Diskuse k článku: Boilie, boilie, boilie…

Diskuse k článku Boilie, boilie, boilie…

Autor diskuse: Fishky - Profil , 2.4.2012

Petr12 - Profil | Čt 26.1.2017 16:11:01

Prvních 20kg hotových

Fishky - Profil | Út 3.4.2012 14:24:27

Napsat recept na gramy není v mých silách (a nejen v mých, tahle směs je prostě jiná). Vše záleží na stupni rozvaření (povaření) kukuřice, případně posléze na "odkapání" partiklu - melu jen partikl (vodu ne ;-). Do pomletého partiklu se přidají namletá játra (ty se nekupují, ale melou se /vysvětluju to možná moc polopatisticky, ale některé SZ mi přijdou až vtipné/ ;-) játra mají za úkol celou směs "slepit" a současně dát jí "šmrnc", aby to nebylo jen takové to nemasné neslané cosi... partikl s játry následně zahustíme (zpracujeme) do těsta se zbytkem přísad (ať už směsí ovesného šrotu, pšeničného, krupičky, hladké mouky, strouhanky, prostě něcím, co dokáže pojit a směs "udrží"). Lákavá je v první řadě ta kukuřice, ten zbytek jsou jen věci, jak kukuřici dostat do formy kuliček. Samozřejmě lze směs dál "tuningovat", vylepšovat, vyšperkovat o chuťové stimulátory, různé druhy esencí, tekutých potrav, dráždidel... ale už se cenově dostáváme samozřejmě někam jinam...

Fishky - Profil | Út 3.4.2012 14:15:09

Kukuřici zaleju vodou a nechám den stát, potom povařím do fáze, než začnou zrnka praskat (tak aby kukuřice neabsorbovala ani moc, ani málo vody - obojí receptu škodí). Těsně před vypnutím vaření odeberu půl litru vody z hrnce a rozmíchám v ní bokem v nádobě cukr (na kilo kuku dávám 50g) potom vodu s rozmíchaným cukrem naleju zpět a vše ještě promíchám a chvilku povařím (cukr nedávám dřív) následně vše přeleju do čistého kýblu a zadeklíkuju. Roztok musí být čistý - kýbl, kukuřice i voda (nešaháme rukama, prostě jako když se zavařuje, jak se tam dostane "bordel", tak to jen škodí věci) - kýbl následně umístíme někam bokem (já ho mám v pokoji ve skříni) víko můžeme nechat zpočátku mírně pootevřené - o zbytek se postará příroda sama.
Jde o jednoduchý levný a účinný způsob přípravy krmení - ať už partiklu či následně boilies samotného, stačí se nebát a zkusit to. Na jednu stranu jednoduchost vzbuzuje nedůvěru, na druhou takto připravené krmení může (a také umí) za sebou často nechat "značkové drahé a vyhlášené" krmení, opravdu v tom nic není a stačí to vyzkoušet.

Petr12 - Profil | So 28.1.2017 21:39:12

Ještě par popin...

peterson - Profil | Po 2.4.2012 16:58:14

Super článek, chtělo by to více takových článků, třeba by se pak alespoň někteří probudili z "matrixu", že kvalitní koule musí být nejméně za 3kila ve slevě:)
Bezva článek, bezva fotky, bezva hodnota 1*

Petr12 - Profil | Po 30.1.2017 5:34:12

Slavíček >> vis co.. Tech bla bla baits je už tolik, ze tím jednou budem střílet nežádoucí..oo)). Baví nás to, u vody nemusime obracet každou kuličku v ruce mam-li ji tam hodit či ne a hlavně fungujou a PLAVOU!

Mirek66 - Profil | Čt 23.5.2013 13:42:41

Ještě pár foto posílám.:-) Takzvané GREEN HELL :-))))

MIŇAS - Profil | St 4.4.2012 14:42:20

Apollo444 >> PO pravdě -nečtu celÝ serial a nesnažím se někoho napadat ,nebo opravovat a Richarda sem nepoznal ,BO sem došel do půlky članku a vystartoval sem (nevěděl sem že Ríša má přezdívku na mrku a nemá se fotit zezadu 1foto) nemám rád PLAGIÁTORY
Už jsme si to vyřidili na jiné lince . Ten recept je dobrý,a lze obměňovat v ingrediencích.
Rikardo dal super základ.Já jsem třeba místo játry dál rybí moučky (huňak,losos,atd) a nedávám skořici,ale badyán ,nebo perníkové k. Každá voda chce něco jiného -chytám ryby rybky rybičky přes 40 let. Něco o tom vím . Nerad se zůčastňuji různých diskuzí,protože to končí urážkami a napadáním od různých RÁDOBY rybářů což je smutná věc.
KDYŽ TO JDE RÁD POMŮŽU ,JAK MŮŽU. Sezona je tu ,tak vjo na ně a pamatujte na slušné chování-ŠAK SE VÁM TO VRÁTÍ - MIŇA -PETRZDAŘ

dodatek-TO MLÍKO SUŠENÉ !!

Maragtx - Profil | Út 3.4.2012 9:35:17

Taky můžu vřele doporučit chytám na tyto kule přesně podle receptu vždycky z jara a i když byla ještě voda studená kapřici na to šli,akorát já pro urychlení jsem kukuřici doma povařil ve velkém hrnci s cukrem a melasou pak nechal dva dny dobře zalitou a byla to celkem rychlovka.do vody ve které jsem pak boiles vařil jsem přidal ještě větší množství skořice,na kuličkách se pak po jednodenním sušení udělala taková tvrdší vrstva a celkem i kobrou to šlo krmit,ale čas od času se mi taky nějaká rozlítla.myslím že pro lidi co mají chuť experimentovat a nemaj na to tolika finančních prostředků je to super nápad.

Šlapeto - Profil | Ne 15.9.2013 13:38:07

Inspiroval jsem se v začátcích tímto eceptem, dnes už mám složek asi 16, ale stejně jsou koule velmi levné. S kamarádem jsem za prázdniny vyrobil asi 30kg kuliček a várku co várku se zlepšujeme. Dokonce to na něj i šlape skvěle. Chytáme jen svazovky, některé hodně prochytávané, a největší ryba 13kg na poslední várku, jinak 12,5kg, cca 10ryb nad 9 kg a desítky, možná i stovka kapříků do 60cm, boilies je hodně atraktivní, ale není moc selektivní.

Mirek66 - Profil | Čt 23.5.2013 13:44:36

boilie a pelety

Mirek66 - Profil | Čt 23.5.2013 13:42:03

ahoj kluci a holky,chtěl bych vám jen něco povědět co se týče boile.Dělám si ho doma sám,to určo každý z nás i boostery si vyrábim sám a pasty obalovačky též.Myslim,že nejsme socíci rybáří,ale dávat 300kč za kilo koulí to neni pro mě.Nedavno jsem dělal boile s česnekem a kari,rozpustnost 8-10hodin a pak jsem dělal tymián+pepř,(ten je v horní fotografii) a to samé.Mslim,že je to docela fajn.Pošlu fota.Suroviny,které používám jsou doma.Občas koupim pšenišný,kukuřičný,ovesný,řepkový šrot.Kilo těchto produktů vyjde na pár korun.(za kilo 5-8kč)Jsem se svým boiles a peletama spokojen.Ještě aby to na to tahalo,nebyl jsem s tim zatim u vody:-)))

JOIKA KAKE - Profil | Út 8.5.2012 14:08:32

..dnes se snad všude koulelo :) J.K.

pagin77 - Profil | Út 8.5.2012 13:20:25

Ukouleno, uvařeno, teď posuším a budu zkoušet...

operon - Profil | Ne 29.4.2012 11:11:07

Tak jsem si taky zkusil uválet tyhle koule a musim říct, že to na ně bere celkem dobře. Za 3 docházky co jsem na ně chytal jsem nalapal 6 kaprů nad 70 čísel. Největší měl 83 cm. Na rozdíl od výše uvedeného postupu jsem přidal ještě pár vajec a sušené mléko. Koule drží celkem v pohodě, tak že i kobrou se dají házet. Současně jsem chytal i na nějakou kupovanou hotovku a tohle kukuřičné boilie šlapalo o dost víc. Záběry byly v poměru 1:3 pro tohle kukuřičné.

Petr12 - Profil | So 28.1.2017 22:38:57

Dědek >> Dobrej for...ooo)) pro sebeva par lidi kolem, hlavně pro radost, 300 za 35 kusu popin se mi nechce dávat.

Rockwell - Profil | So 28.1.2017 9:52:08

chendler >> Včera jsem na svoje koule chytil přítěžkyni :-))) po 5 minutovém boji ale odpadla :-)))

Slavíček - Profil | Pá 27.1.2017 19:21:57

Petr12 >> jestli je bez soli tak proc ne jinak koreni si micham sam nerad platim za sul strochou koreni

Straspytlik69 - Profil | Ne 29.3.2015 14:01:40

venybit >> koukám,že se nudíš,vypadá to dost dobře,taky jdu šoulet,dnes je na to idealní počasí

Mirek66 - Profil | Pá 24.5.2013 10:04:44

Petr.J >> Děkuji za kritiku,udělal jsi mě velkou radost.

B0BEŠ - Profil | Út 2.4.2013 20:22:13

Walli7 >> Vôbec sa toho smradu neboj. Rybám to nevadí, naopak, milujú ho:)
Robil som kvasenú kukuricu aj varenú s cukrom, aj surovú s kefírom a smrdelo to vždy. Zo začiatku kvasenia to príjemne voní, no čím dlhšie to máš, tym je puch horší. Ale len do určitého štádia, potom už sa to nemení.

Biker - Profil | Út 2.4.2013 18:03:48

Walli7 >> Tu je to popsáno dost dobře http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1119 každopádně žádný kvasnice tam nepatří !

JOIKA KAKE - Profil | Út 8.5.2012 22:24:46

hrubdo >> omrkni ten zakladni recept z clanku..ja to delal podle nej a v poho..jo,vlastne jsem tam jeste pridaval waitse,ale to jen pro lepsi "soulani" :) J.K.

Drinks - Profil | Út 8.5.2012 13:41:51

pagin77 >> Na přímém slunku to nenechávej, při rychlém sušení by to mohlo popraskat.

rohlíček - Profil | St 2.5.2012 16:49:52

Tak posílám 2 roky starý osobáček. Od té doby se nepodařilo chytit nic většího. Měl jsme na háčku i o dost větší, ale ti mě zase nedali šanci :-(

Fishky - Profil | St 2.5.2012 11:09:05

Mr. Vydra >> co je to za foto, měl jsem na mysli něco malinko většího, případně zajímavého. Tady je jeden "kukuřičný" ze závodů - v tlamě měl boláka plného pijavic, jak k tomu došel netuším, ale pohled to byl hrozný :-)

DAVISS - Profil | Út 24.4.2012 15:00:02

Fishky >> mletí všeho mám vypinkaný ... ;-)

Brtek - Profil | Pá 6.4.2012 16:06:41

Jednou jsem to taky zkoušel,namlel jsem vařenou kukuřici s řepko dohromady,mleté vločky sáček bílého pepře sáček papriky par vajec asi dvě kila krupice pár stroužku česneku řepkoví olej a smozřejmě játra, tak dvě kila,uválel jsem těsto a koule dělal asi tak osum hodin bylo to peklo...ale chci jen říct že se na to dalo dost dobře chytat ,záběry byli převážně od kapra všech možných velikostí ......ale co bylo duležitý naklady na kilo tak odhadem 50kč

hrubdo - Profil | St 4.4.2012 14:14:42

MIŇAS >> dík moc kámo :-)

MIŇAS - Profil | St 4.4.2012 7:21:23

hrubdo >>
recept od fishkiho ,jak ho používám já Doufám ,že to pomůže a něco v té vodě nechte

uvařená kukuřice+řepka a naložíme na 4-6 týdnu
4 díly kukuřice+1 díl řepky+1 díl cukru+kvasnice.

potom zcedíme a pomeleme na masomlýnku

4 díly partiklu cca 1kg
1 díl ovesných vloček 200 gr
1 díl krupičky ,,
1 díl arašídu ,,
1 díl drůbeží játra ,,

varianta i.
kůra z citrusů (asi ze 2ks) +2 ks grilovací koření+menší paličku česneku+2 lžíce skořice+1 lžíce čili s pepřem.

varianta ii.

kůra z citrusů viz.hore+tvaroh+mlíko+ovocný nápoj tang 2ks+pudink

jak.23 - Profil | Út 3.4.2012 17:28:23

atraktivní, rychlé, levné a hlavně účinné! vše co potřebuješ na kratší vycházky! super

GRUPA - Profil | Út 3.4.2012 14:13:40

Fishky - >> jednoduše perfektní, :-)
Dávám ti 1
Ať ti to hrrčííí.......

kotrx - Profil | Út 3.4.2012 12:48:25

Pallermo >> zde je vše co by mělo stačit na přípravu partiklu :) a už neotravujte :D http://narybach.eu/2009/07/nakladany-partikel/

fotojakes - Profil | Po 2.4.2012 23:15:58

Dalas >> možná by pomohlo jeho přečtení a ne jen hodnocení podle fotek:-) Je to recept na boilie a ne popis jedné výpravy.

Dalas - Profil | Po 2.4.2012 21:31:36

ahoj, absolutně jsem ten článek asi nepochopil, sice jsem dost přeskakoval, protože recepisy na co nejlevnější kuličky mě nezajímají, ale i tak- začátek jak přelstít kapra pod ledem, pak nějaký recepty a na závěr fotka pod zeleným stromem... jestli byl záběr na kraji ledu jsem se nedozvěděl- (nebo jsem přeskočil?)

Zdendahat - Profil | Po 2.4.2012 19:33:05

Lukynn >> LukasHejc - 2.4.2012 19:27:17 >> Fermentovaná = kvašená
s vejcema to bude trošku horší, páč se uvádí cca 8 vajec na kylo suchý směsi, ale játra a kukuřice bude už dost řitká, tak to musíš odskoušet. a ořechy byh osobně pomlel a klidně i trochu upražil

Ale je to jen moje doměnka :-)

atika - Profil | Po 2.4.2012 18:19:36

JA si myslim ze s vejcama nic neskazí,a urcite budou tvrdsi i na nához.

d.divin - Profil | Po 2.4.2012 17:42:03

>>FishkyClanek pekny,pro lidi kteri si chteji zkusit zacit delat boilies od piky skvely odrazovy mustek.Taky sem tak zacinal a mel na takove kukuricne boiles pekne uspechy.Jen si pamatuju ze ta pomleta kukurice se strasne moc lepila a nedokazal sem tu smes dostatecne"zkrotit"tak aby se dala slusne valet na rollbalu.Vsem doporucuji vyzkouset a nebat se experimentovat

Looki - Profil | Po 2.4.2012 17:02:12

fermentace partiklu...neni nic jednodussiho,nez nechat v kýblu kukurici a dolit vodou! o vse ostatni se postara priroda sama!!!! trochu to ale smrdi (vůně po alkoholu-burbonu).pro zrychleni fermentace se dodava jeste cukr.doba zrani je okolo 1 tydnu,ale muze byt i mnohem dele.
Dle me,je kvasena kuku daleko ucinejsi nez cerstva.Ja na nasi rece pouzival mletou ferm. kuku doplnenou o strouhanku,vejce,cukr a sul.Kulicky jsem ale delal az u vody z testa a obaloval vetsi hacek.To bylo jedno z nej nastrah co jsem kdy poznal.Kdybych to mozna tenkrat jeste povaril,tak bych mel jakesi předpotopni boilisy.
Jinak clanek na jedničku!

Rostid - Profil | Po 2.4.2012 16:46:28

Fishky >> ahoj, zajímalo by mě, jak konkrétně ty připravuješ ten fermentovanej partikl?

Fishky - Profil | Po 2.4.2012 16:30:37

Ahojte, před šesti lety (začátek článku) jsem žádný rollbal neměl a dělal boilies jen v ruce - dnes už to valím na mamutovi a konkrétně tahle směs jde luxusně, foto z článku je také z rollbalu, jen dejte pozor, aby byla směs partiklu opravdu najemno pomletá a těsto pojivé. Čím menší jsou částečky namletého partiklu, tím lépe se směs zpracovává na rollbale.

hrubdo - Profil | Po 2.4.2012 16:24:21

Fishky - >> A šlo by to dělat rollbalem?...nebo je to nadlidský výkon :D