Daiwa nebo Shimano

Chlapi zdravím , chtěl bych touto cestou poradit . Chystám se koupit nové navijáky a rozhoduji se mezi Shimano Aero Technium MGS 14000 XTD nebo Daiwa Basiair 45 QD a nebo Daiwa Basiair Z45 QDA . Půjde to na pruty Sportex Revolt 3lb . A ještě, nejsem žádný házeč 120m a víc. Vše téměř vyvážím. Předem dík za všechny názory a rady , které mi usnadní výběr.
Autor diskuse: Pac.fox - Profil , 27.12.2023 kaprařina - náčiní, doplňky
14 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NP3 - Profil | Po 1.1.2024 13:36:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

xMarkusx >> Každý to máme jinak mně se třeba ty nové magneska vůbec nelíbí,stare xsb byli jinde.Za mně je Daiwa hezčí,ale to je o vkusu každého člověka.

NMatyášek - Profil | Pá 29.12.2023 11:20:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dlouho jsem nechtěl do této diskuze psát, protože bych hájil jen a jen Shimano a někteří z vás by mě stejně osočovalo z nehynoucí lásky a bezmezné sympatie, mnohdy až podle některých přehnané k Shimu. Všichni, kdo mě znáte víte, jak to mám nastavené...

Jelikož se ale tady objevily i Daiwoesa (teď to nemyslím vůbec, ale vůbec zle - kluci, víte, o kom z vás mluvím a zdravím vás) a další, tak přispěji i já...

Nemůžu vůbec říct klady ani zápory na Daiwu, tyto navijáky vůbec, co se týče vnitřku, neznám a nedovolím si je tedy komentovat, ale i tak jsem přesvědčený, že cena +30 tis. je blbost a ten konkrétní model za to nestojí...

Je pravdou, že chodím velice pravidelně do kamenné rybářské prodejny ve svém bydlišti a některé modely značky Daiwa jsem tam v ruce měl (nejvyšší modely tam bohužel mají jen Basia) a i když to je můj subjektivní názor, už jenom chodem na "volno" se třeba zmíněnému nejnovějšímu PA (a to jsou PA o nemalou částku levnější) nevyrovnají. Toť k tomu můžu říct vše, resp., nejlepší informace o značce Daiwa vám tady byly a ještě určitě budou řečeny erudovanými Daiwokolegy...

Co se ale týče Shimana, tam si myslím, že o nich napsat (všeobecně) něco můžu. Sám vlastním na kaprařinu nejnovější PA 14000 XSC s převodem 4,3:1 a AT MgS 14000 XSD s převodem 3,5:1 (po úpravě) a jsem s nimi nadmíru spokojený!!!.

Teď tady nechci řešit nějaký drahý tuning, protože to je věc každého uživatele. Ty navijáky samozřejmě fungují z výroby jak mají, není potřeba do nich zasahovat, ale dají se u nich vychytat drobnosti, kdy budou určité věci fungovat lépe a trvanlivěji. Věřím, že stejné to bude i u Daiwy.

Takže zadavateli diskuze - vyber podle sebe, dle nejlepšího vědomí a svědomí a financí a dle upřednostňovaných preferencí, které máš jen ty a vyhovují jenom tobě... Jedna i druhá značka jsou světové špičky na vrcholu navijákového řetězce, ze kterého je věřím, nikdy nikdo nesesadí.

Nicokarp - Profil | Pá 29.12.2023 9:59:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pac.fox - >> Úplne najjednoduchšie,zober si Revolta do predajne, samozrejme musia tam mať nové mgs, alebo nové PA, osaď ich obidvoma typmi a ja už teraz viem, že odtiaľ odídeš z jedným kupeným typom navijakov domov, ináč mal som nové mgs,ale ten naviják bol keď som ho osadil na moje Hisko 10Ft /3lb veľmi veľký, nepáčil sa mi hlavne ten obrovský preklapač a telo navijaka,ten preklapač sa dá poriešiť iným menším,ale telo nie,tak som ich ešte ten istý deň poslal naspäť, ináč chod navijaku bol vynikajúci,tam niet o čom,nakoniec som objednal nové PA XSC s prevodom 4,3:1 a veľmi som sa čudoval, aký super naviják to je,chod hladký, vôľa takmer nulová, nič netreba vymedzovať,premazany dostatočne,dizajn tiež i keď sa rád zaoberám tuningom,tak som si ho urobil podľa seba,po novom roku,si určite ešte 2 ks kúpim, rád super veci zdvojujem😀naozaj,ako tu už niektorí písali je to vynikajúci naviják,a ak by si si myslel, že vychvalujem alebo táram, pozri sa mi do karty a uvidíš,ktorou cestou kráčam, veľa šťastia pri výbere 🍀😉

NKlikař - Profil | Čt 28.12.2023 21:20:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pac.fox - >> ahoj , dovolim se ztotožnit s názorem Radka. Vlastnim Basiary Z45 QDA i Basiary 45 QD, dal Basie 45 SCW QD, Basie 45 QDX , Tournamenty TS 5000 BE, Tournamenty 5000 LD QDA výborné navi a myslím že nešlápneš vedle . Mám kamaráda který prý potřebuje navi kde dáš 500-700m vlasce dle mého názoru je to hloupost. Kdysy když jsem byl mladší jsem vybážel na 2 cívky 750m a řeknu ti že je to neskutečnej očistec a pakárna. Dnes vyvážím prdlajs, mám loď a zakotvím kde potřebuji. Dnes opravdu buď zavážím a nebo nahazuji cca 100m a na tohle jsou tyhle navi super. Letos na jaře mi to nedalo a koupil jsem si Shimana MGS XTD , upřímně mně osobně nesedi a to tak že nebyli nikdy u vody a dokonce jsem si zrovna dnes říkal že je prodám. Dokonce jsem si je koupil ihned poslal k Matyjáškovy na výměnu cvrčka ( už to mně štvalo) a od té doby je mám ve futrálu, dokonce jsem si k nim koupil pruty shimana TX 5A, 12ft 3lb a ani to mně nepřinutilo si je vzít k vodě :)), musíš si je ošahat a vyzkoušet. Jestli si nikdy takové navi neměl budou všechny pro tebe skvělé a věřím že ti dobře poslouží. Přeji šťastný výběr.

NRadek Ráliš - Profil | Čt 28.12.2023 20:30:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pac.fox >> Peťo, hned k nim vezmi náhradní cívky, dokud jsou v prodeji. Já mám těchto navijáků typu Basiair šest - viz. foto, ale na vyvážku je nepoužívám, tedy na vodách, kde moc fouká. Bojím se, že bych je zničil, jelikož mají dlouhou cívku a tím i osičku. Někdy to je na člunu takový masakr, že bych ji mohl ohnout, nebo jim jinak ublížit. K momuto účelu používám staré Tournamenty, ty vydrží hodně a hlavně se dá na ně sehnat skoro všechno - náhradní díly, popř. k tomu účelu koupit jiný.

NRadek Ráliš - Profil | Čt 28.12.2023 17:23:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pac.fox - >> Ahoj Petře, původně jsem Ti to zde nechtěl zamořovat jen Daiwou, jelikož s nynějšími motadly od fa Shimano nemám žádné zkušenosti, ale nakonec si dovolím uvést pár věcí na pravou míru.

V zadání otázky, tudíž ve výběru máš od ní uvedené dva typy, a to je ten důvod mého příspěvku. Navíc se zde zaměňuje Basiair a Basia - na to pozor.

Daiwa Basiair Z45 QDA - jedná se o nejdražší model, jenž fa Daiwa prodává a dá se použít k lovu kaprů. Stále je v prodeji v Anglii, tak si ho můžeš pořídit nový a z mnou uvedeného odkazu bez dalších poplatků, jakým je CLO, DPH a dopravné. Vyplatí se počkat na akci, protože v TFT mají slevy 10 a nyní dokonce 15 procent.
Odkaz: https://www.total-fishing-tackle.com/daiwa-tournament-basiair-z45-qd-mag-reel

Daiwa Basiair 45 QD - druhý nejdražší model a předchůdce výše zmíněného starý více než 12 let, a proto ho již nový těžko koupíš. Dovolím si tvrdit, že čtyři nové kusy prostě mikde neseženeš. Zde je tedy možnost koupit pouze použitá motadla. Já sehnal dva nové před cca 3 roky, kdy jsem je sháněl po celém světě a nikde nebyly. Tak jsem se smířil s tím, že je koupím jeté, tak moc jsem je chtěl. Pak mne během jednoho večera osvítil snad duch svatý a podíval jsem se na dostupnost u nás v ČR. Věř, nebo nevěř a v obchodě U Kapříka měli čtyři nové kusy, tak jsem hned dva nasál. Po hledání motadel na světě a dopisování s lidmi z UK, kde prodávali jeté, to je docela úsměvná historka. Nyní jdou koupit na ebay či na tzv.malém ebay, kde je nabízejí častěji /nyní tam nejsou/.
Odkaz: https://www.kleinanzeigen.de/

Daiwa Basia 45 SLD QD - tyhle ve výběru nemáš. Mám dva kusy a trochu jsem je poladil výměnou cívek, matic, kliček, zátky a tzv. prdelky. Je to naviják na totožném tělu a konstrukčně stejný jako oba výše zmíněné. Má jinou barevnou úpravu - černé briketa, dle Martina Bartoše :-)) V ceně jsou již náhradní cívky a je cenově přijatelný. Rozdíl ve střevech zatím nevíme, čeká se Mirka Greysmena, až je při údržbě otevře, zatím k tomu nebyl důvod.
Odkaz: https://www.nordfishing77.at/cz/daiwa/daiwa-basia-45-sld-qd

Daiwa Tournament Basia Black QDX - jiné tělo i kontrukce než ty tři nahoře uvedené. Měl jsem dva kusy a prodal jsem je s obrovskou ztrátou. Z mého pohledu krásný naviják z kvalitních materiálů, ale konstrukčně obyčejná křuska. Jo, je líbivá, ale Basiair a SLD QD je prostě jiné liga. Vše už jsme rozebírali v mojí diskusi o legendách S5000T. Dělali je v mnoha úpravách zejména v UK, kde se dají stále koupit.
Odkaz: https://www.total-fishing-tackle.com/daiwa-tournament-basia-qdx-carp-reel

Dnes už dělá fa Daiwa pouze navijáky s označením Daiwa Basia SCW, a to od roku 2019. Je to zcela jiné tělo i konstrukce než Basiair. Cívky jsou s ním kompatibilní až na jediný typ Basia 19 SCW QD - zde je cívka i matice stejná jako na nových motadlech s označením Emblem. Následné přibývající typy mají cívky stejné jako Basiair, Basia QDX atd.

Snad jsem Ti to trochu vysvětlil a pomůže Ti to ;-)

Koukal jsem, že chceš od každého názor, co zvolit. Stejné dilema jsem měl letos, když jsem chtěl koupit ještě dva navijáky k odhozu. Za Basiair Z 45 QD se mi nechtělo dávat tolik peněz a nelíbí se mi na něm knob kličky. Už jsem byl rozhodnutý koupit nová Technia, ale při jejich zkouknutí jsem od toho upustil. Důvodem je, že jsou prostě strašně veliké. Měl jsem kliku a díky kamarádům se mi podařilo do republiky dostat dva kusy Daiwa 14 Basia Surf 45 QD, což něco mezi Basiair Z 45 a Basiair 45 QD. Ty už bohužel také neseženeš.

Pokud budeš chctít můžu Ti sem nasypat fotky s názvy motadel, které vlastním, abys v tom měl úplně jasno - ty názvy mohou někdy plést ;-)

NMr.Doctor - Profil | Čt 28.12.2023 13:38:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

murphyy >> Ano, podle mě také..... ono v podstatě problém je u mě, vznikl ve chvíli, kdy jsem pořídil ty BasiAir, tímto jsem sám sobě nasadil pomyslnou laťku na tu nejvyšší úroveň a vše, čím jsem od té doby točil, se mi bohužel více či méně jeví jako "né zrovna to pravé ořechové" .... takže ten custom určitě není špatný navi, jen už neee pro mě ....

NPindˇa - Profil | Čt 28.12.2023 12:59:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

stefan_pista >> Seš ve výhodě, kdy sklamání nevadí, ale pěkně drahý spotřební materiál 😄

NMr.Doctor - Profil | Čt 28.12.2023 12:51:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pindˇa >> Ty navi se mi vždy moooc líbily, taková old school klasika, za mě nejhezčí model Basie, kdysi jsem o nich i uvažoval pouze pro jejich vzhled ....ale ta cena je absurdní, zvlášť, když zatočíš s touto Basií a Windcastem a nepoznáš rozdíl .. 😂😂

NLuger46 - Profil | Čt 28.12.2023 10:18:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

$ >> k te poslední větě: vis kolik by musel naraz zaplatit aby měl všechny modely na zkoušku doma? 😂🙈 obětoval bych radši plnou nadrz v aute a objel to. Třeba do Tropicu kde mají velký vyber. Pak si to muže objednat kde chce nebo rovnou tam.

N$ - Profil | Čt 28.12.2023 10:13:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

murphyy >> povídáš hlouposti. Já nikdy nezpochybňoval nikoho zkušenost. A zrovna tak, pokud mám nějakou přímou zkušenost, nenechám si ji zpochybnit. Nikomu tady, ani jinde, narozdíl od tebe, nedoporučuji koupit to či ono, k tomu nebo onomu účelu. Byť to zadavatel požaduje.
Pouze sděluji svou zkušenost, postřeh nebo se ptám, proč by ta či ona vlastnost výrobku měla znamenat nějaký vyřčený názor.
Že se ti moje zkušenosti a postřehy nelíbí a nejsou v souladu s tvou vztyčenou vlajkou Shimano, to je zřejmé.
Kupoval jsi Daiwy dříve, kupuješ je i nyní.
Nikdo ti tvé zkušenosti, názory nebere. Piš si co chceš, jak jinak. Ostatně děláš to více než svědomitě.
Nezapomeň ale, že to právo má tady každý.
Pro zadavatele: tento dotaz ti samozřejmě nemohl s výběrem pomoci. Měl bys nejlepší opravdu trochu počíst ve Fanclubu Shimano a v Legendě Daiwa Tournament. A ještě jedna věc, kterou tady nikdo nezmínil. Navijáky jsou výrobky, jako všechny jiné. Můžou se stát chyby. Nebo-li je také třeba mít štěstí na kus, jak se říká třeba u koupi vozu. Proto bych vybíral vlastníma rukama, očima, nebo z takového shopu, kde vratka není problém. Úplně nejlepší bys měl, pokud nemáš prodejce se všemi modely po ruce, domluvit se s ním, ať ti to naobjedná a vybereš si. Pokud je to neschůdné, objednal bych si všechny modely z eshopu (ů) a nezvolené vrátil zpět ve 14i denní lhůtě.

NP3 - Profil | St 27.12.2023 23:39:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pac.fox >> ahoj mám taky Basie a vlasec mi pod cívku zapadl jen tehdy, když jsem namotal moc vlasce. Když jsem trochu ubral,tak vše ok.Jinak jsem vlastnil Shimano t. magnes. xsc a ta daiwa má mnohem lepší chod(aspoň za mně,a záleží asi i na každém kusu) Měl jsem moznost nahazovat i stahovat novým mag. Xtd a nijak mně neoslovilo.Za mně mnohem povedenější verze mag. XSB.

Nmurphyy - Profil | St 27.12.2023 19:49:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rozum a skusenosti (vseobecne) hovoria za shimo-mozes vyvazat aj dalej (kapacita cievky) a mozes aj hadzat-mgs je super navi na nahozy a s tym revoltom s k ockami to pojde jedna basen..
daiwu si kup lebo chces alebo si kup shimo lebo chces..
nikto ti tu nepovie co je lepsie..bavime sa o top modeloch..ano moze byt to ci ono lepsie v urcitych situaciach, pri urcitom lovnom sposobe..a tak ako bolo spominane nizsie, tak za mna:
keby ze len nahoz-tak daiwa
keby ze len vyvazka-tak shimano
keby ze vyvazka + sem tam nahoz-tak shimano
keby ze neviem co chcem - tak shimano

a dalsia vec-tie daiwy nemaju ochranny kruzok pod cievkou na rotore na eliminaciu zapadovania vlasca pod cievku, takze si treba davat dost bacha (viem o com hovorim)..zvlast pri vyvazkach a padakoch napr., ale aj pri nahozoch samozrejme (po nahoze, pri zaseku)..

N$ - Profil | St 27.12.2023 17:41:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tradičně, nerozumím dvěma věcem.
Proč mám utratit 10k za reel a měl bych ho obratem nechat tunit?
Pokud je Daiwa lepší na odhoz, jak jí to diskvalifikuje jako univerzál, zvlášť když borec zaváží 100m? Viděl bych ji zrovna tak universal a s výhodou náhozů.
Doporučil bych zadavateli projít 2 hlavní aktivní vlákna, od každé značky jedno. Pečlivě číst a uvědomit si, že každý fandí svejm a podle toho tak trochu ubrat volume u každého