Zimní liga 2013 - Ivančice

Kategorie: Feeder
V Ivančicích jsme se setkali již potřetí, takže jsme mohli čerpat z předchozích zkušeností. Ryb je tu relativně mnoho, v mnoha druzích i velikostech a hlavně berou i v listopadu. Zpravidla jsme zde chytávali plotice, podoustve, cejny, ostroretky, tlouště, občas kapr a karas, ale letos to přece jen bylo trochu jiné...

Sešlo se nás 12 rybářů - podobně jako v předchozí roky. Na zimní lize chytáme vždy 2 kola po 2 hodinách, místa se losují a úlovky jen změříme a ihned pouštíme - nejde o žádné oficiální závody, pouze dobrovolná akce skupiny lovců na feeder.



Po rychlém nalosování do 3 sektorů jsme se šli připravit na svá místa. Ja si vytáhnul přesně střed - B2.

Při těchto krátkých závodech je potřeba mít pruty navázány již z domu. Mám sebou dvě média - jeden na průběžku s 50cm návazcem a jeden na 70cm paternostera. Průběžka byla jen záložní, paternosteru jsem věřil více. Návnadu jsem si namíchal také již večer - chtěl jsem zvolit slané krmení na cejny, ale měl jsem ho již jen jeden pytlík a ten si raději nechám do větší zimy. Navíc zde cejn nebýval dominantním úlovkem. Objednávat nové krmení jen na tyto závody se mi nechtělo, tak zkusím něco vymyslet z toho, co mám. Vzal jsem Sensas Super Black Étang (černé krmení na stojatou vodu - téměř nelepí) a k tomu gross gardons (velké plotice) od stejné značky v poměru 3:1. Ve vodě na vlhčení krmení jsem rozmíchal velkou hrst soli. Po namíchání jsem malou lepivost dohnal vlhkou černou hlínou (asi 25%) - té jsem si udělal ještě asi litr zvlášť. Ano, bylo by lepší použít použít říční krmení, ale jak říkám - dojíždím na konci sezóny zbytky a hlínu jsem chtěl stejně přidávat.



Povoleny byly 2 litry návnady a k tomu 250 ml živých nástrah na každé kolo. Nástrahy jsem měl jen pinky a červy - mix barev.

Měl jsem plán první kolo odchytat s touto směsí tak jak byla, ale v druhém kole přejít rychle na hlínou velmi naředěné krmení s červy. Předchozí roky se jasně ukazovalo, že druhé kolo může být o 2-3 záběrech a to především hned po startu. Ryby pak již prakticky nereagují na návnadu a je těžké s tím cokoliv udělat. S hlínou by se krmného místa nemusely tolik bát, uvidíme. Tipoval jsem, že bude potřeba první kolo chytit 10 ryb na první místo, v druhém by mohly stačit i 3 ryby. Pouze na spodním forhontu a v horním sektoru C, který byl kousek stranou od spodních sektorů, by to mohlo slušně brat i druhé kolo.

První kolo začalo zvesela - nakrmil jsem si zlehka na 3/4 šířky řeky, první nához, první ryba - cejn kolem 35 cm. Paráda. První hodinu jsem chytil 8 cejnů a 2 podoustve - vše na paternoster a 2 červy. Druhou polovinu kola už začalo být zřetelně cítit, že i letos budou ryby čím dál opatrnější. Zpočátku byly záběry rychle po nahození, a pokud záběr pár minut nepřicházel, stačilo potáhnout nástrahou a takto ryby vydráždit. Druhou hodinu jsem chytl už jen 4 cejny, z toho 2 na průběžku - ale to jsem spíše jen zkoušel, jestli nebude lepší než páter - a nebyla.

Nachytal jsem v součtu 479 cm a svůj sektor jsem v prvním kole vyhrál. Vedle mne proti proudu slušně chytal Radynek (252 cm) a dole po proudu o pár fleků níže ToníK (231 cm) - oba z 1. ligy ve feederu. Ostatním se příliš nedařilo. Ve studené vodě, ve které je jen část ryb ochotna aktivně přijímat potravu a to ještě jen velmi sporadicky, bylo potřeba chytat velmi precizně - tady nefungovala taktika "nakrm víc jak soused" nebo "krmím zeširoka, aby se mi tam vlezlo hodně ryb".

První kolo ryby braly lépe než jsem čekal, takže i návnady jsem spotřeboval více, než jsem plánoval - asi 1,5 litru. Kupodivu mi nebraly vůbec plotice a ve svém okolí jsem viděl chytat hlavně cejny a občas podoustve.



Druhé kolo jsem se posunul o jeden flek proti proudu - B3. V začínajícím dešti jsem byl rád, že nemusím skládat velký deštník a moknout při delším přesunu. V tomto kole byl plán co nejlépe využít začátek, protože předchozí 2 ročníky jasně ukázaly, že se později nedá moc vykouzlit.

Opět jsem nahodil asi jen 3 krmítka a začal chytat. První nához nic, ale již druhý nához cejn - tak snad to nebude tak zlé. Záběry byly o dost vlažnější než první kolo a musel jsem se o ně více snažit. Za první hodinu jsem chytil 4 cejny a jednu podoustev a druhou hodinu už jen jednoho cejna. Podle plánu jsem po asi 20 minutách přešel na krmení s hlínou, ale jestli to k něčemu bylo, to si netroufám rozhodnout. Klesající aktivitu ryb jsem v lepším případě jen zpomalil, ale nezastavil. Skoro celé 2 hodiny docela silně pršelo, nebylo to příjemné chytání.

I druhé kolo jsem svůj sektor vyhrál, a tím i celý závod. Na druhém místě byl Radek Pečta, který měl také dvě jedničky, ale nižší součet délek, a třetí skončil David Holeš. Oba to jsou mladí rybáři (15 a 18 let) a určitě o nich ještě dost ulyšíme.



Více fotek zde: http://feedertrebic.cz/index.php/lru/443-vancice-2013-bez-mrazu-ale-v-desti
 
Martin M. - 7.11.2013

Diskuse k miničlánku

99 - Profil | Ne 10.11.2013 8:08:08

Zdravím, máš Martine otevřenou hlavu, zkušenosti, přemýšlíš, když neberou, zkoušíš a proto jsi úspěšný...to se mi líbí, taková progrese.
Měj se príma a ať berou.-)..ahoj

Martin M. - Profil | Pá 8.11.2013 19:16:09

Bečetka >> na rekach na mensi ryby mi vetsinou paternoster funguje lepe - navic jsem si myslel, ze budou brat spise plotice. Misto toho brali cejni, ale i tak byl pater lepsi (to uz bych netipoval).

Bečetka - Profil | Pá 8.11.2013 18:00:34

Martin M. >> Zkusim dotaz ještě takto :-)

Martin M.: proc jsi predpokladal paternoster lepsi a pak i byl? Ten revir neznam, takze podle toho to neodhadnu. Bylo to kvuli reviru nebo kvuli studene vode?
Diky

rozbora - Profil | Pá 8.11.2013 10:42:00



Bravóó B2 a B3 !

Zajda - Profil | Čt 7.11.2013 23:05:06

Martin M. >> Chápu tě. Necháme to na dobu, až to bude aktuální...Dobrou...

Martin M. - Profil | Čt 7.11.2013 22:45:45

Zajda >> ja ted mam 3 vikendy jine starosti, ale kdybych tam ted sel, tak ty 4 litry mi budou stacit nacely den.

Zajda - Profil | Čt 7.11.2013 22:20:01

Martin M. >> Teď v zimě. Je to přeci jenom trochu větší voda...

Martin M. - Profil | Čt 7.11.2013 22:14:13

Zajda >> myslis jako ted v zime nebo v lete?

Zajda - Profil | Čt 7.11.2013 22:11:20

tomin333 >> A není?

Zajda - Profil | Čt 7.11.2013 22:10:55

Martin M. - >> Martine, pokud by se chytalo tam, odkud je poslední video - kolik krmení by přicházelo v úvahu? Mohli by přijet i zájemci ze severu?:-)

tomin333 - Profil | Čt 7.11.2013 21:56:55

no jo Maťák je borec!!