Noční chytání

Kategorie: Dravci
Pravá sezóna nočního chytání začíná většinou 15. června. Tato skutečnost souvisí s ukončením hájení dravých ryb, pro většinu rybářů totiž znamená noční lov jedno jediné: lov s mrtvou rybičkou nastraženou na candáta. Ano je to logické, candát je typická noční ryba. S úspěchem můžeme lovit ale i jiné druhy ryb, samozřejmě jsou to další dravci – sumci a úhoři, ale i ryby kaprovité. Zde se nabízí možnost ulovit ryby ve velikostech a způsoby, se kterými bychom ve dne neměli žádnou šanci. Drobné ryby, které přes den nenechají žádnou menší nástrahu na pokoji, se ukrývají před nenasytnými dravci a tak můžeme očekávat záběry kaprů, velkých línů nebo cejnů. A to často i velmi blízko břehu v menší hloubce, kam ryby v nočním klidu často zamíří.
Není to ale jen vyhlídka na úspěšný lov, která láká rybáře na noc k vodě. Je to také jedinečná atmosféra, kterou navodí svítící hvězdy nad hlavou, blikající baterky a svíčky po březích, tichý šepot kolegů rybářů nesoucí se nad vodou a občasné šplouchnutí ryby na hladině, které v noci ponechává prostor k libovolným představám o její velikosti. A pak je zde ještě další důvod, který určitě spousta rybářů bude cítit stejně jako já. Brzké ranní vstávání je nepříjemné, navíc ráno jsme hnáni neustále do spěchu, protože atraktivní doba pro záběry se s ubíhajícím časem rychle vytrácí. U nočního lovu je ale situace naprosto opačná, k vodě můžeme dorazit v pozdním odpoledni, v klidu si vše připravit s vědomím, že doba záběrů teprve přijde. Jediné co pak může zkalit radost, je nutnost ukončení lovu daná rybářským řádem. V situaci, kdy se ryby „rozeberou“, půlnoc se blíží a nám se navíc např. zamotá sestava, to může být až stresující.

Vhodné podmínky

Zde nemám na mysli povětrnostní podmínky. To záleží na rozhodnutí každého, co je schopen snést a obětovat. Spíše chci upozornit na nevhodnost výběru rybářského stanoviště v blízkosti kempů nebo výletních restaurací. Zde bývá čilý provoz až do rána, a v žádném případě nemůžeme očekávat od rekreantů, že by na rybáře brali ohled. Ryby na takových místech jsou buď vyplašené a neberou, nebo zde vůbec nejsou. Vybrané místo, na které se na noční lov vypravíme, bychom už měli znát z předešlých chytání ve dne. Předejdeme tak nejistému pohybu ve tmě, kdy pořádně nevíme kam šlapeme a lehce může dojít ke zranění. Zastávám názor, že na noční chytání je nejlepší vyrazit s kolegou, nikdy nevíme co se může stát a na koho u vody můžeme narazit. A ve dvou se pocit bezpečí okamžitě zvýší.

Specifické potřeby

O jaké potřeby půjde především je myslím jasné – budeme potřebovat hlavně světlo. Světlo, abychom zaznamenali záběr, světlo pro zakládání nástrahy a navazování nebo podobné „jemné“ činnosti, silnější osvětlení vhodné při balení náčiní a potřeb ….. Jednoduše řečeno, budeme potřebovat hodně světla, vezměme to tedy popořadě. Signalizace záběru – je pro nás to nejdůležitější. Existuje mnoho různých způsobů, často můžeme vidět obyčejnou svíčku umístěnou v zavařovací sklenici, aby ji nesfouknul poryv větru. Je to sice jednoduchý a levný způsob, není ale optimální. Svíčka vydá pouze slabé světlo, při kterém je možno spíše tušit než vidět, zda je signalizován záběr. Pro nastražení nebo navazování je pak takové světlo naprosto nedostačující. Nestačí většinou ani osvítit čihátka, pokud je umístíme trochu dál pod špičky prutů. Také při lovu se splávkem je svíce naprosto k ničemu. Tyto potíže vyřeší jediné: čihátka a splávky s vlastním osvětlením (případně zvukovou signalizací). U splávku je možné použít chemické světlo, tzv. lámačky, které lze zakoupit v mnoha barevných provedeních. Lámačka vydrží i několik lovů, je třeba ji ale ihned po návratu zamrazit do kostky ledu, tu si pak sebou vezmeme na další lov. Než ji budeme potřebovat, tak kostka povolí a lámačku můžeme znovu použít. Při poklesu teploty se totiž zpomalí nebo úplně zastaví chemická reakce, při které vzniká potřebné světlo, a tyčinka vydrží několik dnů. Lámačka se připevňuje ke splávku pomocí přiložené trubičky, větší splávky mají duté anténky s uzávěrem, kam lze světlo vložit. Tyčinka dobře poslouží i při lovu feederovým prutem s ohebnou špičkou. Je možné ji jednorázově přilepit průhlednou páskou, na tyčinku ale příliš dobře neuvidíme. Proto je mnohem lepší vyrobit si na špičce pevný adapter pro připevnění. Místo obyčejného chemického světla je k dispozici i tyčinka Beta Light, která údajně svítí nepřetržitě 20 let. Je to ale dražší záležitost (400, - až 450, - Kč), je nutné uvážit, že vždy hrozí utržení splávku, který uplave i s drahým Beta Lightem …....
Pro použití na špičku feederu, nebo pro vložení do přizpůsobeného čihátka snad. Navíc tyto tyčinky mají poněkud slabší svit, takže se více hodí jen pro použití na minimální vzdálenost. Já osobně ale zůstanu u klasických lámaček, ty mi vyhovují více. Samostatnou kapitolu pak tvoří splávky s vestavěnou diodou a místem pro speciální tenkou baterii. Ty jsou rozumným kompromisem mezi cenou, užitnými vlastnostmi a výdrží. Bohužel tyto splávky se prodávají jen ve velmi omezeném sortimentu, tak se může stát, že potřebný tvar neseženeme. Také jsou spíše robustnější konstrukce, což je zcela vylučuje z některých jemnějších metod. U čihátek je to podobné, existuje zde několik modelů napájených kulatými, plochými bateriemi, které mají světlo dostatečně silné. Některé typy jsou také upraveny pro vložení lámačky. Použitelné jsou i rolničky s klipsou pro připevnění na špičku prutu, tyto se používají především u lovu úhořů. Musím zmínit i akustické hlásiče – bohužel bezohlednost některých „takyrybářů“ je neuvěřitelná, a poslouchat po celý lov hlasité pípání, které se v noci šíří o to silněji, je dosti nepříjemné. Pokud
tedy jste uživateli těchto pomůcek, prosím, seřiďte vždy hlasitost signalizace tak, aby jste ostatní rybáře rušili co nejméně! V předchozích odstavcích jsme vyřešili osvětlení signalizace záběru. Pro všechno ostatní doporučuji jednoznačně použít svítilnu připevněnou pružnými tkanicemi k hlavě – tzv. čelovku. Splní veškeré naše požadavky, ať už při navazování, zdolávání ryby nebo balení náčiní. Můžeme paprsek světla přesně zamířit do místa, kde jej potřebujeme a ruce nám přitom zůstanou volné. U svítilny nešetřeme a vybírejme model velmi pečlivě. Důležitá je váha a způsob uchycení čelovky, aby nás později na hlavě nepříjemně netlačila. Dalšími vhodnými vlastnostmi jsou: vodotěsnost, možnost zaostření a sklápění reflektoru do potřebné polohy, také je důležitá „výdrž“ svítilny na jednu sadu baterií. Většina značkových typů má také přímo ve svítilně uloženu náhradní žárovku, takže nás opravdu nic nepřekvapí. Jako poslední věc, kterou chci zmínit, je výběr vhodného oděvu. I když přes den je teplo, v noci se teplota prudce sníží a při nedostatečném odění může být náš výsledný dojem z rybolovu zbytečně pokažený. I když neprší, po setmění spadne rosa a vše je vystaveno vlhkosti. Pokud zvolíme oblečení z nevhodného materiálu, bude nám to také značně nepříjemné.

Tipy pro lov

Jak jsem již uvedl výše, není příliš vhodné vypravit se na noční lov na místo, které vůbec neznáme. Pokud není vyhnutí, snažme se alespoň přijít na stanoviště ještě za světla a terén si dobře prohlédnout. Vyhneme se tak nebezpečí pádu, např. na členitém a zarostlém břehu. Ještě před setměním uspořádáme načiní a potřeby, které budeme používat. Nevytahujeme z batohu nic zbytečného, protože to je ta nejlepší cesta ke ztrátě. U ruky musí především být nástrahy, pokud nepoužíváme čelovku, tak samozřejmě tím nejdůležitějším je baterka. Problémem, kterému se ale nijak nevyhneme, je nepřesnost při nahazování. Pokud svítí měsíc, není to až tak těžké, protože možnost orientace zůstává celkem slušná. Při tmavých nocích ale zbývá jediná možnost: směr náhozu odhadnout podle umístění opěrek pro pruty (vidliček). Vzdálenost pak můžeme upřesnit podle značky na vlasci. V noci ale bude značka těžko zřetelná a snadno ji můžeme přehlédnout. Je prostě nutné smířit se s určitou nepřesností. Zvláštní kapitolou je zdolávání ryby ve tmě. V některých případech se lze jen velmi těžko orientovat, kam ryba vlastně míří. Tato skutečnost silně zvyšuje pravděpodobnost, že při zdolávání uděláme chybu a o rybu přijdeme. Pokud se nám ale povede přivést rybu až ke břehu, budeme potřebovat světlo pro vylovení nebo podebrání. S čelovou svítilnou není problém, ruce zůstávají volné pro prut i podběrák. Případně může vypomoci i kolega rybář. Horší je ale situace, kdy máme jen obyčejnou baterku a žádný pomocník není k dispozici, protože se třeba věnuje vlastním prutům. Pak přijdou na řadu pokusy s přidržováním baterky bradou, ústy atd., což prakticky vylučuje nějaké přesné zaměření paprsku světla. To je přitom velmi důležité. Nesmíme svítit ani přímo na zdolávanou rybu, protože ji poplašíme, ani zase příliš mimo, protože nic neuvidíme …. A každý jistě ví, jak je nebezpečné zavadit nechtěně podběrákem o napnutý vlasec, který už při krátké vzdálenosti tolik neodpruží. Většinou má taková nepříjemnost za následek utržení vlasce a ztrátu úlovku.

Závěr

Záběr, zdolání a vylovení ryby v noci patří k jednomu z nejsilnějších rybářských zážitků. A nemusí se jednat ani o žádnou kapitální rybu. Atmosféra je tak jedinečná, že ten, kdo jednou noční chytání zakusil, se ho již nikdy nedokáže vzdát. Takže přeji mnoho štěstí při nočních lovech!

www.rybareni.euweb.cz

 
- 23.2.2007

Diskuse k miničlánku

palmexman - Profil | Po 11.6.2012 15:06:25

Bohužel má oblíbená místa se v noci stávají nebezpečná a nejsem pro noční lov zcela vybaven.
btw: nikdy jsem velkou rybu v noci nechytil:) nejdéle kolem 21:30

Dawemaster - Profil | Po 11.6.2012 15:05:02

Miluju noční lov! Prakticky skoro jindy na ryby nechodím,než na večer nebo v noci :-)