guláš z chvaletického trumana

Vaření ryb

-min.1/2 kg(či více) sumečka amerického
-sádlo či olej dle vlastního gusta.
-mletá sladká paprika
-koření(podravka,sušená chilli paprička či feferon
-cibule, česnek, feferonka
-různobarevné paprika lusky
-kečup či protlak
-těstovina(kolínka či vrtulky...)
Zásadou je ingredience nevážit, pouze odhad, doporučuji i varianty dle vlastní fantazie. V kotlíku, kastrolu či hrnci zpěníme cibuli a zapražíme paprikou.Přidáme veškeré koření, hlavně lžičku podravky, mleté nové koření a část utřeného česneku. Ve směsi krátce orestujeme očištěné sumečky i s hlavou a ploutvemi, pořádně oválené v hladké mouce. Sumečky na chvíli vyndáme, výpek zalijeme studenou vodou, promícháme, uvolníme příškvary do vývaru. Přidáme sumečky aby byli potopeni a velmi zvolna vaříme, jen drobný var po stranách hrnce či kotlíku. Průběžně chutnáme a dolaďujeme kořením(výborná je Tandoori massala), kečupem a sójovou omáčkou. Dáme čilipapričku, či feferonku. Po vzniku varu přidáme hrst kolínek či jiných těstovin, po 5 minutách nahrubo nakrájenou cibuli(pouze překrojit a pak na půlkolečka). Po páru minutách přidáme na proužky nakrájenou papriku. Zvážíme, zda budeme zahušťovat, není to však nutné pokud jsme nešetřili moukou na obalení a pak zeleninou.Když, tak pouze lžičku máčeného škrobu, či hladké mouky. Odstavíme z ohně. Vyndáme ryby a jsou-li uvařené, velmi lehce oddělíme veškerou kostru, všetně ostnatých ploutví. Maso i s kůží v kusech vrátíme zpět a pouze prohřejeme.Přidáme zbytek česneku a špetku majoránu. Těstovina mezitím dojde. Podáváme s čímkoliv, na talíři či jíme přímo z kotlíku či hrnce.
Je to variabilní, možná tábornická i salonní úprava. Dle toho i sádlo, či olivový olej a volba
koření od jemného až po pálivou papriku a sušené chilli. Fór je v osmažení cibulky na paprice a orestování ryby s česnekem v tomto výsmahu. Ostatní záleží na použitých variantách, záruka je, že se nikdy nebudete opakovat a pokud to nepřeženete se solí, která tam vůbec nemusí vzhledem k podravce a sójovce, nebo nedáte moc pálivou směs koření, budete za čaroděje a bude to dokonce chutnat i vám.
Ani ten sumeček není povinný, je ale nejlepší, dále v pořadí je okoun vzhledem k jednoduchému opadnutí z kostí. Ale jakákoliv sladkovodní ryba to jistí, dobrá je i směs různých ryb, ovšem pouze v kruhu u ohně, kde můžete plivat kosti.
Dobrou zábavu i chuť.

 

belda, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.