Trhání kmenového vlasce při náhozu

Dobrý den všen,

chtěl bych Vás poprosit o radu. Chytám na feeder a často se mi stane, že utrhnu při náhozu kmenový vlasec - tzn. do vody letí celá montáž i s krmítkem. Většinou to mám navázané klasicky přes "hokejku". Na vlasec dám hokejku, pak gumovou kupičku, pak obratlík a na něm je návazec. Stává se mi to bez oholedu na prut, který používám - asi to nebude očky prutu. Mám taky dojem, že se mi to nemotá kolem špičky před náhozem - to vždycky kontroluju, že očka na špičce jsou hladce průchozí.

Možná vysvětlení:

1) Jedna moje teorie je, že okraje hokejky jsou dost ostré, je to sice plast, ale ne moc dobře "finishovaný". Vlasec se o to poškodí a utrhne.

2) Může to být rukama? Když se to neutrhne, jsem shopný hodit celkem daleko, ale možná se do toho mo opírám, špatně hážu?

3) Nebo vlascem? Mám tam Essox Raptor 20, na kapry 24.

Díky za Váš čas a názory.
Autor diskuse: Black_Tea - Profil , 27.7.2017 feeder - techniky lovu
5 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NWillow - Profil | Pá 28.7.2017 18:49:12

RK >> 30g mf krmelec nemůže být ten pseudosystem ani kdyby jsi moc,moc chtěl.:-))))To není 80-100 g olovo.!!!Když při feedru nezareaguješ na pohyb špičky přiseknutím tak na 99% rybu nemáš.:-):-):-)Asi tak.Jde o aktivní lov.

NxDanielS - Profil | Út 1.8.2017 17:18:39

lava36 >> Bobek používám také :-) A nehodlám to měnit, ani když se tomu začne říkat feedrová srkačka 😎

Nlava36 - Profil | Út 1.8.2017 16:56:52

xDanielS >> Sorry, reagoval jsem na tebe omylem, moje reakce patřila někomu jinému, ale hlavně mě štve tady to obecné nálepkování. Někdo napíše slovo a už běží nesmyslná diskuze. Nekřičím z jeskyně ani nemávám vlajkou. To, jak dlouho chodím na ryby také nevystavuju, jako nějakou zásluhu. Melou se tu hlouposti a opakovat tady omleté módní teze je in. Já jsem prvotně a hlavně reagoval na diskuzi nebo dotaz se svým názorem proč se trhá při náhozu kmen. Na to okamžitě nastartovali strážci všehomíra. Bobek používám a nic na tom měnit nebudu, je to z pohledu etiky lovu bez problému a jen pro zamotání situace používám poloprůběžnou montáž daleko častěji s klecovým krmítkem na hokejce a s návazcem 30+ (délky)- to je taky srkačka? . Diskuze na téma srkačka je úplně o něčem jiném. Hlavně jde o definici co to vlastně je. Bohužel, vždy když chci chytit rybu, tak se píchne o háček. Komu se to zdá nehumání, musí mít jiného koníčka. Vzpomeňte na na stále ještě prosazované použití háčků bez protihrotu, dnes se ukazuje, že to není úplně ono a háček s protihrotem má cosi do sebe. Nicméně tobě ještě jednou sorry.

NExPr3v1t - Profil | Út 1.8.2017 13:42:37

lava36 >> Takhle mě to učil děda a jeho kamarádi...lidi se měli rádi, scházeli se na pivu, navzájem si přátelsky záviděli úlovky, podporovali se, radili, prostě žili...dneska je to smutná pohádka a přehlídka lidské blbosti, komerce...přestože i dnes to jde, sic v úzké skupině přátel, rybolov i tak dostává hořkou pachuť díky přítomnosti moderních nelovců...
To, že se někomu trhá vlasec je například závdavek k vlastnoručnímu nalezení řešení, ale ruce ani palici nikomu nepučíš...

Nlava36 - Profil | Út 1.8.2017 13:24:44

xDanielS >> Jen pro ujasnění všem teoretikům. Bobek na kmeni není samosek a už ne zdaleka srkačka, je to standardní poloprůběžná montáž u feederu a u method f. Methodová krmítka jsou dokonce konstrukčne navržena tak, že se nasunou na obratlík, při záběru krmítko klade částečný odpor, takže dojde k zachycení háčku v tlamce ( ne zaseknutí !!!!!). Podívejte se pozorně na videa, např. MM, kde běžně používá poloprůběžnou montáž. V případě utržení montáže v kmeni se krmítko jednoduše stahne z vlasce a ryba nevláčí žádné krmítko, ale jen volný vlasec. Samozřejmě při použití tenčího návazce než kmene není pravděpodobné, že dojde k přetržení v kmeni, ale v návazci. Co by podle některých názorů byla tedy běžná a ve feederu naprosto základní pevná montáž v mnoha jejích variantách. Vidím, že na někteří internetoví lovci jsou hodně napružení na slovíčka, kterým ani evidentně nerozumí. Chce to trochu nadhledu, zkušenosti a obyčejný rozum. Na ryby chodím cca 40 let, bohužel situace u vody je stále horší. Jen arogance, nepřátelství, přehlídka co nejdražší výbavy a tuny nesmyslů, které ryby nechytají. Kdo si přisvojí rybu je masař a tudíž lidský odpad, jen když přicházím k vodě okolo některých kolegů jsem obvykle lustrován nepřívětivýmy pohledy. Dříve bylo u vody trochu víc sounáležitosti, přátelství a tím i radosti a to přesto, že někteří opovrženíhodní dinosauři chytali na srkačku (s čímž ovšem také nesouhlasím). Nikdo se nedělil na slavné kapraře, sumcaře, plavačkáře a já nevím co ještě, byli jsem všichni jen rybáři a nezáleželo to na tom co a na co chytáš.

NWillow - Profil | Po 31.7.2017 13:00:21

RK >> To je plošná geometrie pravoúhlého trojúhelníku.:-)
c2=a2+b2 :-))

NWillow - Profil | Po 31.7.2017 10:46:07

marmyš >> Já psal o 30 gramovém method feeder krmítku.!!!
Protože tady furt někdo řeší srkačku a samosek.!!30g mf krmelec má plochu 10-12 cm2 a Archimédův zákon nám říká co o vztlačné síle.Prostě si to ten kapr nenapálí .!!!Tečka.

NRK - Profil | Pá 28.7.2017 17:56:44

xDanielS >> a proč tam ten bobek teda dává? Aby jako měl lepší komfort při záseku? Nesmíme tady slovíčkařit, ale chápat slova v jejich reálném významu 😁

NJuraj - Profil | Pá 28.7.2017 13:20:17

Black_Tea - >> Ahoj.

Těch faktorů je celá řada:

První věc bych se podíval na špičku. Ne zda je poškozená, ale zda není vzhledem k odhozové hmotnosti a házené vzdálenosti příliš měkká. Odborníci sice tvrdí, že je to nesmysl, a že co odhodí prut je směrodatné bez ohledu na špici, ale tak to není. Pokud máš hodně jemnou špičku a příliš těžké krmítko a spojíš - li to se snahou dohodit dál, měkká špička se prokmitne, čímž dojde k omotání okolo ní a sestavu upálíš (máš - li silnější vlasec, zlomíš špičku).

Pak jak tu už psali, jde o to, že vlasec při náhozu trpí a nahodíš - li 30x za vycházku s 30 g krmelcem + futro, může být, že dojde k poškození vlasce. K tomu nedochází na 10m jak tu někdo psal, ale pouze na tom kousku, kde se potkává vlasec s koncovým očkem v největším švihu při náhozu. postačí zpravidla odstřihnout cca 1,5m, ale pokud chceš mít 100% jistotu, tak 3m. jsou tutovka.

S tím jde ruku v ruce správná volba vlasce. Měkký vlasec 0,16 není v tomto případě trefa do černého. Vhodné jsou vlasce s tvrdším povrchem v průměrech min. 0,19, ale raději klidně i 0,22. Při lovu velkých ryb, nebo používání mega krmítek klidně i pochopitelně silnější.
Za mě top vlasec na feeder A-WAS Zander Pike, ale každý si jistě najde ten svůj.

A pak to může být způsobeno špatnou technikou nahazování. Jsem v totmto směru jelito a tak bych o tom mohl klidně napsat knihu. Někde tady je od MM video, kde je perfektně, krok po kroku,vysvětleno a ukázáno jak správně nahazovat a musím se přiznat, že mi to po mnoha letech špatného nahazování výrazně pomohlo.
A věřím, že i mnoha dalším, jen nemají odvahu to sem napsat. Zlom vaz a hodně štěstí.

NP!F - Profil | Pá 28.7.2017 10:16:51

kesarp >> odtocim so snurami xy kilometrov rocne, prevazne v kalnej vode, nikdy sa ockam ani rolnicke nestalo. Maximalne sa to dostane pod rolnicku a susti to, vycistim a ide sa dalej.

NMartin02 - Profil | Čt 27.7.2017 19:48:20

Dej lehčí krmítko. Jestli to nepomůže, tak je to rukama a ty jsi tím pádem v háji.