Rybolov nad potopenými vraky

Kategorie: Dravci
Rybolov na vracích je jedním z nejzajímavějších typů mořského rybolovu a umožňujerybářům chytat opravdu trofejní ryby. Odpovídající úlovky jsou příležitostně získány z vraků ležících blízko mělčin, ale jejich snadná přístupnost může vést k příliš hojnému lovu a k drastickému snížení stavu ryb, které tam žijí.
Nejlepší lov je údajně na potopených lodních trupech ležících více než 30 km od pobřeží. Polohu vraku je třeba důkladně znát. Lze k tomu využít řadu internetových stránek. Jednou z nejlepších je www.shipwreckcentral.com, kde lze získet přesné souřadnice polohy vraku pro GPS. Bohužel GPS stále počítá s určitou odchylkou, takže nezbytnou součástí je samozřejmě echolot, pomocí kterého lze vrak přesně vyhledat.
Ačkoliv ve vracích žije řada různých druhů ryb, sportovnímu rybolovu dominují mořští úhoři, mníci a tresky. Jelikož exempláře dosahují úctyhodných hmotností, je třeba odpovídající náčiní. Zpravidla nebývá problém ulovit exempláře kolem 40 – 50 kg. To se týká zejména mořských úhořů. Mníci zde dosahují hmotností kolem 10 – 20 kg. Úhoř a mník se většinou loví na dně. Jsou to hltavé ryby a vezmou téměř jakoukoliv nástrahu, i když většinou jsou loveni na makrelu.
Ulovení velkého úhoře je citlivou záležitostí navzdory odpru ryby a potřebné fyzické síle. Dříve, než si úhoř nástrahu skutečně vezme, dotkne se jí často tlamou a jen zkušenost vám napoví, kdy zaseknout. Nikdy ale nespěchejte, protože mnoho úhořů chycených za pysky se z háčku osvobodí. Jestliže vám špička prutu signalizuje záběr úhoře, měli byste ho nechat napínat povolenou šnůru tak dlouho, dokud necítíte kontakt s rybou.
Pro úspěšné zdolání úhoře, je nutné dostat ho do čisté vody nad vrak. V takové chvíli nikdy nepovolujte, jinak riskujete uvíznutí a utržení. Úhoř kolem 20 kg se soustavně vrhá ke dnu, abyse vrátil do úkrytu ve vraku, zatímco o rybách kolem 40 kg je známo, že se ponoří od hladiny až téměř do hloubky 70 m, navzdory utažené brzdě. Ke gafu je potřeba úhoře přivést vyčerpaného, v opačném případě se stává vtažení do lodi nebezpečnou záležitostí pro osobu manipulující s gafem.
Mník bere poněkud odlišně a spolkne velkou nástrahu bez ohledu na opatrnost. Jakmile zabere, můžete zaseknout a rybu zvedat ode dna. Mník s hmotností kolem 10 kg je těžký sám o sobě, máte pocit, že zvedáte pytel písku, protože se brání velice pasivně. Pokud háček drží pevně, je rozhodnuto v lovcův prospěch.
Chytání tresek je lehce odlišné. Tyto ryby berou většinou ve vodním sloupci. Treska obecná zabere i u dna ale tmavá a polak zaberou kdesi mezi hladinou a dnem. Loví se věšinou na klasickou sestavu pěti peříček s těžkým pilkrem na konci. Nejvetší bojovník bývá treska tmavá, protože není tolik ovlivňována změnami tlaku vody. Naproti tomu treska polak je velmi citlivá a při rychlém vytahování z vody vyplave na hladinu prakticky mrtvá.
Z několika důvodů jsou nejlepší úlovky dosahovány během jarních přílivů, kdy rychle proudící voda provokuje ryby k šílené potravní aktivitě. V tomto stavu se bez váhání vrhají na přirozené nástrahy i na nejrůznější typy umělých nástrah. Příliv také zaručuje rychlé driftování nad vrakem, což umožňuje uskutečnit až 30 produktivních driftů během jednoho přílivu. Při driftování je potřeba lovit ze správného boku lodi, aby šňůry nešly pod loď, jinak tím riskujete zamotání vlasců, nehledě na to, že takto nelze docílit dokonalého kontaktu s rybou, který je nad vrakem nutný.
I když je tato metoda rybaření snad poněkud hrubá, vyžaduje značnou šikovnost. Při driftování je neustále potřeba sledovat echolot, který monitoruje profil vraku. Je třeba reagovat na vysoké části vraku, abyste náhodou neuvázli třeba na lodním můstku:-). Malá nepozornost může vést k utržení celé sestavy.

http://rybareni.euweb.cz

 
- 13.2.2007

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.