Kapr v obrazech

Kategorie: Všeobecné
Kapra zná každé malé dítě a pro většinu Čechů je kapr zcela jasným symbolem vánoc. I pro rybáře je kapr rybou výjimečnou a drtivá většina z nich mu věnuje spoustu času. Někdo s vidinou hojného úlovku, někdo pro možnost ulovit opravdu velkou a skvělou trofejní rybu. S kaprem se dnes setkáváme ve všech stojatých vodách a na většině vod tekoucích, s výjimkou studených podhorských potoků. Jedná se o šlechtěné ryby, a jen málokterá pochází z přirozeného výtěru. Původní kapr sazan vyskytující se v povodí řeky Moravy už je v podstatě rybou minulosti. Snad jen Dunaj a nejspodnější úsek Moravy ještě nějakou rybu skrývá.

Nejznámější formou kapra je kapr šupináč, ale známý je i lysec. Často se můžeme setkat i s jinými formami ošupení a také s barevnými mutacemi, které se občas nějakým způsobem dostanou z okrasných jezírek i do přírodních vod. Oproti původním říčním kaprům mají ti dnešní mnohem vyšší a zavalitější tělo. To jim ale nic neubírá na jejich bojovnosti a faktu, že na přiměřeném nářadí je každý kapr skutečně dobrý soupeř a jako takový si jistě zaslouží naši pozornost, ochranu a slušné zacházení, ať se jedná o rybu z velkochovu či z přirozeného prostředí a není to žádná trofej. Malého kapra je možné splést si jen s jednou jedinou rybou a tou je karas. Když se ale podíváte pozorně, ihned zjistíte svůj omyl. Kapr je prostě kapr.


Typický kapr šupináč


Kapr lysec se vyznačuje nahodile rozmístěnými šupinami, obvykle u hřbetu a na bocích


Barevná forma Koi kapra


Ústa kapra zdobí dva páry citlivých vousků, které karas nemá


Tlama kapra je částečně vysunovatelná


Prsní ploutve nebývají výrazněji zabarvené


Břišní mohou být nažloutlé nebo lehce do oranžova


Řitní ploutev je krátká a bývá barevně maličko výraznější. Většinou má oranžový odstín. První paprsek tvoří ostrý pilovitý trn


Hřbetní ploutev je dlouhá a opět je zde tvrdý první paprsek s typickou pilkou


Ocasní ploutev je zaoblená. Dolní lalok může být až výrazně červený


Postranní čára vedená středem těla není příliš výrazná
 
Milan Tychler - 29.10.2013

Diskuse k miničlánku

Vaša - Profil | Po 4.11.2013 11:29:53

Starc55 >> Tak asi máš pravdu.Takhle jsem to neviděl.

Starc55 - Profil | Po 4.11.2013 10:54:09

Vaša >> Ano, máš pravdu. Je to poučné. Pro zkušené rybáře jako jsi ty jistě ne, ale nezapomeň, že na MRK chodí a malé děti, začínající rybáři a právě pro ně je tento skutečně mini článek poučný. Mě samozřejmě také nepřinesl nic nového, ale na MRKu má své místo, pokud mladý rybář nemůže navštěvovat rybářský kroužek a má zájem začít chytat ryby. To je můj názor. Bez smajlíka.

Vaša - Profil | Pá 1.11.2013 21:20:13

Fishky >> nevidíš smajlíka ?

Fishky - Profil | Pá 1.11.2013 14:26:59

Vaša >> v čem?

Vaša - Profil | Út 29.10.2013 23:41:41

Poučné :-)