Něco málo ze zahájení dravců

Kategorie: Dravci
Na Zahájení lovu dravců se těší snad každý, krom zarytých kaprařů, a ani já nejsem výjimkou! V den před zahájením sem si šel něco nakoupit, nějaké ty jigovky a taky nějakou tu gumu, a jak tak koukám na stojan s gumami, zalíbila se mi tam guma ve tvaru malého platýze, kterou jsem si hned koupil.

A už je tu ráno, a budík na mobilu mě probouzí ve 03:30, ale mně se to venku moc nelíbí, tak si jdu zas lehnout, aniž bych nastavil budík. Ale telepaticky se probouzím chvilku před pátou hodinou ranní a na nic nečekám, rychle se obleču, ani nesnídám a už letím na nedalekou hasičskou nádrž. K mému úžasu jsem na nádrži „až“ druhý, ale když vidím, co tam můj kolega koupe za monstrum (4 kopyto), jsem zas v klidu. Slušně pozdravím a zeptám se, jestli něco chytil, a on že ne. Rozbaluji prut a začínám nahazovat. První záběr na sebe nenechá dlouho čekat a hned je z toho malá kudlička okolo 30cm na malé kopýtko fluoro - zelené barvy. Ještě na tom samém fleku se mi povedly dvě další - stejně velké štičky. Pak následoval poslední nához na tom fleku a chtěl sem jít dál. Přišel záběr a hned po zásek mi to ryba, nejspíš větší štika, upálila i s 15cm lankem. Přecházím až na druhou stranu malé nádrže, na místo takzvaně ke kamenu. Znovu navazuji lanko a na karabinu připínám stříbrnou rotačku Mepps vel. 2. Pak teprve začala smršť záběrů. Jedna štička za druhou. Počet malých štik se pozastavil na neuvěřitelných 21 kouscích. Vše na jednom místě, ale velikost kudliček zůstávala stejná.
Mezitím na nádrž přišel další rybář a rybářka. Poprvé vidím u vody opravdovou rybářku, která dokonce chytla nějakou tu štičku. Vlasec už mám značně překroucený z rotačky, tak tam dávám „malého platýze“. První nához ,ihned záběr, ale nedobraný.
Nahazuji do stejného místa, záběr zase přichází, ale ryba se po chvilce zas vypne. Nahazuji potřetí, záběr přichází a ryba drží. U břehu se objevuje štika, lehce přes 55cm. Po chvilce cítím další kopanec do prutu. Zásek sedl, a u břehu se objevuje štika cca 60 cm. Platýzek už je značně roztrhaný a poslední čtyřiadvacátá kudla ho roztrhala k nepoznání, tak sem ho sundal z jigovky, zahodil a rozhodl jsem se, že to pojedu zkusit na jiný revír. Mažu domů pro kolo, dám si lehkou snídani a už sedím na kole a upaluji k vodě. Už jsem tam, sundávám lanko a vidím čtyři okouny, jak lapají po bílém chmýří na hladině. Myslím si, že to bude lehký cíl pro ulovení, ale naprosto se pletu. Jakmile se nástraha dotkla hladiny, okouni se lekli a okamžitě odjeli. Zůstávám na tom samém místě a pokouším se o záběr. Ten přichází, ale ryba se hned vypne a tak měním flek a s kolem pojíždím kousek dál. Na dalším místě, ačkoli je voda dost studená, se rozhoduji, že zabrodím a budu prochytávat příbřežní traviny. Přišly dva záběry, ale ryby opět spadly, nevím proč. Po hodince marného snažení na druhé straně mělčiny zalovilo hejno okounů. Nahazuji do stejného místa, kde zalovili, záběr přichází, a po krátkém souboji zdolávám krásného okouna, jenž měří k 30 cm. Rychle ho vyfotím, odepnu ve vodě a nahazuji tam, kde okouni zalovili. Ale okouni už asi odpluli. Snažím se svoje hody směřovat k travnatému poli, kde čekám záběry od okounů. Okouni se konají, ale jen menšího vzrůstu do 25 cm. Měním barvu kopýtka a zas začnou brát kudličky. Dvě jsem vytáhl a jedna spadla, a poslední, čtvrtá mi to překousla. Jelikož už bylo dost hodin, tak jsem se odebral domů. Po obědě jsme jeli na chatu. Já si hned vzal prut a šel zas k vodě. Zprvu jsem chytil dvě kudličky na oranžově - černé kopyto, ale pak dalších pár fleků jsem byl bez záběru. Procházel jsem okolo jednoho fleku, kde vidím vláčkaře. Byl mi od pohledu povědomý, ale osobně ho jsem neznal. Zastavil jsem se u něj a došlo mi, kdo to je. Byl to „Netipa - poslední hrdina Mrku“. Zeptal jsem se jej, co chytil na tomhle revíru a on na to odpověděl, že pár štiček a jinak nic. Po chvilce klábosení z něj vypadlo, že už zamrazil štiku 70cm a večer že se pokusí o candáta. Tak jsme se rozloučili a já sem šel dál, ale už sem nic nechytl.
Poslední tři štičky se vytřepaly kousek od břehu, takže se nedaly počítat jako poctivě vytažené. Nakonec sice přichází drbanec, zásek ryba sedí, ale je z toho pidiokyš, takže žádná sláva. No co k tomu víc dodat? Zahájení sem si užil parádně. Nad očekávání oproti předešlým zahájením a ani sem tolik netrhal.

Všem bych přál, aby si něco podobného taky jednou zažili!!!!

 
Mr.Mepps - 26.6.2012

Diskuse k miničlánku

Symp - Profil | So 30.3.2013 16:00:11

Překvapila mně jedna věta v článku."Platýzek už je značně roztrhaný a poslední čtyřiadvacátá kudla ho roztrhala k nepoznání, tak sem ho sundal z jigovky a zahodil".Doufám že nejsi jeden z těch, co odhazují přebytky a odpad kolem vody.Jsi li vyznavačem způsobu chyť a pusť, tak ti fandím.

Mr.Mepps - Profil | St 27.6.2012 16:52:37

Netipa - poslední hrdina MRKu >> co je doma to se pocita...

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 27.6.2012 16:42:43

Mr.Mepps >> je dobře, že si rozumíme

Mr.Mepps - Profil | St 27.6.2012 16:38:54

Netipa - poslední hrdina MRKu >> jj ja taky vsechno poustim

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 27.6.2012 16:33:41

Mr.Mepps >> Všichni si totiž tady musí myslet, že jsem rovný rybář, co pouští ryby, dodržuje RŘ a u vody uklízí, jinak nemám potom žádnou páku v argumentování

Mr.Mepps - Profil | St 27.6.2012 16:31:36

Netipa - poslední hrdina MRKu >> JJ tu fotku uz sem smazal.

vahaj - Profil | St 27.6.2012 11:56:36

Mr.Mepps >> Kdo ti to napsal???

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 27.6.2012 9:18:11

Mr.Mepps - >> Jako jo. Dobrý. Oceňuju, že jsi neprásknul, že jsem tam po sobě nechal bordel, což se taky jako počítá

endigo - Profil | St 27.6.2012 9:16:59

Pěkný článek.

Mr.Mepps - Profil | Út 26.6.2012 15:51:42

jaryn82 >> JJ to byla :)))

jaryn82 - Profil | Út 26.6.2012 15:49:19

Mr.Mepps - >> Ahoj supr článek a fakt podařená rybačka já už taky vláčel ale mám zatim jen kapra za ocas ale supr souboj čus

Mr.Mepps - Profil | Út 26.6.2012 14:20:13

Denny >> No já myslel že takové lanko bude stačit :))))

Denny - Profil | Út 26.6.2012 6:44:49

Mr.Mepps - >> Pekne,jsem rad,ze pouzivas lanka.Jen jednu pratelskou radu,15cm delka lanka je opravdu malo,v budoucnu by jsi mohl takhle prijit o rybu,ktera bude mnohem vetsi nez byly ty,co jsi chytal pri zahajeni.Ode me za jedna.a vic peknych ryb pri lovu.

Chosé 2 - Profil | Út 26.6.2012 0:37:36

Že se to ale tomu klukovi povedlo napsat v jeho věku takový pěkně rybářsky zanícený článek.