Narovnané řeky musíme opět zvlnit. Pro krajinu jsou meandry vhodnější, jde i o podzemní vody

Bachy - Profil | Út 30.4.2019 22:32:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jen že jdu kolem, upravovat je potřeba hlavně potoky, tedy ty co to potřebují. Tam jsou velké možnosti, má to smysl a ani to není tak nákladné. Ty řeky z článku, to je mlácení prázdné slámy, jen populistické gesto. :-)

pepa-č - Profil | Út 30.4.2019 21:23:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

likin >> voda nepadá bo země je rozpálená a suchá. Za to můžou velké širé rodné lany, monokultury v lese, absence vlasenek, potoky ve skružich, meliorace, betonovani ploch, mizení rybníků.
V každý vesnici bývalo několik kačaků, rybník na návsi. Je jich min.
Monokultury řepky a kukuřice ničí pudu tak, nejsou žížaly, krtci, nic.
Půda nesaje.
Hlubokou orbu nikdo nedela, jen se obrací nejsvrchnejsi vrstva.

Tuhle fotku jsem už dal na mrk několikrát. Kontrolní otázka: na který straně čáry je ČR a na který je Rakousko?

A vše by se dalo zlepšit snadno inteligentní zemědělskou politikou a rozumným nastavením dotaci.
Ale největší zemědělec v zemi to nechce. Viz můj předchozí zápis

Honza7 - Profil | So 27.4.2019 19:08:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z tohoto článku se zdá, že současný ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského Tomáš Urban to má v hlavě celkem srovnané, má představu jakým způsobem se dá bojovat s nepřízní klimatu a jak udržet vodu v krajině. Snad bude mít i šťastnou ruku a vytvoří kolem silný pracovní tým, který bude schopen táhnout za jeden provaz, protože jeden voják v poli toho moc nezmůže.
To co bude ale bude nejpodstatnější jakým způsobem tyto věci pochopí i výkonná moc v tomto státě, bez ochoty těchto lidí ani samotný ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského nic nezmůže a vše skončí pouze na papíře.
Jenom jeho vyjádření : "Je to dědictví z padesátých let, rozorávání mezí, kolektivizace. Musíme připustit, že oni v té době nevěděli, jaké to bude mít dopady, nicméně tehdy se začaly intenzivně scelovat lány a zavádět metody, u nichž dnes vidíme, že dlouhodobě nejsou v pořádku." - nepovažuji za jedno z nešťastnějších.
Narovnání vodních toků a vysoušení mokřadů opravdu, jak se o tom zde zmínili jiní, začalo mnohem dřív. V každém případě chyby, které vznikly v " dávné " minulosti se dají omluvit díky neznalosti. To co je těžko omluvitelné je minimálně ztracených posledních dvacet let, kdy se o problémech klimatu a dopadu na ČR dávno ví. Neschopnost výkonné moci reagovat na aktuální situaci je z dlouhodobého hlediska zoufalá.