Kapr, lín, pstruh či jiná ryba, smažená v solamylu jen tak, či s houbovou nádivkou

Smažení ryb

Ingredience: Porce ryb, solamyl (naturamyl), sádlo či olej na smažení, rybí koření od Vitany, sůl
Nádivka: Čerstvé, sušené či mražené houby (nejlépe hříbky), cibule, paprika, event. rajčata, česnek, grilovací koření, citrónová šťáva

Tato receptura vychází ze známé úpravy "Po mlynářsku", my pouze hladkou mouku nahrazujeme solamylem či naturamylem, který je jemnější a vzniklá kůrčička bude celistvější; mám taky pocit, že se méně připaluje.

1. verze:
Klasické podélné, řádně okapané či osušené porce větších ryb, anebo poloviny, případně celé menší ryby okořeníme rybím kořením (zkoušením různých druhů jsem dospěl k názoru, že koření na ryby od Vitany k nim pasuje nejvíc), osolíme a důkladně po všech stranách obalíme v solamylu. Větší vrstvu oleje či sádla na pánvi řádně rozpálíme, teprve pak klademe porce ryb a smažíme do zlatova. Jakmile se na povrchu začne tvořit kůrčička, zmírníme plamen; na plno jej opět zvýšíme až před otáčením, a poté před vytažením již hotových kousků (ryba se tak důkladně propeče, aniž by se spálila, a zvýšenou intenzitou plamene před obracením / vyjmutím docílíme toho, že na porcích ulpí méně omastku). Takto usmažené ryby můžeme pokapat citrónem a podáváme s různě upravenými bramborami či chlebem, nebo samotné jako chuťovku.
Tip: Pokud je náš kapr tučnější, můžeme před obalením spodní (břišní) okraje drobně nařezat - tukový lem se částečně vyškvaří.

2. verze:
Dostává-li se nám více menších ryb (líni, pstruzi, plotice, sumečci američtí), můžeme je, již obalené v solamylu, před smažením naplnit nádivkou. Tu připravíme z čerstvých hub a zeleniny, pokrájených na menší kousky. Nemáme-li houby čerstvé, alespoň je na cca 30 min. zalijeme vodou a necháme bobtnat (sušené), nebo ještě lépe cca 10 minut povaříme. Pak smícháme se zeleninou, prokořeníme grilovacím, eventuelně zaziky
kořením, špetka šalvějě rovněž neuškodí. Můžeme přidat i trošku pálivé papriky, kapku olivového oleje, drcený česnek, zastříknout citrónem a přilít trochu vývaru z hub. Touto směsí ryby naplníme a smažíme do zlatova po obou stranách.
Variací nádivky může být celá řada - použité druhy zeleniny můžete obměňit podle toho, co Vám chutná - hráškem, pórkem, kukuřicí nebo kořenovou zeleninou (u 2 posledně jmenovaných složek doporučuji střídmost, neboť ve větším množství by pokrmu mohly dodat nežádoucí sladkost).
Dobrou chuť :-)

 

Petrson - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 5,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.