Potočák - chyť a pusť ???

Ako sa zachováte na pstruhovej vode po ulovení pekného Potočáka - pustíte ho, alebo si ho ponecháte (ak áno, koľko kusov ročne)? Myslíte si, že striktné dodržiavanie "chyť a pusť" môže pomôcť populáciu Potočáka aspoň stabilizovať? Dosť dlhú dobu nad týmto problémom uvažujem a veľmi ma zaujímajú vaše názory na danú problematiku.
Autor diskuse: Pstruh27 - Profil , 28.8.2011 muškaření - druhy ryb, rekordy

Koľko Potočákov si ročne ponecháte?

A) 0 - všetky potočáky pustím57%

B) Pár - len tie, čo sú poškodené a zrejme by poranenie neprežili18%

C) 54%

D) 5 - 106%

E) 11 - 205%

F) 21 - 351%

G) 36 - 501%

H) 51 a viac8%

Od 29.8.2011 hlasovalo 189 čtenářů.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 29.8.2011 8:22:47

Potočák je už odepsanej. Stejně tak lipan. Zapomeňte na něj a pojďme se bavit o kaprech. Ty jsou v kurzu

šumava - Profil | Po 29.8.2011 10:43:35

ochrana pouštěním je jedna z variant, ale není samospásná. V minulosti kdy se pstruhů odneslo mnohanásobně více, byly jejich stavy na většině vod lepší než dnes, z toho zcela přirozeně lze usoudit že tvrzení některých lidí , že to sežrali rybáři a proto nejsou není rozhodně ten pravý důvod. Zůstaneme-li v rovině posuzování stavu ryb versus rybolov, je třeba si mimo jiné uvědomit, že v minulosti byl tlak na pstruhové vody nepoměrně menší, ne ani tak počtem rybářů, jako spíš obdobím po které se lovilo. Drtivá většina lidí chytala vláčením, takže září až listopad měla ryba klid, v období tření nikdo nelovil generační rybu na trdlišti, nešlapal tam v jikrách ap. Lipaní úseky kde pár muškařů chytalo nebyly již pro výtěr tk důležité. Dnes kdy cíleně chodíme na ryby v hájení (a nemusí to být jen lososovité) , nepřetržitě se brodí po celé řece, neboť to dovoluje obuv dříve v podstatě neznámá či nedostupná a na jakoukoliv výtku z této strany máme to zaklínadlo - ryby pouštím, tak neškodím to mají ty ryby opravdu těžké. Nemusí nutně po ulovení uhynout, ale už to, že zraněním omezíme na nějakou dobu třeba příjem potravy (píchnutí háčku do huby a manipulace s rybou zranění je vždy, byť třeba lehké) v podstatě neustálým rušením ryb , porušování dna a tím i potravních zdrojů ap. to vše ovlivňuje jejich život negativně. K tomu připočíst zmiňovaná rozkolísanost průtoků, predátoři, chaos v původní obsádce po vysazení třeba duháků kdy se v populaci objeví nepřiměřené množství větších ryb a následné rybářské běsnění, to jsou drobné kousky které s jinými negativy udělají ten výsledek. je to ale stokrát opakovaná diskuze o v současné době neřešitelné věci (v rámci současného modelu svazu).
K otázce: v minulosti jsem si je běžně nechával, několik let jsem si ho již nenechal, ale pokud bych ho chtěl, tak jsou vody kde bych si ho klidně vzal a nemyslím že bych přírodě ublížil. Je třeba vědět pouze co a kdy. No a konečně na dost revírech nemám pocit že by ryb bylo drasticky málo.

bolllekas - Profil | Út 30.8.2011 15:39:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

každý hospodář mo by měl mít také potřebné odborné znalosti a povinně absolvovat testy.asi by jsme se divili co většina z nich o rybách vůbec ví:))mě stačí když vidím jak se do potoků s přirozeným výtěrem po o šířce do 3metrů každoročně sypou metráky duháků,do řek v listopadu 30cm kapří zrcátka,5000ks štiky do úseku 2km atd,atd.bych ty dědky musel nakopat do (.)

Pike - Profil | Út 30.8.2011 15:34:05

Já si stějně furt myslím, že velkou chybou je i to, že k jednotlivým revírům se málokdy přistupuje individuálně a velmi často převažují zájmy, které jsou opravdu na hovno.

Dám příklad: Květoňov je revír, kde se dle všeho daří štikám. Ale holt je veden jako P voda, tak se holt štiky budou bouchat.
Lahovice to samé. Proč tam zbytečně cpát duháci? Proč nepovolit jen lov na umělé nástrahy a stav štik podpořit.

Dále je to třeba cpaní duháci do vod, kde by z principu neměli co dělat, ale cpou se tam proto, že Franta tady z vesnice nebude jezdit nikam daleko a místní kuci ať si taky jednou za čas zachytají.

Dalším příkladem je umožnění lovu na revíru od září do listopadu, ačkoliv tam není po lipanovi ani památka, zato by se tam mohlo dařit pěkně potočákům.

A nebo revír s obsádkou lipana, kde je minimum potočáka, ale nacpe se tam duhák a chytát se tam místo od srpna do prosince už od dubna.

A to samé platí pro míry ryb atd.

Prostě by to chtělo víc individuálního přístupu, necpat některé ryby tam, kde by z principu neměly co dělat a zkusit nebýt tak nějak sobecký. A k tomu je mimojiné třeba mít rozumného hospodáře a vedení MO a taky členy MO, kteří vidí trochu dál.

drozďák 30,42 - Profil | Po 29.8.2011 14:31:12

Diskusi jsem si nechal zviditelnit díky tématu.

Potočáky pouštím zpět. Rozmýšlel bych se asi jen v případě, kdyby šlo o velkou rybu (50+) z malé vody (což je v podstatě nereálné), tam bych váhal, záleželo by na okolnostech.

Striktní dodržování CHaP by určitě pomohlo, ale není samospasitelné. Dokonce nejsem ani přesvědčen, že by mohlo situaci stabilizovat. Pomoci určitě, ale stabilizovat, takového optimismu jsem dalek. Není to jen o pouštění, je tu x dalších faktorů, ale možná ještě důležitějšich:
např. nevhodné podmínky pro Po obecně, brození v trdlištích, lov v době hájení Po, manipulace s úlovkem při zdolávání a vyháčkování atd.

Lauri - Profil | Po 29.8.2011 11:58:49

Myslím si že by to možná pomohlo. Já jsem jako první ryby začal pouštět právě potočáky, to jsem ještě nevěděl, že jejich populace tak klesá. Je dobré zachovat tady tento krásný druh, ale na druhou stranu si říkám, že ikdyž někde bude zavedeno chyť a pusť, tak kormoránovi je to jedno, protože se zákony neřídí. Znám dost pstruhovek kam teď nepáchne ani noha, kde nic není ani smrt nebere.

šumava - Profil | Po 29.8.2011 11:39:50

kapr1298 >> vidíš a máš pocit že když pustíš velkého a vezmeš si malého je to Ok, ale právě v tom je ten hluboký omyl. Je to Ok z hlediska že toho velkého může chytit další, nebo opakovaně ty, ale z hlediska života je právě ta menší ryba nejperspektivnější, je na vrcholu a nebo těsně před vrcholem své ,chovatelskéˇkvality, má před sebou dva, možná i tři výtěry , zatím co trofejní pstruh, má obvykle to hlavní již za sebou, pokud se ještě tře (není jisté zda se vůbec kdy třel, proto dorostl mimořádné velikosti) kvalita a množství jiker (u mlíčáka ani nemluvě) není obvykle větší než u ryby o dost menší, ale má mnohem větší teritoriální nároky, vytlačuje ze stanovišť jiné pstruhy, nezřídka je kanibal a množství a kvalitě současné i budoucí obsádky nepomůže. Myslivci taky nestřelí mladého perspektivního jelena a nechají jít starý kus. Odnesení ryby, pokud pomineme náš hlad po mase je chovatelský zásah a tak by taky měl být posuzován. Mluvím-li o úživné řece, pak pstruha nad 50 klidně vzít, ale rybu 30-40 ne. Na potravně chudé řece klidně může být ryba přes 30 už přestárlá a je to zase jinak, proto je třeba vše brát odlišně, jednotné dělení není. Z toho pohledu se dá pochopit i hospodář zmiňovaný níže, pravděpodobně zná svou odu a ví co lze a co ne.

Butchi - Profil | Po 29.8.2011 8:37:00

Netipa - poslední hrdina MRKu >>
Za chvilu půjde lipan ze znaku ČRS, bude nahrazen kaprem na podložce a vedle něho litrová flaška clinicu.
Muškaři budou zastřeleni pro výstrahu.

strejka - Profil | Čt 12.1.2012 19:49:05

frost862 >> žrát v současném stavu vod potočáky je neobhajitelné křupanství...

bolllekas - Profil | Po 5.9.2011 23:43:50

kormorán je metla pstruhů nic jiného dokud tu bude jsou peníze omezení a hájení k ničemu.vidím to na Ohři a to není potůček.tušil jsem průser už při zimních procházkách se psem a sezona to jen potvrdila.ještě loni s vláčkou průměr 6potoků na hodinovou vycházku a to pokaždé v jiném úseku no a letos?cca 20km toku potoků 8 jeden 51cm půl ocasu bez ploutve a jeden 59cm zhojená rána u ocasu.ročků je zatím dost ale do dvou let nevim nevim.no a na malém toku je poslední leta průser průtok a pokud se tam objeví vydrýsek nebo norek tak je taky hotovo.páč nevěřím že za to může těch pár zoufalců se pstruhovou povolenkou co mlátěj 25cm potočáky.

drozďák 30,42 - Profil | Pá 2.9.2011 16:18:40

Pstruh27 >> myslím, že si mě nepochopil.

Jakmile člověk přemýšlí o ceně povolenky vs cena ryb, je něco elementárně špatně.
Povolenka má být permit k lovu. Ne k žraní.

MS1 - Profil | Pá 2.9.2011 11:10:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chytam pstruhy asi 30 let, jsem z Ostravy, takze mohu posoudit mistni reviry, kdysi kdyz jsem nebyl lenivy a i mensi ricky jako Ondrejnice, Lubina atd... Dneska jen Moravici a Ostravici. PO nad 30 cm se do letosniho roku povazoval ( na musku ) za velrybu a mluvilo se o tom vsude. Nepocitam par veteranu na rybku z privadece do Zermanic. Takze kdyz nekdo chytil PO ( i ja ) obvykle nad nejakym chyt a pust nepremyslel a hura se pochlubit domu. Poslednich par let nastaly ale troky bez ryb, tedy mira aneco nad, nevim co se stalo, mozna vice rybarskeho tlaku, mozna kolisani hladin z prehrad, mozna skudci, ale asi hlavne totalni nezajem ruznych MO. Letos se neco stalo a v klidu a tichosti vysadili do zminovanych dvou rek zde jiz zminene velke pstruhy. Chytani paradni a i mozna vychova pro rybare, protoze kdyz parkrat chyti rybu nad 40 cm, uz nikdy nevezmou domu PO 28 cm!!!! Nevyhody jsou jasne, neni to puvodni populace, je to skoro tescoryba, ale no a co, jsou tu a ti mensi maji sanci dorust a pouceni rybari jim daji svobodu, vcetne me.
Druha stranka veci a reseni zlepseni stavu je opravdu jen privatizace reviru, kdo tomu neveri, at se jede podivat na nadherne rakouske reviry, kde je klid a velke ryby. Stoji to penize, ale co ne a tom to je, Pstruhareni neni a nebylo nikdy pro kazdeho. Vysvetlovat to ale tem dedkum z MO ( pisu o Ostrave, kde to znam - skupiny Poruba a spol. ) je uplne zbytecne, vsak kapri na Beckarne jsou, ze jinak v tech vodach neni nic a je toam jen bordel kolem, to je vysledek jejich 60 let cinnosti novodobeho rybarskeho svazu.

AntonM - Profil | Čt 1.9.2011 15:43:23

Takhle se hospodaří u nás na MP revíru s výskytem Pstruha, Lipana, Vranky, Mihule ...atd. Snad poslední jez bez MVE se stává minulostí. I přes to že po ichtiopruzkumu byl zásah pod jezem zakázán.

CHaP je přebito EUREM a šmitec.

meteor - Profil | Út 30.8.2011 20:07:02

Pstruh27 >> omluva za zasrání tématu... trochu jsem se nechal tou věcí s přezdívkou "farevelak" unést... moje chyba.
Klidně moje a jeho "přínosné" příspěvky skryj, ať se tématu trošku zvedne úroveň. Každopádně "farevelákův" první příspěvek bych tu nechal - každý má myslím právo vědět, co je to za vemeno :-)

tuzemak - Profil | Út 30.8.2011 19:56:11

farevelak >> nemá to být Oslo???

medvěd - Profil | Út 30.8.2011 19:53:16

právě jsem dostal milou SZ.Je to dobrák od kosti.No nic,zpět k potočákovi

Butchi - Profil | Út 30.8.2011 17:56:57

drozďák 30,42 >>
Po právu jsi za to dostal skvělý zápis, přidávám se k tomu.
Nikdy nelze jednou věcí vyhovět všem. To je známý a léty prověřený fakt, který myslím dále nemusíme rozebírat.
Rozhodně by to bylo velice rozumné řešení, které by dávalo smysl a mně by se líbilo (za určitých podmínek). Jsou zde však některá ale. Já bych to teď rád nějak přehledně napsal objektivně, s příměsí vlastního pohledu.

SOUČASNÁ SITUACE
Způsob hospodaření ČRS vede k postupnému úbytku původních ryb a snižování atraktivity revírů. Chytají se malé nebo vůbec žádné ryby. Za velice nízkou cenu může člověk objet půl republiky a odnést si poměrně dost velké množství úlovků. Většina rybářského osazenstva se o pstruhové vody vůbec nezajímá, neboť žijeme v kaprařské velmoci. Ti jsou spokojení, prasečkinů bylo, je a bude dost. Vydupou si, co chtějí. Velká část majitelů P povolenek se nechá oblbnout Potěmkinovými vesnicemi, postavenými na zahájení pomocí Tesco dravců. Obecně není dostatečně silná klika na prosazení potřebných změn, vedoucích k revitalizaci toků a jejich původní obsádky. Možnou nápravou je privatizace pstruhových revírů. Jak na tom vlastně jsme?
PŘEDPOKLADY
Základními předpoklady pro tento krok je omezení působnosti ČRS, který má vody v pronájmu od státu a umožnění vstoupení soukromých objektů podle principů tržního hospodářství. Důležitým aspektem je přijetí potřebné legislativy. Co se té týče, nemá rybářská obec v České republice dostatečnou lobby, nutnou k jejich prosazení. Většina veřejnosti se na nás dívá skrze prsty, zejména kvůli vytvoření špatného obrazu z útržkovitých informací z médií. V případě, že by zákony prošly parlamentem a prezident by je podepsal (S čímž by V. Klaus neměl problém), bylo by bezpodmínečně nutné zabránit těmto možným situacím.
1. Zásah zelených bezmozků, jehož rizikem je uzavření revíru pro rybáře a jeho zpřístupnění partě vyhulených pošuků s dalekohledy, kteří by pozorovali likvidace posledních zbytků rybích populací kormoránem a jinou havětí. Oni by totiž dokázali bez problémů sehnat peníze a rybářské subjekty ze soutěže vyšachovat.
2. Vstup takových soukromých objektů, kteří by vody uzavřeli pro úzký okruh svých známých, obchodních partnerů nebo jen cizinců.
3. Přeměně na německý model, na základě kterého by se mohlo stát, že by se k vodě nedostal vůbec nikdo, což by byla obrovská škoda.
4. Omezení vlivu betonové lobby, která k současnému tristnímu stavu svými "citlivými" zásahy rovněž přispívá.
Po vyloučení těchto negativních jevů by bylo nutno ustanovit kontrolní orgán, který by dohlížel na dodržování podmínek daných zákonem. V případě porušení by byla nájemní smlouva okamžitě vypovězena.

DŮSLEDKY A MOŽNÁ RIZIKA
V ideálním případě by člověk mohl i nadále cestovat po republice s tím, že by si kupoval povolenku na příslušný revír za rozumný peníz, a mohl by přímo u vody posoudit, do jaké míry své peníze investoval správným způsobem. V případě obecné nespokojenosti by vše popsal majiteli, který by měl sjednat nápravu, chce li zachovat atraktivitu svého revíru. Majitel by mohl vymáhat škody, způsobené kormoránem, resp požadovat vytvoření účinných opatření nutných k omezení škod. Bohužel žijeme ve státě, kde se stále vyplácí nedodržovat zákony, a kde se stále udržují mnohé bolševické manýry, není tedy zcela jasné, zda li by probíhalo vše podle představ. Dále je pak nutné zdůraznit skutečnost, že by se zvýšila ochrana ryb, došlo by k obnovení a posílení obsádky původních druhů, jako je pstruh potoční a lipan, kteří by byli citlivě doplňováni duhákem a sivenem. Mohlo by dojít k vytvoření nových pracovních míst, např profesionální rybářské stráže konkrétního revíru.

Závěrem jednu osobní připomínku. Stále je diskutabilní, jestli v této zemi existuje dostatečná kupní síla nutná k udržení takových revírů. Nechci z toho dělat koníček pro úzkou skupinu vyvolených. Měli bychom si uvědomit, že z historického hlediska je to teprve pár let, kdy spousta lidí nemohla studovat kvůli svému původu, za který nemohou. Nechci takto trestat lidi, kteří v životě neměli to štěstí a narodili se do doby, která jim nepřála. Bylo by prudce nefér znemožnit provozování oblíbeného hobby mnoha skvělým a slušným rybářům jen kvůli chybám, které nadělal svaz a představitelé tohoto státu.

svoban - Profil | Út 30.8.2011 16:45:01

Kikis >> Gril je gril, ten nic nenahradí.

drozďák 30,42 - Profil | Út 30.8.2011 15:58:33

meteor >> farevelak:

něco k věci?

drozďák 30,42 - Profil | Út 30.8.2011 15:33:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi >> další argument pro diverzifikaci nabídky.
Ono roubovat x požadavků na jedno řešení většinou nedopadne dobře.
Chytrý správce bude mít revírů několik a každý bude poskytovat něco jiného.

"Nedělá ti problém vzít si rybu a jdeš si pro ni - kriste OK, proč to pranýřovat?
Ale ne tady - tady je režim podporující přirozenou reprodukci původních či domestikovaných ryb a reprodukčně nejvýznamější střední velikosti. Tady se chytá v omezené míře a ryby se neberou, máš tu jednu mušku, zákaz brodění tehdy a tehdy, další omezení. Na rovinu, není tu jednoduché chytit rybu a není to vždy o velikosti. Ale je tu krásná příroda a původní ryby.
Jestli chceš, o deset kiláků dál je úsek (revír), kde sadíme duháky a velké siveny + je tam i nějaká starší ryba. Jsou to pěkné, bojovné ryby, můžeš si jednu vzít a zachytáš si. Tady máš mapu a hodně štěstí, dej mi kontakt a pak mi řekni, jak si byl spokojenej, zajímá mě to"

V normálním tržním prostředí běžná ukázka, v svazostánu neřešitelný problém....

drozďák 30,42 - Profil | Út 30.8.2011 15:10:40

Pstruh27 >> a já ti takový přístup mohu jen pochválit.

Už jen tím, že si budeme pečlivěji vybírat ovlivníme mnohé.

On ten celosvazový lidový statut rybáře hrozně zdeformoval - jdou, zaplatí, chytají kde chtějí. Je to lákavé, určitě. Ale v důsledku krátkozraké. Živná půda pro automatismus a davové bezmyšlenkovité chování - to neprospělo nikde, nikdy a ničemu. Možná někomu.

Pracuji v byznysu - klientům říkám, když jste spokojeni, neříkejte to mě, řekněte to dál. To není klišé, je to největší ocenění a přínos, který mi mohou dát. Vsadím se, že u toho hospodáře to nebude jiné - reference jsou renomé, renomé znamená další prostor pro byznys, byznys jsou prachy a prachy znamená šance na ještě lepší kvalitu, inovaci, službu atd. A tak furt dokola - nejspravedlivější systém na světě.

Řízek 29,76 - Profil | Út 30.8.2011 15:05:24

drozďák 30,42 >> v podstate mi stači jedna:-)
ok, jak si to podal, nerozporuji.

drozďák 30,42 - Profil | Út 30.8.2011 12:53:55

Řízek 5,125 >> Řízek 29,76 - 30.8.2011 12:43:15 >> nepatří, a navíc nemáš pravdu.
Trh funguje velice dobře. Ale musí mít možnost fungovat, tedy nesmí být deformován a křiven zvenčí. Sinusoidami se oháníš špatně, protože právě ty jsou projevem zdravého tržního prostředí. Každá korekce je v důsledku velmi ozdravný proces a navíc žádoucí. Astronomické dluhy států rostou posledních 25 let právě proto, že si z toho světová oligarchie udělala výnosný obchod, pokřivila základní tržní pravidla a principy, navíc lidi stále více zidiodšťují a jsou indoktrinováni shora zcestným myšlením, že současný blahobyt je trvalý jev a stojí za to kvůli němu žít na dluh. Navíc přeštědré sociální systémy a současné multikulti a globalistické trendy na současném stavu nesou nemalou zásluhu. Protože křiví něco, co je od nepaměti dané a neměnné.
Dříve nebo později celá zdeformovaná západní společnost projde těžkou katarzí a první, kdo to způsobí bude zase jen trh.

Snaživý (zlodějský) řezník, pingl a zedník měl dost ne kvůli své píli, ale kvůli tomu že mu bolševický systém a deformované netržní prostředí umožňovalo nadstandardně kynout. Bolševismus uměl vždycky lůzu překovat na "elitu" národa.

aleš vavřina - Profil | Út 30.8.2011 8:46:01

svoban >> O tom opravdu přesvědčen nejsu. I ML v MRKu je toho dákazem - jakýkoli rybí druh je vyfocen kdekoli mimo vodu a je uvedeno že byl puštěn zpět. A lovci lososovitých ryb nejsou výjimkou. To raději zachovávat správnou techniku manipulace s rybou při jejím puštění a sem tam si nějakou rybu ponechat a tento úlovek pak šířeji dokumentovat. Takové chování by pak neměl nikdo veřejně odsuzovat.

Řízek 29,76 - Profil | Út 30.8.2011 1:24:24

já na to žraní jiker moc neveřim, mám pro to nekolik duvodu:
potočák i lipan se v toku třou jinde, než sou stanovistě vysypanejch duháku a konec koncu i stanoviště jiných ryb.
sou teritoriálni, místo tření si hájej, i lipan je docela mrcha.
jikry zahrabávaj, to co nezahrabou a jde to vodou, tak z tech jiker nic nebude
že by vysazený duhák specialně kvuli pár jikrám vyjížděl do mělčích rychlých proudu a tam ryl držkou v zemi(Karel Kryl copyright) je nesmysl.

dival jsem se do žaludku dost duháku,na více lokalitách, na jaře i na podzim a jikry jsem v nich tuším nikdy nenašel, ovšem tento udaj se jistě dá spolehlivěji dohledat ve vědecké literatuře.
pstruh potoční se v sekundárních pásmech tře často až koncem listopadu nebo dokonce i v prosinci-podle teploty vody.
tedy to už jsou podzimní pd dávno z velké části vymaseni.
Ono se jich celkově sežere dost, na to jak se u nás i poměrně intenzivně vysazuje, tak je mizivý počet přeživších větších ryb.

Přímou zkušenost s predací jiker mám pouze u sivena amerického, na trdlištích jikry požirali jen malé, nepohlavně aktivní ryby, a to jen nekteré a byly to ty jikry volně jdoucí vodou.menší ryby stáli v klidnější vodě pod trdlištěm a lapali je.
Stejne tak se chová určitě i lipan, potočák, vranka, duhák a každá ryba vlastně, je to naprosto přirozené, ovšem opet opakuji, že se jedná o "mrtvé" jikry.

negativní vliv pd na obsádku puvodních druhu by se dal jiste nejak prokázat nebo vyvrátit, možná i taková studie existuje, já jí neznám, pokud ji nekdo najdete, sem s ní.
A pak mi napadlo-hodně věcí typu-ryby tam nejsou, nic mi nebere atd , jsou jen naše čistě subjektivní hodnocení.
A je mi divné, že se tak málo dělá seriozní pruzkum rybích populací v konkrétních revírech, z toho by se dali získat prukazná data o stavu obsádky a na zakladě techto výsledku potom na revíru hospodařit....

XAXAP - Profil | Po 29.8.2011 17:20:30

mildas - Quinn >> to ti udržuje griotka, vole!

mildas - Quinn - Profil | Po 29.8.2011 17:17:58

XAXAP >> ale udrzuje optimistickeho ducha.

XAXAP - Profil | Po 29.8.2011 17:14:29

mildas - Quinn >> já to říkám furt, melancholie a altruismus kurví trh!

mildas - Quinn - Profil | Po 29.8.2011 17:01:23

Stanďour >> tam jsou fakt vostry oukleje a sem tam cejn.

XAXAP: bo to tam mam rad a furt si myslim, ze za to Hladik treba nemuze. I kdyz ma tu vodu na starosti a.je jeho vizitkou.

Mates PB - Profil | Po 29.8.2011 15:27:22

Já jsem to tu už psal a myslím, že i několikrát. Myslím, že nejvíc by pomohlo kdyby se do toho přestal člověk srát. Zahájit definitivně bez vyjímek vybrané úseky řek, nebo celé řeky třeba na pět let. Jediný zásah co bych asi viděl je regulace predátorů. K otázce: Chytám je, pouštím je, bez vyjímky všechny, snažím se bez podběráku a zbytečného ošmatávání, používám BL háky. Vysazování uměle odchovaných ryb podle mě nic neřeší.

mildas - Quinn - Profil | Po 29.8.2011 15:18:39

Kormorani, rybozrouti, prutoky a narovnana koryta jsou povetsinou alibi tech, kteri je zerou.
Ten neci kamarad hospodar daleko v diskuzi je tak akorat dobytek zduvodnujici si nesmyslem svou nenazranost.
Drzme se tematu pousteni versus nepousteni.
Selsky rozum mi veli poustet. Kdyz jich pustim 50 rocne (mirovych), tak jich treba 5 v te rece na podzim posousta (35 sezere kormoran, 5 zdechne na nasledky zachazeni rybaru a 10 sezere ten hospodar). Kdyz je nepustim, o tech 5 se vytre mene.
Potocaky tedy bez vyjimky poustim.
Na druhou stranu v jč je mira 45, coz je de facto hajeni a ty velke ryby tam od zavedeni toho hajeni mizi. A to si nemyslim, protoze je letos a loni najednou nechytam. Nechytaji je jinaci kanoni a bohuzel o takove rybe ani nevim. Pred tremi lety jsem vedel o sesti rybach 50+. Nejakou jsem pichl ja, nejakou kolegova, nejaka sebrala, nejaka se hnula. Ted nic. Poustet ale budu dal.

meteor - Profil | Po 29.8.2011 13:29:23

farevelak >> příště řekni panu doktorovi, ať ti už nepíše vycházky, že ti to evidentně nedělá dobře :-D

Lauri - Profil | Po 29.8.2011 13:26:16

rover >> on by stačil regulovaný odstřel ochranářů :))

šumava - Profil | Po 29.8.2011 12:41:41

Přemas >> CarpHouser - 29.8.2011 11:47:48 >> čím větší ryba, tím více jiker a čím víc proužků, tím víc adidas... ryby jsou plodné, pokud jsou ale plodné, v celé délce života. Pstruzi se nemusí třít každý rok a největší ryba nemá nutně nejvíc jiker a to jak v poměru k váze, tak v absolutním počtu. Tot´praktický poznatek. Nehledě ke skutečnosti, že v přírodě velká ryba (opravdu ta velká) se obvykle vytře v hlavním toku , kde vlivem mnoha faktorů je procento přeživších jiker a následně vykulených jedinců obvykle menší než u ryb třoucích se v přítoku či v horní pramenné části.(predátoři, větší vliv kolísání vody, zanášení jiker...) Zkrátka a dobře těch faktorů je mnoho a mnoho. Prostě pokud už chci zabít rybu, raději tu velkou než malou.

Butchi - Profil | Po 29.8.2011 12:40:03

pouštěč >>
Jenže rybář se bude moct bránit. Třeba mačetou.
Jednou se mi o tom dokonce i zdálo, bylo to příjemné.

Butchi - Profil | Po 29.8.2011 12:30:36

Lauri >>
Otázka zní, jak dlouho aktuální.
Jednou tomu ptákovi dojde, že už u nás nemá co žrát..

Jarda Š. - Profil | Po 29.8.2011 11:07:16

meteor >> "nevezmu ho já, vezme ho někdo jiný", to si říkám, když rybu pouštím. On si říká, že lepší je ho vzít, než aby ho CaR utahali k smrti a bez užitku uhynul - peníze přináší výlovek.

Mrknato - Profil | Po 29.8.2011 10:20:44

Pstruh27 - >> Hele, i zhoršující se stavy nejen pstruhových revírů mají své plus pro některé rybářské pindaly a teamy. Mohou prosazovat K70, akci parma, lín, horní míry, CaR, BP........ a dokonce je to vydáváno za pozitivum...... Není to pozitivum pro ryby, ale pro úzké skupinky vychcánků s prořízlou papulou a ostrým perem, kteří si z toho nakrátko udělají dost gut byznys.

mal - Profil | Po 29.8.2011 10:11:11

Přemas >> CarpHouser - 29.8.2011 9:58:32 >> roční průtoky asi budou cca stejné, ale díky dokurvení krajiny lidskou činností je víc extrémů, bleskových povodní a následně dlouhodobých "podstavů". Krajina ztratila schopnost zadržet vodu a hospodařit s ní. Hektary vybetonovaných a vyasfaltovaných ploch svedených do kanalizace a narovnaná koryta toků jsou hlavní důvod.
P.S.: zase druhej :-)

Mrknato - Profil | Po 29.8.2011 10:06:37

Přemas >> CarpHouser - 29.8.2011 9:58:32 >> Úhrnné roční průtoky se asi moc lišit nebudou, v tom nejsem kovaný, ale prodlužují se doby, kdy je nízký stav vody a zkracují se doby, kdy je v řečišti hodně vody. Voda se cíleně odvádí co nejrychleji pryč a pak dlouhodobě chybí....

Mrknato - Profil | Po 29.8.2011 9:46:57

malamut >> mal - 29.8.2011 8:31:21 >> Všude v korytech ubývá vody, i v těch přírodních a na horních tocích je to znát nejvíc. Buď z nich udělat hájené úseky, ale pak by se nesměly slovovat, vč. chovných potoků, nebo z nich udělat "výdejny" tržních nadmírověprůmyslových ryb s minimálními ztátani ve výtěžnosti. V současné době se na horní toky pstruhovek z pohledu lovu a jeho úrovně prdí.

Edit : před pár dny hovořil na Radiožurnálu známý ochranář kormoránů p. Makoň. Celkem jsem mu dal i zapravdu, že nelze něco chránit, nelovit, uměle chránit v nepřirozeném prostředí a to se týká i potočáka a lipana na většině revírů. Myslím, že ti, co chtějí něco prosazovat, by to měli vzít od "podlahy" a nezaprcatět se na jakých si mírách, CaR, pepismu, lojzismu, ale podporovat a požadovat funkční revitalizaci krajiny vč. toků.

strejka - Profil | Po 29.8.2011 9:09:28

Jedna věc je vše vzorně pouštět, druhá opíchat za den 50 podměrečných potočáčků, s dvaceti z nich se vyfotit a mít pocit div ne ekologického aktivity bojujícího za potočákovu záchranu. Pouštět není všechno a už vůbec pouštění samo o sobě nemůže zvrátit tragický stav potočákovic populace. Až bude potočáků přes 40 v každé tůni 5 a duhák bude rarita, nebudu mít problém čas od času nějakého bacit po palici...
a propos - potočáka jsem jsem ještě neokusil...

Hody - Profil | Po 29.8.2011 8:52:16

Pstruh27 - >> Potočáky pouštím,současný stav je žalostný.Hodně záleží na svazu který má nastavenou míru na 25 cm a někde 30cm co mi přijde trochu úsměvné."Chyť a pust" může zlepšit populaci potočáka,ale né vyřešit jako jediný kdo se tomu to problému trochu postavil je jihočeský svaz,když nastavil míru na 45cm.To je můj názor.

welbin - Profil | Po 29.8.2011 8:03:10

Pstruh27 - >> Zásadně již nejméně 10 let pouštím a to tak, že neberu ani bezuzlíkový podběrák, chytám na BL,takže je to jednoduché pstruha ve vodě uvolnit,k těm duhákům, v Bosně na Plivě a Rybniku,které jsou soukromně hospodařící a mají stejného majitele mají zásadu 1 muška, BL,a protože u izvorů - pramenišť bývají duhákové sádky,odkud uniknou ryby do řek,nesmí se chycený duhák vrátit do řeky má-li více jak 25 cm,je to celkem racionální.Hlavní problem zarybnění původními
salmonidy je ale v penězích - na odchov potočáka jsou náklady citelně vyšší a ČRS již dlouhá léta potřebuje peníze z příspěvků především pro sebe.

CarpHouser - Profil | Po 29.8.2011 6:36:49

bolllekas >> no, jenže ta mladší generace jen převezme zažité tradice po svých tatících a dědech ... Dokud bude zřízení v takovém režimu jako je teď, budou se ti dosavadní držet svého a to zuby nehty ...

mal - Profil | Po 29.8.2011 0:18:23

Paulus >> normoš, malamutí pšouk :-))))

Paulus - Profil | Po 29.8.2011 0:12:40

malamut >> mal - 28.8.2011 23:32:27 >> Co je to tu za smrad ?

Nebo se mi to jen zdá ?


o))

mal - Profil | Ne 28.8.2011 23:56:43

ABU Master >> jo, občas, když mám v autě krabičku žížal, tak jim dopřeju a čumím, jak se o ně mydlej :-))

Sven - Profil | Ne 28.8.2011 23:49:30

Potočáky jsem nikdy cíleně nelovil a pstruhovku jsem si bral do lońska jen kvůli tloušťům a okounům. Letos jsem se na ni vykašlal, předběhli mě kormoráni, volavky a povodně a zbytek vytlačili debilní lodičkáři, pro které je adrenalin "sjíždět" říčky a potoky s hlubkou 20-30 čísel :-(

mal - Profil | Ne 28.8.2011 23:45:30

ABU Master >> extrém bych to nenazval, já jezdil na Orlici, kde byli krásní a bylo jich dost i na sežrání, ale najednou začal převažovat duhák a potočáci zmizeli. Najednou po nich bylo smutno. A teď to mám z domova chvíli na revír, kde potočáků je snad dost, tak když jedu kolem, mrknu na ně ale nějak nevidím důvod ho tahat a omatlávat, stačí mi se kouknout ze břehu a jsem rád, že tam jsou :-))

pouštěč - Profil | Ne 28.8.2011 23:23:59

Pstruh27 >> jak píše ABU zakázal bych ponení PO a LIPANA

Červené karty: Jirka_K, farevelak