Zimní lovy 7

Kategorie: Feeder
Během prosince jsem se vypravil na několik revírů - na osvědčené zimní vody, ale i na několik míst, kde jsem v zimě chytal poprvé. Popravdě se mi příliš nedařilo. Že na řece Dyji, kde byl v létě velký úhyn ryb, skončím bez záběru, to jsem tak nějak tušil. Ale i na Mušově, kde cejni berou i v zimě, jsem skončil jen s jedním záběrem a jedním cejnem na břehu. Na Brněnské přehradě jsem si na pro mne novém místě 2x jakž-takž zachytal, ale převažovali cejnci kolem 15 cm a jen výjimečně střední cejn. Na rybníku u Brna jsem chytl jen plotičku s perlínkem a na jiném rybníku trochu dál od města jen jednoho malého cejna. Pak jsem otevřel své zápisky z předchozích let a vzpomněl si ještě na jeden revír, kde by to mohlo být lepší.


Lov číslo 7, řeka MRS, 29.12.2013

Čas lovu: 12:00 - 16:00 hod.
Počasí: polojasno, téměř bezvětří, teplota 4 stupně.


Volba padla na menší řeku nedaleko mého bydliště. Když bych vás postavil na vybrané místo a neřekl vám, kde jste, asi byste si řekli, že zde není nic zajímavého. Voda je hluboká stěží 1,5 metru a navíc hodně čistá, chtělo by to něco hlubšího. Podle leteckých snímků na mapy.cz je ale jasně vidět, že to je nejhlubší část z několikakilometrového úseku mezi jezy. A pokud se ryby chtějí v čisté vodě schovat do temnějších hlubin, budou tady. Navíc se zde dají najít trochu hlubší díry a proud není tak silný, protože říční koryto je širší než jinde. A to je v zimě další plus.

Pokud nepočítám jednu zimní návštěvu tohoto revíru minulou zimu o několik set metrů proti proudu, tak přímo na tomto místě jsem 2 nebo 3 roky nebyl. Ten poslední rok, co jsem sem pravidelně chodil, to za moc nestálo, a tak jsem na tuto řeku trochu zapomněl. Chytával jsem tady předtím hlavně na plavanou - plotice, podoustve, cejny a občas i kapry.

Zkusil bych si tu najít nějakou hlubší oblast, ale sonda mého nahazovacího echolotu je po roce používání vybitá a její knoflíkovou baterii jen tak na benzínce bohužel nekoupím. Zkouším krmítkem párkrát nahodit do různých směrů a počítat dobu klesání, ale takto bych dokázal odhadnout jen větší hloubkové rozdíly, které zde nejspíše ani nejsou. Prostě budu chytat přímo před sebou a hotovo.

Beru medium prut s krátkou průběžkou - mám ji takto navázánu již několik lovů, není třeba nic měnit. Krmítko mi bude stačit jen 30 gramů, proud je zde velmi mírný a špičku prutu mohu dát také úplně k hladině jako na rybníku. Budu chytat asi 25 metrů od břehu.

Krmení zkouším poprvé Sensas Club Bremes Noir - černé krmení na cejny. Mám namícháno půl kila jen tak bez ničeho, pouze s hrstí bílých červů. U "plnotučné" verze tohoto krmení od stejné značky bych si netroufl namíchat jej ostré bez naředění nějakým neutrálním mixem. Pokud si krmení Sensas získalo pověst, že na jeho míchání je potřeba mít zkušenosti, tak to aspoň podle mne je právě díky jeho ostrým návnadám na cejny. Ale tohle je levnější "club" verze, u které čekám, že nebude tak extrémní. A navíc ho nebude ve vodě "smrdět" půl kýble hned zkraje, ale vždy jen jedno malé krmítko.

Mimochodem jsem si krmení dělal již doma v garáži, pěkně se sítem. Že je to na fotkách vidět?

Začínám chytat chvíli po poledni a hned na první nahození, aniž bych předem zakrmoval, dostávám po minutě záběr a je z toho asi půlkilový cejn. Co se z jednoho nahození dá odhadnout, pokud to tedy nebyla náhoda, což hned vyloučilo další nahození? Tak třeba to, že pokud mi v průběhu lovu na tomto místě ryby přestanou brát, nemusím se bát začít nahazovat jinam, protože na novém místě nejspíše zase chytím rybu na první nahození. Kdybych čekal na první záběr půl hodiny, i na novém místě budu čekat cca půl hodiny - a to už bych si rozmyslel, jestli má smysl takový krok učinit, anebo raději zkusít ještě něco vykouzlit na původním místě.

Přebíjím a i na další náhozy mám záběry a po čase i mnoho přejezdů přes vlasec, jak se mi na mém místě motá hodně ryb. Občas proto raději nahazuji jen prázdné krmítko, aby ryby stíhaly vyžrat všechnu volnou návnadu a uklidnily se. S prázdným krmítkem si mohu dovolit nahazovat i kousek po proudu pod krmné místo, aniž bych si ryby roztahal moc zeširoka.

K cejnům se přidává i karas stříbřitý a tři menší kapři. Řeka je s oteplením plná života, občas dokonce vyskočí ryba. Kdybych měl s sebou kukuřici, tak ji tam namouvěru dám a budu si užívat možná poslední den u vody v tomto roce. Dávám na háček 6 červů, nalévám si čaj a dojídám zbytky domácí vánočky od mé mamky. Je to fakt pohoda.

Ke konci lovu mi dochází krmení, zbývá už jen na několik nahození. Zmenšuji velikost krmítka a už jen málo přehazuji, chytám pasivně. Mírový kapřík nebo třeba pěkný tloušť by mi udělali radost, ale tentokrát se jich nedočkám. Je tu moc malých ryb a vzali to zase cejni, jen jim to déle trvalo.

Co bych udělal příště jinak?

Chytal bych na plavačku - klidně s menším angličákem, proud tu není velký. Asi bych chytal v průměru menší ryby, ale možná bych si to více užil. Podle mne nade dnem muselo být i dost plotic, s nástrahou na dně jsem je ale nechytal. A nebo na boloňku, se kterou bych lépe našel nejhlubší místo.

 
Martin M. - 3.1.2014

Diskuse k miničlánku

Luckyman - Profil | Pá 3.1.2014 18:28:46

Díky za článek který potěší. Když nemůžu na ryby alespoň se takto potěším. Martine, neber to ve zlým, ale paradoxně mně potěší i tvoje neúspěchy o kterých upřímně píšeš - řeknu si potom když ty výsledky nemá ani Martin Maťák, tak já asi nebudu takový břídil :-)))). Díky za hezký a upřímně psaný článek a přeju hodně úspěchů nejen u vody.

Faldisek - Profil | Pá 3.1.2014 14:32:40

Skvěli článek