těma ostatníma chytala nejlépe.
Ps. Jeden kaprocejn double a pak dvaKá double 😅😅

NDaty - Profil | St 22.9.2021 10:18:55

Pár postřehů z letošní výpravy za cejny na Pálavu

Jarní termín mi zrušil Covid, resp. nemožnost ubytováni. Rok dopředu rezervovaný termín v září vyšel bez ohledu na aktuální počasí. Před odjezdem to vypadalo, že by mělo pršet, opak byl pravdou. Cílem bylo si zachytat krásné cejny, ideálně se dopracovat k nějakému 60 cm a chytit aspoň 100 ks ryb.

V úterý jsem chytal jen navečer, 2,5 hodiny.
Voda hráškově zelená, bezvětří vedro. Chytal jsem na 11 ft Guru N-gauge, jeden MF, druhý klasiku. První záběr přišel od slušného cejna na MF s wafterskou, další 4 ryby na klasiku. Docela rozpačitý začátek.

Ve středu vyrážím za šera na celý den.
Opět bezvětří a po obědě úmorné vedro. Chytám s 12 ft Guru N-gauge Power a opět jeden klasika, druhý method krmítko. Od rána zde mám domorodého průvodce, který má rychlý start a na rozdíl ode mne mu MF funguje. Pomalu to začíná brát a ryby chytáme. Jen mi jako vloni zde method nefunguje, což vede k tomu, že můj D5 GURU mi před odchodem dává své nástrahy a nakonec mi odřízne celou moji montáž a navazuje mi to po svém, nastražuje mi své nástrahy. Nahazuji, čekáme, čekáme…a je to tady…chytám plotici. A pak už zase nic .
Chytil jsem 16 ryb na method a 43 na klasiku. V tom 16 kaprů, 37 cejnů, 3 plotice, 2 skaláky a karase. Překvapením pro mne jsou docela malí kapři, nesrovnatelní s minulým rokem. Po včerejšku to byl fajn den, ale jsem upečený, takže musím vyhledat chládek sklepa.

Čtvrtek
Včerejší Pálava v útulném sklípku mi zabránila vstát a dorazil jsem k vodě až ve 14 hod. Vedro větší než včera, nebere to. Až když začal hodinu jezdit po přehradě člun, přihnaly mi vlny nějaké ryby a další vlna záběrů přišla až večer. Zhruba od 16 hod jsem převázal druhý prut na klasiku. Pozdě, ale lépe pozdě, než-li později. Chytil jsem 28 cejnů, kapra, plotici a 3 cejnky. Vyhání mne bouřka. Konečně přichází to správné počasí. Opět, sedě u vína dostávám zprávu, že zítra budou brát a pozváni na závody o jedno pivo.

Pátek
Poslední den a lov jen do 14 hodin, kdy přijíždí rodina a začíná víno víkend. V noci pršelo a ráno to konečně fouká. Konečně to počasí co jsem si přál od úterý. @Marmyš doráží, vyhlašuje 3 hodinový trénink a následně od 9ti dvouhodinové závody. Vítr nefouká přímo na nás, lehce bokem, ale ryby přihnal. Konečně je to tady a nestíháme obsluhovat dva pruty. Mezi kapříky se mi připletl jeden slušný 60sátník a jelikož jsem zrovna zdolával cejna na druhém prutu, moc nechybělo a lovil jsem prut z vody. Nečekané překvapení. Kolega balí jeden prut a začínají závody s jedním prutem. Raději toho sprintéra moc nesleduji, protože má rychlé nástupy a chytá dvě tři ryby hned za sebou. Nicméně jako maratónec jsem nasadil své tempo, časovač na 5 minut a aktivním chytáním jsem soupeřův method feeder udolal. Loučím se s milým kolegou a mám ještě 2 hoďky chytáni před sebou. Aktivita ryb polevila, tak rozbaluji druhý prut. Překvapení přichází před koncem lovu, kdy se zdolávána ryba divně bráni a k mému překvapení podebírám svého prvního, ufeedrovaného sumce. Tedy sumečka, ale potěšil. A už slyším z hráze Tatíííí a letošní rybolov je u konce. Ostatně, v nejlepším se má přestat. Dnes celkem 72 ryb.

Takže suma sumárum, 170 ryb:
41 kaprů
11 cejnků
112 cejnů
4 plotice
1 karas
1 sumec

Letos to bylo poznamenáno ne příliš optimálním počasím. Prostě tady když nefouká, nejsou ryby. K tomu zelená kaše ve vodě. I tak jsem nakonec chytil hromadu krásných ryb. 60ti cm cejna jsem nechytil, ale pár se jich blížilo a 57-58 cm mohli mít. Terén nepřeje měření ani focení. Poslední den jsem nasadil objevené hnojáky a mám pocit, že to je správná cesta k velkým cejnům. Jen kapři bývali rychlejší, než cejni. Nesplnil jsem předsevzetí chytat i na jiném místě. Bylo to v plánu v pátek, ale když přišel ten hec v podobě závodů, nemohl jsem si to nechat ujít. I tak to bylo skvělé, krásná voda a krásné ryby.

NFeederman@ - Profil | Čt 19.8.2021 23:05:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes po práci na večer a do tmy trochu toho methodování 😁
Šli jenom kapři zato někteří fakt celkem slušní, nepovedl se ani jeden cejn, ale spletl se zase i lín😉
Krmení kořeněná rybina a pruty do dálky...

NNavrc - Profil | So 1.5.2021 22:51:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na method šli pěkně. Nej 56 cm 🤩

Nvaereckoff - Profil | Ne 28.6.2020 19:33:08

Tak jsem si zašel vyrovnat účet k nám na piskovnu, co mě nějaký ten sycak narovnal háček... Účet vyrovnán :)

NMartin M. - Profil | St 27.3.2024 14:35:58

Vcera na D7 bambilion kapriku kolem miry, semtam cejn, semtam karas. Kdo si chce zachytat, tak ted je ten cas. V sezone uz to tak nebere :)

NKaso - Profil | Po 25.9.2023 12:48:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pred pár minútami som zdolal toto torpédo na method. 😉

NKejml - Profil | Út 19.7.2022 21:05:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V sobotu si chytám násaďáci a cejni a dotoho prásk kapr 73.Tak si říkám, že by to chtělo větší podběrák a podložku. Dneska se mi do toho vedra moc nechtělo, ale nakonec jsem šel. Tak si chytám násaďáci a cejni a dohoho prásk. Větší podběrák a podložka doma. Krásnej a dlouhej boj. Kapr 81. Příště si vezmu větší podběrák a podložku. Prut Trabucco Inspiron FD Carp 340. Kmen technium 0,22. Návazec stroft 0,20. Háček owner č.8ct-3. Zdar všem.

Nvaereckoff - Profil | Út 14.6.2022 10:02:00

Ahoj kluci, tak se v Hungarii na Kiskunhalas zadařilo :) sobota 1 v sektoru neděle 3 v sektoru .. celkově 4 místo, co má pro mě cenu zlata :) v sobotu jsem v sektoru porazil mistra světa Petera Bakó :D takže další skalp mám na opasku :) neděle .. ač jsem seděl na Forhontu tak den předtím to tam moc nefungovalo, to se projevilo i v neděli.. zachránila mě ryba 1 minutu před signálem konce :) ale i takový je závod .. spadli mě 2 ryby.. rozdílové... Ale to se stává .. důležitý je to nevzdat až do konce .. v sobotu jsem dokázal udělat jedničku z průměrného místa, taktika určena před prvním nahozem, fungovala a já začal odchytávat ryby po 15 minutách od prvního zakrmu, což mi udělalo nějaký ten náskok, který jsme udržel až do konce kola.. s vystoupením jsem velmi spokojený .. po dvou kolech mám 1,2,3,8 ..čekají mě ještě 2 závody po dvou kolech a 2 nejhorší výsledky se škrtaji... Bude to ještě velmi zajímavé

Ncechura09 - Profil | So 4.6.2022 7:43:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zobou, dnes se daří

NDaty - Profil | Út 15.2.2022 16:12:41

Dnes s pulPolkou a tudiz i s polskym krmivem :-). A byl z toho supik sezony :-).
Pri zaberu mi malem zauzloval prut a na 12ctce hacku a 16ce forpasu to byl pekny souboj.

NFranko - Profil | Ne 5.12.2021 8:05:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Měl jsem trošku času tak jsem chodil celý týden ráno před prací zkoušet method feeder a byla to velká paráda. Byla zima a déle jak tři hodinky jsem u vody nevydžel. Každý den 10-12kapříků a do toho nějací líni a cejni. Nejvíve mi fungovaly 2mm peletky s method mixem. A na háčku wafters...
Můj názor je že bych na klasický feeder tolik kaprů v tomto období nikdy nechytl...

NMartin M. - Profil | St 8.9.2021 21:09:19

Dneska ve vetru par zaberu bylo, zadny masakr, ale zabery tak co 30 minut ... Akorat nevim, jak ty ryby fotit, protoze jsou tak hezke a zdrave a rychle rostle, ze vypadaji na fotkach jak podmiraci. K tomu asi 4 cejni. Nekrmeno, padni kam padni, zabery hned.

NCiffik - Profil | Pá 30.7.2021 8:54:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řeka stále zabitá, ale na stojáku to kouše =) Záběry velmi amatérské, dosud bez sebemenších zkušeností s videem/střihem - také bez větších ambicí, tak snad nikoho neurazí. Video vzniklo jako provokativní materiál pro bratra, který už rok slibuje, že dojede na ryby =)


Ncechura09 - Profil | Út 11.5.2021 6:47:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dopolední methodeni

NPredy - Profil | Út 24.5.2022 22:30:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dva dny s rodinkou na jachtě a k tomu jeden prut na method. Asi toho moc nepropálím, když napíšu že Orlík s feederem byla pro mě nová zkušenost, nikdy jsem na podobné vodě takto nechytal. Orlík znám pouze z lodi na dravcích, čehož jsem ale využil při volbě místa na přenocování (a chytání). Plusem bylo, že jsem pokaždé něco chytil (někdy to šlo lépe, někdy hůře), úplně první rybu (bolena na jahodovou wafters 8mm) zasekla dcera, když jsem si šel sníst klobásu z ohně. Úplně nejlepší bylo dnešní ráno, kdy se mě podařilo vyndat 4 kapry, 3-4 cejny, o tři ryby jsem přišel. Kapři nejčastěji 50-55, nej 62, cejni okolo 50, jeden bolen, jeden jesen. Krmení různý fishmeal 50:50 s 2mm scopex-squid a trochu 4mm česnek, nástraha wafters, pop-up 8-12mm.

Ncechura09 - Profil | Pá 22.4.2022 16:58:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Beze slov.

NDaty - Profil | Čt 31.3.2022 15:40:41

Dobře, zanechme návazců...
Na rybách nikdo nebyl???

Konečně mohu říci, že jsem si letos lépe zachytal. A poprvé method feeder přechytal klasiku. Tedy 8:6.
11 x kapr, 2 x perlín a 1 x bonusová ryba.
I s klasikou jsem se spíše snažil o kapry, kteří převládli, mezi menšími bylo i několik pěkných 3kiláků.

Záběry u klasiky opatrné, možná to chtělo zkrátit můj 40 cm forpas. Několik jsem jich nesekl a dva kapři mi cestou z té 12 ctky háčku spadli.
Zajímavé bylo, že jeden záběr znamenal pouze 2 cm pohnutí špičky, první krát jsem to nestihl, ale vzápětí se špička zase jen o 2 cm pohnula, následoval zásek a odpor ryby u dna. Chvíli jsem si říkal, že bych konečně letos chytil slušného lína… Ryba byla brzy na hladině a v podběráku. První letošní candát bez fota, protože jsem ho odřízl ve vodě. Ale zpestřil mi to. Na podzim bude mírový.

Trabucco MF 10ft/90g, kmen Trabucco 0,20 mm, forpasy Trabucco 0,18 mm u MF a Stroft 0,16 mm u klasiky.
Háček u MF GURU QM 1 č. 10 (začínám jim věřit), u klasiky Preston N 30 č. 12.

Teď se ochladí a začneme znovu ...

Ndraveček - Profil | Čt 14.5.2020 7:00:48

Krásný lov lopat s methodem, pro mě magicka hranice 3 kg prolomena. Robin Red pelety v krmitku 4mm a pod hačkem2x15mm.

NMartin M. - Profil | Ne 5.5.2024 22:05:12

..

Njura.f - Profil | Ne 28.5.2023 8:35:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A do třetice....
Proti minulým lovům jsem změnil dnes mnoho.
Žádný krmný místo, vše na náhodu do prostoru.
Pokud se 3x po sobě trefím na jedno místo, přichází záběry od jesenů, karasů a malých kaprů. Žádné zbytečné přehazování.
V krmítkách předmočené pelety zasypané krilem od Sonu, pod háčkem 16mm od jetfish.

Njura.f - Profil | So 20.5.2023 7:22:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pěkné ráno od vody......:)

NVitali - Profil | St 3.5.2023 10:54:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní "línobraní", na břeh se podivalo devět zelanáčů, tři kapři. Poprvé se při mém chytání vyrovnal method klasice :-)

NMartin M. - Profil | Pá 21.4.2023 15:21:45

Prave jsem si poprve zakrmil na 50m s timto krmutkem a byly tu dotazy, jak lehce jde z vody. Takze na 50m z 4m hloubky trva 10 otacek navijaku nez vystoupa k hladine, coz zadne mne zname krmitko nedokazalo, a pak bezi 40 otacek po hladine a dotyka se ji jen ta kosticka zateze dole. Za mne super a pravdepodobne tim nahradim i ta dratena zakrmovaci krmitka, ktera se na hladinu zvednou az tak v pulce vzdalenosti.
A tech 50m v sede se 100g prutem a vetsi velikosti krmitka vklidu doleti.

NPauko - Profil | Po 17.4.2023 12:50:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čau borci, tak jsem si vzal rady k srdci. Ráno hned na otevíračku do Rybiny pro method krmítka atd a směr písák. Musím se ale přiznat že jsem do dneška touto metodou silně opovrhoval, takže i po příchodu k vodě jsem měl velmi smíšené pocity, ale i přesto jsem se vše snažil udělat na 100% od krmeni po navazvce. Nahodil jsem první prut že si rovnou připravím i ten druhej jenže nebyl čas :D kapři choděj jako na běžicím páse zhruba každých 20min na každém prutě mezi nima i pár plotic. Každopádně si myslím že v této skupině nejsem naposledy. Díky za rady a večer dám vědět s podrobějším info o lovu.

NPetr.J - Profil | Po 9.1.2023 15:54:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera jsem se rozhodl zkusit ulovit nějakou rybku. Jel jsem po obědě na rybnik 7 ha. Chytal pouze method co jsem měl navázaný od poslední rybačky v listopadu. Krmeni jsem vyndal z mrazáku co mi zbylo také od minule. Nějaká mnou míchaná sladko kořeněná method směs. Nástrahy wafters jahoda, ananas a česnek 8 mm. Na česnek se nechytilo nic, 1 kapr na jahodu a 2 na ananas. Teplota vzduchu +2 voda nevím, ale pěkně studená 😂 Poprvé za svoji rybářskou kariéru jsem byl chytat 8. ledna. Výsledek byl za 4 hodiny 3 kapřici do 50 cm z vody a jeden spadl + 2 malinký cejni. Na první rybačku v lednu spokojenost.

NMjaška - Profil | Út 13.12.2022 18:56:47

numen >> Vždyť rybařina byla v základu kutilství: vidličky co měli pět kilo, židličky z trubek z kočárku, vyvazování oček obyčejnou nití, splávky z bezové dužiny, odlévání olůvek do půjčovaných forem, kroužky ze záclon jako policajt, předpruťáky z gumy, montérská kožená taška co byla těžká už prázdná. A to nejdu do detailu.
Dřív všichni chytali plus mínus stejně, měli hodně podobnou výbavu, ale každý měl nějakou svoji vychytávku nebo specialitku. Třeba jak udělat těsto, co bylo dobrý ještě druhý den nebo jak napíchnout rybku na candoše. A to se dědilo v rodině, protože to bylo fakt praktický a dobrý.
Ale to jen tak mimo method.

NMartin M. - Profil | Ne 25.9.2022 20:25:43

Dnes method z 10m hloubky.

Ncechura09 - Profil | Čt 5.5.2022 9:58:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fheavy >> jsou k nezastavení....😁

Ncechura09 - Profil | So 2.4.2022 15:01:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chvilkama poletuje sníh, rybám nevadi

NTy6ko - Profil | Čt 16.12.2021 18:42:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nerad otravuju ale megaradost prvni cejn nad 55 na rece. Urra, sere pes zlomena tyc od podberaku, mokry nohy od bahna, zmrzlej jak soboli hovno, ale lopatacek s treci vyrazkou byl kouzelnej.

Nvaereckoff - Profil | Út 24.8.2021 18:40:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska proběhlo línobraní :)

NDaty - Profil | Čt 1.7.2021 12:02:19

Dospěl jsem k názoru, že nejlepší změnou bude změna revíru. Večer jsem tedy dorazil k vodě, kde jsem chytal naposledy vloni na jaře. I místo, kde jsem tehdy chytal bylo volné, není asi příliš oblíbené, protože tam není moc hluboko, jen asi 1,5 m. První prut s wafters mi obírali cejni, druhý jsem proto uzemnil kouli. A jelikož větší rybu nečekám, neměním ani už docela jetý forpas, s nějakým lomem uprostřed…
Pěkný západ slunce s občasným cejnem. Asi po hodině a půl se poprvé rozjel, do té doby mrtvý, prut s koulí. Chytal jsem poměrně daleko, záběr byl razantní a po záseku se ryba vyvalila na hladinu. Nečekaně bylo jasno, že to je nějaký mohykán. Když jsem ho přitáhl pod nohy, zalitoval jsem, že mám jen 1,8 m dlouhou, dvojdílnou tyč (3 m zůstala, letos poprvé, doma za trest, protože se nedá už pravidelně složit). Bohužel, napoprvé jsem tam to kapřisko, kolem 90 cm, nenasoukal a druhý krát mi plácl ocasem o hlavu a byl pryč. Forpas praskl. Pozdě bycha honit, moje hloupost a lenost vyměnit forpas za nový. Jsem na sebe naštvaný a uvažuji, že to už sbalím, protože stejně už budu chytat jen krátce. Nakonec ale dávám nový forpas, a ještě nahazuji. Samozřejmě je mi jasné, že další takový kapr už nepřijde.
Jsem u vody jen na 2,5 hodiny, před 10 to mám v plánu zabalit, abych nemusel osvětlovat místo lovu.
Balím první prut, protože za 3 min končím, balím věci a už skoro za tmy slyším vrrrrr…čet brzdu navijáku. Skáču k prutu, lehce přisekávám a brzdím rozjetou rybu a nevidím, ale slyším tu vlnu na hladině jako předtím. Neuvěřitelné, opakuje se to. Nejprve couvám několik metrů k batohu, lovím z něj čelovku a rozsvěcuji ji někde v trávě za sebou, abych spravedlnosti učinil zadost.
Už sbalený druhý prut a nový forpas mi dávají převahu. Když mám kapra u břehu, už moc nevidím, chybí mi ta čelovka, ale už to neriskuji a podebírám ho. Na druhý pokus je uvnitř. Opatrně po tmě zvedám podběrák a slyším prásk…a tíha zmizela. První myšlenka byla, že jsem zlomil tyč. Druhá, že se mí tyč rozpojila. Odhazuji tyčku a dělám krok do tmy, vody je nad kolena, někde před sebou vnímám vířící vodu, sahám pod hladinu (i s prutem) a hmátám po hlavě. Vytáhl jsem ji nad vodu i s rybou a dokonce i prut nedoznal úhony, tedy až na tu koupel.

Letošní první větší lysec 84 cm. A adrenalinový zážitek k tomu.

Tyč nepraskla, ani se nerozpojila. Odlepila se ta trubka se závitem.

Hardware:
Trabucco Inspiron method 10 ft,/90 gr., Shimano Twin Power 2500.
Kmen Trabucco T-Force Special Feeder 0,22 mm, návazec Mikado Crystal Line 0,20 mm.
Preston ICS In-line dura flat method large, Korum Expert č. 8.
Koule WS2 16 mm, method mix Timar zkvašený oplatek.

Ncechura09 - Profil | Čt 20.5.2021 17:46:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Daty >> Jízdu jsem ukončil dnes v 5 ráno a příslib pěkného dne způsobil, že mě to do postele netáhlo.
Byl jsem docela zvědavý, kolik ryb se dá udělat s ohledem na probíhající tření. V úmyslu byl i on-line fotoreport ale obrazovka mobilu v úsporném režimu a 3%baterie říkaly, že nemůžu mít všechno.
6.30 první nahození a jak bývá na této vodě zvykem, na první záběr se chvíli čeká.
Chystám nástrahy k vyzkoušení, koule do praku a nastřeluji krmení.
Ještě chvíli klid a první prohnutí špiček přichází na oba pruty současně.
V průběhu dopoledne určitě přes 50 ryb, kapři všech velikostí, někteří i pekní.
Velcí cejni jsou po tření hubení a dobití, skaláci ještě plná bříška, do úlovků se připletlo i několik karasů, jeseni a jeden bolen. Balím ve 12., Pak už jen sekačka, zahrada a tak.
Víc fotek už mobil prostě nedal, velikost některých kaprů šla přes 65cm, moc pěkný ryby.

NPetr.J - Profil | Út 18.5.2021 11:59:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera jsem byl chytat na rybníku na method. Protože se nedalo chytat kvůli malejm násaďákům na 2 pruty, nestíhal jsem. Nasadil jsem pro mě novou zbraň, takový method nemethod. Nepoužitelné krmítko extracarp jsem zbavil žeber a dal přes něj gumičku z duše kola. Na gumičku PVA punčochu s půlenýma kuličkama z mé výrobny 18 mm na háček tu samou kuličku, nadlehčenou pěnou. S methodem jsem chytil snad 30 kaprů násaďáků a na ty vychytávku s PVA šli lepší 85 cm, 67, 57,55...

Ntrutta - Profil | Pá 31.7.2020 7:25:07

Včerejší večerní posezení s method feederem přineslo překvapení... Musím předeslat, že se feederu s vnukem věnujeme spíše doplňkově - oproti zdejšímu osazenstvu. Většinu rybářského času naháníme na mušku na pstruhovkách pstruhy a siveny, popřípadě dravce vláčkou na mimopstruhových vodách. Feeder je pro nás zpestřením rybářského života, když už jsou ty naše pstruhovky v okolí z různých důvodů zubožené... Tak to bylo i včera, zasedli jsme k prutům na jezu Ohře, abychom poškádlili nějakého kapříka. A tak se i dělo, zájem měli jen kapříci do “míry”. Když už jsme chtěli končit, povídám klukovi - ještě poslední nához a končíme. Nahazuji a co to, nedaří se mi vypnout vlasec a ten dokonce míří do strany. Zásek a ryba si to štráduje proti proudu. Jisté je, že to není žádný kapřík. Po delším souboji přitahuji rybu ke břehu a na druhý pokus vynáším na břeh. Ejhle, je to sumec a na pstruhovce! Měl 111 cm a 9 kg. Nástraha Sonu Wafters Krill, kmen 0,25, návazec FC 0,33. Prut bych asi zde neměl ani zmiňovat - Mivardi. :-)

Nvaereckoff - Profil | Po 13.4.2020 23:41:28

Tak, po tom, co jsem (skoro) všechny okolo sebe donutil chytat method a viděl je skoro do jednoho chytit kapra 10+ jsem se po 4letech na svazovce dočkal taky :D neměl. 10+ ale rovných 10 v krmítku mix od sonu pomeranč + spice meaty plus feedermania peletky 2mm a nástraha 8mm wafterka muhlbery-garlic od sportcarp :)

Njura.f - Profil | Ne 28.5.2023 5:17:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vstávat a cvičit bando líná ....
Pro Martina, jde to i bez protihrotu 🙃

NPauko - Profil | Po 17.4.2023 19:59:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čau borci, tak dneska to byla neskutečná jízda . Všechno z toho dalekého odchozu, asi 7kaprů (top64cm), 5plotic a dva nádherný amuři (60, 73cm)
Ještě bych chtěl doplnit že jsem daval do krmení i klasický lepidlo co dávám na proudnou řeku, nevim jestli se to používá i na tenhle způsob ale asi to funguje

NMartin M. - Profil | St 12.4.2023 22:17:58

Dneska tady za tim rakosim vpravo na method tak 20 kapriku, sice maximalne kolem miry, ale fakt mnoho a snadno. Brali klidne hned u rakosi par cm od nej, nebo i nekolik metru od nej, ale kdyz jsem nahodil treba 30 nebo 60 metru, tak jen karasi nebo nic. Kapri byli jen u brehu v hloubce do 1m a nekolik jsem jich chytil i bez navnady na krmitku jen se samotnou nastrahou.
Druhy prut na klasiku na 50m sice take 1m hloubka a take mnoho ryb, ale bez kapra a byl problem proklickovat mezi dlanovkama k peknejsim rybam.
Kapriky jsem nefotil, proste nasadaci.

Ncechura09 - Profil | Út 3.5.2022 18:34:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trocha štěstí

Naartu - Profil | Ne 17.4.2022 20:41:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jsem si na tu bídu slušně zachytal. Za čtyři hodiny sedm záběrů z toho tři kapři vytaženi (nej 53cm), zbytek spadl. Brali velmi jemně. Pruty Korum Neoteric, navijáky Tica Glat 5000, vlasec P line 0,25, krmení Mivardi ořech, na ten přišly skoro všechny záběry a Sonubaits krill přinesl největší rybu. Úspěšné nástrahy waftersky Steg banán a med. Po dlouhé době se mi povedl dabl. Super zážitek.

NMartin M. - Profil | Ne 15.8.2021 12:36:32

Polednacek :-)

NAiwen - Profil | Ne 5.4.2020 0:12:28

Jelikoz sem pridavam casto info tak mam pro vas zpravu i ohledne posledniho tematu. Po tydnu slibovani sem vzal maleho k vode. Na 2hodky po obede. Vzali cerviky, krmitkovku a jeli. Revir kam jezdime byl oznacen zakaz rybolovu, dalsi dva reviry plny rybaru. U Moravy, ktera byla blizko taky prazdno nebylo ale sednout s dostatecnym odstupem se dalo.. a svete div se.. muj 3 lety kluk chytl 2 parmy. Maly kosik, navazec asi 25cm, 0.24mm navazec a 10tka hacek se 4mi cerviky. Lov naprosto necileny. Spis slo o cejny a karasky. Ta neskutecna detska radost a udiv jak parma bojuje. Ta neskutecna detska radost, chvilku co byla na brehu ji hladil po hlave a smal se a rikal ze je krasna.. ted do me.. i presto ze je hajena lov nebyl cileny.. ale podarilo se ji chytnout.. mozna to ted zchytam za cokoliv. Ale kdybyste videli maleho.. kaslete na to ze je ryba hajena a tu fotku mu udelate taky😊😊... PS: malemu sem vysvetloval ze budou mit miminka tak ji musime hodne brzo pustit...

NFeederman@ - Profil | Pá 16.8.2019 23:13:24

Zdarec borci, dnes jsem šel na stejné místo jako minule a byla z toho parádní feederovačka na řece. Chytil jsem 7 sumců, 3 kapry, po desáté parmě jsem to přestal počítat, hafo podouství a sem tam nějaký cejn. Kapři i někteří sumci byli dokonce ještě větší, než minule. Sypké krmení příchuť rybina jsem doplnil peletkami (od proryby - příchuť bílý červ) aby to bylo lepivější, zátkoval jsem různé peletky a malé boilies, také vše na bázi rybiny. Nástraha spice klobása 14mm. Tu jsem používal v podstatě celý den, byla úplný top. V jednu chvíli jsem měl na obou prutech 2 sumce naráz, ten větší mi udělal asi 50 metrů pořádnou jízdu po řece a pak se odepnul. Byl to adrenalin jak sviňa :):) Návazec 0,22 háčky od Korum, ty nové, velikost 8 power.

Dnešní rybačku jsem si parádně užil :):):)

NMrtweyUbrus - Profil | Po 12.2.2024 18:09:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Byl jsem zkusit rybník, Sportcarp porazil na plné čáře Ringers, růžová přechytala žlutou, voda teda jako led, ve finále jsem úplně durch zmoknul ale bylo fajn.

NDaty - Profil | So 20.1.2024 11:36:24

Přidám report z loňské výpravy na jih Moravy. Cílem byli, jako každý rok, velcí cejni.
Měl jsem v plánu více krmit spombem. Též jsem měl v plánu plně využít čas – to mi počasí ve dvou dopoledních znemožnilo. A chtěl jsem dát víc prostoru method feedru, který mi tu v minulých létech nefungovat tak dobře, jako klasika.

Oproti předchozím létům zde nebylo až tolik bivakujících kaprářů. Ti co zde byli hlásili, že ryby neberou a je to mizérie. Navíc druhý den ráno dva z nich balili, protože ve 2 ráno přišli o povolenky, když měli nahozeno… Takže celý týden chytám na jednom místě, nikdo mi nepřejíždí člunem přes lovné místo, nečeká až se večer sbalím a nesedá mi na místo jako v jiných létech = nezvyklá paráda.
Dva dny mi společnost zpříjemnil @jura.f. Bylo to příjemné spoluchytání. A mám se co učit. Minimálně, jak si to udělat pohodlné. Nevěřil bych, že se dá v těch šutrech sedět na křesle a mimo pouštění ryb z něj nevstávat.

Pondělí, 16 -19 hod
Průzkum a moc se mi nedaří. Lámu špici a zbrkle trhám raketu, takže z letošního předsevzetí více krmit nic nebude.
17 ryb v 5ti druzích. Jen 3 velcí cejni, pěkní karasi kolem 45 cm, nej kapr k 60sati cm.

Úterý, 10:30 – 19 hod
Ráno prší, takže chytám až po dešti, to to začíná…
Bezvětří, asi 5 kaprů mi spadlo z MF. Odpoledne začíná trochu foukat, ale moc to nepomohlo.
Mám sebou 30 dendrobén, funguji dobře, ale místo velkých cejnů mi je často dříve obraly plotice, nebo karasi.
Nicméně 58 ryb, zejména kapři a cejni.

No a odpoledne jedno zpestření. Záběr, zdolávám rybu a asi 20 m od břehu ryba ztěžkla, něco divného táhnu…přejela mi přes druhý prut, vše špatně. Nakonec jsem kapra přitáhl ke břehu, spolu s desítkami metrů cizího vlasce zamotaného do mého druhého prutu. Rybu jsem pustil a když jsem se snažil tu motanici před špici druhého prutu nějak vyřešit, zjistil jsem, že mám i na druhém prutu rybu. Jenže i když jsem první prut ze změti vlasce odstřihl pořád jsem měl tu kouli cizího vlasce před špičkou prutu a nemohl navíjet. Takže jsem si jej musel namotat na ruku a odříznout. Zážitek navíjet desítky metrů vlasce na ruku a zdolávat rybu, naštěstí ten kapřík nebyl velký a skončil v podběráku. Za hřbetní ploutev měl zamotaný vlasec s víc jak půlmetrovým těžkým podvodním splávkem. Pozůstatek po nějakých kaprolovcích a tahal to celé + 10tky metrů dalších muchlanic vlasce za sebou. Přikládám na konci poslední tři fotky z této akce. Asi byl docela rád, že jsem ho z toho vystříhal. Řešení mi sebralo půl hodiny, oba pruty mi zůstaly utržené a domotané, jedna cívka bez poloviny vlasce.

Středa, 7:00 – 18:30 hod
Stíhám východ slunce na D5, takže super. Lámu druhou špici a dále do konce týdne chytám se zkrácenou. Exploduje mi kolečko u vozíku, takže transport zpět je utrpení.
V podstatě celý den bezvětří, což zde není optimální.
97 ryb, karas přes 50 cm a kapr 60 cm.

Čtvrtek, 13:30 – 19:00 hod
Dopoledne hledám pneuservis, nakonec díky dobré duši v pavlovském COOPu dostávám tip do vedlejší vesnice. Tam sice za dva pláště zaplatím jak za půlku vozíku, ale jsem spokojený. Problém je zase karta…a zlodějské EURONETy, kterými jsou vinařské obce zapleveleny. Prostě na jihu bez hotovosti ani ránu…takže se k vodě dostávám až zase odpoledne.
Nechce to začít brát, až když začne lehce foukat se to zlepšuje. Nakonec 33 ryb, kapr 64 cm na klasiku a 3 červy. Při jeho pouštění lámu tyč podběráku, takže zbytek dne je naháním s hlavou v ruce.

Pátek, 7:00 – 14:00 hod
Druhý východ slunce, poslední den, docela berou.
63 ryb na rozloučenou.

Z pěti dnů bylo nakonec bohužel jen 35,5 hod lovu.
Method feeder jsem celou dobu chytal na jeden prut a docela to šlo. Pokud mi to bralo, neměnil jsem úspěšnou panettone wafters od Waltra. Kdybych asi chytal na oba klasiku, tak bych chytil více velkých cejnů. Každopádně na kapra je zde MF 3 x úspěšnější, než klasika. Ale zase ty největší kapry 60 + jsem chytil na klasiku, malý háček a červy.
Chytil jsem málo skaláku, což mne mrzí. Zdá se mi, že i zde ubývají.
85 velkých cejnů přes 50 cm potěšilo a předsevzetí dokonale splnilo.

Ulovil jsem:

120 ks cejnů
- z toho BIG 49 na klasiku a 36 na MF,
- normální velikosti bylo 22 ks (klasika),
- 13 ks mikrocejnů (klasika).

83 ks kaprů
- z toho 23 na klasiku a 60 na MF,
- více kaprů, než bych možná chtěl, může za to MF, ale zase to díky němu bylo jiné.

24 ks cejnků malých
- z toho 18 na klasiku a 6 na MF

23 ks plotic na klasiku

18 ks karasů
- z toho 7 na klasiku a 11 na MF,
- v předchozích létech jsem je zde skoro nechytal.

Cekem 268 ks ryb. Tedy průměrně co 8 minut ryba. Stále nevím, zda by se to zlepšilo vydatnějším krmení, protože ho neumím zrealizovat. Potřeboval bych aby mi tam nějaký kaprář s člunem každé ráno nasypal kbelík krmení.

Před touto výpravou jsem zvažoval pořízení nových, lehčích prutu – 12 ft Super X od Prestonu, ale jejich 60 g odhozovka mne nakonec odradila. A asi je to dobře, se svými N - Gauge 80g jsem se tam (konečně) sžil – možná díky těm kaprům a MF. Na tu vodu to zase až tak těžké pruty nejsou, beru je (minimálně na D5) na milost.
Vyzkoušel jsem nový vlasec GURU Drag-line návinu 1000 m. Za tu cenu, zejména pak do vody, kde po pár dnech chytání hrozí prodření, nebo utržení je to levná a použitelná alternativa. Vlastně jsem vůbec nečekal, že vydrží celou dobu, ale překvapil.
Rovněž ty nové, distanční tyče od Hobby-G za těch pár kaček jsem zde prověřil a jsou super. Až tedy na ty plastové zavrtávací hroty, které se zdeformovaly po prvním zavrtání do trávy. Jak jsem se bál, že ta krátká délka bude problém, tak naopak, je to příjemné. I rozměr 3,5 m je pro 12 ft pruty optimální. Doporučuji za tu cenu.

Až po čtyřech dnech na Pálavě se ve čtvrtek večer konečně dostávám do vinného sklepa – už mne ten rybolov v podobě jak ho tam provozuji zmáhá. A po následném víkendu s rodinou v Pavlově mi bylo vyčiněno a sděleno, že tato kombinace ryby x navazující rodinný víkend už se nebude opakovat. Takže letos to budu muset nějak modifikovat.
Jako vždy to bylo skvělé.

Njura.f - Profil | So 2.9.2023 11:06:25

Pindˇa >> fotka našeho velitele. Na tajňačku.....🙂

Njura.f - Profil | So 20.5.2023 11:12:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Feederman@ >> mezi prckama i lepší ;)

Ncechura09 - Profil | Ne 22.5.2022 6:22:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nabito i v neděli

Nandrei11 - Profil | Út 17.5.2022 0:06:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dkes som zahajil urban method v ba. od 1900 do 2330. najprv mensi lien.po zotmeni sa kaprici ukazali na breh. úspešnejšie cca 20m od brehu. nikl criticals 3xl hrali prim. pár rýb sa odplo pri zdolavani. dobre bolo.

Ncechura09 - Profil | Po 2.5.2022 8:27:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moc záběrů není ale zelenáč potěsil

Ncechura09 - Profil | St 6.4.2022 9:57:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

D5

NReznik76 - Profil | So 10.2.2024 14:50:59

MrtweyUbrus >> dík Milane, je to chytací prut 😂

Nel.ou - Profil | Čt 1.6.2023 15:02:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobré vlákno, nehádejte se chlapi.
Po čtrnácti celodenních dnech lovu v podstatě na třech místech, kde jsme se pouze prohazovali ( proud, točák ) malá rekapitulace.

Klasika: Mixy Konopas, začátek černý, pak červený, Lorpio vanilka / scopex, cca 1/1. Sušší, vlhčeno dle průtoku. Zarážky 4,5 pstružáky, 4,5 premium red halibut, kukuřice vařená i sterilovaná, červ. Něco nastřílených animo pelet 15mm a vařené kukuřice.
Method: 4,5 red premium, pak i s mixem pstružáků. Občas smícháno s trochou krmení s klasiky, víc kaprů?

Návazce klasika: 0,70 - 1,3m, Milo Ghost 0,17 a 0,19, Fireline 0,12, háčky 10, 8, 6.
Method. Fireline 0,17 háčky 8 a 6. Háčky Sasame, Gamatsaku, Owner.

Nástrahy: wafters Sonubaits 6mm, Haldorado Tornado sýr a mango 10mm. Mikbaits WS2 16mm a švestka /česnek 16mm. Black Carp balanced activ jahoda 14mm, česnek 14mm a balanced jahoda 8mm. Kuku červ, dendrobéna.

První tři dny vyšší průtok, záběry opatrné, váhavé i od větších ryb. Nejlíp šlapala rychlorozpustná activ jahoda 14mm, pak 8 mm Sonubaits waftersky a WS2. Po snížení průtoku záběry o něco lepší, ale ryby pořád nedobíraly. Háčky v okraji tlamek, kromě skaláků. Velký rozdíl mezi osmičkou a šestkou háčkem. Diametrální rozdíl u klasiky návazec 0,12 a 0,17. Zejména u velkých ryb. Klasika, method, poměr záběrů cca 4 /1. Desítky háčky s 0,17 kuku a živou, jsem asi po dvou hodinách vynechal úplně. Sklaláci to občas vzali přímo z ruky ještě v propadu.

Zhruba v půlce pobytu mi došla jahoda, nahrazena Tornadem sýr. Víc jesenů, kaprů velkých cejnů. Míň skaláků. Poslední tři dny se ryby ,, rozkousaly,, záběry prudké, pruty už lítaly vidliček.

Po pročištění vody jsem rozkrmil místo pod nohama a sledovali jsme, jak pracuje krmení při nájezdu cejnů, jesenů, kaprů. Vlhké, utažené, sypké, bábovičky z pelet, kukuřice.. Pěkný pohled, když byl klid najeli do minuty. Jen větší ryby stály o kousek dál v hloubce. Škola pro Libora😂 Ten se roky vyhýbá dávat do krmení cokoliv jiného, než koupený mix. Po pátém slušném kaprovi, kdy seděl metr vedle mě bez záběru vetší ryby, mu pouštím místo a začne okamžitě tahat kapry. To samé další dva dny. No nakonec prohlásil, že na tom ,,revivalu Maťáka,, asi něco bude🤣 No pořád mu tvrdím, že na Mrku najde cokoli, dokonce i jak chytit rybu. 🤣🤣🤣

Njura.f - Profil | Ne 28.5.2023 7:39:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po sérii parádních jesenů přišla opět jízda...
Kuličky od Těšínskýho dnes bodují.

Njura.f - Profil | Po 10.4.2023 15:48:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes velký stoják na jihu.
U vody v půl 8, do 10 jsme si mysleli, že jsme mistři světa v method feedru.
Krásný ryby úplně zadarmo od prvního nahození.
V 10 jak se zvedlo slunko, jako když je někdo vypne, další 4 hoďky bez záběru, bez rybky. Nechápeš.
Tak aspoň pár lopaťáků z toho rána.

NKejml - Profil | Ne 26.3.2023 11:03:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sluníčko, kafíčko, pohodička se změnilo v déšť, rozlité kafe, zlomenou špičku na novém prutu a další příhody. Já totiž chodím k vodě se rozčilovat, vztekat, nadávat a vůbec duševně relaxovat🙂. Chyceno 6 kapříků a 4 cejni. Vše na method různé waftersky, které newafterskovaly. Přírodní scenérie budiž útěchou. Zdar.

NDaty - Profil | Ne 8.1.2023 19:47:23

Koukám, že jsem ten počet líbíku podcenil...takže ten slíbený dovětek:

Na počátek je potřeba říct, že na tom místě kde jsem chytal je to dost obtížné. Obrovské balvany, hned zkraje hloubka, křeslo nejde postavit. Stojan lépe či hůře postavený, sezení na více nerovném než rovném šutru. Pouštění ryb ztížené, nejbezpečnější je vzhledem k jejich velikosti je vyháčkovat přímo ve vodě v podběráku. Optimální je najít si jedno místo vlevo a jedno vpravo od prutu, kam se dá jakž takž postavit a sáhnout do vody. V pátek po obědě jsem na pravý prut zdolával velkého cejna. Místem pro odháčkování byly dva kameny ve vodě, asi 2 m od stojanu. Balancuji nad vodou, pouštím onoho cejna a najednou za sebou slyším divný zvuk. Ohlédnu se a vidím převrácený stojan a prut mizící ve vodě…

Následovalo a šlo to velmi, velmi rychle…překvapení, šok, zmatené myšlenky na varianty řešení…

Položil jsem podběrák, prut a skáču po šutrech ty dva metry ke stojanu…jen chvilka, nevím 3 - 4 sekundy. Ale prut už není v dosahu a odjíždí po hladině.
Vybavuji si tu pěticifernou částku co plave po vodě…
Odepínám zip na bundě, vytahuji mobil, dávám jej na kámen s myšlenkou, že pro prut skočím, ale ...
Vidím, že už je asi 4 metry od břehu a dochází mi, že nestojí za to si zlomit nohu, nebo se utopit. Načež prut mizí celý pod hladinou.
Takže skáču zpět k odloženému prutu, mezi tím se uprchlík, stále v pohybu vynořil. Překvapilo mne, jak daleko. Házím, ale při jeho rychlosti míjím o kousek rukojeť. Stahuji a druhý hod už míří správně, bohužel klip na 40 metrech nestačil…A prut se opět zanořil pod hladinu.

Vybíhám na hráz, míjím 2 bivaky kde mají půlnoc a prosím o pomoc kapráře se kterými se už za ten týden skoro známe. Jeden sedá do člunu, musí podjet jejich a kolegů pruty. Mezi tím se vracím na místo, vytahuji dalekohled a pátrám po prutu. V mírných vlnkách vidím jen šedou plochu. Ukazuji člunu kde jsem asi viděl prut naposledy, pátráme ve směru vln, tam a zpět, nikde nic…
Pátrali jsme docela dlouho… bezvýsledně. Na břehu je to bezmoc a smiřování se se ztrátou…Jelikož to už trvá dlouho, volám na kolegu na vodě, že to balíme. Obrací člun a odjíždí. Když už je za mým místem slyším z vody „vidím ho“. Koukám dalekohledem kam ukazuje a stáčí člun, nevidím nic. Ale za chvíli zastavuje, sahá do vody a vytahuje prut, který se po chvíli ohýbá do oblouku. První myšlenka je, že si zdolá pěkného kapra.
Ale je to vázka a musí to utrhnout. Usoudili jsme, že kapr asi naštěstí vjel do vázky a to mu znemožnilo odtáhnout prut ještě dále na volnou vodu, kde bychom ho asi už opravdu nenašli. Už tak byl dost daleko (nevím 60 – 80 m, na té ploše to klame).
Jdu si pro prut, děkuji, slibuji doručit láhev…

Takže pozor, může se stát…

Ndraveček - Profil | Čt 11.8.2022 14:51:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krasny den s methodem, spousta kapřiků, na waftersky na trnu od Haldorada, chilli bylo bezkonkurenčni👍😉

NFeederman@ - Profil | Ne 5.6.2022 13:47:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cechura09 >> No pěkně👍
U mě jenom 8, ale pěkných cejnů a dva malé kapříky, aktivita ryb dost mizerná a method velká bída…
Já kolem 9:30 zdrhnul dokud ještě nebylo takové vedro.
A jak to bralo vám?

Ncechura09 - Profil | Po 30.5.2022 5:51:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kachna >> 12 - 8 VMC, Korda, Centurion,Hanák podle potřeby síly drátu. Dnes už mám taky 3 ryby spadený....
Jinak dobré ráno všem methodistům z jihu.

NMartin M. - Profil | Čt 19.5.2022 14:28:27

Dnes 4 kapri na 4 nahozy s timto krmitkem ... bez vymenovani ci doplnovani navnady a jeste by slo pokracovat :) Dojizdel jsem posledni zbytky pred odchodem, tak jsem z toho uhnacal poradnou plastelinu a taky to slo.

NMartin M. - Profil | So 19.3.2022 20:10:31

Ja dnes na rybniku jen male kapriky a karasy. Vsechno do 5m od brehu, kde jsem je videl skakat. Na hloubce bez zaberu.

Nmarmyš - Profil | So 11.9.2021 11:09:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Daty >> Tady brali dneska taky,3.65kg a 56 cm,pěkná obezita. :-)

Ntrutta - Profil | Ne 22.8.2021 11:15:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Týdenní pobyt na Orlíku utekl jako voda. Zpočátku byla pár dní velká vedra, dobrá tak jen pro normální smrtelníky. A všude kolem samí sumcaři a kapraři… S ochlazením zmizeli sumcaři a bylo u vody více místa. I ryby začaly mít větší apetit. Nejdříve se objevili cejni, povětšinou ve velikostech 40 - 50 cm, což o mnoho přesahuje průměr zrcátek v místních vodách. Potom se přidali kapři 50+, kteří byli moc pěkní - jeden špíglák 56cm to odskákal a byl překvapivě moc dobrý! Kluk si navíc chytnul dva nové druhy, cejnka a malého sumíka, radost byla veliká. :-) Za ten týden jsme pochytali desítky ryb. Krmení jsme měli červeného Václavíka + Robin Red a černé peletky Coppens. Nejlepší nástraha na cejny byla Sonu SS a na kapry pak Red One. Uplatnila se i pikantní švestka a robin red pelety. Musím říct, že jsem ale žasnul, jaká kvanta krmení rvou do vody někteří rybáři. To už není rybolov, ale výkrm ryb! My jsme samozřejmě také trochu krmili, ale v porovnání s okolím zanedbatelně. A nevšimnul jsem si, že by ti rybáři chytali vice, spíše to bylo naopak… :-)