Candát obecný v obrazech

Kategorie: Všeobecné
Candát obecný je pro každého rybáře skutečně cennou rybou a to nejen pro jeho chutné maso. Je to ryba, která se neloví vždycky snadno, ale dorůstá zajímavých velikostí a to je jistě zajímavé. Přes den se ukrývá na špatně dostupných místech, jako jsou potopené překážky a prudké zlomy, kde se špatně loví. Lepší šanci míváme obvykle až v noci, kdy candáti vyjíždí za svou potravou na mělčiny, kde loví drobné rybky.


Candát obecný

Candáti obývají jak tekoucí, tak i stojaté vody, ale bohužel ne v takovém množství v jakém bychom si přáli, a proto bude každý větší candát vždycky vítaným a vzácným úlovkem. Candáti loví menší rybky, ale nepohrdnou ani rybí mrtvolkou a tak jsou nejrozšířenějšími metodami pro jejich lov především přívlač, a pak lov na položenou s mrtvou rybkou, anebo její částí, praktikovaný povětšinou v noci. Candát ovšem není vyloženě noční ryba a záběru se můžete, zvláště na dobrých místech, dočkat i kdykoli přes den.


Candátí zuby


Prsní ploutev


Hřbetní ploutev je ostnatá a za ní je ještě jedna ploutev s měkkými paprsky


Břišní ploutve jsou posunuty až téměř k prsním


Řitní ploutev je krátká


Ocasní ploutev má zaoblené okraje


Postranní čára je dobře patrná


Candáti tvoří menší hejna, a čím větší jsou ryby, tím méně jedinců čítají. Candáta si můžeme splést s jinou rybou jen stěží. Snad jen v mládí by mohlo dojít u nezkušeného rybáře k záměně s malým okounem. Okouna ale rozeznáte od candáta celkem snadno, protože mají vždycky na konci hřbetní ostnaté ploutve černou skvrnu, kterou u candáta nenajdete. Rovněž postavení břišních ploutví a barva ploutví je jiná. Okouni mívají ploutve vybarvené někdy až do ohnivě ruda, kdežto candáti se drží všední šedé. Candát má břišní ploutve posunuty až k ploutvím prsním a laloky ocasní ploutve bývají zaoblené, kdežto okouni je mají řezané mnohem ostřeji.


Candátí oči ve tmě při nasvícení opalizují

Candáta také snadno rozeznáte i podle ozubení tlamy. Zatímco okouni mají zoubky jemné jako třeba pstruzi, candáti mají v horní i dolní čelisti po páru velkých zubů, kterým se říká „psí zuby“. Rozlišovacích znaků má tato ryba dostatek a s jinými rybami se nekříží, takže je snadno rozpoznatelná.
 
Milan Tychler - 27.12.2013

Diskuse k miničlánku

nofish - Profil | Po 6.1.2014 18:53:32

b.gun >> to je jasné, malí kapři se v revírech většinou ani nevyskytují, nikdy v životě to neviděl :-)))

tym - Profil | Po 6.1.2014 11:31:05

b.gun >>
Máš pravdu. Candát východní se na území Moravy vyskytuje, ale už skutečně jen naprosto ojediněle. Jeho dřívější tahy úplně ustaly, a co se tu v posledních letech objevilo se normálně zmasakrovalo. Candát východní se v podstatě týká jen nejspodnějšího úseku Dyje a Moravy na jiných lokalitách se nevyskytuje.

b.gun - Profil | Po 6.1.2014 7:47:25

tym >> Milan Tychler - >> Za mě bych do článku k možnosti záměny přidal i zmínku o tom, že se na území ČR - byť jen okrajově na jižní Moravě - vyskytuje ještě jeden druh candáta a doplnil rozlišovací znaky i k němu.

b.gun - Profil | Po 6.1.2014 7:38:55

nofish >> Taky tě vždycky pobaví, když někdo chytne rybu, řachne ji po palici a až doma na netu zjišťuje, co že to vlastně chytil? To mi hlava nebere a vždycky si říkám, jak může vzít něco, co nezná? A co napsal do úlovkáče? "Mně se ta plotice zdála taková divná, ale co už..."
Na druhou stranu, nedivil bych se u některých jedinců záměně candáta nejenom za okouna, ale klidně i ježdíka. Člověče, to jsme jednou seděli s kolegou, je to asi 2 nebo 3 roky zpět, u jedné takové malé louže přeplněné max. 10-15 cm velkými kapříky. Dorazil postarší rybář ověšený rybářskými proprietami a jal se kousek od nás lovit. Asi po hodině to zabalil a my na něj při průchodu kolem nás, co že to dělalo? Otráveně odpověděl, že "nic chlapi, jen samý malý karásky...". No, co k tomu dodat, snad jen, že karásci v té louži nejsou...

Fishky - Profil | Po 30.12.2013 9:34:43

Je až s podivem, že ty naše prťata znají FB, ovládají PC často líp než rodiče a tráví na něm hafo času, kde jakou hru si stáhnou a chytrý telefony jim říkají pane, ale jak vypadá candát netuší a musí se jim to nafotit :-) Kuwa kdysi žádný tyhle vymoženosti nebyli a jak vypadá candát věděli všichni :-)

ansa - Profil | So 28.12.2013 20:26:49

tym >> Milan Tychler - >> Tvoj článok a k nemu pridané fotografie sú poučné a nemôžem proti nim nič namietať.
Ak budú smerované do rybárskych krúžkov,tak prinesú svoj osoh v blízkej budúcnosti.
Ak si však chcel osloviť ,,skúseného rybára "ktorý nerozozná kapra od karasa a zubáča od ostrieža, tak to asi neuspeješ ,lebo ľudská hlúposť je nevyspytateľná a nekonečná.

splavek - Profil | So 28.12.2013 18:59:24

tym >> Smysl má protože mě to ulehčí práci:-) :-)))))

tym - Profil | So 28.12.2013 18:58:08

splavek >>
Díky.
Vidím, že má práce má smysl.

splavek - Profil | So 28.12.2013 18:39:37

tym >> Já za ty ryby v obrazech spíš děkuji,né kvůli sobě.Nemám problém s určováním ryb,ale tyhle fotky používám v rybářském kroužku,kvůli poznávání rybích druhů.Tak doufám,že mi promineš,že fotky stahuji a používám pro výuku mladých rybářů.(autorská práva a tak).Ono jak jsem zjistil i rybáři co už loví nějakou dobu mají problém rozlišit ryby,zrovna onehdy jsem chytal proudníky a jeden kolega,co už má něco za sebou mi povídá,jestli bych mu ty plotice nedával jako nástražky.Musím přiznat,že mě dost šokovala odpověď na moji reakci,že to nejsou plotice,ale proudníci:"já to mám všechno za plotice".Hotovo dvacet!!! Takže tyhle fotky si myslím mají tady své místo.

Rytíř - Profil | So 28.12.2013 17:41:02

tym >> otázka co se nabízí a chtějí je někteří opravdu poznat?Viz.jak jsi psal o ulovení do čeřenu.

nofish - Profil | So 28.12.2013 17:16:23

tym >> Ahoj. Určitě chápu, proč sem ty fotky dáváš, nic proti tomu nemám, jsou pěkné, alespoň se podívám na ryby. Lepší než čuet na fotky balení zázračných kuliček na kapry.
Já to spíš bral tak, že prostě není možné, aby rybář mající papíry, nepoznal candáta od okouna. Vím, že je to dneska realita, ale pořád nechápu jak je to možné.
Určitě to nebylo myšleno proti tobě :-)

mipa - Profil | So 28.12.2013 11:23:28

je mnoho rybářů, co mají za sebou několik sezon, stovky prutohodin, ale loví třeba jen 5 max.10 druhů ryb stále dokola ... ti potom mají také problémy s určováním, když se náhodou splete něco jiného - znám jich hned několik ... takže nemusí jít jen o "začátečníky" v pravém slova smyslu :-)))

tym - Profil | So 28.12.2013 10:41:01

Ale tady nejde o omluvy. Jde o to těm, kdo s tím mají problém a žádnou zkušenost z praxe (zatím) s tímto pomoci.
Články o poznávání ryb už z principu přece nejsou určené zkušeným rybářům. Od těch se očekává, že tohle všechno znají, ale těm, kdo se učí a začínají. Až ti začátečníci budou mít za sebou roky praxe, pak se možná budou taky usmívat, ale asi je jednodušší se jim pošklebovat, než je něco naučit ........