Vzpomínka na první muškaření

Kategorie: Muškaření
Milióny kapek se začínají třpytit ve svitu vycházejícího letního slunce. Ty spousty lesklých perliček jež se vznášejí nad burácivou vodní masou, řítící se z velkého říčního jezu.

Z jezu, který je překážkou stovkám ryb, které se mohutnými skoky snaží tuto bariéru zdolat. Támhle bělice , támhle zas pstruh mohutným skokem se přenesl přes toto vodní dílo, aby o kus dál proti proudu zkusil při lovu svoje štěstí. Támhle o kus dál je jedna, dozelena vybarvená, jež se vznáší nad hladinou. Je však přílliš malá na to aby se vyplatilo na ní plýtvat drahocenými silami. Raději tato nádherná ryba s nádherně duhově vybarvenými boky bude vyčkávat na jednodušší úlovek.Krásná pestrobarevná vážka letící těsně nad vodní hladinou vypadá jako veliká dobrůtka, ale její rychlé manévry dávají znát, že pokus o útok by dopadl asi nezdarem. A tak dál vyčkává a čeká na ten správný okamžik. Náhle se na hladině objeví zelenomodře vybarvená krásně veliká masařka, její syté vybarvení proráží vodou jako blesk. Na první pohled vypadá jako bez života, ale v dalším okamžiku se okolo ní utvoří vodní kola což je jasné znamení jejího vyprchajícího života.Onen pstruh se ostražitě přibližuje ke své kořisti, ještě jednou se rozhlédnout pečlivě zaměřit svůj cíl, rychlý výpad a kořist je ve velké, malými zoubky vyzbrojené tlamy. Teď rychle ke dnu kde je největší bezpečí při polykání kořisti. Ještě kousek .. když tu nejednou ostrá silně bodavá bolest projela celým jejím tělem. Vylekaná a vyplašená ryba se snaží uniknout někam do bezpečí, kde nebude této nesnesitelné bolesti. Avšak mocná neviditelná síla jí brání plavat směrem kterým by chtěla, ba naopak něco tajemného a silného jí táhne k protějšího břehu, kde není vymletých kořenů, velkých kamenů pod kterými bývají díry jako stvořené k úkrytu. Opět ta silná bodavá bolest jež nutí onu ubohou rybu plavat tam,kam by se nikdy sama neodvážila. Ve svitu toho krásného ranního slunce najednou spatří slabou sotva viditelnou jakoby šňůru z pavučiny jež od její tlamy vede rovnou k druhému břehu. Pryč od tohoto břehu, pryč od té pavučiny, již instinktivně tuší, že jediná cesta ke svobodě je zbavit se proklaté zelenomodré mouchy jež jistě zůsobila tu nesnesitelnou bolest, tu nesnesitelnou sílu jež jí táhne směrem k jejímu konci.Ale ať se snaží jak chce moucha nejde vyplivnout. Instinkt jí napovídá, že má posledních pár okamžiků, na záchranu holého života. Támhle pod ten kámen tam se schovat a počkat až toto všechno zmizí. Poslední vypětí sil na poslední pokus o záchranu,už chybí jenom kousek k tomu vytouženému cíly, ale ty síly tak rychle ubívají a ta nesnesitelná bodavá bolest, ta pavučina jež mne táhne tam někam od kud jistě není návratu.Síly už je pramálo už se sotva drží aby neotočila se břichem vzhůru. Sbohem řeko, sbohem domove mé milované mušky a mouchy ,ty jeze nad nímž bylo vždy tolik dobré potravy.Ona stříbrná pavučina jí vytáhla ven z její milované vody a ruka s nožem ukončí jejjí trápení. A o kus dál po proudu přeskakuje velký pstruh jez aby ned ním v klidné vodě ulovil pár mušek
 
Kouř - 26.7.2012

Diskuse k miničlánku

TOKR - Profil | Čt 9.8.2012 22:08:47

Tohle by si měli přečíst všichni co na začátku sezóny hromadně vyvražďují nasazené duháky, získali by pak pocit, že dělají něco povzneseného, o čem i báseň třeba napsat, nádhera Sláva Štochl by tě poplácal po zádech :)

flyfishingmania - Profil | St 8.8.2012 17:26:17

Doufám, že nikoho neurazím a věřím, že autora tohoto zbytečného a rádoby uměleckého článku přiměji k zamyšlení, aby podobné hovadiny už více nepsal.

Carpeater - Profil | Pá 3.8.2012 13:37:16

jelen10 >> ne ne, vážky které "vypadají jako velká borůvka" jsou jenom nechutný, avšak nápaditý dvojsmysl

jelen10 - Profil | Pá 3.8.2012 13:35:27

Carpeater >> Jo aha, vona nebyla umělá, no to je zklamání. Tak neumělou umím podle návodu na obrázku z linku nalákat taky. Já z obsahu článku pochopil, že existuje zaručenej vzor masařky, kterej berou pstruzi, co v nadjezí vyhlížejí vážky, které „vypadají jak veliká borůvka“.

Carpeater - Profil | Pá 3.8.2012 12:58:09

jelen10 >> taková moucha se nemotá, to jsou kecy. Takovou mouchu musíš v přírodě najít.

malá nápověda v linku, povšimni si na čem mocha sedí a máš prakticky vyhráno:

http://www.trideniodpadu.cz/trideniodpadu.cz/Fanklu​by/Entries/2012/4/15_FAN_CLUB_Psich_hoven_files/Mou​cha%20na%20hovne.jpg

Pstruh27 - Profil | St 1.8.2012 12:21:09

Vidno, že pisateľ písať vie, ale článok považujem za akúsi "hru na city". Ulovenie a zabitie duháka, ktorý sa lúči so životom a smúti za riekou, pričom zažíva neznesiteľnú bolesť. Je preukázateľné, že prah bolesti je u rýb neporovnateľne nižší ako u ľudí (tým nevravím, že ryba necíti bolesť), snaha zbaviť sa háčika je asi pochopiteľná ale lúčenie s riekou značne prehnané - ryba žije v prostredí kde sa narodila alebo kde bola vysadená ale naozaj si nemyslím, že by mala k danej lokalite nejaký citový vzťah - je pod splavom lebo je tam prekysličená voda a má tam potravu - nie preto, že je tam krásne a ryba sa rada díva na padajúcu vodu, letiacu vážku a popri tom si môže dať tučnú muchu :-)

jelen10 - Profil | St 1.8.2012 12:08:00

Poradte mi prosím někdo jak umotat takovou "zelenomodře vybarvenou krásně velikou masařku". Děkuji

Mojo - Profil | Út 31.7.2012 11:39:46

To je masakr.

šumava - Profil | Út 31.7.2012 11:06:53

rádoby poeticky vyjádřené poslední okamžiky života duháka. Z důvodu že mezi mé zamilované knihy patří Nesmrtelný losos, Příběh štiky či Stříbrný lipan, toto na mne působí jako vyumělkovaná rybářská červená knihovna, s několika těžkými klišé (první věta obzvláště). Dojem dorazily ty bělice... za sebe konstatuji že je to sladkobolný kýč.

Zlejšek - Profil | Ne 29.7.2012 19:38:51

Spíš by mě zajímaly pocity stále dokola vytahovaného kapře z ChaP soukromáku, kterej se už pomalu bojí nažrat, páč ho při každý svačince někdo tahá za hubu z vody, následně hodinu válí po podložce, fotí, polévá klin-ikem atd. Samozřejmě s úctou k rybě a láskou k přírodě. Brrr, nechtěl bych bejt v jeho kůži, to už je lepší dostat za uši a stát se řízkem.

Monsterkill - Profil | Pá 27.7.2012 12:51:10

Vskutku krásně vyjádřené pocity nebohé ryby.

xmac - Profil | Pá 27.7.2012 7:55:12

Takhle pěkně napsat o sežrání ryby, to jsem ještě neviděl ...

rarach - Profil | Pá 27.7.2012 7:32:48

Jedno oko nezůstalo suché.

Mates PB - Profil | Čt 26.7.2012 23:10:43

Milióny kapek se začínají třpytit ve svitu vycházejícího letního slunce.



Ty vole a já stál v prdelačkách v ÚN Kamýk a nevěděl jsem co mám dělat, vidím to jako dnes - tři náhozy, upálená rychlospojka - odchod domů..taky o tom jednou napíšu článek.