Jihočeská Zimní Liga - Č. Budějovice

Kategorie: Feeder

4. kolo Jihočeské zimní feeder ligy a finále ZL 2015/2016 

České Budějovice 26.3.2016

Přesně v 6:45 středoevropského času konečně dorážíme k Vltavě v Českých Budějovicích. Proč? Koná se tu přece závěrečné 4. kolo Jihočeské zimní feeder ligy. Náš celý tým. Já, Emil Pešek a Dominik Dvořák vystupujeme z auta plni očekávání. Dnešní hlavní organizátor Marek Paulovič už má celé zázemí pro závod včetně bufetu připravené. Dvořka z Emilem chtějí obhájit nebo vylepšit své dosavadní umístění v lize, no a já, „zimní absentér“ jsem letos poprvé na rybách. Proto jsem velké ambice nechal doma a do závodu jdu s pro mě neobvyklou, skoro nulovou nervozitou. Hned po nanošení rybářského vybavení se jako spolupořadatelská skupina chopíme práce. Nejprve je potřeba vytyčit trať. To je snad při každém závodě pořádaném pod hlavičkou LRU feeder práce Jardy Doležala, jemuž pár mladých kluků vždy pomůže. V tuto chvíli už jsme u vody snad všichni a jde se na prezentaci, kterou svěřuje Emil mně a Dvořkovi. Díky ní poznávám všechny pravidelné účastníky i nové tváře zimní ligy. I přes tři odhlášené závodníky je nás nejvyšší počet ze všech zimních závodů - 25.

Vysmátej a šílenej lovec

Při losování mám štěstí, beru forhont C8. Je to ovšem něco za něco. Dobře vyhlížející místo je nejdále ze všech. No nevadí, říkám si. Dnes toho nemám jako obvykle, tak to nadvakrát nějak odnesu. Nakonec to taková dálka na „céčkový fořt“ nebyla (nejkrajnější místo v nejvzdálenějším sektoru proti proudu). Bohužel mám malý problém, jistě zaviněný několikráte opakovanou zimní rybářskou respektive závodní pauzou. Bodovací lístek, do kterého si každý závodník v průběhu lovu zapisuje bodové ohodnocení ulovených ryb, jsem nechal při prezentaci u ostatních papírů a ty jsou v autě. Po neplánované turistické procházce už nedočkavě připravuji své „nadobíčko“ a pět minut před začátkem 1. kola nahazuji na poměrně úzké řece 3 krmítka na zakrmení. Namíchaný mám slaný Sensas s krmením Brune-feeder také od Sensasu, k tomu do proudné vody trochu hlíny. Hned na první hod ryba, podoustev, pak ještě jedna, nějaké neproměněné záběry a konec. Najednou záběry ustaly. Já do konce dvou a půl hodinového kola na nic nepřicházím a tak končím s 6 chycenými rybami. Podle bodovacího systému mám 4 ryby za 3 body a jednu za jeden bod. Totiž, na jihočeské zimní lize dostane každý závodník plastové pravítko rozdělené barvami. Když chytnete rybu, přiložíte jí jen k pravítku a zavoláte na souseda, aby se podíval a odsouhlasil vám body. Ryby do 20 cm (půlka pravítka) jsou za jeden bod. Ryby nad 20 - 40 cm jsou za 3 body (vše co je za půlkou pravítka) a samozřejmě ryby nad 40 (větší než pravítko) jsou za 5 bodů. Tímto systémem nikde rybu neválíme, jen vyháčkujeme a pustíme zpět do vodního živlu. V mém céčku jsem pátý. Nejlépe se vedlo Honzovi Maternovi a Pavlovi Mikešovi, který seděl vedle mě. Oba mají shodný počet bodů, ale v sektoru nakonec vítězí Pavel Mikeš, který má na kontě více ryb. V béčku zachytal parádně Roman Psohlavec a áčko suverénně vyhrává Marek Paulovič, který to má sem k řece z domu, co by kamenem dohodil.


Ceny pro celkové vítěze ZL


Dvořka


Lukáš Man

Honza Řezáč ml.


Vláďa Vančata

Před losováním druhého kola se ještě občerstvuji výtečným gulášem u občerstvovacího stánku Markovo ženy Barči, prý ho ale dělal večer sám Agny (Marka přezdívka na Mrku). Původ guláše byla jistě věc vedlejší, hlavní bylo, že všem moc chutnal a dodal fyzickou a psychickou pohodu do dalšího rybaření. Já forhont už mít podle pravidel nemohu a tak vytahuji pro mě nejsympatičtější A6-nejbližší místo od losování a samozřejmě od bufetu. V místě, kde teď chytám, je Vltava širší, proto oba pruty klipuji na 27 metrech. Vedle mě sedí Emil, takže si můžeme pěkně povídat. Ryby mi bohužel berou ještě míň, ale nakonec mi to ani moc nevadí. Jsem poprvé na rybách, poznal jsem nové lidi a také jsem zjistil, jaká se tu mezi známými tvářemi i novými závodníky udělala skvělá parta. Proto svůj výsledek 8 bodů a dělené 5. - 6. místo, beru opravdu sportovně. Velkou radost mám z Emila i Dvořky. Oba svůj sektor vyhrávají.


A počítáme


Nejmladší účastník třech závodů ZL - Honzík Vančura

Pořadí celého 4. kola jihočeské zimní feeder ligy vyhlašují již zmíněný hlavní organizátor dnešního závodu Marek Paulovič a s ním samozřejmě Emil Pešek, iniciátor a ředitel celé série zimních závodů.

„Na třetím místě se umístil Honza Materna“, volá Emil. „Na druhém místě je Pavel Mikeš a vítězem dnešního závodu se stává…….tady ten pán vedle mě, Marek Paulovič“. Za bouřlivého potlesku jsou vyhlašováni a obměňováni věcnými cenami nejenom závodníci na prvních třech místech celkově, ale i první tři místa v jednotlivých sektorech v obou kolech.
Další povinností je vyhlásit celkového vítěze zimní ligy a dalších dvou nejúspěšnějších lovců.

Na prvním místě se umístil a pohár s finanční výhrou si odnáší Roman Psohlavec (součet umístění: 19). Druhé místo obsadil Pavel Mikeš se shodným součtem umístění. Od vítězství ho nakonec dělili pouze 4 ryby. Jako třetí skončil Honza Materna se součtem 20,5. Tak že první trojka byla pořádně vyrovnaná." S přáním šťastné cesty domů se s námi organizátor loučí.


Společné foto
Za ceny musíme poděkovat hned několika sponzorům. Největší síť prodejen v jižních Čechách - Rybářské potřeby Jan Seidl, internetový obchod Splávek.cz, MS Range ČB, RP Vlasta Tůmová a českobudějovický pivovar Kněžínek.

Velké poděkování patří samozřejmě organizátorům Markovi, Emilovi a všem, kteří menší i větší měrou pomohli k parádnímu průběhu posledního závodu naší zimní feeder ligy.

Výsledky 4. kola ZL a celkové pořadí ročníku 2015 / 2016

Ostatní články ze zimní ligy 2015 / 2016

Fotky ze zimní ligy

Petrův Zdar
 
Petr Šimánek - 2.5.2016

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.