Chytání v zimě

Kategorie: Plavaná
Zima je pro valnou většinu tuzemských rybářů dobou klidu. Tato situace především souvisí se zakořeněnými návyky českých rybářů, kteří v tuto roční dobu svým obvyklým způsobem lovit nemohou a zkoušet něco nového se jim nechce. Navíc lov v zimním období je dosti náročný, vyžaduje dobrou fyzickou kondici a velmi jemné náčiní, přičemž pravděpodobnost velkého úlovku je několikanásobně menší než jindy. Přesto všechno, ti praví sportovní rybáři dlouho rybářskou „abstinenci“ nevydrží a při alespoň trochu příznivějších podmínkách vyráží k vodě. V zimě je z mého pohledu nejvhodnějším způsobem lovu plavaná na malých a středních říčkách. Proč chytat především na menších, tekoucích vodách? Stojaté vody a velké pomalé řeky zamrzají jako první, na druhou stranu, zbavit se ledu jim trvá nejdéle. Je tedy jasné, že při volbě revíru příliš možností na výběr nezbývá. Plavaná je vhodnější zase z důvodu rychlejší a přesnější manipulace s nástrahou, nahazuje se častěji než u položené, proto vlasec a očka prutu nestihnou zamrzat. Plavaná také umožní snadněji prochytat více míst v různých pasážích a pohybovat se kolem řeky rychleji a díky lehké výbavě, jen s malou námahou.

VHODNÉ PODMÍNKY

Je jasné, že v měsících nejtužšího mrazu jako je leden nebo únor, nepůjde chytat nikde. Ale v pozdějších obdobích zimy, když se teplota přes den pohybuje kolem nuly nebo je mírně v mínusu, se k vodě již vydat můžeme. Je ale nejprve nutné, aby tyto příznivější teploty trvaly minimálně týden a ledová krusta na řekách alespoň částečně povolila. Abych byl u teplot naprosto konkrétní – vlastními zkušenostmi mám zjištěno, že do mínus 2°C chytat lze, při teplotě nižší již nikoli. Ne, že bychom tu zimu nesnesli my, ale vlasec a očka (především koncové) namrzají takovým tempem, že v podstatě ani nenahodíme. Na škodu není ani sněžení nebo lehký déšť. Mírně zvednutá hladina nutí ryby k pohybu a ty samozřejmě projeví i vyšší zájem o potravu. Pokud se ale hladina zvedne (zvedá) výrazněji, např. při masivním tání, a v řece plyne specificky zbarvená (tzv. sněhová) voda, nemáme na záběr příliš šancí. Zatímco v letních měsících jsou ryby nejaktivnější ráno a večer, v zimě je to naopak přes dobu polední, kdy teplota vystoupí nejvýše. Pokud navíc svítí slunce, které vodu prohřívá, je úspěch zaručen!

NÁČINÍ

Jak jsem naznačil již výše, náčiní volíme co nejjemnější. Závodní (matchový) prut v délce 4,20 m s nízkou gramáží nebo lehoučký teleskop bude to pravé. Proutek osadíme spolehlivým navijákem v odpovídající velikosti, naplněného vlascem o průměru 0,12 nebo 0,14mm. Návazce (v zimě větší délky) je vhodné připravit si doma v teple, protože uvázat návazec se zkřehlými prsty u vody, je výkon hodný kouzelníka. Vlasec na návazec použijeme o stupeň tenčí než vlasec kmenový, tzn. 0,10 mm, respektive 0,12 mm. Pro navázání kompletní sestavy budeme dále potřebovat: splávky s gramáží kolem 2,0 g, háčky z tenkého drátu velikosti #14 až #18, broky a olivky, případně silikonové hadičky průměru 0,5 mm. Sestavy jsou naprosto jednoduché, buď se zátěží dělenou nebo zátěží kompaktní. Jasně jsou způsoby navázání znázorněny na schématických obrázcích. Typ zátěže zvolíme podle síly a typu proudění. Do proudění silnějšího nebo turbulentního se lépe hodí zátěž dělená. Zátěž kompaktní zase oceníme při lovu na revíru, kde jsou hojně zastoupeny oukleje. Takováto zátěž stáhne nástrahu mezi rybkami ve sloupci rychleji ke dnu a je velká naděje, že si ji oukleje nevšimnou. A můžeme pak očekávat záběry větších ryb, pohybujících se u dna. V malých hloubkách se ale tato výhoda stírá. U dalších rybářských potřeb dodržujme v zimě zásadu, že méně je více. Proto sebou nosíme jen opravdu nezbytné věci. Pokud se nám náhradní potřeby nevlezou do kapes, použijeme lehký batoh nebo tašku, do kterých můžeme přidat i další věcičky, pro zimní rybolov velmi užitečné. K těm patří např. termoska s horkým nápojem, která dokáže pobyt v chladném počasí podstatně zpříjemnit. K nutné výbavě dle Rybářského řádu patří i podběrák, ten nám ale složený v batohu nebude příliš platný. Podběrák proto vybavíme okem z pružné tkanice nebo třeba silnější modelářské gumy. Pak můžeme podběrák nosit stále v pohotovostní poloze, kdy si oko navlečeme šikmo přes tělo, aniž by nám nějak výrazně překážel. Pokud je den slunečný a jasný, prokážou nám ohromnou službu polarizační brýle. Jednak zamezí podráždění zraku od jiskřivého sněhu, navíc umožní lépe nahlédnout pod hladinu čisté zimní vody a vysledovat místa výskytu ryb. Na závěr tohoto krátkého výčtu pomůcek nemohu zapomenout na speciální silikonovou emulzi, kterou používají muškaři na impregnaci svých umělých nástrah. Přípravek úspěšně pomáhá i proti zamrzání jemných oček závodního prutu. Stačí jej nanést na koncové a předposlední očko, které jsou námrazou nejvíce sužovány a zamrzání se rázem výrazně zpomalí.
Nezbytností rybolovu v tomto období je vhodné oblečení a kvalitní obuv. Pokud si můžeme dovolit v této oblasti vyšší investici, doporučuji bundu, triko a kompletní obutí z materiálu typu Gore-Tex. I za deště a silného větru pak zůstaneme v teple a suchu. Pokud do oblečení tolik vložit nehodláme, doporučuji zakoupit z Gore-Texu alespoň ponožky, jejichž cena se pohybuje kolem 300, - Kč. Velmi důležitý je také výběr vhodných rukavic. Zde jednoznačně doporučuji neoprenové rukavice, vyrobené speciálně pro rybáře. Rukavice mají na několika místech prořezány otvory, takže konce palců a ukazováčků můžeme z rukavic vystrčit ven a bez problémů napichovat nástrahu, případně vykonávat další činnosti, které vyžadují cit v rukou. U neoprenu navíc nevadí, když jej namočíme nebo zašpiníme. Pak stačí rukavice doma kartáčem vydrhnout v teplé vodě, vysušit a jsou opět jako nové.

NÁSTRAHY A KRMENÍ

V zimě jednoznačně preferuji živočišné nástrahy. Když se nad tímto prohlášením zamyslím, musím říct, že živočišné nástrahy jsou u mne číslem 1 vlastně po celý rok. Ke klasice patří bílí červi a hnojáčci. Tyto nástrahy lze dnes zakoupit v rybářských prodejnách během celého roku – tedy i v nejkrutější zimě. Oproti jiným měsícům je dobré chytat na nástrahu drobnější, na háček nastražujeme 1 nebo maximálně 2 bílé červy, polovinu hnojáčka apod.. I přes relativní drobnost nástrahy máme šanci ulovit na ni pěkného tlouště nebo parmu. Další skupinu živočišných nástrah tvoří některé běžné potraviny ze supermarketu. Sem patří např. úplně obyčejný špekáček nakrájený na kostičky příslušné velikosti. Já tuto nástrahu příliš nepoužívám, můj známý na ni ale nedá dopustit a velmi úspěšně s ní loví veškeré druhy ryb, jako já na bílé červy. Výhodou je opravdu „absolutní“ dostupnost nástrahy. I kdyby se nám nepodařilo sehnat bílé červy nebo žížaly, špekáček koupíme všude. Jako druhou a poslední živočišnou nástrahu z obchodu, uvádím předvařené, vyloupané krevety (prodávají se už přímo takto upravené ve zmraženém stavu). Tato nástraha působí velmi selektivně, ulovit se nám na ni povede především vetší tlouště, okouny a parmy. Doporučuji na revírech, kde nás obtěžují neustálé záběry drobných rybek, kterých se chceme zbavit. Z nástrah rostlinných zmíním alespoň napařený lisovaný rohlík – pro zimní období zkouším netradiční způsoby ochucení. Do sáčku s nakrájenými kostičkami nasypu třeba mletou sladkou papriku nebo přidám půl čajové lžičky polévkového koření (Maggi apod.) a protřepu. Na takto ochucené kousky pečiva výborně reaguje především plotice. U vnadidla platí opět pravidlo, že méně je více. Někdo v zimě nekrmí vůbec a pouze prochytává předpokládaná místa výskytu ryb. Já si ale myslím, že přiměřené krmení nemůže uškodit a v jednotvárných pasážích řeky, kde jsou místa výskytu těžko čitelná, je dokonce nezbytné. Krmení tedy málo, ale o to více aromatického. Většinou použiji hotovou značkovou směs na řeku z obchodu, kterou jen slabě nastavím jemnou strouhankou a přidám několik hrstí vařeného konopí. Konopí chuť ryb jen povzbudí, takže se nemusíme obávat, že je překrmíme. Místo stačí prohodit 2-3 kuličkami vnadidla a někdy je až překvapující, jak ryby rychle a spolehlivě reagují.

TAKTIKA LOVU

Jako nejvhodnější taktika lovu se mi jeví vybrat úsek řeky, který již dobře známe a víme, že např. na 500 m břehu je 7-8 vhodných míst. Místa vybereme podle následujících tipů: v zimě se ryby zdržují v tůních s hlubší a klidnější vodou, v pasážích řeky krytých před větrem (např. vyšším břehem) nebo v úkrytech, tvořených zatopenými keři či větvemi. Po mírném provnadění by měly téměř ihned, nejpozději ale do 20 minut přijít záběry, pokud se tak nestane, přejdeme na další vybrané místo. Na již zakrmená a prochytaná místa se vyplatí po určité době vrátit. Tehdy mluvíme o tzv. odpočívání místa. A právě při návratu zpět, často natrefíme na větší exempláře ryb, u kterých je reakce na krmení pomalejší. Při pohybu kolem řeky pečlivě sledujeme i stav a sílu ledu. Vůbec nedoporučuji na led našlapovat, a to i v případě, že vypadá velmi pevně. Zdání často klame a koupel v mrazivém počasí není nic příjemného. Navíc po takovéto nehodě musíme většinou rybolov ihned ukončit a jít se sušit. Stav ledu musíme posuzovat i z dalšího hlediska – možnosti vylovení ryby. Vždy počítejme s variantou, že ryba bude tak velká, že ji nebude možno z vody zvednout prutem ale budeme muset použít podběrák. Pokud chytáme za okrajem ledu, kde už podběrákem nedosáhneme, hrozí nebezpečí, že při pokusu o vylovení se vlasec o led přeřízne. Tato situace se mi už opravdu jednou stala, přišel jsem tak o dosti velkého tlouště. Když se nám už rybu podaří úspěšně vylovit, snažíme se, aby byl pobyt ryby mimo vodu co nejkratší. Teplota vzduchu je totiž výrazně nižší než teplota vody a to může ulovenou rybu rychle poškodit.

ZÁVĚR

Možná se to někomu nebude zdát, ale věřte, že zimní chytání je nádherné. U řeky specifická zimní atmosféra zvlášť vynikne a pocit, že lovíme ryby a zároveň nám pod nohama křupe sníh je velmi zajímavý a příjemný. U vody je ticho a klid jako nikdy, takže podmínky přímo dokonalé pro duševní relaxaci. A tak rybář, který to zatím nezkusil, se připravuje o mnoho. Na úplný závěr se ještě budu krátce věnovat možným úlovkům při zimním rybolovu. Především ulovíme říční kaprovité ryby – plotice, oukleje, tlouště, proudníky, ostroretky i parmy. Výčet ještě doplním vždy žravým okounem, který se nechá zlákat k záběru především při nastražení mrštného hnojáka. Pokud máte dojem, že zimní chytání nestojí za tu námahu, protože stejně nic brát nebude, musím vás vyvést z omylu. Faktem je, že mnohdy si právě v zimě zachytáme lépe než v letních měsících.Chytání v zimě

www.rybareni.euweb.cz


 
- 27.2.2007

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.