Nedej se! - Továrny na kapry

Diskuse k bleskovce Nedej se! - Továrny na kapry

Autor diskuse: Dida - Profil , 27.1.2014

fotojakes - Profil | Po 27.1.2014 11:09:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pořád všem uniká, že rybník je lidská stavba, vybudovaná primárně za účelem chovu ryb! Nikoliv ke koupání, nikoliv jako hnízdiště ptáků a kdo ví čemu ještě, ale k chovu ryb. Krom toho mají rybníky další důležité, i když sekundární účely, jako je zadržování vody v krajině z čehož profituje příroda v širším okolí rybníků, nebo právě to, že zachycují splachy z povodí nad sebou. Voda, která teče z rybníků může být sice o něco bohatší na živiny, ale nikoliv natolik, že by to zatěžovalo toky pod rybníky jako tomu je v případě splachů ze zemědělství, nebo kanalizací lidských obydlí.

goter - Profil | St 29.1.2014 9:57:20

Raději ať si člověk udělá obrázek sám a víc se nad tím nerozpakuje. Problém není nikdy na jedné straně. Stejně v minulosti nikdo nehlídal kolik se přikrmuje a jak často. Paní ekoložka mluví o zatracení určitých rostlin v horském rybníčku , ale sama nemůže vědět, že za pár let se tam může objevit ještě vzácnější rostlinstvo. Jakýkoli zásah do ekosystému ma na něho vliv, všechny koloběhy a návaznosti přírody ještě člověk nezná, ani znát nebude, protože přírodu pochopit nejde. Ohledně čov se vyjádřovat nebudu. Celková problematika s chovem ryb je komplikovaná, z pohledu produkčního rybáře je hodně promyšlená, z pohledu široké veřejnosti nepochopená, a z pohledu ekologů zcela zatracována. S tím už nic neuděláme. Nejvíc mě stejně naštve, když vlastník rybníku má zanesený rybník sedimenty ( pole-déšť-smyv-přítok), tak ho musí na vlastní náklady odbahnit a dané bahno vyvést zpátky na pole a ještě za něho zemědělci zaplatit.

LaV. - Profil | Út 28.1.2014 18:12:14

Je to JEDNOSTRANNÝ pořad o tom, jak by bylo krásné NIC neprodukovat a mít tu ZELENO, ale z čeho buudem živi ? stát nás všechny nezaměstná a když už tu máme montovny, superlogistická centra, nákupní galerie a jiné tak se budeme trefovat do těch co ještě něco dělají a jak je tu mnohde psáno dokonce NA SVOJEM.? To je ale drzost = POTRESTAT a nejméně na 3 roky za dřeváky do průvanu pověsit..... zajímavé jsou mnohé zdejší diskusní příspěvky. Na stránkách SVS jsou i jiné zajímavosti o obsahu škodlivin v mase a mléce, másle a vejcích a světe div se RYBA chovaná je "zdravá jako RYBA" a dokonce víc než ta ve volných vodách a to nemyslím SKALKU u Chebu (to je extrém). Voda z obcí / jak tvrdil pán z OŽP / musí být čištěná, ale víc než polovina obcí v ČR nemá ČOV a ty co ji mají vypouští až 30x vyšší obsah živin než je povoleno v povrchových vodách a když můžou vypustí vodu bez čištění ( fosfor,dusík ), ale protože to není podle legislativy do spojení s vodou v recipientu voda povrchová, ale stále odpadní tak se to Může !!! a to nevíme nic o hormonech, reziduích léků atd... a rozbor mají dělat 4x do roka a nemusí jeden splňovat rozhodnutí, když vyjde průměr všech 4 za rok do hodnot v rozhodnutí daných. Ale rybáři dostanou při výjimce povinnost dělat rozbor ve vegetační době i 6x (IV. -X.) proti 4x za rok ??? a voda na přítoku vyhlášku nezajímá a tak rybáři dělají rozbor 1 na odtoku a 1 na přítoku aby dokázali, že vodu zbavují živin a pouštějí ji dál BIOLOGICKY živou. V případě extenzity obsadí uvolněný prostor expanzivní nepůvodní druhy ( Střevlička východní, Karas stříbřitý, Sumeček Americký, Hlaváč, atd... ) a vůbec nemá cenu se zabývat tlachem .. Bohužel jsou to úředníci kdo rozhodují co a jak se má dělat a FAKTICKÝ stav přírody je zas tolik nezajímá hlavně, že mají CO dělat a komu nařizovat nesmysly.... a nejdůležitější je co je na papíře a nikoliv v reálné krajině. čištění koryt řek a slepých ramen a ponechání záplavových luk k zatápění se nehodí = lépe je koryta zabetonovat a louky zastavit ( jde přeci o relativně rovnou plochu !! ) a ramena zavést výkopky či skrývkou ..jak geniální a snadné a ještě developer ušetří to také známe...

Kocháč - Profil | Po 27.1.2014 14:15:31

Pěkný pořad a vychází mi z toho zase problém s extrémem jako vždy. Na jedné straně ekologové, co by chtěli asi žít v jeskyních a na druhé nenažraný podnikatel co mu je příroda u zandele a podstatnější je tučné konto a zisk. Chybí mi rozumný kompromis. Rozumné hospodaření, když rybník jako fabrika, tak proti tomu taky nějaký ten rybník jako rezervace. V dnešní době ani jiná cesta není. Nedávno jsem byl na školení o novém zákonu o vodovodech a kanalizacích a co jsou schopni naši poslanci pustit do zákona, to je děs. O chybách a překlepech ani nemluvím. Povolení krmení je jen první krůček. Zase ty extrémy, na jedné straně povolí krmení a na straně druhé hrozí brutální flastry za odběr spodní vody tuším nad 500m3 měsíčně bez povolení. Voda jako taková je naše obrovské bohatství a mnozí si asi ani neumí představit co by se dělo bez ní. Kolem vody se motám a pravda je taková, že lidi tak max nadávají, že kubík vyjde cca na 40,-Kč, ale jinak ji berou jako samozřejmost. Ale to jsem asi odbočil. Chce to trochu rozumu na všech stranách. Buďme rádi, že to můžeme řešit a nemáme jiné starosti.

Dida - Profil | Po 27.1.2014 12:41:49

Rybníky jsou od slova ryby, ne od slova pták!! Někdy mi to tak připadá.

Siven Polní - Profil | Po 27.1.2014 12:08:49

Bohužel pořad jsem neviděl, mám momentálně pomalé připojení.
Ale četl jsem diskusi...

Zajímavé je pozorovat, jak si vedou mrtvá ramena Moravy bez delšího zásahu člověka
(je to tedy vlastně obdoba neopečovávaných, svému odsudu ponechaných rybníků).

Soustavně se zanáší dno.
Zarůstají vodním rostlinstvem.
Bobři to vše urychlují porážením stromů.
Dochází k častým úhynům ryb z důvodu nedostatku kyslíku.

Zatím tam ty ryby jsou, i nějaké tyžáby,bobři. Zatím.
Jen mě zajímá, jestli tato neprůtočná ramena budou někdy vyčištěna, a zda to někdo povolí.
Dovedu si představit ten povyk mladých chráničů, kdyby měla na místo dorazit těžká technika (válcující škeble a žabky), pontony a sací bagry. Ale pokud se tomu nestane, zbude místo ramen pouze smradlavá hromada mokrého kompostu, kde to nebude bavit ani toho bobra...
A takhle to dopadne i s rybníky, které se ponechají "přirozenému" vývoji...

Přirozený běh věcí by fungoval jen bez téměř jakékoli hospodářské a civilizační asistence člověka, tedy pouze pokud by si vybral životní styl kočovného lovce a sběrače, nepoutal by toky, nelpěl by na půdé a stavbách. Máme na to vůli a ochotu tak učinit?

Tak neblbněme...

Ať žijí rybníky a rybníkáři!

Grassel - Profil | Po 27.1.2014 10:47:07

Já bych to spíš viděl tak,že tu slečnu,co tak sofistikovaně a se zápalem hovoří o problému (konkétně rybníka u Telče) ještě nikdo pořádně neop...chal a tak se hold musela nadchnout pro něco jinýho. Přijde mi to jako zbytečně nafouknutý a přitažený za vlasy. Problémy zřejmně jsou,ale ne v měřítku,v jakém to bylo prezentováno

Royale with Cheese 3 - Profil | Po 27.1.2014 10:28:02

Dida >> kde je problém ? Vždyť mají pravdu. Hnojené rybníky s kvasícím zrním zná přece každý, je to jeden velký humus.

colek - Profil | Út 28.1.2014 16:15:11

Ta slečna botanička je absolutně mimo mísu, ty rybníky znám. Je to trochu vše jinak. Pokud byl rybník před bagrováním rájem žab a zenesený jak svině, nemůže zákonitě po vybagrování oplývat litorálním pásmem o výměře poloviny rybníka, jak by si asi přála. Mastit si pecku nad zarostlým brčálem, toť cíl mladé uvědomělé zelené suspenzorky.

fotojakes - Profil | Út 28.1.2014 13:50:50

Tiky Květák >> žáby, ptáci a další mohou žít v mokřadech a podobně, ale to by je musel někdo za tím účelem vybudovat. Proč mají suplovat tuto krajinou funkci rybníkáři, kteří si vybudovali umělé vodní nádrže za účelem chovu ryb? Ano, část mokřadů sice zanikla vznikem rybníků, ale mnohem větší část zániku těchto mokřadů budou mít na svědomí regulace vodních toků.

Je zajímavé, že se kope do rybníkářů (nejde jen o tuto jednu zprávu), když se ten problém týká daleko více řek, které dnes ve svém okolí nemají téměř žádné mokřady a nebo třeba rybářských revírů, kde dnes místo starosti o svěřené vody s cílem o vyvážené původní obsádky probíhá obdoba intenzivní vytěžování monokulturou kapra. Že by za tím byl spíše nějaký ekonomický záměr, než ekologie? Kdo ví, ale nový dotační program pro rybářství počítá s investicemi do recirkulačních chovů, jenže kdo by investoval do recirkulací, když tu úspěšně funguje rybníkářství.

nofish - Profil | Po 27.1.2014 13:47:10

Dida - >> Viděl jsem jenom kousek a stačilo. A tobě dopuručuji to samé. Zapomeň na to, vyprdni se na to. Ti lidé jsou všichni stejní. Nejen myšlením, ale už když se na ně podíváš...
Tebe ty kecy nějakého "zelenomozka z paneláku" zajímají? Pro mě je odpověď jednoduchá. Nezajímá mě to. PItomci, co si neuvědomují, kdo ten rybník vybudoval, proč jej vybudoval, kdo nese náklady na jeho "provoz" a spoustu dalších věcí. Za chvilku nám tihle pitomci budou i diktovat, zda smíš sekat trávník okolo baráku, jestli tam někde v koutě u plotu není nějaká zajímavá kytka. Paní se dozajisté pěkně vykeccala a šla si do tesca koupit kuře, které ani nevidělo světlo a šla domů, do svého 1+kk v paneláku, podívat se na interntové bankovnictví, jestli jí už přišel plat za to že kecá blbosti a nedomýšlí důsledky. Možná si koupí i pangase.
Už aby se někdo pustil do zemědělců, že díky vývoji a myšlení lidí mají daleko větší hektarové výnosy, než před sto lety...
Je to pořád to samé dokola. To chce klid a když je potkáš jako soukromá osoba někde u vody tak je v klidu poslat do análních oblastí, pěkně se usmát, rozloučit a jít zas dál.

Fishky - Profil | Po 27.1.2014 12:03:46

Jako kluk jsem rád chodíval k bažině - jezírku s mokřadem, plným leknínů, vodního porostu, žab, žilo životem a bylo tam fajn. Teď je z toho betonová ohyzda - moc by mě zajímalo, kdo tu šílenost platil a proč to dovolil? Jestli někdo chce betonový rybník, ať si ho postaví na poli místo hektaru umělé pšenice, ale proč kvůli tomu ničit i ten poslední zbytek přírody - jezera a mokřady plné života? Paní z pořadu byla možná svým způsobem pošahaná, ale měla pravdu. Z dodací EU se ničí příroda a profitují z toho konkrétní jedinci, kteří to zneužívají.
PS: starší foto na porovnání jsem nenašel, původně bylo jen jezírko nejjižněji na mapě a navíc poloviční.

Royale with Cheese 3 - Profil | Po 27.1.2014 10:43:35

Dida >> je mi vcelku u zadku kdo co má dělat a nedělá. Jsou to holt čuňata a basta. Stačí mi používat vlastní smysly, když jedu kolem rybníku na blatensku, chce se mi z té kvasící vody zvracet.

Grassel - Profil | Út 28.1.2014 16:22:30

Někdo už to tu psal.. Rybníky umělě vybudovali lidé,za účelem chovu ryb. A tím to pro mě hasne.

Paul Delpiaz - Profil | Po 27.1.2014 22:40:21

Vždycky se náramně bavim, jak je tu na mrku bambilion odborníku na vodní ekosystémy, lesní ekosystémy (kůrovec zvláště), kormorány, volavky, obnovitelný zdroje, hospodaření s krajinou... studuju ochranu přírody a ekologii už 7 let a většina těch problému je natolik propojených s něčim jinym a mnohem komplikovanější. Neřikám, že všechno ekobio je super a musíme být sluníčkový a už vůbec se nepovažuju za zelený mozek. Musim se trochu pousmívat, alespon vim kde by se měli vybírat odborníci na MŽP a MZe ;)

nahodil - Profil | Po 27.1.2014 21:16:33

Zdar borci, z hrušky dolů. Nevidím na tomhle pořadu nic tendenčního. Stačí otevřít oči a podívat se na tuto problematiku očima nerybáře. Jednoznačně se zde potvrzuje kaprařské lobby, nic víc. Z kdejaké louže udělat holinu bez vrbiček, ať se tam vejde co nejvíce rybářů a naházet to kapříma vepřema a nedaleko si otevřít obchod s koulema...hotovo. Takhle já vidím první část zmiňovaného pořadu.
Druhá část je o házení hnoje do vody, v přemrštěném množství....pán v 15.minutě to říká jasně. Ve finále to dopadne tak, že to s hnojem přeženou, zničí si vodu a ještě si vybrečí dotace, že bylo moc teplo a málo deště a foukalo od severu a krtci táhly na jih....... :-( bordel je všude

rybomil - Profil | Po 27.1.2014 17:06:18

No žiju v reálu, takže si myslím, že ti mladší, co tento pořad považují za tendenční až zvěrský se možná dočkají plodů toho co je dnes naznačeno jako nedobré. Před pár desítkami let jsem si taky myslel o některých věcech své a dnes se to denně potvrzuje.
Už to asi nezažiju, ale časem možná bude u každýho baráku, na každým rohu lesa a každý přístupový cestě k rybníku kamera a velký bratr bude kontrolovat furt a kdeco. Takže pak i bude lehce prokazatelný i kdo se do jaký louže vy....

Jovánek - Profil | Po 27.1.2014 11:44:43

Na koupání slouží koupaliště, nikoliv rybník určený k chovu ryb.

Já nechápu, co je závadné na optimálním hnojení. Každý hospodář snad ví, že nepřiměřené dávky hnoje, nebo vápna, můžou mít neblahé účinky, tak aplikuje jen takové množství, které si může dovolit, aby nic nepos+ral. Stejně tak je to i s přikrmováním. Jenže s tím rozdílem, že se nepřikrmuje proto, aby kapr vyrostl (k tomu slouží plně intenzivní chov), ale předkládané krmivo slouží jako náhrada energie při požívání přirozené potravy.

Prostě ten dlouhý šot byl sestaven jako útok proti rybářům, o tom není pochyb. Vždyť taky sdělují jen to, co se jim hodí. Až bude rybník sloužit jako ornitologická zóna nebo pro rozmnožování žab, tak se tam chovat ryby nebudou. Nebo alespoň v malém měřítku. A takových rybníků pár znám, kde je eliminován chov ryb na minimum.

fotojakes - Profil | Po 27.1.2014 10:48:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Royale with Cheese 3 >> když ti bude jako rybníkáři kvasit v rybníce obilí, tak zkrachuješ sám a velmi rychle:-) O tom kolik rybníky zachytí splachů živin z polí také nikdo nemluví, protože se jim to nehodí.

Dida - Profil | Po 27.1.2014 10:37:28

Royale with Cheese 3 >> Neznám rybáře který by krmil víc než musí, stojí to totiž peníze. V praxi se krmí způsobem, aby nezůstávalo krmivo nespotřebované na dně . Správný hospodář provádí kontrolu dna lopatou. Co se týká hnoje, tak to v pořadu i zaznělo, že startovací dávky nemají zásadnější dopad na kvalitu vody. Navíc hnůj je dneska nedostatkové zboží. Primárním zdrojem eutrofizace rybníků je přítok živin z obcí a zemědělství. Rybáři mají na znešištění jen malý podíl. A co se týká těch litorálů, neznám rybníkáře ,který by si nechal snížit produkční plochu rybníka zarůstáním porostů (pokud to není nařízeno).

Dida - Profil | Po 27.1.2014 10:06:39

Ačkoliv v pořadu zaznělo, že se rybáři odmítli vyjádřit, tak je to jen další lež. Nikdo nás vůbec neoslovil. Ochranáři kopou, poněvadž se loni podařila po dlouhých letech změna zákona, která vyřadila obiloviny ze závadných látek. Rybáři již od letošního roku nemusí žádat o výjimku na přikrmování..Někomu to leží hodně v žaludku tak kope a snaží se rybářství pošpinit..

Lauri - Profil | Po 27.1.2014 10:00:16

Nejdříve propagují rybu domácí a pak jim vadí :)
Nevím co se všichni diví. Jsme stát s největší hustotou čerpacích stanic, s největší hustotou obchodních center, tak proč bychom nemohli být státem s největší hustotou kaprů na obyvatele nebo na hektolitr vody..........

LaV. - Profil | St 29.1.2014 8:22:13

citace z jednoho konkrétního rozhodnutí VPÚ ( vodoprávní úřad ) povolení na vypouštění vody z ČOV Ekona D75 do rybníka: BSK5 35 mg/l (max. 70 mg/l ) CHSKcr 150 mg ( max. 220mg/l) NL 50 mg/l max.80 mg/l ) a tentýž úřad při Rozhodnutí o povolení nakládání s vodou na chov ryb stanovil obsádku v max. počtech a k tomu povolil i krmení v max. denní dávce a roční dávce ( aspoŇ že tak ! ) a zároveň 3x za vegetační dobu (od dubna do října) se má udělat rozbor a na odtoku z rybníka NESMÍ být překročen limit CHSK mn 20 mg/l, N-NH4+ 0,5 mg/l a P celk. 0,4 mg/l. Tak Vám nějak nechápu co tím chtěl autor sdělit jednak mění CHSK z cr na mn asi aby to nebylo jednoduše porovnatelné... a z 50 mg/l dusíkatých látek na 0,5 mg dusíku ve formě čpavku ??ale kolik je to celkového dusíku opět nevím ??? to je pecka a o fosforu z ČOV raději nepíše nic ale z rybníka smí jít max. 0,4 mg/l. .... A pak se v tom má někdo vyznat .... Náš stát totiž co dělat má NEDĚLÁ ( např. ochranu spotřebitele, věřitele, osob postižených trestnou činností atd.) a na druhou stranu dělá co dělat nemá ( plete si SOUKROMÝ majetek se státním ) a když stanoví podmínky, tak se pak diví že se jimi lidé řídí a snaží se je měnit podle toho jak se to které zájmové ( lobistické ?) skupině hodí do krámu... pohledávku za x desítek až stovek tisíc ani přes soud dodavatel nevymůže (prý se odběrateli nepovedl PODNIKATELSKÝ záměr), ale k uspokojení pohledávky splátkové firmy ve výši 2,22 Kč+ 0,10 Kč příslušenství nakluše exekutor a udělá z toho 15.676,32 Kč ( to rozhodnutí mám v ruce ) a zaměstnanec to musí zaplatit aby nepřišel o daleko víc ( i byt ).... To je ČESKO ... kam se hrabe Turecké hospodářství a Kocourkov na nás...

osprey - Profil | Út 28.1.2014 20:05:52

A když už jsem sem vlez... Biologové mají v mnoha ohledech pravdu. Jenže nikdo neřekl rybářům, jak si ve stávajících podmínkách vydělat na živobytí. Je to jedno z nejvíce podfinancovaných odvětví národního hospodářství a takový luxus jako extenzivní chov si rybníkáři opravdu dovolit nemůžou.
Na druhou stranu - domrvených (ve všech smyslech toho slova) rybníků jsem viděl dost.

Spor se tradičně řeší zarputilým bojem obou stran a zakopáním se na předem připravených pozicích.

Vash - Profil | Út 28.1.2014 19:34:52

Týýý jo tak sem si dal "dokumentík". Takže každá vesnička musí mít čističku? Hmmm široko daleko jí žádná nemá, aspoň tady. Z naší vísky si splašky putujou rovnou do chovnýho rybníka. Ve vesnici vedle, kde se nachází prádelna zvesela pouští do řeky jakous voňavou vodu co pění. Navíc Pecl pěkně kecá, že je Řežabinec jedinej tak pěkně obrostlej rákosím. Všechny rybníky kolem Sudoměři sou zarostlí stejně.
No oceňuju u slečny aktivistky, že pobíhala po venku i v takový kose. :o) Škoda jen, že sem jí moc, přes tu přehršel divnýho názvosloví, nerozumněl. Ale určitě to myslí dobře.
Víc než užívání rybníků k tomu čemu byli zbudovaný mi sejří rádoby "úpravy" říčních toků.

LaV. - Profil | Út 28.1.2014 19:00:43

Dida >> máš pravdu. NIcméně toho jednoho kapra ročně si klidně nechám dovézt z Polska do Bavorska a tam si ho koupím v Aldi.
To jsem se hezky zasmál...50% produkce Českých rybníkářů a až. 70% produkce jihočeských rybníkářů se vyváží a největším importérem je Německo, Polsko, Rakousko.... takže si klidně kup v Aldi kapra a i kdyby byl dovezen do Bavor Polským obchodníkem máš skoro 50% pravděpodobnost, že je z Čech a jen příslovečná "obchodní" šikovnost Poláků s jejich nedoložitelným původem zboží a "uměním" zde koupit a přefrankovat na "Polské" zboží Ti může dát útěchu ( jako Wojtyla ).

retrívr - Profil | Út 28.1.2014 18:32:08

LaV. >> Máš pravdu, jak je to jednoduché.Bohužel, jednoduchost a jasno se v tomto státě nenosí nikde, tak i okolo ryb. Navíc, kdo má razítko má moc, razítek přibývá a narazit na horlivého úředníka se zku.veným zákonem je jistá smrt.

rover - Profil | Út 28.1.2014 18:24:35

fotojakes >> Ty nechceš doplácet a chyby jiných ? Dávno jsi na ně už doplatil. Tím případným "výrobním prostedkem", se dříve nebo později, dopustíš chyb stejných, né-li větších, jako ti před tebou. Separovat se od těch chybujících, je navíc ještě větší hloupost. Chce to hlavně myslet, a umět najít společnou řeč !

computerfish - Profil | Út 28.1.2014 17:16:21

Hm. Naprosto tendenční pořad. Pro ryby není nebezpečný kormorán, ale náctiletá nána, která vylezla z nějaké rychlomnožírny na tituly dostala za jméno DIS nebo Bc a najednou bez jakékoliv praxe všemu rozumí a všechno zná, zasedne na nějaký odbor a dílo zkázy je dokonáno. A že jich takových několik znám.

Calex - Profil | Po 27.1.2014 23:46:12

Do rybářství se investuje a bude, ekoteroristi chtěj výpalný jako všude............
Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu.
http://eagri.cz/public/web/file/225271/AKV_VICELETY​_STRATEGICKY_PLAN__schvaleno_PM_20130430.pdf

voz - Profil | Po 27.1.2014 23:43:56

Ještě že jsem si to video pustil bez zvuku ...

Mira Kolínek - Profil | Po 27.1.2014 20:47:41

Fishky >> Já Ti ten vývoj vysvětlím. Ten rybníček začal po převratu využívat p. Pražák z odd. životního prostředí jako chovný rybníček k chovu piskořů a karasů obecných. Rybníček byl na městském pozemku a celou tuto činnost nějak dotovalo město a ještě na to byly nějaké státní dotace(aspoň si to tak nějak pamatuji), ryby se pak vysazovaly do lesních tůní na Pohansku a v okolí Břeclavi, zbytek byl na kšeft. Posléze rybníček v restituci získal otec mého kolegy z práce, kteří z rybníčku udělali soustavu několika rybníčků, v některých se dál chovali piskoři a karasi na kšeft a v největším se chovali kapři, kteří se na vánoce slovili a prodávali. Rybníčky nebyly určeny pro rybolov, chodilo si tam zachytat pouze pár známých(třeba já...). Před asi čtyřmi roky se majitel dostal do zdravotních potíží, jeho syn(můj kolega) se o rybník sám starat nedokázal, nestíhal například obden vyhánět cikány, ktaří tak pořád kradli,kosit trávu, atd. Tak celý pozemek i s rybníky dali k prodeji. Koupil to nějaký majitel firmy na nerezové nádoby někde od Brna, který si rybník nákladem několika hodně milionů nechal upravit do současné podoby. Původně ale nebyl vůbec úmysl udělat z toho nějaký komerční kaprodrom, chtěl to využívat pouze ke své relaxaci. Jaké úmysly s tím má teď, to už nevím...

fotojakes - Profil | Po 27.1.2014 13:34:08

FilipC >> je vidět, že budeš jen teoretik. Tyhle procesy o kterých se tu byvíme jsou v horizontech minimálně desetiletí, takže původce splachů v době jejich řešení už pravděpodobně nebude ani na živu. Vymáhat to chceš po státu, který do nedávna spravoval většinu zemědělské půdy? Nebo v případě povodní po dvanácti měsíčcích?

Intenzivní rybochov zásadním způsobem ovlivňuje pouze život v samotném rybníce, jenže ten rybník byl za tímhle účelem vybudován.

retrívr - Profil | Po 27.1.2014 13:12:01

Dida - >> Ekologům nevěřím, vedou mne k tomu léta trvající škody, které napáchyli, desítky, či stovky milonů, co nás stáli, zcela bez jakéhokoliv výsledku. Prožil jsem v přírodě velkou část života, jsem za to vděčný, můžu však říci, že jsem se snad nikdy nesetkal se smysluplným jednáním ekologů. Potud za mne. Nic víc, nic míň. Jen na okraj, ty do očí bijící případy nepotřebují řešit ekologo, snad tu jsou i jé, kompetentní orgány.

tuzemak - Profil | Po 27.1.2014 13:00:12

ondra.soucek >> tak co to bylo za pořad,zpravodajství,nebo výkřik do tmy?podívej se kolem sebe,čeho ti ochranáři docílili,kam vleze ochranář,tam je spoušť,vím o jednom rybníku,kde se x let chovaly ryby,najednou se vtomto rybníku chovají žáby,uprostřed města,x lidí si stěžují,ti co bydlí u tohoto rybníku,že se to nedá vydržet,to jejich kvákání,že mají žaby všude v baráku přes léto,na zahrádkách,prostě hnus,před barákem na silnici stovky přejetých žab od aut,smradu,to se ti zdá jako ochrana přírody?nadarmo se ochranářům neříká ekoteroristi..

Jovánek - Profil | Po 27.1.2014 12:33:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fishky >> Dobrá, možná kdysi byl mokřadem. Z toho vyplívá, že by dříve nebo později by asi zarostl úplně, vyschnul a byl by tam kus zarostlé země s trochou bažiny. Anebo, jako v mnoha případech, to kdysi člověk vybudoval jako rybník a vznikl z toho mokřad.

I kdyby to tak s tím mokřadem bylo, stále nevidím jediný důvod, proč by měl rybníky člověk nechat přírodou přeměnit v mokřad.

fotojakes - Profil | Po 27.1.2014 12:21:57

FilipC >> postup navyšování výtěžnosti rybníků už skončil, alespoň zatím:-) Minimálně od doby co jsem začal rybářství studovat (před 13 lety) se produkce na hektary příliš neliší, jen meziročně kolísá podle počasí.

Na to, aby se mohl praktikovat to co píšeš ohledně splachů bys musel začít s čistým rybníkem a kdo zaplatí ty miliardy?

Rybník není ani zdaleka srovnatelný s intenzitou chovu drůbeže, prasat a podobně! A kvalita vody je jeden z limitů chovu i pro rybníkáře, oni nemohou úspěšně chovat ryby ve špatné vodě.

Poušťák - Profil | Po 27.1.2014 11:24:29

Podle mě je zrovna na tomto rybníku jasné,jak na něm dopadne hospodaření.Ty haldy betonových pražců podle mě budou sloužit jako mola a voda bude opět jedním z nevěstinců kaprů a jeseterů z dotací EU.

fotojakes - Profil | Po 27.1.2014 11:17:05

FilipC >> Vím na co narážíš, jenže ono i těch náhrad to je trošku jinak. Oni totiž sami kontaktují rybníkáře a nabízejí jim možnost se za roční úplatu o rybníky nestarat:-)

Kdyby v pořadu zaznělo více názorů, neměl bych s tím problém, ale toto je jen jeden ze střípků štvavé kampaně proti českému produkčnímu rybářství, poslednímu fungujícímu a soběstačnému odvětví zemědělství, které nejen že zásobuje náš trh, ale dokáže i velmi úspěšně exportovat a konkurovat tak rybářům v jiných zemích, včetně těch přímořských.

Proč lhali, že se jim nikdo nechtěl na kameru vyjádřit, když nikoho nekontaktovali?

FilipC - Profil | Po 27.1.2014 11:04:47

fotojakes >> Chápete podstatu vyplácení náhrad? To ti pak najednou nemusí jí o to mít dobré hospodářství. Pro to abys mohl žádat stačí že máš rybník a v něm ryby, nemusíš aktivně hospodařit jako rybníkářství. Buďme rádi, že se lid dozvídá nějaké souvislosti, byť je to jednostranný a přitažený za vlasy. Každej jedinec kterej o tom bude trochu přemýšlet bude ještě dobrej.

Média zjednodušují, ale jen blbci přeberou zjednodušenou zprávu. Ber to tak, že se dotkli nějaké problematiky. Obdobně jako stavy zvěře a přikrmování a následné škody - nic není jednobarevné. Ale že to vůbec někoho zajímá je dobře. Vadit by to mělo jenom těm kteří nemají čisté svědomí a cítí se tím být ohroženi. Viz vyskakování NP Šumavy v jednotlivých kauzách.