Kapří pochoutka na víně a na másle

Pečení ryb

- 2 půlky kapra
- 1/2 másla
- 2x cibule
- 2-3 stroužky česneku
- tmavý slunečnicový chléb
- 20dk anglické slaniny
- 2dc bílého vína
- sůl, pepř, rybí koření (avokádo)

Postup:
Celého kapra si připravíme tak, že nejprve odřízneme hlavu, poté vyřízneme hřbetní ploutev, aby jsme docílili co nejméně drobných kostí uvnitř masa a nakonec odřežeme zbylé ploutve, včetně té zadní. Potom rybu podélně rozřízneme na dva pláty. Pak je zapotřebí, aby jsme z masa vytáhli velké kosti. Na ty je nejlepší použít pinzetu a nebo kleště. Takto připravené maso potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme a z obou stran posypeme rybím kořením a dáme na cca 2 hodiny odležet do lednice.
Dále zvolíme nějaký větší pekáč, který vyložíme na plátky nakrajeným máslem. Přidáme na kostky nakrájený slunečnicový chléb a posypeme na kolečka nakrájenou cibulkou (v tomto případě musím doporučit čerstvou cibulku ze záhrádky i se zelenou natí). Na takto připravenou směs položíme již okořeněné maso a celý ho pokryjeme plátky anglické slaniny. Nakonec podlejeme bílím vínem a v ohřáté troubě na 150 stupňů pečeme zhruba 15-20 minut.
Jako přílohu doporučuji vařený, opékaný nebo česnekový brambor.

Postup přípravy česnekového bramboru:
Brambory oloupeme a nakrájíme na vetší kousky (malé brambory mohou zůstat v celku) a dáme je na chvilku vařit. !Musí být nedovařené! Potom si v misce rozšleháme vajíčko, které osolíme, opepříme přidáme 3-4stroužky mletého česneku a dohustíme hladkou moukou, dokud nám nevznikne hustší těstíčko. V těstíčku brambory vyválíme a obalíme ve strouhance. Dále pečeme na oleji do zlatova. Doporučuji fritovací hrnec. Takto opečené brambory podáváme právě k naší rybí pochoutce na vínu a na másle.
V poslední fázy můžeme pokrm ozdobit čerstvou petrželkou.

Přeji dobrou chuť

 

kosmak - Profil, 19.7.2006
Průměrná známka: žádná

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.