Diskuse k článku: Pstruhová Ohře 8 – aneb KPO po roce

Autor diskuse: Martin Brčák - , 16.8.2013
38 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NMP-E65mm - Profil | Čt 22.8.2013 10:25:00

To co tam vysadí KPO je nad rámec zarybnovacího plánu?

Nedochází k suplování za svaz, co se vysazených ryb týká?

Ono se to tváří jako dobrá věc, ale musí to mít jasný pravidla. Při dnešních tržních cenám duháka nejsem schopný za cenu celosvazové povolenky tolik duháku z vody vysápnout / nasobek dalších členů. Kde jsou ty ryby? Kde jsou ty penize?

Co kormorán? Není vysazovaní na podzim cestou k tomu naplnit chřtány těmto černým opeřencům?

NŘízek 5,21 - Profil | St 21.8.2013 18:05:18

Tady Martin Brčák autor článku z portálu Pařeza.
Objasňuji:

-akce je legislativně řešena jako sponzorský dar uživateli, tedy SÚS. Ten dodavatele ryb vybírá i nakupuje.

-MO ať již Žatec či Chomutov přispívá pomocí při jejich výsadbě

-nemáme žádnou páku na legislativu navyšující míry a ustanuvující úseky CHP, ač to kvitujeme.
-nejde nám o privatizaci Ohře 8. Skutečně jde o dobrovolné přispívání na zkvalitnění revíru-nic víc, nic míň-

-tekoucí vody ČR nelze ze zákona privatizovat

-nevymezujeme se vůči ostatním rybářům, přispíváme s vědomím že námi vysazené ryby loví kdokoliv

-co se týká sportovec kontra masař to mám asi takto: masaři jsou prostě ti, kteří chodí na ryby JEN pro maso, ať již v, nebo mimo rámec pravidel. Sportovci zas ti, kterým lovecký pud nedovolí na ryby nejít, ale volí sportovní techniky lovu a jde jim o zdolání ryby tím nejšetrnějším způsobem a vypuštění zpět. Mezi tím je široké spektrum rybářů, kam spadám i já, neb si občas také nějakou tu rybku vezmu. Největší sportovci jsou holt ti, kteří chodí kolem řek...třeba běhat....:-)

-skutečně jsem Pražák

-vše je v článku a na stránkách KPO napsáno. Kdyby jste místo diskuzí četli, ušetřili by jste spoustu času na vydělávání peněz, kterými můžete přispět na KPO :-)

Považoval jsem za nutné, jako autor článku, tyto věci objasnit a omlouvám se, že z nedostatku času se diskuze neúčastním.

Hodně úspěchů při lovu...
...a Ohři ZDAR!

Martin Brčák

NDrozďák - Profil | Po 19.8.2013 23:46:54

Sven >> ta tvoje představa stojí za nemlich stejný hovno, jako všechny plky, které si tu dnes vyzvracel.
Většího debila už ze sebe udělat nemužeš, tedy cokoliv zde vypotíš je jen nošení dříví do lesa.

Npivajs - Profil | Po 19.8.2013 22:17:49

ahoj kluci, jezdím tam už dost dlouho a ryby je tam také dost ! jen se jim dostat na chut , ryba na ohři je náladová co si budem povídat ... letos sem zažil opravdu pěkné ryby jen co je pravda a kdo tam jezdí ví , s tím vysazováním MO stačilo by kdyby každý co má CP ZAPSAL 3 ks po vycházce i když si nic nevezme a je vystaráno s celém vysazování , to je celý zarybnovací problém, lidi odnesou víc než zapíšou pak to celé nesouhlasí místo aby se zapsalo víc než v té vodě je ! nepotřebuji kritiku té už v tomto článku je dost !!! OHNI PRUT

NPike - Profil | Po 19.8.2013 8:59:30

Mrknato >> Já hlavně nevím, o jaké privatizaci je řeč. Kolega Brčák dal dohromady stránky, dal do světa oznámení. Na to reagovalo relativně slušné množství lidí, kteří se mohli rozhodnout, jestli přispějí na potočáka či duháka.
Za peníze se koupila ryba a ve spolupráci, opakuji ve spolupráci s MO Žatec se ryba nasadila.
Vše bez nějakého protiplnění, výhod a už vůbec ne nějaké privatizace.
Je hodně úsměvné, jak někteří joudové vidí v dobrém úmyslu nějaké postraní záměry, privatizace apod

Nrarach - Profil | Po 19.8.2013 7:44:48

Jinak tady se přesně ukazuje, proč to mělo zůstat mezi přáteli Ohře.......

Nstilet - Profil | Po 26.8.2013 11:30:51

kakr >> Jde tak trochu o počty. A o peníze.
ZP je např na fiktivní revír dle dekretu 5000 ks PO2. Což je dle platných svazocen 55 000,-Kč a to většinou bývá taky plán.
Jenže cena komerčních ryb je (budu skromný) 200,-Kč/kg, tj. 275 kg za 55 000,- když budu velkorysý tak je to asi 900ks.
Plnění ZP a tedy podmínky dekretu pouze na cca 18% ....co na tom není zřejmé?

Předpokládám okamžité námitky, že PO2 z potoků stejně doroste až za dva roky do lovné velikosti a .. dožije se této velikosti jen zlomek a td. O tom jsem nepsal, ale to zohledňuje právě výše ZP, aby byla ryba po maximální rozloze revíru a byly tam pokud možno všechny ročníky zastoupené, ne jen v každém přístupném místě ze břehu vysypaných 20ks hladových granuláčů. ...zebytobyla ta Ekologie a trochu i ta Etika?

Nstilet - Profil | Po 26.8.2013 10:27:34

Mrknato >> Nedávno jsem tu někde zaregistroval odkaz na rozhovor s nestorem muškařů, moudrým člověkem Ing. Kudlákem. Jeho poznámka o třech dámách - Ekologii, Ekonomice a Etice, které musí jít ruku v ruce při činnosti rybářů je naprosto přesná. V tuto chvíli však naprostá většina činností ČRS směřuje pouze k Ekonomice a na nějakou Ekologii či dokonce Etiku se z vysoka kašle. Svazy se pokouší konkurovat komerčním subjektům, ale to asi nepůjde za situace , kdy se Svazy až tak komerčně chovat nemohou, protože na počátku jejich vzniku stála možnost provozovat koníčka za rozumné peníze....(je to jako do lázní : za komerční cenu v plné "palbě"/ nebo "na pokladnu" za standart), tento fakt začíná unikat i mnoha funkcionářům ÚS, a pak jejich činnost spěje k zničení toho standartu.
Jedna nejmenovaná větší MO odchovávala a vysazovala desetitisíce "divokých" PO2 z chovných potoků dlouhé roky a cca 30 km dlouhé P revíry byly dlouhodobě zarybněné a udržované v docela slušném živém režimu. Najednou se objevila možnost nasadit produkční PO, sice taky PO2, ale vyrychlené krmivem na 30+. Nyní má organizace velkoryse zarybněné asi 4 km revírů granulovaným PO, na chov domácích PO už nejsou peníze, protože se utratily za drahé násaďáky, tak jde chov domácích PO rychle do kytek a 80% revíru je prázdná. Je otázkou času, kdy toto vědomé porušování ZP bude po zásluze odměněno odebráním dekretu. (protože si na zajímavý kousek revíru třeba brousí zuby nějaká komerční skupina). Navíc, tady už zůstala jen činnost LOVIT, ale já si myslím, že prvotní předmět činnosti Rybářských svazů přece je širší : "CHOVAT, CHRÁNIT, LOVIT A SOBĚ PŘIVLASTŇOVAT".

NSiven Polní - Profil | Pá 23.8.2013 14:10:09

Sven >> Důvěřuj, ale prověřuj... Nevšiml jsem si, že bys napsal něco tak hanebného, co by zavdalo příčinu k agresi. Ale zase chápu chlapy, že se podvědomě obávají z podezření z nějakých piklí. S těma soudruhama to ale bylo silný kafe a nezasloužíš si to.
Jinak je šílené, jak se tady hážou všichni Pražáci a jiné skupiny do jednoho pytle. Stejně tak mě pobavili stanující Moraváci. Ach jo. Ale to je všeobecné a každý z nás je občas xenofob.
Každopádně je dobré alespoň naznačit možnost výskytu nešvaru a nejen slepě všechno odkývat, byť by to mohlo být výsledně dobré. Taky mi ale přijde podezřelý záměr na ryby sebemrskačsky přispívat "navíc" - bez nároku na jakékoli (třeba i budoucí) výsady. Už jen to, že přispívám svazu pouze běžným obnosem, ze mne patrně udělá při návštěvě podobného revíru v očích mnohých "přátel vod" parazita a darmožrouta, to bez debat. Ale je to o lidech, nápad sám o sobě vznikl jako ušlechtilá myšlenka, zda a kam se to stočí, ukáže jen čas.

Btw - KPO - nebojte se, nepřijedu ani se stanem ani bez něj.
Já raději chytím rybu, která vyrůstala v revíru (utopie), ale chápu situaci na P vodách (to, co jsem teď viděl na Loučce, byla katastrofa), takže vám přeji příjemný lov velkých ryb - bohužel asi násaďáků. Což probíhá ostatně všude, kde jsem letos chytal, jen ty velikosti se mění... Lipani -to už snad ani není pravda.
Jo, a pstruhy vláčím a občas je jím - další příznak vohnoutství, darmožroutství a parazitismu. Příští rok jsem chtěl jít do muškařiny, jenže nevím, jestli by mě bavilo být šlechticem, tak na to asi kašlu.

Nstilet - Profil | Pá 23.8.2013 13:58:25

Mrknato >> Omlouvám se autorovi za prasení. Ale pane kolego, Vašimi příspěvky se táhne pořád ta stejná nit: - Dejte všechny peníze (tedy i brigády, protože o ty jde, že!) Územním (krajským) výborům a oni sami nejlépe rozhodnou jak se jednotlivé revíry kdekoli v republice budou zarybňovat a všichni budeme spokojeni a na prvního máje můžeme Územním výborům provolávat slávu.jak to dobře zařídily a oni nám pustí chlup na gulášek či cukrovou vatu pro děcka...
V této diskusi se objevily peníze, jež někdo dal přímo do ryb na konkrétním revíru (nekomentuji jeho důvody), ale Vy jste najednou proti - proč? ...že ty peníze nešly přes nadřízený orgán (ÚS), který sám rozhodne jak je použije???...opravdu tady něco nevoní.

NMrknato - Profil | Pá 23.8.2013 6:58:10

Řízek 5,125 >> Řízek 5,21 - 22.8.2013 23:32:36 >> No, jen se potvrdilo, co jsem si myslel a nejsou to tedy nějaké vidiny, fabulace. Pošesté říkám, že s toho neviním KPO.... Stejně tak nelze vinit třeba vláčkaře, že neloví na mouchy a jsou tedy škůdci revírů a darmojedi....

Když začínala K70, tak její protagonisté též hovořili, že bude jen někde, na určitých typech vod a ve finále byla skoro všude. Tobě věřím, říkáš, co si myslíš, ale určitě to neplatí o všech "kámoších" muškařích..... Stejně tak spousta prosazovačů K70 procitla a změnila názor.

Svazorybařina je nastavena pro všechny, všechny rybolovné způsoby. Bohužel peníze, které jsou svazorozhodnutím přiřčeny MO, a je jich na můj vkus moc, působí destrukci územního rybolovu. Z RMV vznikají "soukromé" revíry pouze pro členy MO, členi MO si prosazují účelové BP, které nemůže nikdo revidovat a vyložené ptákoviny zakázat a proto se o tom bavím. Z plateb MO nejde do revírů ani 1 Kč. Žatec je s 5litry vyjímka, ale účelová, nesystémová. Na této akci mně je sympatické, že se zasazuje o "hospodaření penězi" propaguje perspektivní druhy ryb (Pd, Kolowrat), ale mám obavu, že to je "strčená noha do dveří" jak psal Sven, čehož jsme byli a někde ještě jsme, svědky u WaM kaprařiny, kde také jde jen o jejich libido a ne podporu a rozvoj původních populací ryb.

NSven - Profil | Čt 22.8.2013 16:38:02

Řízek 5,125 >> Řízek 5,21 - 22.8.2013 16:12:54 >> no nemůžeš se divit. Něco už mám za sebou a nesčíslněkrát jsem se přesvědčil, že přílišná důvěra se nevyplácí a že všechno bývá zhusta jinak, než se jevívá.
A v dnešní době tuplem ....
A hlavně jsem hodně alergický na některé slovní projevy. Můžu ti říci, že kdyby si býval p. Brčák odpustil ty arogantní kydy o parazitech apod. a následně Drozdák místo normální debaty svůj žumpoidní výstup, jistě by se debata vyvinula jiným směrem...
Po pravdě by mi to mohlo být jedno, stejně jako to je jedno drtivé většině rybářů.
Na Ohři to mám hodně z ruky a pochybuju, že bych si znovu začal kupovat pstruhovku.
Ovšem několikrát jsem si na 8 krásně zachytal parmy, které u nás nejsou. Je to krásná voda a není mi lhostejný její osud. Pro úplnost bych dodal, že jsem si odtud žádnou rybu nikdy nevzal.
Tu padesát + ti určitě přeju. Nevím asi si jen měl smůlu, já jich pár a větších tam chytit viděl :-))

NŘízek 5,21 - Profil | Čt 22.8.2013 16:26:43

Drozďák >> každá koruna dobrá, víš jak mě pak u srdce hřát, až budu mordovat tučného pd za mrknatovi peníze? to se to bude darmožroutit.

NSven - Profil | Čt 22.8.2013 15:37:14

Řízek 5,125 >> Řízek 5,21 - 22.8.2013 13:30:44 >> Nevěřil jsem Pikemu a tvou roli v projektu nedocenil.

Tedy se tě jako zainteresované osoby zeptám:
zajímala by a věřím, že nejen mě, skutečná role KPO ?
K čemu má, jak se správně ptá Mrknato, sloužit humbuk s ochranou, vysazovaním, zpřísňováním pravidel atd. hlásaných tímto klubem, jehož vlajky se zmocnil pan Brčák z matičky stověžaté, když o CHaP a zpřísnění pravidel bylo po návrhu, rovněž člena klubu http://www.mrk.cz/clen.php3?id=4598 rozhodnuto už v roce 2011, členskou schůzí MO Žatec a následně posvěceno ?
(Bohužel se jako na potvoru, kamsi zakutálel klíčový zápis z VČS 2012, zatímco předcházející a nasledující rok jsou veřejně vyvěšeny.......)
Tedy o žádném "vymasení" nemůže být minimálně na úseku CHaP ani řeči. Zvlášť pod ochranou jedenadvacetihlavé místní skupiny RS.
Viz zápis:

" Doporučil znovu projednat návrh p.Zimy ( člena výboru a ved.RS MO Žatec) o zřízení úseku „chyť a pusť“ na části revíru Ohře 8A.

Zima a) Přednesl Návrh na zřízení vymezené části rybářského revíru Ohře 8A, kde by probíhal rybolov metodou chyť a pusť, vztahující se na ryby lososovité.

Je jasné, že každé zpřísnění nebo omezení pravidel je u rybářské veřejnosti nepopulární, ale všichni víme, že rybolov na pstruhových revírech, a ne jenom na nich, není co býval. Jestli chceme, aby se zarybnění našich revírů v budoucnu zvýšila a my si mohli dobře zarybařit, musíme tomu trochu pomoci. Při dnešní vyspělé rybolovné technice a rybářském tlaku na revíry nemůžeme čekat, že se naše vody samy zarybní velkými rybami. Na revírech je snaha o co největší návratnost ryb, to respektujeme, proto navrhujeme velmi krátkou část revíru s režimem chyť a pust. Tyto revíry nebo jejich části jsou v ostatních územních svazech mezi sportovními rybáři velice oblíbené. Jednalo by se o poměrně krátký úsek revíru Ohře 8A, jasně ohraničený dvěma jezy, jezem v Žatci u Autoškoly a jezem u malé vodní elektrárny u Libočan. Tento úsek je přehledný, snadno dostupný, měří přibližně 1300 m a platila by na něm námi navrhovaná pravidla pro co nejvyšší ochranu lososovitých ryb:

Návrh pravidel:

- lov lososovitých ryb je povolen pouze na umělou mušku, s háčky bez protihrotu

- v případě lovu jiných ryb než lososovitých je povoleným způsobem pouze lov na položenou a plavanou a to pouze na nástrahu rostlinného původu

- při lovu na umělou mušku je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou skládající se z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce libovolné délky. Jako nástraha je povolena pouze umělá muška imitující hmyz nebo jiné organizmy

- při lovu na umělou mušku je zakázáno používání jakýchkoliv splávků, dřívek a jiných nosných prvků a zátěže umístěné mimo tělíčko mušky

- ulovené lososovité ryby nesmějí být vynášeny a pokládány na břeh

- lovící nesmí mít při lovu na tomto úseku žádný úlovek lososovité ryby z předchozího revíru, ve kterém lovil

- v případě ulovení štiky, tlouště, okouna, sumce, bolena nebo candáta, se tato ryba do revíru nevrací.

Tento návrh byl schválen.
(zdroj. http://www.rybarizatec.cz/obsah/2011/05/vyrocni-cle​nska-schuze-2011/)


Podle mého mínění je takové opatření ke zkvalitnění "sportovních " prožitků zůčastněných víc než dostatečné a ačkoli nejsem příznivcem tohoto pojetí rybolovu nemám proti němu námitek.
Ovšem rovněž by mě zajímal tvůj osobní názor na veřejné a jistě zcela vážně míněné proklamace některých příznivců KPO. např.

"Svaz je bolševický pohrobek, poslední bašta bývalé Národní fronty fungující bez zásadních změn dodnes. Je to vidět ve vodě i kolem ní. Domorodci jsou vychováváni k pocitu a přesvědčení, že možnost rybařit je pomalu ústavním právem. Ne, je to privilegium a pocta. To ovšem pochopí jen ti štědřeji duševně vybavení, a to je málo. Ti ostatní si zvykli na fakt, že rybařina je trhem se vším všudy. Ale rybářské právo chtějí zadarmo. V životě jsem neslyšel, že by k návštěvě sjezdovky stačily zakoupené lyže a přezkáče. Uvolnění trhu bylo, je a bude naprosto zásadním hybatelem jakékoliv změny a pokroku. Rybařinu nevyjímaje. Jednou si za ty revíry všichni zaplatíme férovou tržní cenu odvislou od úrovně poskytovaných služeb či atraktivity revíru. A je to tak naprosto v pořádku. Jestli je nějaký vztah zcestný a pokřivený, tak ten který platí právě teď"

nebo

"Ceterum autem censeo, Můj lov esse delendam...

A kromě toho je potřeba pustit do rybaření tržní mechanismy a zbavit Svaz monopolu minimálně na tekoucí vody. Jeho zabetonovaná orientace na konzumujícího masové rybáře a zoufalá snaha ho nasytit za pakatel, aby systém jel dál samospádem a nikdo neměl potřebu nic měnit, vede jen k totální devastaci původních rybích společenstev, tedy náhradě původních rybích druhů lacinou násadou kaprů a duháků. Ti se za pár dní až týdnů po vysazení vymlátí, s nimi další původní říční ryby a následuje pustoprázdno až do dalšího vysazení. Tuto zrůdnou recyklaci rybího masa tady vybudoval Svaz jen jako nástoj věčného zachování svých naprosto neprůhledných a děravých finančních toků. Dokud tomu nebude vystavena stopka, nerozbije se monopol tohoto jednoho z posledních skanzenů komunismu a nebude do rybaření vnesena konkurence a osobní odpovědnost, není v téhle zemi naděje na zlepšení stavu přirozených rybích populací a rybaření jako koníčka i jako uvážlivého lovu."


Konečně i pan Brčák, také velmi upřimně a osobitě projevil svůj náhled na rybáře, lovící na Ohři 8
"...Vím, že ryby se v revíru neudrží, vím že je vysazujeme pro druhé, kteří je budou mordovat za naše peníze, vím že riskujeme zvýšení rybářského tlaku právě těchto darmožroutů až se věc roznese, vím že vylezou paraziti, kteří budou chtít na věci profitovat ...."

(Vše zdroj MRK.cz)
Jistě namítneš, že je to jejich osobní názor. Ano to jistě, nikdo jim ho neupírá.

Ovšem v rámci důvěryhodnosti tohoto projektu bych rád věděl, zda máš názor stejný a jde ti o stejné
cíle ve vztahu ke svazovému rybolovu, nebo garantuješ, že žádné vyšší ambice než příspěvek na zarybnění svazové vody, klub nemá ?

NMP-E65mm - Profil | Čt 22.8.2013 11:28:50

kakr >> není nic lepšího než si za svoje penize koupit ryby a pak si koupit povolenku k tomu aby si mohl ty svoje ryby chytat.

NDrozďák - Profil | Čt 22.8.2013 10:45:16

Udivuje mě bezbřehá starostlivost příslušníku tohoto národa o cizí kapsy a prachy....

NŘízek 5,21 - Profil | Čt 22.8.2013 7:42:32

ja sem nic nevkladal,vlozil si to sem sam,ja byl vcera mimo net.nema na mrku registraci,ani si ji nechce zakladat,tak to udelal pres tu moji-jako nejjednodussi reseni.nic konspirativniho v tom neni.

NMrknato - Profil | Čt 22.8.2013 7:12:08

AntonM >> A není ti divný, že autor reaguje na příspěvky k jeho článku někde jinde a pak zas někdo jiný je sem překopíruje?

Podle mě je buď p. Brčákovi jedno co kdy a kde napíše, protože mu jde o něco zcela jiného, nebo nás "vohnouty" tady tahá za nos a má z toho tešilku...


To, co sem zkopíroval Řízek je v rozporu s článkem publikovaném na MRKu v zásadních sděleních.

- o pomoci MO není v článku ani slovo, naopak o dosavadním hospodaření ČRS se autor vyjadřuje se zásadními výhradami.

- Řízek píše ve sdělení autora, že tekoucí vody nelze privatizovat, ale v článku se píše něco úplně jiného. "Doufejme, že to není pouze alibismus monopolu ČRS před nadcházející diskuzí o privatizaci tekoucích vod…."

- autor píše, že se nevymezuje vůči ostatním rybářům. V článku ale píše: "vím že je vysazujeme pro druhé, kteří je budou mordovat za naše peníze, vím že riskujeme zvýšení rybářského tlaku právě těchto darmožroutů, až se věc roznese, vím že vylezou paraziti, kteří budou chtít na věci profitovat a ani dospělý kormorán se padesátky nezalekne...,"

- o sponzorském daru SÚS není ani slovo. Naopak je zde přehršle kritiky současných managerů a hospodaření a protože evidentně vyjadřuje nesouhlas se současným establišmentem svazu, tak ho obdarovává, hm, jak pražské...... to jediné je pravda. Když někoho nemůžeš porazit, tak se s ním spoj........

NVítek - Profil | St 21.8.2013 12:50:39

Drozďák >> neuhádl, v levačce mám žábu a v pravačce kulicha

NMrknato - Profil | Út 20.8.2013 23:53:40

wop >> Schíza asi jebla tebe. Prosím tě, kde Sven vylučuje Pražáky z rybolovu na Ohři? To by zajímalo i mě, buď to tu zkopíruj, nebo se omluv, pokud nejsi splachovací.

NSven - Profil | Út 20.8.2013 10:32:45

Pike >> nechtěl jsem ale oslovil jsi mě a tak opravdu poslední vstup.
Tak jako bagatelizovat to můžeš ad libitum, čas ukáže.....
Ale hlavně se neschovávej za "Pražáky", proti nim nic osobního nemám.
Naopak, mám tam nejen dobré kamarády ale i víc...
No tak vidíš Lukáši, autora projektu si viděl 2x a za něj a svoje investované pětikilčo bys bojoval jako lev... Řízka znáš dobře a namísto aby sis vážil jeho přátelství, rád by ses schoval se za něj a zatáhl ho do takové špíny... To si určitě nezaslouží.
No tak abychom tuto frašku ukončili ukončili důstojně, v duchu celé této debaty:
http://malkiel.blog.cz/1105/prazaci-a-repaci

NMrknato - Profil | Út 20.8.2013 9:31:05

pfly >> Když to kluci z "KPO" dějají zadarmo, proč by to nemohli dělat i svazočilimníci, jako dřív? A na jednom místě, ne v každé MO, která nedá své prostředky pro sanaci územních revírů. V praze je cca 40000 rybářů a když by každý platil k povolence i 700,- brigádu a 400,- členské jako jinde a tyto prostředky šly do revírů (bez kilča na režii) to dělá 40 mega.

Když to otočíme, tak mě ukaž, kde je MO, která není uživatel, nebo kdokoliv jiný, oprávněn měnit zarybňovací plán, či vysazovat ryby nad plán uživatele?
Zákon jasně říká kdo a jak hospodaří. Uživatel může MO, jako svoji nižší složku pověřit některými činnostni, jako třeba navržením RS, a vysazením ryb, ale podle zaryb. plánu, případně dalších instrukcí uživatele.
Že je realita jiná? Ano je a tomu opovídá i stav revírů.

NMrknato - Profil | Út 20.8.2013 9:00:02

Pike >> Pochopit lze cokoliv, proč lidi kradou, lžou a nemluví pravdu, třeba....

S přispěním není problém. Pokud ale někdo chce přispět na Ohři, kde dekret drží a hospodaří SÚS, pak by bylo logické přispět této složce. Řeknu ti dokonce i proč. Protože členi z MO na členské schůzi, což je nejvyšší orgán MO, mohou rozhodovat jen o tom, co jim přísluší. Rozhodovat o hospodaření, změně zarybnění nemohou, to může jen uživatel. Můžeš s tím nesouhlasit, ale je to tak, tak to má ČRS nastaveno a bude mít ještě asi půl roku. Proč kluci z prahy přispívají MO je logické, lehčeji ji zmanipulují, protože se musí řídit přáním členi. Zaslechl jsem, že něco podobného se kdysi dělo v MO Horažďovice, ale tam kluci z prahy, nepoužili ryby, ale mobily.... údajně.

Problém je v tom, že revíry jako před cca 30 lety už nikdy vypadat nebudou. Jako členové svazu máme právo se obracet na orgány svazu s náměty, podněty a stížnostmi. Ve svazu je peněz dost, ale používají se nesprávně. Pokud si myslíte, že je dobré nechat MO 80-150 mega a raději s velkou slávou obdarovat revír 20000 spolu s MO, která si stáhne pod sebe při 1000 členech 1 mega nepochopím...... Připadá mě to echt tuneláře, který vytuneluje miliardu a na charitu dá 100 litrů, dobrák jeden...... Vždyť jen rybáři z hlavního města by mohli na standardních brigádách a členském vybrat 40 mega a dát do revírů..... ale to ne.

Nrarach - Profil | Út 20.8.2013 8:17:03

Mrknato >> Ty už si taky polib řiť.

NMrknato - Profil | Út 20.8.2013 8:08:48

Pike >> Milý Pike, nevím proč stále zmiňuješ MO Žatec, která není uživatelem onoho revíru Ohře. Získat "podporu" MO pro kdejaké levárny není problém, viz mé zkušenosti s MO Přelouč a MO Chrudim v mém okolí.
Když tak stále zmiňuješ "dohled" MO Žatec, tak jsem navštívil jejich webové stráky a nestačil se divit, jak oni chápou začlenění do VRP. Rozhodně jejich manuál - http://www.rybarizatec.cz/obsah/2011/05/slozeni-vyb​oru/ , nerespektuje to, co říká platná legislativa.

Jen pro obveselení vybírám perly z dílny tého MO :
- Rybářský hospodář – jeho zástupce (jsou schvalování do funkce okresním úřadem dle místa trvalého pobytu).
-a) plní v úzké součinnosti s orgány příslušné organizační složky svazu povinnosti rybářského hospodáře vyplívající z rybářských předpisů a plní úkoly, které mu byly uloženy,
-b) vede veškerou evidenci, která se týká rybářských revírů včetně vyplňování všech předepsaných tiskopisů a záznamů, sumarizuje úlovky z přehledů o úlovcích a záznamů o docházce k vodě a dbá na správné vyhotovování hospodářských výkazů,
-c) navrhuje výboru počet členů rybářské stráže pro příslušný rybářský revír, řídí jejich činnost a zajišťuje jejich školení pokud není ustanoven vedoucí rybářské stráže,
-d) zajišťuje plánované množství násadových ryb pro osazení rybářských revírů a zabezpečuje jejich vysazení,
-k) plní usnesení orgánů organizační složky, pokud jsou v souladu s obecně platnými právními předpisy a zásadami o správném hospodaření; pokud by bylo usnesení v rozporu s platnými právními předpisy, je povinen na to upozornit vyšší organizační složku a žádat nápravu,
-o) rybářský hospodář územního svazu vykonává v rámci územního svazu funkci předsedy odboru pro tekoucí vody,
-r) podepisuje písemnosti týkající se hospodaření v rybářských revírech, v odchovných zařízeních a chovných rybnících.
-zástupce rybářského hospodáře zajišťuje veškeré úkoly uložené rybářským hospodářem, zúčastňuje se všech schůzí odboru pro tekoucí vody a zastupuje rybářského hospodáře ve funkci v případě jeho delší nepřítomnosti, a to se všemi právy a povinostmi.

Tedy pokud je rybářský hospodář p. Beldík skutečně jmenovaným rybářským hospodářem, jak stanovuje zákon, tedy příslušným RO, proč ve svém manuálu sděluje zcela nepravdivou věc, že je ve své funkci "schválen okresním úřadem". Pak je velni zábavná zmínka o rybářském hospodáři ÚS, kterého hospodář MO Žatec odkazuje do funkce předsedy odboru tekoucích vod.

Pak není divu, že taková MO Žatec může uzavírat separátní dohody o podnájmu revíru, kdy vlastně hospodaří "KPO" .....

Ano, pokud takto vystupuje jedna ze složek ČRS na veřejnosti, pak se nelze divit právnímu vědomí, či podvědomí rybářů a ani stavu územních revírů....

Edit : je to ukrutná ostuda a pak se nemůžeme divit spolku rybářů z hlavního města, že si s takovou složkou vytírají pr*el.

NMrknato - Profil | Po 19.8.2013 22:33:02

pivajs >> Máš svým způsobem pravdu, ale to by špičkové kááástry z hlavního města nebylo vidět a nebylo o nich slyšet. Pokus o "ovládnutí" MO Horažďovice - rybářský puč, tu před lety proběhl a není divu, že se toho účastnil i jeden velmi aktivní pražský rybář, který také přispívá "KPO"....... To co říká sven má i na základě tohoto logiku a nelze proto hovořit o bezdůvodném podezřívání.

NMrknato - Profil | Po 19.8.2013 22:21:02

wop >> Víš prd jak se choval bolševik, ale pro některé je odkaz na bolševika poslední klička, jak se vylhat z toho, co nejde za platného stavu zrealizovat a někdo na to poukazuje. To bolševik se chtěl starat o to, co nebylo jeho, stejně jako parta "KPO" o Ohři.

Smutný je, že tomu a dalším choutkám jiných part nejde zabránit. Např. muškařská pásma kde jsou omezeny rybolovné způsoby, ničím nepodložené lovné míry ryb, změny dob lovu, lov pod ledem, separé vody pro zasloužilé strejce z MO, omezování úlovku atd.

Nebo si myslíš, že titulování ostatních rybářů darmojedy, parazity a vohnouty je na úrovni, kam bychom měli směřovat? V Praze možná......

NSven - Profil | Po 19.8.2013 22:05:07

wop >> tak se nestyď chlapče a přidej !
Já bych se naopak styděl, kdybych jednou v životě přispěl svazu pětikilem a měl v sobě tolik drzosti, že bych to podmiňoval nějakými svými požadavky...
Fakt ti nedochází, že to je jen noha do dveří, převážně členů pražských, bezvodých MO, kterým hrozí po roce 2014 bezprizornost ?
A kteří by rádi získali domovenku na Ohři s kalkulem případné privatizace ?
O těch bolševikách si četl ve školní čítance, že ?
Btw. pokud by tě to zajímalo, jen letos jsem nad rámec svých povinností, přispěl svazovému rybolovu, přepočteno na peníze cca 2000,-
A kolik ty ?

NDrozďák - Profil | Po 19.8.2013 16:45:49

Mohu se zeptat, proc mate vubec potrebu vysvetlovat tem vohnoutum proc jste se rozhodli udelat to ci ono?
Skutecne nechapete, ze jim o vysvetleni Vasich pohnutek vubec nejde?

Live and let die......

NMrknato - Profil | Po 19.8.2013 15:07:34

Švéd39 >> Kdo by co měl dělat, aby se to nedělalo 3x a 3x se to účtovalo, je správný směr uvažování.... ale tady třeba ono "KPO" dělá to, co již částečně dělá uživatel (ÚS) a také pověřenec (MO). Tedy mrdnik se navyšuje, i když za peníze "KPO"........ Tak že to určitě není systémové řešení.

No a pokud jde o ty klubové vody, tak tam by jsi si bez členství ani neškrtnul. No a být členem v několika clubech by se dost prodražilo. Rybařina není golf, či ténis, kde kurt či greeen je všude stejný.....

NMrknato - Profil | Po 19.8.2013 11:19:27

Pike >> Nevím, jestli je Sven soudruh a i kdyby byl, tak mě to vůbec nevadí, naopak díky soudruhu Kováčikovi nám tady zůtal rybolov pro všechny, co chtějí chytat ryby, tam, kde je v mládí chytali a to by bez nich nebylo tak samozřejmé. Za to mají u mě první plus. Je smutný, že to museli zařídit komunisti..... kdyby ne, tak by už žádný "KPO" nevznikl a majitel VRP by si rybáře vybíral...... Slyšel jsem od pamětníků, když ještě bylo u nás Labe po úsecích přidělené různým lidem, kteří tam měli právo lovu, že to stálo za prd.... a věřím jim. Ryb ubývá všude, ne jen na Ohři, tam jezdí jen víc pražáků a tak se o tom jen víc mluví.

Když dám jiný příklad, tak například šlapky z E55, které tam stepují od mládí, také neprovádí opravy této komunikace, za své těžce vypr*ané peníze..... myslíš, že by to vůbec šlo? Na tý silnici je jasně dáno, k jakému účelu slouží, nikdo o tom nespekuluje.... a tam se privatizace E55 šlapkama taky nebojím......

NMrknato - Profil | Po 19.8.2013 9:24:01

Pike >> Já o privatizaci nenapsal ani slovo....... ale může to k ní být první krok. Když bude dost peněz a najdou se vlivní loooobisti a svaz přehodnotí své priority.....

Když si vezmeš pstruhové a mimopstruhové revíry v každém z územních svazů, tak se vybrané peníze za P i MP povolenky vsypou do jenoho pytle, jako byl "plný pytel problémů Š+G" a z nich se plní zarybnění jednotlivých revírů, bez ohledu kde se co a kolik vybralo. Kdyby si P povolenku koupila příští rok jen polovina letošních držitelu P povolenek, tak se bude vysazovat všude polovina násad? Určitě ne, viď. Už dnes se různé revíry dotují z jiných a to i MP. Tedy pokud se do Ohře, nebo kamkoliv jinam vysadí ryby za podstatné peníze, není důvod, aby tam uživatel vysadil stejně, co sadil v minulosti, když může peníze použít jinam, kde to též hoří....... No a zapálení kluci maj pocit, že v "jejich řece" plavou "jejich ryby": Tento pocit ale může vyvolat jisté nároky a kroky vedoucí k ochraně svého. To je velmi nebezpečné.

Proto je zmínka o podílu MO Žatec úsměvná, stejně jako aktivity MO Přelouč (u nás) která "svazospolupracuje s p. Krásabajtsem. Výsledek je stejný. I p. Krásabajts údajně vysazoval velké kapř do Mělic........ MO Žatec i MO Přelouč nejsou uživatelé revírů. No a když někdo chce platit navíc, nebo uklízet navíc, proč mu v tom bránit?

Už proto je dobré, že relevantní dekrety jsou hodně daleko od takových MO ......

NMrknato - Profil | Ne 18.8.2013 14:03:59

Martin Brčák - >> Nevím jestli mi odpovíš, ale jsou BP na Ohři 8 podpořeny vyjímkou příslušného rybářského orgánu? (zvýšená lovná míra PO, jediný možný rybolovný způsob a snížený počet úlovků). Jestli si může podmínky VRP měnit nějaká zájmová parta, pak se těžko divit, že si zase jiná parta mění počty ponechaných ryb a počty docházek... Je to jen druhá stránka téhož.

NMrknato - Profil | Ne 18.8.2013 9:15:38

Martin Brčák - >> Kvituji s uznáním, že nejen já, ale i cca 30 příspěvců na zarybnění revíru nabylo přesvědčení, že peníze nahradí generačky a přirozený výtěr tak, že do toho investují své peníze, navíc ve spolupráci s ČRS. To je průlom.

Jediný rozdíl vidím v tom, kdo je ten darmožrout a parazit. Svaz pro svoji činnost má členské příspěvky. Hodnota náhrad za pracovní činnost, když drtivá většina rybářů loví na revírech jiného uživatele, než kterému peníze a práce z pracovní činnosti a náhrad jde, je obrovská rezerva na zarybnění způsobem, který jsi tu popsal. Darmožrouti a paraziti podle mě jsou ti, kteří takové mrhání provozují a dopouštějí. Jedná se o cca reálných 80 milionů.

NVL.K. - Profil | So 17.8.2013 11:41:27

Martin Brčák - >> Krásně napsané a hlavně pravdivě...na 8ku jsem začal jezdit někdy v r. 92 a učil jsem se od mistra rybáře pana Hanzlíčka,starší generace ho jistě zná. Jako ucho,který to 3x během hodiny převazovalo,protože tolik uzlů na návazci nedokáže udělat ani kouzelník, jsem si občas parádně zachytal,tím myslím ryby 40+,občas i 50+. Mám na to krásné vzpomínky, bohužel už jen ty vzpomínky, cca 5let jsem tam nebyl a ani mě to tam nějak netáhne, občas si jdu zavzpomína na Ohři tady dole a bavím se lovem tloušťů a jesenů. Třeba se tam jednou vrátím,protože muškaření se nikdy nevzdám, ač se dnes spíš věnuji bláznivejm kaprům. Byl jsem přítomen,když se hlasovalo na konferenci SÚS o zvýšení míry na 40cm, ta debata se nedá publikovat :-( naštěstí se podařilo přesvědčit dost lidí,aby zvedli ruku pro,ale byla to sakra dřina. Snad se podaří znovu 8ku zvednout,stejně tak jako zvednu vždy ruku pro dobrý nápad, jak tuto krásnou řeku podpořit a zvednout populaci těčkovanejch krasavců. Kluci držím vám palce, nedejte se odratit bafuňářskými teoretiky a bojujte :-)

NŠvéd39 - Profil | So 17.8.2013 10:37:54

Po přečtení článku ,jsem na rozporu.Ano činnost zajisté úžasná ,už jenom tím že se alespoň něco dělá.Také jsem zažil na Ohři zlaté časy, a mnoho ryb 50-60 cm.A také pohodu ,kamarády kteří byli ochotni poradit,neměl jsem luxusní vybavení a chytal jsem ryby,dnes mám vybavení a válí se ve sklepě .Už deset let jsem na Ohři "8A-8B" nebyl, a to jsem ji dvacet let sledoval z okna bytu.Rád přispěji hlavně na potočáka ,akorát si říkám na co teda přispívám koupí povolenky.Zase na výkrm nějakého parazita ,který bude u vody první hned jak se vysypou ryby.

Nsebivfr - Profil | So 17.8.2013 6:44:21

Zdravím vás pánové , chtěl jsem jen připsat že na těch Nechranicích to je smutný příběh . Máme tam chatu a každý den co tam jsem tak jen smutně koukám na to, jak tam lidé slovují ryby každý den jak jen to jde. Když už mají naloveno tak honem přes kopec do chatky zabít a hurá znova . Když už rybu tahají tak ne s nějakým zápalem pro boj s tou rybou , ale co nejrychlejš ven s ní co kdyby tam byla další,a když ji vytáhnou ven a je malá tak kolikrát a břehu jen škubnou prutem , aby jim náhodou nesmrděli ruce. A s tou rybářskou stráží to tam taky stojí za ... . Já jsem tam lovil 14 dní v kuse , využíval jsem možnosti 24 h chytání a nikdo mě za tu dobu nepřišel zkontrolovat Ona jen ta kontrola by aspon trochu omezila tohle drancování a plnění lednic.

NFockeWulf - Profil | Pá 16.8.2013 22:25:59

Máme asi trošku štěstí, nějakým osvícením se na Severní Moravě podařilo letos zřídit CH a P na Moravici. Neskutečné, i ty 50+ se chytají, ale opravdu se bojím, že to dlouho nevydrží. Závist a debilita je nekonečná, místní tomu říkají VIP revír ( asi čučí na Primu ) a pokřikují kudy chodí, že je to třeba zarazit. Cena na rok 3000, za mě musím říct, že ať to klidně zdraží, stojí to za to!!!!